Защо листата на стайните цветя пожълтяват - какво да правя

Всеки цветар, който отглежда стайни цветя, иска здрави растения, които систематично да радват с буен цъфтеж. За съжаление не винаги е възможно да се получат луксозни домашни екземпляри, характеризиращи се с пъстра зелена зеленина и бърз растеж. Често производителите на цветя са изправени пред проблема с пожълтяването на листата. Какво може да провокира тази беда и как да се справим с проблема? Причините за пожълтяването на зелената маса и основните методи за борба са описани по-долу.

Причини за пожълтяване на листата и как да отстраним проблема

Флористите, които са лишени от опит, често се питат защо листата на стайните цветя пожълтяват, какво да се прави в тази ситуация. Пожълтяването на зелената маса на стайни цветя е не само не естетически приятно, но и опасно. Подобен симптом може да показва развитието на болест или въздействието на вредители, което може да причини смъртта на декоративна култура. Основните причини, които провокират появата на пожълтяване на листата, са описани по-долу.

Пожълтяване на цветя

Сух въздух

Проблемът със сухия въздух най-често възниква през зимата, когато отоплителната система стартира в апартаментите. Саксиите за цветя, разположени в близост до батерията, могат да страдат от сух въздух. Микроклиматът в стаята в този случай влияе неблагоприятно на растежа и развитието на цветята. За да се справите с неприятна ситуация, е необходимо да използвате овлажнители за въздух през студения сезон. Също така, решението на проблема ще бъде системното пръскане на зелената маса на цветята. В близост до саксиите с растения се поставят контейнери, пълни със студена вода.

Ниска влажност на въздуха

Този проблем често води до смърт на цветя. Ниската влажност е особено отрицателна за тропическите растения, които изискват висока влажност. За решение опитни цветари препоръчват използването на овлажнител или поставяне на саксии с растения върху мъх / навлажнена експандирана глина.

Липса на осветление

Всяко растение се нуждае от слънчева светлина. Липсата на осветление се отразява негативно на външния вид на декоративната култура: растежът се забавя и листата започват да се деформират. Много е важно, ако се открие проблем, да прехвърлите цветята своевременно на добре осветени места в стаята.

Важно! Липсата на осветление може да се компенсира с използване на фитолампи.

Но осветлението трябва да бъде измерено, тъй като дори при изобилие от него, цветята могат да страдат. Полученото слънчево изгаряне провокира пожълтяването на зелената маса. Важно е да поставите саксиите на места, където пряката слънчева светлина не може да влезе. Не поставяйте обаче контейнери в тъмен ъгъл на апартамента. Ако все още няма къде да поставите стайни цветя, можете да засенчите малко растенията с хлабаво покрити щори, които ще помогнат да се предотврати достигането на пряка слънчева светлина до растенията.

Липса на торове и хранителни вещества в почвата

За да нормализирате количеството тор в почвата, можете:

 • направете необходимата превръзка;
 • започнете да пресаждате цветя в плодородна почва.

При пресаждането корените на цветята се почистват старателно от земна кома.

Жълт цвят върху растенията

Инфекциозни болести и вредители

Листата на стайните растения пожълтяват, ами ако светлината и торовете са нормални? На фона на излишък на влага в почвата могат да се развият гъбични заболявания, провокиращи пожълтяване на листата. За да се предотврати появата на опасни заболявания, опитни цветари препоръчват:

 • организира правилния режим на поливане;
 • правете своевременно и не прекалявайте с горната превръзка;
 • отглеждайте растения при стриктно спазване на температурния режим в помещението.

Забележка! Ако температурата в стаята е повишена, важно е да се увеличи честотата на влага в почвата. При намалена температура броят на поливките се намалява.

За да се справите с гъбична инфекция, препоръчително е да третирате домашните цветя с ефективни фунгициди. Засегнатите цветя се прехвърлят в отделна стая. Най-добрите фунгициди за борба с гъбични заболявания са:

 • триходермин;
 • ахат;
 • зинеб;
 • малко;
 • фитоспорин;
 • гамаир;
 • Бордо течност.

Паразити

Често производителите на цветя, лишени от опит, се интересуват защо стайните цветя пожълтяват. В случаите, когато растението е засегнато от вредители, външният му вид претърпява промени: листата пожълтяват и изсъхват, цъфтежът може изобщо да спре. Засегнатите растения трябва да бъдат изнесени в друга стая възможно най-скоро. Листата се избърсват със сапунена вода и влажността се увеличава с помощта на овлажнител. След това трябва да използвате ефективните инсектициди, представени по-долу.

Ако цветето е нападнато от насекоми, живеещи в земята, е необходимо да го трансплантирате в саксии, които преди това са били дезинфекцирани. Много е важно да замените почвата във всички контейнери.

Най-често пожълтялата листа показва ефекта на скалното насекомо върху растението. Покриването на тялото на насекомото с щит усложнява борбата срещу него. За да почистите вредителя от щитовете, трябва да използвате четка за зъби, обилно навлажнена с алкохолен разтвор.

Забележка! Емулсията от сапун-керосин е много ефективна в този случай.

Алкохолен разтвор с добавка на сапун ще помогне да се преодолее такъв опасен вредител като ножницата. За да подготвите решението, ще трябва да свържете:

 • 20 g сапун (течен);
 • денатуриран алкохол - 15 ml;
 • 1200 мл леко затоплена вода.

Важно! Такова решение може да навреди на меколистните растения.

Най-добре е да нанесете разтвора директно върху всеки вредител, като използвате обикновена четка. Ако е необходимо да се напръска цялото цвете, по-добре е първо да се провери чувствителността на един лист. За да направите това, трябва да се потопи в разтвора и след 20 минути. проверете състоянието му. Можете също да използвате народни средства за премахване на паразити. Най-добре е да се съсредоточите върху лечението с чесън.

Необходимостта от систематична проверка на домашните цветя

В случай на сериозно увреждане на цветя от вредители, експертите препоръчват използването на следните лекарства:

 • актелик. Една ампула се разрежда в 1000 ml вода. С получения разтвор е необходимо да се извърши обилна обработка на растението. За всеки m² насаждения ще са необходими 200 ml течност. Броят на леченията не трябва да надвишава четири пъти. Препоръчителната почивка между леченията е четири дни;
 • фосфатцид. Препоръчително е да изнесете саксиите навън по време на обработката. За всеки 2 литра вода ще са необходими 4 ml от лекарството;
 • в случаите, когато паразити атакуват ниски цветя, най-добре е да използвате разтвор на актар ​​за овлажняване на почвата. Този инсектициден агент е в състояние да проникне през растението през кореновата система и за кратък период от време да направи всеки надземен орган токсичен за вредителите. След обработката е важно старателно да се измият первазите или рафтовете, на които са стояли цветята. Стъклата на прозорците също трябва да бъдат добре изплакнати с чиста вода.

За да се предотврати появата на мащабни насекоми върху листата, струва си да се откажете от плътното поставяне на контейнери с цветя, обилно поливане и твърде сенчести места.

Бактериални и вирусни инфекции

Всяка бактериална инфекция на растението е придружена от пожълтяване на листата. За да сме сигурни, че бактериалната инфекция е причинила такава неприятност, струва си внимателно да се изследва зелената маса на растенията. Мазно мазно петно ​​на гърба на листата показва заболяване, което засяга декоративната култура. Освен това могат да се открият израстъци по стъблата и кореновата система. В този случай всеки от химическите методи за борба ще бъде безсилен.

Важно! Цветята, заразени с бактериална или вирусна болест, трябва да се изхвърлят възможно най-скоро. Обработваме целия инвентар, с който заразеното растение е влязло в контакт с вряща вода.

За да се предотврати появата на вирусни инфекции, е достатъчно навременна борба с векторите, които най-често са трипс и листни въшки. Особено често листните въшки удрят цветята на женското щастие.

По-долу са най-ефективните методи за справяне с опасни насекоми. За целите на превенцията експертите препоръчват използването на лекарства от типа:

 • акробат (за всеки 2 литра вода ще са необходими 8 г от продукта);
 • оксихома (4 g от лекарството са необходими за няколко литра вода);
 • HOM (1 литър течност - 4 g);
 • vitaros (на всеки 3 литра течност, 6 ml от продукта).

С помощта на приготвения разтвор е необходимо растенията да се пръскат три пъти. Между всяка процедура трябва да се прави почивка от 9-10 дни.

Пожълтяването може да бъде причинено от инфекция

Ако се открие силна жълта зеленина, препоръчително е да се отървете от болните растения. Стайни цветя се обработват:

 • 1% разтвор на течност от Бордо;
 • оксидом;
 • купроксат;
 • топаз;
 • Квадрис.

Последният се продава в кутии и е предназначен за селскостопанска употреба. Опитните цветари обаче отбелязват неговата ефективност при лечението на закрити насаждения (цветя или дървета).

Обработката се извършва при първото подозрение за заболяване. Между всяка процедура трябва да се прави почивка от 8-9 дни. Препоръчителният брой процедури е три пъти.

Важно! Когато пръскате цветя с разтвор, долната част на листата трябва да се третира възможно най-внимателно.

Като се грижите правилно за стайните растения, можете да предотвратите появата на повечето заболявания и да премахнете вероятността от увреждане на декоративните култури от вредители. Експертите съветват систематично да изследват външния вид на закрити насаждения, за да разпознаят възможно най-скоро първите симптоми и да предприемат спешни мерки за спасяване на цветя.

Как да се грижим за цветята, така че листата да не пожълтяват

Всеки производител иска растението му да изглежда добре и да бъде абсолютно здраво. За да предотвратите пожълтяване на листата в стайните растения, трябва да се придържате към основните препоръки, изброени по-долу по отношение на грижите за цветята.

 • Липсата на течения в стаята е гаранция за здравето на цветята. Стайното растение не е приспособено към поривист вятър и движение на въздуха. В случаите, когато зелената маса на насажденията започне да пожълтява и климатикът се намира близо до саксията с цветя или е отворен прозорец, струва си да се търси ново място за декоративната култура.
 • Температурни условия. Внезапните промени в температурата влияят негативно на здравето на цветята. Най-често растението започва да пожълтява и зеленината му скоро ще падне. За да се отстрани проблемът, се препоръчва да пренареждате саксиите в топло помещение, в което температурата не пада под 10 ° C.
 • Студени повърхности. Подобна ситуация се случва най-често през зимата, когато производителите поставят контейнери на первазите. Леденият прозорец, докосвайки зелената маса на растенията, допринася за хипотермия на листата.Това причинява пожълтяване на върховете на листата, тяхната по-нататъшна смърт и гниене. Важно е да премахнете болните листа възможно най-скоро и да преместите саксията на друго по-безопасно място.

Правилната грижа е ключът към здравословното растение

 • Неправилни размери на контейнера. Когато избирате контейнер за засаждане на цветя, трябва да се има предвид, че твърде обемистите контейнери провокират стагнация на влагата, което може да доведе до пожълтяване и смърт на листата. За да избегнете този проблем, експертите препоръчват да се използват дренажни отвори и да се избере правилният размер на саксиите.
 • Изборът на почва за засаждане на цветя е важен процес. Не всяко растение работи с универсална смес за саксии. За специфична декоративна култура ще се изисква специална почва. Много е важно да се запознаете с информацията по тази тема преди засаждането и да изберете подходящ състав на почвата за любимите си здравец, роза или фикус.
 • Липсата на полезни елементи в почвата често причинява пожълтяване на листата. Много е важно да приложите подхранване своевременно и да спазвате препоръчителната почивка между оплождането. Трябва да се има предвид, че в случаи на излишък на торове, кореновата система на цветята получава химически изгаряния. Растението в този случай умира.

Предотвратяване на пожълтяване на листата

По-долу са дадени съвети от опитни производители на цветя, които ще бъдат отлична профилактика на пожълтяването на листата.

 • Преди да пристъпите към овлажняване на почвата, струва си да изчакате горният слой да изсъхне. Това ще предотврати пожълтяването на листата.
 • Честотата на торене трябва да бъде в границите, посочени от производителя на опаковката на тора.
 • През зимата е по-добре да го използвате за допълнително осветление на фитолампите.
 • През горещия сезон трябва систематично да включвате овлажнител.
 • Когато пресаждате, се препоръчва да изберете правилно размера на контейнера.
 • Стайните цветя трябва систематично да се изследват, за да се идентифицират първите симптоми на болестта или доказателства за наличие на паразити върху растението, както и периодично да се пръскат декоративни насаждения с инсектициди и фунгициди.

Важно! Като правилно се грижите и се грижите за зелените си приятели, не е нужно да се тревожите за проблема с жълтата зеленина. Не бива обаче да се пренебрегва необходимостта от систематично изследване на външния вид на растенията.

Навременното лечение ще помогне да се справите с почти всяка болест, което ще направи възможно запазването на любимото ви цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина