Защо Adenium не цъфти - причини

Адениумът е едно от цветята, които стават все по-популярни сред цветарите. Той има доста необичаен външен вид и следователно привлича вниманието на много хора. Адениумът, когато започне да цъфти, буквално изумява със своята красота. Това явление обаче не винаги е възможно и не всички собственици виждат красиви цветя. Защо адениумът не цъфти и какво да направите, за да зарадвате растението с красивия си външен вид, ще бъде описано подробно по-долу.

Когато адениумът цъфти

Второто име на адениум е "Каменна роза". Растението цъфти с красиви цветя, наподобяващи грамофон. Когато адениумът цъфти е въпрос, който интересува много хора. Възрастно растение започва да пуска пъпки за първи път през пролетта - от края на март. Вторият цъфтеж настъпва през есента - началото на септември.

Адениумът изумява с обилен цъфтеж

Също така, начинаещите цветари често имат въпрос за това колко адениум расте преди първия цъфтеж. Ако културата се размножава с резници, тогава тя ще цъфти много по-рано от растение, отгледано от семена. Адениумът от семена в повечето случаи започва да пуска пъпки за първи път на 3 или 4 години. При някои видове обаче цветята могат да започнат да се появяват на възраст от две години, макар и не в същото количество, както при по-зряло цвете.

Внимание! Ако растението вече е на около 5 години и никога не е цъфтяло, тогава има причина за безпокойство.

Какви фактори влияят върху цъфтежа на адениум

Цъфтежът на културата може да спре, ако не се спазват необходимите правила за грижи. Ако растението е доста зряло, тогава е важно да се определи причината, поради която адениумът не цъфти у дома.

Сортовете Adenium се различават по цветята, но всички са красиви

Влажност на въздуха

За адениум високата влажност у дома е неблагоприятна. Растението принадлежи към сукуленти, поради което лесно ще толерира лека суша. С индикатор за повишена влажност вътрешните части на пъпките умират, изсъхват и се ронят. В резултат на това не настъпва цъфтеж.

Въпреки това, през периода на активен растеж и при екстремни горещини се препоръчва редовно да се пръска културата с топла вода от спрей. Процедурата се извършва рано сутрин или вечер, така че след нея слънчевите лъчи да не падат върху листата.

Внимание! Ако на растението се появят цветя, пръскането се изисква много внимателно, като се избягва попадане на вода върху венчелистчетата и е по-добре да се спре изобщо.

Температурен режим

През топлия сезон растението понася лесно температури от +35 градуса, защото неговата родина е Саудитска Арабия. Adenium obesum обаче, както се нарича на латински, изобщо не харесва течения.

През зимата е важно правилно да се осигури на културата период на покой. Зависи дали растението ще цъфти през следващия сезон. С пристигането на зимата цветето почти напълно се отървава от листата и преминава в състояние на "изтръпване". За да се подготви добре адениум за зимуване, поливането постепенно се намалява и след известно време се спира напълно.

През зимата саксията с цветя се поставя в тъмна стая с добра вентилация, температурата на въздуха трябва да бъде в диапазона от +10 до +15 градуса. С напълно суха почва в контейнера културата може да оцелее в нормално състояние дори при +4 градуса, но е по-добре да не проверявате възможностите на цветето.

С настъпването на пролетта саксията се премества на светло място с по-висока температура.

Цветята много приличат на грамофона

Поливане

През зимата поливането на адениум се извършва 1 път на месец или дори по-рядко. С настъпването на пролетта количеството напояване постепенно се увеличава, като същевременно се намалява интервалът между напояванията.

За поливане на адениум използвайте мека и топла вода, малко кисела. Невъзможно е да се позволи на почвата да изсъхне напълно през топлия период, в противен случай цветето просто ще спре да расте.

За справка! По време на периода на цъфтеж, сухата почва се превръща в причина за освобождаването на пъпки или тяхното непълно отваряне.

Излишната влага обаче също влияе негативно на състоянието на културата. Не е изключено гниене на кореновата система, особено от често напояване при ниски температури.

Период на покой

Ако говорим за адениум на закрито, цъфтежът може да не се случи тази година, ако на растението не е било позволено да почива в миналото.

Периодът на покой настъпва през зимния сезон. В рамките на три месеца не е необходимо да подхранвате цветето и поливането трябва да бъде намалено до минимум. Препоръчително е да поставите саксията на сянка, да изберете хладна стая.

Болестите и вредителите са често срещана причина за отказ от цъфтеж

Често адениумът не иска да цъфти поради увреждане от вредители или наличие на някакви заболявания.

Прекаленото поливане в студено време често причинява загниване на корените и каудекс (дебелото дъно на багажника). Растението става слабо, изсъхва и листата падат. Болестта постепенно се разпространява по цялото цвете.

В този случай ще бъде невъзможно да се изчакат пъпките, тук вече е важно да се спаси културата от пълно унищожение. За да направите това, засегнатата част се отрязва, а останалата част се третира със специални фунгицидни средства, изсушава се и се засажда в друга земя. Полива се много внимателно и след известно време ще се получи вкореняване.

Адениумът може да бъде засегнат от вредители като брашнести червеи и паякови акари. Ако не забележите поражението навреме, тогава растението постепенно губи сила, не хвърля цветни пъпки и не цъфти. Важно е постоянно да инспектирате долните части на листата, за да забележите незабавно наличието на паразити.

За справка! Можете да се отървете от вредните насекоми с помощта на различни специализирани препарати, които могат да бъдат закупени в магазините.

С разтвор, приготвен съгласно инструкциите, третирайте цветето и, ако е необходимо, почвата в саксията. С навременни предприети мерки адениумът може да бъде спасен. След като се отървете от паразитите, се препоръчва да не се опитвате веднага да стимулирате цъфтежа, а да дадете на културата малко почивка.

Как да стимулираме цъфтежа

Разбира се, всеки цветар иска да направи сочен разцвет, защото това наистина е прекрасна гледка. За да стимулирате адениума да цъфти, препоръчително е да се придържате към следните правила:

  • осигурете на растението правилния период на покой през зимата;
  • поддържайте ниска влажност в помещението;
  • осигурете растението с достатъчно осветление, добавете допълнителни лампи, ако е необходимо;
  • следете качеството на почвата, заменете я, ако е твърде кисела;
  • своевременно торене със специални средства, подходящи за сукуленти;
  • ако е необходимо, подрежете растението.

Храненето на растението прави нови издънки, но си струва да се помни, че излишъкът от азот ще доведе до появата на нови зелени листа, но няма да се образуват пъпки. Ето защо е важно да изберете правилния тор.

Подрязването и прищипването на растението навреме ще ви позволи да оформите красива корона. Освен това растението няма да изразходва цялата си енергия за развитието на издънките, то ще може да пуска пъпки и да цъфти.

Липсата на цъфтеж в адениум може да бъде предизвикана от различни причини. В повечето случаи са виновни неправилните грижи, развитието на болести, увреждането от вредни насекоми.Важно е да се опитате да определите причината, поради която растението не цъфти, да го премахнете и да знаете какво да направите, за да накара адениумът да цъфти. С подходящи грижи културата ще ви зарадва с отличен външен вид и отличен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина