Какво да правите, когато драцената остане суха

Вечнозелената и ефектна драцена (Dracaena marginata) често украсява апартаменти и офиси. Нейната непретенциозност и привлекателен външен вид се оценяват както от производителите на цветя, така и от интериорните дизайнери. Понякога, когато отглеждате реколта, възниква въпросът защо върховете на листата изсъхват в драцената. Има много предпоставки за тези отклонения, включително нападения от насекоми, болести и неправилни грижи.

Драцената оставя суха - какви могат да бъдат причините

Когато се грижи правилно, растението става по-устойчиво на гъбични и вирусни инфекции и бактерии. Защо листата на драцената изсъхват? Проблемът често се свързва със случайни грешки в цветарите. Вредителите могат да създадат много неприятности, но те няма да доведат до смъртта му.

Изсушени върхове на листа

Важно! Гниенето, бактериалните и вирусни заболявания, които не могат да бъдат излекувани, се считат за опасни за културата. Засегнатото цвете трябва да бъде унищожено - ако пренебрегнете това изискване, можете да загубите цялата колекция от растения.

Болести

Листата на драцената изсъхват при наличие на специфични заболявания:

 • Alternaria - върху листата се образуват бледо кафеникави петна с белезникава среда. Засегнатите области потъмняват и отмират с времето.
 • Бактериоза - краищата на листата стават кафеникави, след което лезията улавя здрави части. Стъблото, стволът и дръжките са покрити с язви с мазна граница.
 • Хетероспория - по листата се образуват петна с бежов оттенък с червеникав кант. По-нататъшното развитие на патологията води до промяна в цвета на маркировката до зеленикаво-сив тон.
 • Брашнеста мана - първоначално по листата се появяват по-светли области, които в крайна сметка потъмняват и стават кафяви.
 • Сиво гниене - проявява се като светлокафяви петна, които в крайна сметка се покриват с белезникав цвят с пух. Вторият симптом на заболяването се счита за черни точки на листните плочи.
 • Филостиктоза - на широколистни плочи се появяват тъмнокафяви петна с черни петна. Болестта е по-често при възрастни растения.
 • Fusarium - листата пожълтяват от върховете, стават воднисти по краищата. С разпространението си горната част на ствола започва да изсъхва, стъблата потъмняват и изтъняват, цялото растение се покрива с тъмнокафяви петна.

Важно! Когато е засегната от петнисто увяхване, листата са покрити с жълтеникаво-кафеникави петна, които стават бронзови при излагане на ултравиолетово лъчение. Растенето на растенията спира, младите листа са малки, с нестандартна форма. С течение на времето културата изсъхва и умира.

Проява на филостикоза

Вредители

Списък на често срещаните паразити в драцената:

 • Бяла муха - вредителят външно прилича на обикновен молец. Той полага ларвите на шевообразната повърхност на листата, които се хранят със сок и отделят сладникаво вещество. При повреда върху растението се появяват жълтеникави или белезникави следи. Поради способността да лети, паразитът се счита за опасен за всички близки култури.
 • Mealybug - белезникавите насекоми изглежда са прашени с брашно. Яденето на растителен сок спира растежа и развитието на цветята. Можете да идентифицирате вредителя по памукообразното восъчно вещество, което покрива листата.

Драцена трипс

 • Паякът е малко насекомо с бледо жълт или светло зелен цвят, локализирано от шевообразната страна на листните плочи.Активната дейност на паразита води до образуването на белезникави петна и най-фините паяжини. Културата спира да се развива, губи имунитета си към много болести, които кърлежите носят. Веднага след като палмата започне да побелява, е необходимо да се започне активна борба срещу паразита.
 • Листни въшки - предпочита върховете и шевовидните страни на листата. С масивна атака листата изсъхват, къдрят, губят цвета си и летят наоколо.
 • Трипсите са миниатюрни същества с размер не повече от 2 мм. Те предпочитат да се заселят от вътрешната страна на листните плочи, живеят на групи. Горната част на листата става сиво-кафява със светли точки.
 • Челюстното насекомо е малко насекомо, с размер от 2 до 4 мм, сивкав или жълтеникав цвят. Основната храна на паразита е растителният сок. При масивно поражение листата започва да изсъхва и да се руши.

Важно! Какво да направите, ако драцената оставя върховете сухи поради паразити? Флористите съветват да извършват механично почистване на засегнатите растения и да ги третират с инсектициди.

Влажност на почвата

През лятото земята трябва да изсъхне до 5 см дълбочина, можете да определите процеса чрез дървена пръчка, поставена в саксията. Поливането се извършва на всеки три дни, през зимата - веднъж седмично. При отглеждане на широколистни сортове, овлажняването на почвата се извършва по-често поради по-голямата площ на изпаряване. След всяка процедура почвата се разхлабва леко.

Важно! Увисналите, мудни листа служат като сигнал за липса на влага. Преливането води до образуване на гниене.

Температура на въздуха

През пролетните и летните месеци температурният режим е 20-24 ℃. През зимата температурата се намалява до 17-19 ℃ над нулата. Максимално допустимата долна граница е +15 ℃.

Важно! Ароматната драцена, Дракон и Хукър не умират, когато температурата за кратко време спадне до +10 ℃. Растенията не понасят внезапни промени в температурата.

Разпадане на корени

Палмата започва да умира при следните условия:

 • Прекалено поливане - натрупването на течност в саксиите води до липса на кислород. Кореновата система остава без основни хранителни вещества. Резултатът от преливанията е омекотяване на багажника и почерняване на листата.
 • Студ и течение - постоянна температура под +15 ℃ провокира потъмняване на листата, с течение на времето те почерняват и падат.

Кореново гниене

Важно! Ако краищата на листата изсъхнат, е необходимо да промените грижите за драцената у дома: намалете честотата на поливане и прехвърлете цветната кутия в стая, затоплена до +20 ℃. Реанимационните мерки за замръзнало палмово дърво започват с топъл душ, който може да се направи чрез спускане на саксията във ваната, покриване на почвата с найлоново фолио и поръсване на зелената част с вода (не по-висока от +40 ℃).

Други възможни проблеми

Другите предпоставки за изсушаване на листата включват:

 • Недостатъчен обем на саксията - активен растеж на кореновата система и увеличаване на размера на растението изисква навременна трансплантация. Процедурата се извършва с най-голямо внимание, като се опитва да избегне увреждане на корените. Понякога процесът може да накара палмовото дърво спонтанно да хвърли листа поради стрес.
 • Директно излагане на слънце - от слънчевите лъчи листата започват да изсъхват и да променят обичайния нюанс до жълтеникав цвят. В някои случаи изсушеното стъбло се сгъва наполовина, може да изсъхне и да умре.
 • Тяга - первазът на прозореца не е подходящ за растение поради възможни течения, температурни промени под въздействието на централното отопление. Когато се проветри, културата бързо ще започне да боли.
 • Подхранване - недостатъчното или прекомерно торене води до пожълтяване и падане на листата.

Изгаря листа

Безсмислено е да се лекуват засегнатите листа - опитни цветари съветват да ги отрежете, за да избегнете обща инфекция на зелената част. Ако пренебрегнете препоръките и продължителното бездействие, е невъзможно да спасите болно палмово дърво.

Драцената е красива култура, която обогатява дома с кислород и украсява стаята.Спазването на правилата за поддръжка ще помогне да се избегнат много проблеми, включително развитието на болести и нападения от насекоми вредители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина