Защо пъпките на фуксия падат преди да се отворят

Домашно отгледаните красиви и живи цветя имат предимства пред диворастящите братовчеди. Те не се страхуват от температурни промени, те са изолирани от насекоми вредители. Ако не се грижите правилно, някои растения може да не цъфтят добре. Много производители на цветя се интересуват от въпроса: защо пъпките на фуксията падат преди да се отворят?

Пъпки не се отварят: причини

Фуксията (фуксия) не цъфти, ако не са изпълнени условията, необходими за пълния живот на растението. Във всеки случай причините могат да бъдат напълно различни:

  • липса на слънчева светлина;
  • недостатъчно количество минерални и органични вещества в почвата;
  • режимът и процедурата за хранене на фуксия не се спазват;
  • топлина;
  • постоянно прищипване на леторастите;
  • нередовно поливане;
  • вредители и болести;

Цъфтяща фуксия в саксия

Ако фуксията не отвори пъпките, причините могат да бъдат едновременно няколко от изброените фактори.

Липса на светлина

За да може фуксията да получи достатъчно естествена светлина, саксията с растенията трябва да е на перваза на прозореца. През есента и зимата цветето няма да има достатъчно светлина, поради което, за да се отворят пъпките, трябва да се осигури допълнително изкуствено осветление. За това е инсталирана специална лампа.

Важно! Растението не трябва да се излага на силно излагане на светлина. Мощният светлинен поток може да обгори листата.

Липса на хранене

Фуксията е причудливо растение по отношение на храненето. Тя се нуждае от органични и минерални добавки. Ако трябва да разберете защо пъпките на фуксията не се отварят, тогава трябва да обърнете внимание на прилагането на торове. Азотсъдържащите смеси стимулират растежа, фосфор-калиевите добавки влияят пряко върху качеството и количеството на цветята. Трябва да започнете да подхранвате растенията много преди началото на цъфтежа. Тогава не е нужно да мислите защо пъпките на стайна фуксия не цъфтят.

Топлина

Цветето не понася горещо време. През лятото пъпките на фуксия често нямат време да цъфтят и ако пъпките са се отворили, тогава храстите могат да ги изхвърлят. Листата под парещото слънце могат да изгорят. Топлината е една от основните причини за падането на пъпките. Най-оптималното време за цъфтеж е късната пролет и есента. По това време растението се чувства най-комфортно.

Неправилно поливане

Причудливото растение реагира остро на неправилния прием на влага. Невъзможно е както прекалено навлажняване на почвата, така и изсушаване. Ако температурата е ниска на мястото, където расте храстът, тогава обемът на водата трябва да се намали по време на напояването. Преовлажняването на почвата често се превръща в причината, поради която цветята на фуксия падат.

Поливане на фуксия

Постоянно прищипване на леторастите

Премахнете своевременно изсушените клони и листа. Ако провеждате процедурата често, тогава растението няма да има време да се възстанови и не можете да очаквате разкошен цъфтеж. След всяко прищипване на издънките, съцветията от фуксия се образуват дълго време. Когато сезонът на цъфтежа приключи, фуксията веднага ще отпадне от пъпките преди време и вече няма да се отваря.

Допълнителна информация! Когато прищипвате издънки, трябва незабавно да се отървете от болни, слаби и заразени клони. За профилактика е препоръчително редовно да се извършва визуална проверка на храстите.

Болести или вредители

Най-често растенията, които се отглеждат на открито, са изложени на болести и нашествие на вредни насекоми. Стайните цветя започват да нараняват, ако не се спазват условията за грижи. Когато е повредена от болест или вредители, фуксията изразходва много енергия за борба с тях. По това време тя може да изхвърли пъпките. Белокрилките и паяковите акари особено обичат да се заселват върху фуксии. Лесно е да се идентифицират неканени гости - просто погледнете грешната страна на листа.

Ефекти

Причините, които са резултат от отпадането на пъпките и намаляването на броя на цветята, допринасят за отслабването на защитните функции на растението. Образуваните нови пъпки няма да се отворят, а съществуващите постепенно ще отпаднат. Ако не предприемете спешни мерки, в крайна сметка фуксията ще умре.

Как да разрешите проблема

Цъфтящите растения изискват повишено внимание от собствениците си. Ако фуксията отпусне пъпките, какво да направите, ще каже състоянието на растението. След като сте разбрали точната причина, трябва да започнете да предприемате действия. Ако вината е неправилно поливане, тогава е необходимо да се установи оптималният поток на водата в почвата. Необходимо е да се поливат храстите не по-често от 1-2 пъти седмично. Когато поливате, винаги проверявайте колко е суха или мокра почвата.

Когато цветето няма достатъчно светлина, саксията с растенията се поставя на добре осветено място. Ако това не е възможно, тогава е необходимо да се инсталира източник на изкуствено осветление. При пресаждането е наложително почвата и корените на растенията да се третират с вредители и гъбична инфекция. Деликатно, капризно растение изисква плодородна почва, така че трябва редовно да храните фуксия със смеси с минерали и органични вещества. В противен случай може да не отвори пъпките.

Фуксия на перваза на прозореца

Забележка! Опитните производители на цветя се препоръчват да започнат да се хранят от края на пролетния период. Така растението ще спечели достатъчно сила и енергия за предстоящия цъфтеж.

Правила за грижи по време на периода на цъфтеж

За да не се чудите защо фуксията хвърля цветни пъпки, трябва да изучите и да приложите на практика основните правила за грижа за цъфтежа. Растението е най-добре поставено на прозорци, които са обърнати на запад или изток. Капризната фуксия не толерира преместване, следователно си струва да преместите гърнето само в спешни случаи.

Внимание! Дори честото преместване и усукване на саксията може да доведе до отпадане на пъпките.

В стаята не трябва да има течение, но е необходим чист въздух. По време на периода на цъфтеж, така че растението да не изхвърля луксозни цветя и зеленина, е необходимо повишено поливане. Защитавайте водата предварително. Студената вода ще причини развитието на заболявания на кореновата система, така че трябва да е със стайна температура. Препоръчително е да поръсите корените с дървесна пепел.

При засаждане или пресаждане на фуксия на дъното на саксията се полага дренажен слой. Камъчета, счупена тухла или експандирана глина са идеални за тази цел. Важно е да се гарантира, че водата не се изпарява бързо. Също така, растенията се нуждаят от редовно пръскане.

Ако фуксията не отвори пъпките или хвърли цветя и листа, тогава условията на отглеждане се нарушават. Когато разберете причината, трябва незабавно да предприемете действия. Само здрав храст е в състояние да угоди на собствениците си с дълъг буен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина