Poliscias Fabian: условия за отглеждане и възможности за домашна грижа

Растението полисиас е родно в далечните гори на Мадагаскар и влажните тропици на Азия. Той може да достигне много впечатляваща височина и след това е поставен в оранжерия. Някои представители на това семейство Аралиеви обаче приличат на средно голям храст и се чувстват прекрасно на первазите на прозорците в апартамент или частна къща. Малките видове полиси са идеални за формиране на бонсай.

Polisias Fabian (с форма на каска) - собственикът на ефектни тъмнозелени листа с лилав оттенък. Не по-малко впечатляващ е внушителният му твърд багажник. Височината на растението може да варира от 50 см до един и половина метра. Тя може да украси просторна зала, ако изключите внезапни промени в температурата и течения.

Полисий Фабиан

Основни видове

Най-голям интерес представляват следните сортове:

 • Polisias Balfour е необичайно растение, което се оценява от производителите на цветя заради специалния си декоративен ефект. За разлика от Poliscias Fabian, растежът на този прекрасен храст не надвишава 50 см. Листата на този представител на Аралиеви имат заоблена форма, изразена лобулация. Цветът на листата е наситен с бледозелени или бели ивици и кант. С възрастта дисекцията в лобовете се увеличава, което добавя декоративен ефект към цветето. За съжаление цветята не се появяват в домашни условия за размножаване;
 • Polisias Robl Vertakt е вечнозелено храстовидно растение, което може да нарасне до 150 см височина, макар че в оранжерия или у дома най-често се срещат средни екземпляри, които не надвишават 70-80 см. Листата на това прекрасно растение са лопасти, наподобяващи листа от здравец;
 • Guilfoil при благоприятни условия може лесно да се превърне в триметров гигант, поради което той е често посещаван от зимни градини и просторни зали. Растението се разклонява добре. Светлозелените назъбени листа са оградени с бяла или жълта ивица;
 • poliscias храст - цвете, което има буйна светло зелена корона. Листата са ланцетни, неравномерно назъбени. Клоните имат светлокафява, плътна кора;

Изгледи

 • Poliscias папрат е много ефектно растение с силно разчленени бледозелени листа. Цветето лесно се бърка с папрат. Дължината на клона може да бъде до 50 см;
 • Poliscias Balfouriana е растение, което по-скоро прилича на дърво, отколкото на цвете. Има дебел ствол с кора, напомняща дървесна. Листата са тъмнозелени с бяла граница около ръба. Любителите на миниатюрни дървета го използват като бонсай;
 • Poliscias къдрава е храстовидно миниатюрно растение, листата са боядисани в наситен зелен цвят. В редки случаи се срещат екземпляри с оградени листа;
 • тъполистният полисий е прекрасен представител на семейство Аралиеви. Той привлича производителите на цветя със своите лъскави тъмно изумрудени листа, които бегло напомнят на дъбови листа. Този полицай, ако домашните грижи са правилни, може да нарасне до един и половина метра височина.

Полисий: домашни грижи

Ако има желание да се придобие този необичаен представител на семейство Аралиеви, тогава най-оптимално би било да се отглежда от резници. Но ако това не е възможно, трябва да изберете младо цвете с височина не по-висока от 30 см. Това се дължи на факта, че за полицая е доста трудно да прехвърли движение от едно място на друго и процеса на аклиматизация.

Poliscias Fabian не е най-лесното култивиране на закрито цвете.Той е много придирчив към освещаването, предпочита ярка, но разсеяна светлина. Най-доброто местообитание за растението ще бъде прозорец, обърнат на запад или изток. През лятото тя трябва да бъде засенчена, а през зимата трябва да бъде снабдена с допълнително осветление. Някои производители използват фитолампи за това.

За ваша информация! Сортовете с пъстри цветове са особено чувствителни към освещаването, тъй като при липса на светлина те могат да загубят декоративния си ефект.

За да накарате капризното цвете на полиците да се чувства комфортно, трябва отговорно да изберете сместа за засаждане. За това храстовидно растение трябва да изберете лека почва, която има добра въздухопропускливост. Универсалната почва също е доста подходяща, но просто трябва да добавите камъчета или малки парченца към нея. Можете сами да приготвите драга за полицията. За да направите това, е необходимо да вземете в равни части хумус, торф, тревна почва и пясък и да разбъркате добре.

Poliscias Fabian не се нуждае от честа хидратация. Достатъчно ще е да се полива, когато повърхностният слой на почвата изсъхне. Водата за напояване трябва да се приема мека или дъждовна. Хлорът във водата за напояване може да навреди на растението.

Полисиас Фабиан, Домашни грижи

Подхранването и торенето на полицая се извършва веднъж на всеки 15 дни през активния вегетационен период. Често срещан широколистен тор е добре за това. През зимните месеци цветето не се нуждае от хранене.

Болести и вредители

Както всяко домашно растение, полисите могат да страдат както от болести, така и от вредители. Ако цветето е пуснало листата си, тогава трябва незабавно да вземете мерки за спасяването му. Това явление е най-вероятно причинено от следното:

 • сух въздух;
 • нарушение на напоителния режим;
 • преместване на цветето на друго място.

Ако пъстрият представител на семейство Аралиеви изведнъж побелее, това означава, че растението страда от излишък на светлина и, напротив, загубата на пъстрота е признак за липсата му. Ако цветето е забавило растежа си, тогава най-вероятно липсват хранителни вещества.

Вредителите също могат да притесняват това стайно растение. Ножницата, която е атакувала стъблата и листата, може да не бъде забелязана в началото, тъй като черупката й прилича на парче кора. Паякът също остава дълго време незабелязан.

За ваша информация! Така че насекомите да не унищожат напълно цветето, трябва да го третирате с инсектицид възможно най-скоро и след това да се грижите за него както обикновено.

Възпроизвеждане на полисиите

Възпроизвеждането на полиците може да се извърши по няколко начина:

 • резници;
 • семена;
 • част от коренището.

Разрязването не е най-лесният начин за размножаване на това растение. Ако условията не са идеални, резниците е малко вероятно да пуснат корени. Какво трябва да направиш? През пролетта пригответе резници с дължина около 15 см, като вземете върха на растението. Долните листа трябва да бъдат премахнати, след това участъците трябва да бъдат третирани с фитохормон. Ако такова лекарство не е под ръка, можете да използвате въглен. След това трябва да поставите изрезката в контейнер, напълнен със смес от торф и пясък, и да покриете с фолио. Оптималната температура за вкореняване е 25-26 ° C.

Възпроизвеждане на полисиите

Можете да опитате да отглеждате Poliscias Fabian от семена. Тъй като растението не цъфти у дома, посадъчният материал ще трябва да бъде закупен в селскостопански супермаркет. Семената се поставят в контейнер с питателна почвена смес и се покриват с фолио, като по този начин се създава парникова среда. Веднага щом се появят първите издънки, контейнерът трябва да се премести към източника на дифузна светлина, като се отстрани филмът. Растящите растения се засаждат в отделни саксии, когато разсадът е достатъчно силен.

За да размножите Poliscias Fabian с помощта на коренища, трябва внимателно да разделите корените на възрастно растение на фрагменти от около 3 cm.След като сте обработили мястото на отрязване с фитохормон, трябва внимателно да засадите резниците. Покриване с филм не е необходимо. Този метод на размножаване включва засаждане на растенията незабавно в отделни саксии, за които трябва да продължите да се грижите като за възрастни растения.

Важно! Всички манипулации с части от растението трябва да се извършват с ръкавици, тъй като полицията е отровно растение. Ако сокът му попадне върху незащитена кожа, това може да предизвика алергична реакция. Ако не може да се избегне контакт със сока на растението, трябва добре да изплакнете ръцете си под течаща вода.

Самият полицай и грижата за него не е лесна задача. Това е цвете, което изисква постоянно внимание. Най-вероятно той никога няма да зарадва с буен цъфтеж. Но не трябва да се отчайвате, тъй като необичайната и изключително декоративна зеленина на това прекрасно растение може да украси перваза на прозореца или домашната оранжерия на най-взискателния животновъд.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина