Босилек - отглеждане от семена у дома на перваза на прозореца

Пикантна култура като босилек се използва активно в готвенето и някои градинари я отглеждат само за красота. Храстите на босилек могат да се отглеждат както на открито, така и на перваза на прозореца. Във всеки случай, на първо място, трябва да изберете подходящ сорт и да се съобразите с определени земеделски изисквания.

Отглеждане на босилек от семена у дома

Босилекът може да се отглежда с полза за красотата и здравето

Струва си да се отбележи, че босилекът, чието отглеждане от семена не е толкова лесно, е термофилна и доста взискателна култура за осветяване. Младите разсад изискват особено внимателни грижи, които могат да бъдат увредени от температурни промени, неточно поливане и дори течение. Но не мислете, че културата е твърде капризна и не трябва да се отглежда. Трудности могат да възникнат само при първите двойки и ако всичко е направено правилно, отглеждането на босилек няма да бъде трудно.

Грижата за босилек у дома предполага спазване на 2 важни правила, а именно:

 • Редовно поливане, тъй като почвата изсъхва с 1-2 см с утаена вода със стайна температура. Растението може да се разболее от използването на студена вода.
 • Поддържане на средна температура на въздуха от най-малко 16 ° C. Струва си да се отбележи, че растението също наистина не обича високи температури, над 24 ° C.

Внимание! Младите растения трябва да се поливат много внимателно и най-добре е да се полива в тиган. Ако водата удари растението и го огъне на земята, то може вече да не се издигне и да умре.

За отглеждане на закрито и на открито има най-подходящите сортове. За перваза на прозореца е по-добре да изберете компактни сортове - често любителите се занимават с отглеждането на лимонов босилек. За открита почва трябва да се избират сортове, като се отчита тяхната устойчивост на замръзване. В този списък има няколко разновидности, които са най-адаптирани към умерения климат.

Всички сортове босилек могат да бъдат категоризирани според естеството на аромата и вкуса, които той притежава. Има няколко от тях и всеки от тях има най-добрите сортове:

 • Лимоновият босилек включва няколко сорта, които имат подчертана киселинност. Водещ сред тях е сортът Lemon Miracle. Принадлежи към ранното узряване и плододаване. Листата могат да бъдат включени в сладки препарати и десерти или да се използват за приготвяне на чай.
 • Сортовете с подчертан аромат на анасон могат да бъдат разграничени в групата на анасон. Италианският босилек може да се нарече фаворит - той е този, който най-често се включва в ястията на готвачите по целия свят. Растението е доста компактно и непретенциозно.
 • Третата група сортове съчетава деликатен пиперлив аромат и вкус. Лидер заслужено е сортът Ереван. Тъмнолилавите листа на тази пикантна култура обикновено се използват в месни ястия и в солени салати.

Всички тези сортове могат да се отглеждат доста успешно на открито при умерен климат. Поради факта, че младите издънки на босилек са много крехки, най-добре е културата да се отглежда по разсад.

Внимавайте с младите растения

Засаждане на разсад от босилек у дома

Отглеждането на разсад от босилек у дома се извършва стъпка по стъпка и се състои от няколко етапа. На първо място, трябва да подготвите почвата за сеитба. Можете да използвате готов субстрат на основата на торф или да приготвите сместа сами.За да направите това, трябва да смесите торф, градинска пръст и пясък в съотношение 2/2/1. Най-важното е почвата да е лека, водо- и въздухопроницаема.

Внимание! Застоялата влага и преовлажняването са много опасни за младите разсад. Те могат да страдат от гъбички или черен крак.

За засяване е най-добре да използвате плосък контейнер с много дренажни отвори. Самият процес на засяване изглежда така стъпка по стъпка:

 1. Контейнерът се пълни с малък слой дренаж и след това с пръст.
 2. Навлажнете почвената повърхност с топла вода.
 3. Разпределете семената равномерно по повърхността.
 4. Културите са покрити със слой суха почва, чиято дебелина е не повече от 1 cm.

Някои градинари препоръчват поливане над повърхността след сеитба. Този метод също може да се използва, но увеличава риска от уплътняване на почвената повърхност, което следователно може да затрудни поникването на семената.

За да се създаде парников ефект, върху контейнера се монтира стъкло или филм и се поставя на топло място с температура най-малко 23 ° C. След една седмица, когато се появят първите издънки, е желателно температурата да се понижи с 2-3 ° C, но не повече.

Разсадът на босилек е тънък и крехък, така че не бива да премахвате напълно капака веднага. По-добре е да привиквате растенията към откритото пространство постепенно чрез краткотрайно проветряване на оранжерията.

Ако спазвате правилата, ще растат здрави разсад

По-нататъшната грижа за разсада се състои в редовно овлажняване на почвата и поддържане на оптимална температура. Не си струва да се добавят подкорки на етапа на отглеждане на разсад, тъй като младите растения все още са твърде чувствителни. След появата на 2 истински листа, разсадът се гмурка. 2 седмици преди засаждането се извършва втвърдяване - те изнасят растенията от къщата на улицата, като постепенно увеличават интервала.

Босилек: отглеждане от семена на перваза на прозореца

Не всички сортове босилек са подходящи за отглеждане в апартамент на перваза на прозореца. Най-добре е да засадите компактни сортове за тази цел. Има няколко от най-популярните сортове:

 • Аромат на ванилия. Сорт в средния сезон. Тъмнолилавите листа имат приятен аромат на ванилия.
 • Мента. Много рано. Тъмнозелените листа имат мирис на мента и аромати на мента и босилек едновременно.
 • Compatto. Средно рано. Зелените листа имат пиперлив аромат.
 • Василиск. Ранен сорт. Различава се по компактност и вкус и мирис на карамфил.
 • Джудже. Много компактни - високи около 15 см. Малките листа имат пикантен вкус.

Всички изброени сортове не достигат височина над 18-20 см, което е много удобно за използването им като саксийна култура.

Особености на грижите и прибирането на реколтата

Грижата за стайния босилек през първите седмици на растеж е идентична с тази, която е необходима за разсад от тази култура. Допълнителните мерки са малко по-различни от тези, които са приложими за открита земя. На първо място, това се отнася до брането - растенията трябва да се засаждат в по-големи саксии, с очакването за растежа на кореновата система.

Внимание! Струва си да се обмисли наличието на необходимия брой дренажни отвори в контейнерите. Водата никога не трябва да застоява.

За активен растеж на културата е необходимо редовно да се полива, което е желателно да се комбинира с пръскане. Всички действия трябва да са насочени към създаване на условия, подобни на тези на откритата земя. Това важи и за температурата - тя не трябва да пада под 13 ° C и да се повишава над 22 ° C.

Подправката може успешно да се отглежда в саксия

В първите етапи на растеж, след появата на 4-5 листа, растенията се прищипват, за да стимулират разклоняването. Този етап може да се нарече първата реколта. Обикновено се случва 2-3 седмици след сеитбата.

Освен това, за употреба, можете частично да съкратите издънките или да отрежете напълно най-развитите. В първия случай ще се появят нови издънки, но те ще бъдат по-слаби от предишните. Когато се използва втората опция за събиране, останалите издънки ще започнат да се развиват по-активно, но ще се появят по-малко нови.

Босилекът е много ценна и декоративна култура. Листата на това растение се използват за приготвяне на различни ястия и препарати. Някои сортове имат вкус на мента, докато други имат вкус на лимон. Можете да отглеждате култура както на открито, така и на перваза на прозореца. За всеки случай трябва да изберете най-подходящия сорт и да приложите необходимите правила за грижи. За младите издънки трябва да се гледа особено внимателно - те са много крехки и могат да страдат от много фактори.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина