Доларово дърво или замиокулкас - цвете на безбрачие

Има много растения, забулени в митове, легенди и народни знаци. Цветярите са доста суеверни хора, така че повечето от тях слушат внимателно такива неща. Тези „приказки“ и „приказки“ обаче не винаги съответстват на реалността. Известно е, че мнозина по някаква причина не харесват напълно безвредното цвете Zamiokulkas. Има няколко интересни причини за тази неприязън.

Характеристики на имената

Zamioculcas е красиво вечнозелено растение, което привлича вниманието с лъскави светлозелени листа с кадифена повърхност, приятна на допир. Може би поради трудното за произнасяне име на цветето, производителите на цветя любители са измислили голям брой други, по-прости и звучни имена за него, например:

Zamioculcas е известен на всички руски производители на цветя.

 • доларово дърво (да не се бърка с „паричното дърво“ - дебела жена или красула);
 • валутно дърво;
 • „женско щастие“;
 • „Цвете на безбрачието“ или „цвете на старата мома“.

Растението е много популярно сред руските любители на цветарството на закрито заради своята непретенциозност и дълъг живот. Не е нужно да се полива много и обилно.

"Доларовото дърво" има много други популярни имена, доста оригинални

Как изглежда едно доларово дърво

Разпознаването на доларовото дърво изобщо не е трудно. Zamioculcas може лесно да се разграничи от другите растения по характерните му характеристики:

 • Голям брой по-тънки издънки се отклоняват от мощния, добре развит ствол;
 • Всеки клон от основата до върха е покрит с малки овални листа със светло зелен цвят;
 • Багажникът е здрав, солиден, с леко удебеляване в долната част;
 • Издънките активно се простират нагоре, образувайки буйна корона.

Има няколко разновидности на zamiokulkas. Всеки от тях има свое научно наименование и характерни черти. Най-красивият външен вид изглежда като чар.

Как цъфти доларовото дърво

За разлика от листата, цветята zamiokulkas са доста невидими и не представляват естетическа стойност. Те са тесни стрелки с ухо в зелена „обвивка“, напомняща на царевица. Цветът на съцветията може да варира. Следните цветове се считат за най-често срещаните:

 • Бял;
 • Крем;
 • Светло жълто;
 • Бежово.

Цъфтежът в естествените местообитания не се различава по продължителност. Това явление е изключително рядко, но е напълно възможно.

Интересно. В апартамент замиокулкас цъфти много рядко, това са почти единични случаи. Ботаниците обаче знаят, че цветята на растението имат много особена форма. Може би именно поради тази форма сред хората се е формирало популярно убеждение, че този безвреден храст изтласква целия силен пол извън къщата.

Видове доларово дърво

Грижата за доларовото дърво е лесна. Различните му видове обаче изискват различен подход. Някои сортове се нуждаят от по-интензивно поливане, други - по-добре понасят суша. Същото важи и за храненето. Следните сортове се считат за най-непретенциозни:

 • Черните;
 • Равен;
 • Пъстър;
 • Замифолия.

Тези видове имат добър имунитет срещу болести, вредители и паразити.

Замиокулкас черен

Това е малко, компактно доларово дърво. Този тип понякога се нарича "черен". Височината му у дома не надвишава 1,5 м. При младо цвете листата са светлозелени, с течение на времето те започват да потъмняват и придобиват тъмен цвят. Поради това този вид получи името си. Родината на черния замиокулкас е Мадагаскар. Почти никога не се среща в местните магазини за цветя, така че не е лесно да се засади. Правилната грижа е навременното поливане и подрязване.

Zenzi

Този сорт се среща в Русия по-често от черния замиокулкас. Zenzi zamioculcas е непретенциозен и лесно се адаптира към всякакви условия, това е истинско дълголетно растение. Домашните производители на цветя обичат този вид заради компактната му форма на короната и ефектния външен вид на тъмнозелени, изумрудени ажурни листа. Не може да цъфти у дома.

Замифолия

Zamifolia zamioculcas цъфти у дома малко по-често от други видове. Въпреки това, за да се увеличи вероятността от цъфтеж, е необходимо да се обърне голямо внимание на растението: редовно да се подхранва и да се предотврати изсъхването на почвата (или преовлажняването). Този вид е роден в Африка. Флористите обичат Zamifolia заради разстилащата се корона и каскада от грациозни удължени листа.

Замифолия не обича вятъра и течението

Гарван

Raven (или "Crow") zamiokulkas има разперена, буйна корона и се нуждае от редовна резитба за правилното й формиране. Подрязването трябва да се извършва само със защитни ръкавици, така че млечният сок от повредените части на цветето да не причинява изгаряния на кожата. Цветът на листата е много тъмен, наситен, формата им е продълговата.

Замиокулкас пъстър

При подходящи грижи височината на възрастен екземпляр у дома може да достигне 1,5 м. Листата са овални, светлозелени, с леко заострени краища, а клоните са разположени на групи от няколко парчета. Растението обича добро осветление и не понася сянка, полусянка добре.

Zamioculcas zamielistny

Това е доста рядък вид доларово цвете. Името си е получил поради факта, че прилича на малко замия - рядко растение от Америка. Листните резници са много дебели и имат способността да натрупват влага, така че растението перфектно толерира дори продължителна суша. Този вид има най-мощната коренова система, той също има невероятна способност да абсорбира и натрупва влага.

Zamielistny zamioculcas обича плодородната почва и винаги реагира добре на минерално торене. При недостиг на торове цветето започва да се развива по-зле. Един от основните недостатъци на този сорт е много бавният растеж. Поради това производителите често предпочитат други видове доларови дървета. При замиелистните видове листата често пожълтяват, обикновено това се дължи на излишък на влага, но може да има и други причини (лоша почва, ниска температура в апартамента, смърт на кореновата система). Трябва много внимателно да се грижите за този вид.

Доларово дърво в къщата: знаци и суеверия

Доларът или валутното дърво е растение, обрасло с митове, легенди и суеверия. Най-често срещаните са изброени по-долу:

 • Растението прогонва целия силен пол от апартамента (подобно суеверие е свързано с орхидеята Phalaenopsis);
 • Ако листата на замиокулкаса започнат да падат, това предвещава големи финансови загуби (например кражба или загуба);
 • Здраво, силно цвете, дори и да не може да цъфти, привлича финансово благополучие, щастие и късмет в къщата;
 • Zamioculcas помага на неомъжените момичета да намерят и запазят подходящ избраник.

Независимо дали си струва да вярваме на тези знаци, всеки производител взема решение независимо. Към днешна дата обаче нито един от горните признаци не е доказан от науката. Най-вероятно произходът на повечето суеверия е свързан с необичайния външен вид на zamiokulkas.

В същото време учените са доказали, че това цвете почиства добре въздуха и въпреки токсичността на сока, не отравя атмосферата, когато се отглежда в домашни условия. Тези полезни свойства говорят сами за себе си. Собствениците на магазини за декоративни растения твърдят, че различни видове замиокулки са постоянно търсени сред клиентите.

Има много суеверия, свързани с цветето, не на всички трябва да се вярва

Защо Zamioculcas се нарича цвете на безбрачието

В много страни се смята, че замиокулкасът е безцветно цвете. Основната причина е особената форма на цветята му. Не бива обаче да вярвате на този знак, макар и само защото растението има още едно, точно противоположно популярно име - „женско щастие“. Поддръжниците на второто име вярват, че растението, напротив, привлича любовта в къщата и помага на младите момичета да се оженят успешно.

Голям брой признаци са свързани с материалното благосъстояние. Смята се, че появата на нов мек зелен лист на доларово дърво (и това се случва доста често) привлича късмета в парите. Поддръжниците на тази поличба твърдят, че след появата на нов лист, човек трябва да очаква голяма печалба в лотарията, да получи увеличение на заплатата или бонус в рубли (долари). Въпреки това, при лоши грижи, нови листа се появяват доста рядко поради бавния темп на растеж на цветето, така че е доста трудно да се провери тази хипотеза у дома.

Интересно е, че zamioculcas се счита за дърво "долар". Може би поради светлозеления цвят на листата на повечето сортове. Друга версия на паричното дърво - копелето (crassula), напротив, се нарича "рубла", за сходството на малки дебели листа с лъскави монети. И двата вида са много популярни сред руските производители на цветя и и двата са непретенциозни. Правилното подрязване на замиокулкас обаче е много по-лесно.

Zamioculcas е отровен или не

Невъзможно е да се нарече растение отровно в буквалния смисъл на думата, само по себе си то не представлява никаква опасност за здравето и живота на хората. Ако обаче багажникът и клоните са механично повредени (например по време на резитба, пресаждане или размножаване), от мястото на „белега” започва да излиза млечен сок. Дразни човешката кожа и лигавиците. Най-типичните симптоми на лезия са:

 • Усещане за изтръпване;
 • Зачервяване;
 • Сърбеж;
 • Изгаряне.

Тези симптоми обикновено изчезват бързо след спиране на контакта между кожата и цветето. Въпреки това, при деца и възрастни, склонни към алергии, контактът с отровния сок на растението може да причини екзема или копривна треска; при тежки случаи може да възникне оток на Квинке, което изисква незабавна медицинска помощ.

Отровният сок е особено опасен за деца под тригодишна възраст. Има обаче плюс в отровността на цветето: zamiokulkas е много рядко засегнат от вредители и паразити. За да се сведе до минимум отделянето на отровен сок по време на резитбата, процедурата трябва да се извърши с рязко заточени ножици или специална резачка. Прясните разфасовки трябва да бъдат поръсени с въглен на прах, така те ще се стегнат по-бързо и няма да се отдели вреден сок.

Внимание! При контакт с очите отровният сок на доларовото дърво може да причини тежки изгаряния на лигавицата, както и обилно сълзене и зачервяване на клепачите. Ако все пак се появи такава неприятност, трябва спешно да изплакнете очите си с чиста вода и в никакъв случай да не ги разтривате, за да не влошите ситуацията.

Сокът от замиокулкас може да причини изгаряния

Мога ли да държа вкъщи

Стайното растение zamioculcas има както верни фенове, така и отчаяни хейтъри. По-разумно би било да се придържаме към „златната среда“. Това цвете е едно от многото често срещани стайни растения в Русия. Ако производителят не се смущава от бавния растеж и липсата на цветя, можете спокойно да засадите бледо зелено доларово дърво на перваза на прозореца.Определено няма да има вреда от него, а само подобряване на въздуха в помещенията.

Няма нищо лошо в задържането на zamiokulkas у дома

През 21 век едва ли има хора, които сляпо да вярват в поличбите. Все пак си струва да се отнасяме към доларовото дърво с повишено внимание, най-важното е да разберем защо. Причината не е "лошо влияние върху мъжете в къщата", а отровните свойства на цвете в саксия, потвърдени от науката. Доларовото дърво е идеално за декориране на офиси и салони. Не се препоръчва обаче всички да го държат у дома. Ако у дома има малки деца и домашни любимци, по-добре е да засадите друго, по-безобидно цвете в интериора.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина