Здравец - резитба за буйни цветове, за да цъфти и да е пухкава

Здравецът (известен още като пеларгоний) много често се отглежда в обикновени градски апартаменти. Трудно е да се намери къща, лишена от тази жива жива украса. Тази популярност се дължи на красотата и непретенциозността на цветето. Освен това растението може да се похвали с голямо разнообразие от видове и сортове. Мушкатото може да се отглежда не само в саксии с цветя, но и на открити лехи. В допълнение, пеларгонията има защитни функции: отблъсква вредните насекоми със своята миризма.

Такова прекрасно цвете заслужава по-добри условия на живот. За да увеличите и запазите декоративните свойства на културата, трябва да подрязвате здравец навреме. В противен случай пеларгонията не само ще загуби грандиозния си цъфтеж, но и ще загуби стандартните си декоративни качества: докато горните издънки растат, долните клони постепенно ще станат голи, което ще направи цветето непривлекателно. Мнозина, изправени пред този проблем и не разбиращи причините за него, изхвърлят здравец. Но е достатъчно просто да извършите резитба навреме, тогава цветето ще запази красотата си в продължение на много години.

Много неопитни собственици мислят как да режат здравец, така че да цъфтят и да са пухкави. Процедурата е част от задължителна и в същото време неусложнена програма за грижа за растенията. Ако цветето се остави без надзор, цъфтежът ще бъде оскъден и рядък, листата ще започнат да падат и културата ще изсъхне. Подрязването е много важна процедура, която ви позволява да оформите буен, равномерен храст, за да направите цъфтежа по-ярък и по-дълъг. Има 3 начина за подрязване на здравец:

 • Дом (есен);
 • Топинг;
 • Есен.

Кога да режете здравец

Времето на процедурата зависи от конкретния метод. Основната резитба се извършва непосредствено след зимуването, тоест в самото начало на пролетта (края на февруари - началото на март). По това време вегетационният период още не е започнал, така че всички повредени части на растението след резитбата ще имат време да се възстановят.

Пеларгония

Есенната процедура пада по времето, когато цъфтежът приключва, а именно от началото на септември до декември. Състои се в премахване на сухи листа и дръжки. Този тип резитба подобрява декоративността на здравец, като по никакъв начин не засяга последващия цъфтеж. Манипулациите се провеждат през октомври. Ако се наблюдават болни стъбла, повредените части могат да бъдат отстранени по-рано от очакваното. Тази резитба предотвратява разпространението на болестта върху останалата част от растението.

На бележка. В региони с умерен климат здравецът често се отглежда в цветна леха и, ако зимата не е много студена, те се оставят там за зимата. На места, където преобладава студен климат, здравецът се трансплантира в саксия за времето на замръзване.

Прищипването не е разрешено през зимата, тъй като растението е в покой. Изключение правят онези сортове здравец, които могат да цъфтят през зимата.

Важно! Подрязването изисква навременност. Забавената манипулация ще доведе до цъфтеж на здравец твърде късно (растението може изобщо да не цъфти).

Подрязването също не трябва да се извършва през зимата, освен ако издънките имат време да растат твърде много (през февруари е позволено да се премахне едно проблемно стъбло). В този случай се препоръчва резитбата да се замени с прищипване.

Подрязване на здравец

Мушкатото бива два вида: едногодишно и многогодишно.В първия случай резитбата не е задължителна и се прави само за коригиране на формата на цветето. Във втория случай се извършва 2 пъти годишно, докато младите здравец се препоръчва да се режат веднъж годишно.

Честотата на процедурата също зависи от вида на пеларгония. Миниатюрните сортове се нуждаят от подобни манипулации много по-рядко от други.

Трябва да знам! През първата година от живота растението не може да се подрязва. За да оформите цветето, издънките могат да бъдат частично отстранени.

Защо се нуждаете от резитба

Докато стъблата се удължават, долните издънки започват да се оголват. В резултат листата остават само на горните издънки. Факт е, че здравецът почти никога не дава странични издънки. За да "събудите" пъпките, разположени върху тях, е необходимо да направите резитба. Поради това се образуват нови издънки с млади пъпки.

Основната процедура е насочена към стимулиране на обилен цъфтеж и формиране на симетричен храст.

Есенната резитба служи като превантивна мярка, при необходимост се извършва прищипване.

Внимание! Липсата на слънчева светлина през зимата кара растението да се простира. В резултат на това декоративността на пеларгония е значително намалена. Въпреки това, не трябва да бързате да съкращавате стъблата, по-добре е да изчакате до края на сезона. В края на февруари стъблата могат да се отрежат 2/3 от дължината. Процедурата може да бъде избегната, ако предварително се погрижите за висококачествено осветление за здравец, като добавите осветление с фитолампа.

По този начин резитбата е необходима за:

 • Пробуждане на младите бъбреци.
 • Създайте кокетна форма на храст.
 • Образуване на нови съцветия.
 • Постигнете обилен цъфтеж.
 • Увеличена продължителност на цъфтежа.
 • Размножаване на културата чрез нови издънки (семена, листни плочи и резници могат да се използват за отглеждане на здравец).
 • Премахване на повредени участъци от здравец.

Буйна корона

Независимо от вида и сорта, към които принадлежи растението, резитбата е задължителна. След това ще говорим за правилата за подрязване, включително характеристиките на всеки метод, как да прищипваме здравец, така че да расте по-дебел.

Буен здравец цъфтят

За висококачествена процедура ще ви трябва много тънко острие или нож.

Препоръка. По-добре е да не използвате обикновени ножици, тъй като по време на манипулация те могат да повредят стъблото на мястото на изрязване.

[/ тревога]

Преди да започнете подстригване, трябва внимателно да разгледате цветето и да определите кои части ще трябва да бъдат премахнати, така че резултатът да е равномерен, спретнат храст и да няма голи стъбла без листа и съцветия.

Важно! В края на лятото, когато започва процесът на увяхване, изрязването на здравец става задължително. Ако след процедурата основното стъбло остане зелено, растението ще оцелее и след 3-5 дни ще се образуват нови листа. Ако след подрязването стволът потъмнее и започне да изсъхва, здравецът ще умре.

Инструкциите за подстригване включват следния алгоритъм на действие:

 1. Първо трябва да премахнете изсъхналите листа и цветя, които започват да избледняват. В резултат на това растението няма да губи енергия за образуването на нови издънки и възстановяването на старите тъкани.
 2. Определете кои части от растението искате да премахнете.
 3. Направете разрез със санирано острие върху листния възел, който трябва да е обърнат към външната страна на храста. Третирането се извършва с алкохол, вряща вода или специален дезинфектант. Ръцете също трябва да са чисти.
 4. Мушкатото се разрязва наполовина, което ще осигури обмен на въздух вътре в храста и достъп до светлина и влага до далечните долни листа. Това ще намали риска от развитие на гъбични заболявания. Трябва да премахнете онези клони, които са насочени към вътрешността на короната, оставяйки само тези, които растат навън.
 5. Третирайте местата на среза с натрошен активен въглен и канела на прах. Това е необходимо, за да не изгние стъблото.

Много е важно да се вземат предвид характеристиките на определен вид и сорт здравец. Един вид растение може да има много малко основно стъбло, което расте широко в дъното на храста. Другият се характеризира с каскадни издънки. Третият има високо стъбло, което клони нагоре.

Трябва да знам! С помощта на резитба е невъзможно коренно да се промени формата на храста. Такива опити ще доведат до смъртта на цветето.

Градински нож за премахване на издънки

Особености на есенната резитба

Първо, здравецът трябва да цъфти, едва след това може да бъде подготвен за зимен сън. В периода от декември до средата на февруари растението е много отслабено, така че по това време не може да се извършва резитба.

Дългите ненужни издънки трябва да бъдат отстранени на мястото на първия листен възел. В този случай стъблата няма да поникнат в бъдеще. За да могат обрязаните клони да продължат да растат в бъдеще, те трябва да бъдат премахнати на място, разположено над възела.

Основното стъбло също е подрязано с 1/3.

Характеристики на пролетна резитба

Процедурата се провежда в края на февруари - средата на март. Манипулациите се извършват, като се вземе предвид размерът на здравец. Голям храст не трябва да се подлага на радикални манипулации (дори като се вземе предвид размерът му). В противен случай растението ще посвети цялата си сила на образуването на листа и издънки в ущърб на образуването на съцветия (те ще се появят с голямо закъснение или изобщо няма да бъдат). Ето защо е достатъчно да отрежете твърде дълги, голи стъбла, болни клони. За малък храст можете да направите по-голяма корекция.

Топинг

Преди да прищипите здравец, трябва да намерите най-голямата горна пъпка на стъблото, която е отговорна за вегетационния сезон. Можете да го защипите с пръсти, като внимателно го отделите от издънката. Плътно разположената пъпка може да се отщипи с градинска секачка.

На бележка. Цъфтежът обикновено започва през май. Щипка здравец е причината културата да започне да цъфти по-късно от обикновено (през май). Това се дължи на факта, че хранителните вещества се консумират при образуването на странични процеси.

Прищипване на здравец

Грижи след резитба

В този случай не се изискват специални грижи. Стандартната програма включва следните действия:

 1. В края на процедурата здравецът се поставя на хладно място.
 2. Местата на нарязване се третират с лечебен агент: канела или активен въглен.
 3. Броят на поливане и пръскане е намален. Излишната влага ще доведе до смъртта на цветето.
 4. Осигурете разсеяно осветление. При липса на светлина здравецът се поставя под изкуствена лампа.
 5. Растението се подхранва с азотсъдържащи торове, така че възможно най-скоро да се появят нови издънки. Борната киселина за здравец също се препоръчва като тор преди цъфтежа. Начинът на употреба е посочен на опаковката (разтворете 0,5 g от лекарството в 1 литър вода и напръскайте растението, 2-3 процедури ще бъдат достатъчни). Маята може да се използва за хранене.
 6. След пролетна резитба цветето се нуждае от 2-седмична почивка. Мушкатото се поставя в добре проветриво помещение с оптимална температура и влажност.

Грижа за подрязани здравец

Често срещани грешки в процеса на подрязване

Въпреки простотата на тази процедура, начинаещите градинари често извършват грешни действия, водещи до смъртта на растението. Често срещаните грешки включват следното:

 • Ако растението е било на открито през повечето време, цветето трябва да престои в стаята няколко дни преди пролетната резитба, за да свикне с домашния климат. Неопитните собственици започват процедурата веднага след внасянето на цветето в стаята. Ето защо растителните тъкани пожълтяват и е невъзможно да се отървете от този проблем по-късно.
 • Пренебрегване на правилото за дезинфекция на режещо оборудване. Преди започване на работа и след нейното завършване инструментите трябва да бъдат обработени с дезинфектант.
 • Обилно поливане след есенна резитба. Друг важен момент е как да поливате здравец.Водата трябва да е чиста, за предпочитане филтрирана. Топена вода или дъждовна вода също ще работи. Друг вариант е утаен или варен.

Едно от най-обичаните растения на много производители на цветя е здравецът. Подрязването за буен цъфтеж не изисква много работа и специални умения, културата може да цъфти почти през цялата година и не се нуждае от специални грижи. Познаването и спазването на прости правила за това как да прищипите здравец, как правилно да отрежете здравец, ще помогне за успешното отглеждане на цвете, запазване на декоративните свойства на културата, без да навреди на здравето му.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина