Вътрешна мента: домашни грижи и методи за разплод

Стайната мента (плектрантус) е многогодишно вечнозелено растение от семейство Ясноткови. Плектрантът е дошъл в Русия от Южна Африка, индивидът е често срещан и в Австралия. Родът обединява 250 вида тревисти трайни насаждения и храсти, богати на ефектна зеленина с издълбани ръбове, пъстър бяло-кремав цвят. Цъфти с бели, люлякови, лилави звънчета, събрани в многоцветни съцветия. Културата се вкоренява добре в стайни условия с умерена топлина и влага.

Домашни грижи

Осветление

Housemint активно се развива при ярка, но разсеяна светлина. Не се препоръчва пряка слънчева светлина. Поставяйки саксия с мента на перваза на прозореца от южната страна на стаята, трябва да осигурите задължителната защита на културата с параван. При кратки дневни часове храстът се нуждае от допълнително осветление с неонова лампа.

Поливане

От пролетта до края на лятото домашна мента се полива според образуването на суха кора в саксия (оптималният интервал между влагата е 3-4 дни). През есенно-зимния период поливането се намалява до умерено, навлажнявайки почвата ден-два след изсъхване на горния слой на почвата. Пресушаването на земна кома провокира лош цъфтеж и отпадане на пъпки, преовлажняването води до гниене на кореновата система и паразитиране на индивида. За напояване на културата се използва утаена вода със стайна температура.

Отглеждане на декоративна мента у дома

Влажността на въздуха за ментовото дърво не играе роля при температури под 22 градуса, в по-знойния период от изсъхване индивидът се пръска. Липсата на влага по листата и стъблата заплашва с бързо изпаряване и загуба на натрупаната влага. Вътрешната мента ще изсъхне.

Грундиране

Почвата, използвана за отглеждане на моларното дърво, трябва да има ниска плътност. Има пет основни компонента на субстрата за стайна мента: в еднаква пропорция хумус, копка и листни почви, както и половин част от речен пясък и торф. При липса на листна почва те я заменят с обикновена градинска почва. Полезно би било да добавите перлит, който регулира съдържанието на влага в основата и му придава "въздушност".

Забележка! Субтропичните култури се нуждаят от проветряване и са непретенциозни за хранене. Торовете трябва да се добавят между април и август. Активният растеж на плектрануса се стимулира с минерални и органични съединения, като се редуват средства веднъж на две седмици.

Температурен режим

В естественото си местообитание декоративният мента расте в сянката на тропическите дървета при температура 20-22 градуса. За домашните сортове режимът на въздух в стаята е напълно подходящ. Охлаждането на стаята до 15 градуса провокира падането на зеленината, по-нататъшната смърт на растението.

Топинг

Подрязването на младите издънки на плектранус е предпоставка за формирането на буен храст. За да се закачат "лапите" на кътника от дървото, прищипването трябва да се извършва по-често. Процедурата включва съкращаване на слаби и безлистни издънки наполовина. Нарязаните стъбла и листа на ментовото дърво са подходящи за приготвяне на пикантни ястия и антибактериални лекарства.

Трансплантация на растения

Необходима е трансплантация на мента веднага след закупуването на закрито цвете.Поддържайки целостта на земната кома, растението внимателно се премества в саксия с по-голям диаметър. В продължение на 5 години трансплантацията се извършва ежегодно, в следващите периоди - веднъж на 2 години. Когато заплахата от пролетни студове изчезне, културата е готова за трансплантация в почвата. Манипулациите се извършват в началото на вегетационния период.

Забележка! По-добре е да изберете средно големи ястия за покълване на цветето на четина, кътникът има мощна коренова система, големи или плоски саксии ще повлияят отрицателно на дренажа, което е изключително необходимо за културата.

Болести на стайна мента

Почерняване на листа

Ако върхът на листа почернее и изсъхне, има няколко причини: ниска влажност на въздуха, твърда вода за напояване, висока стайна температура или, обратно, ниска. Сухото потъмняване често е резултат от изгаряне. За поливане на стайни растения е добре да се използва размразена и дъждовна вода със стайна температура. За да се избегнат изгаряния, е важно да се предотврати контактът на листата с прозореца, за да се избегне пряка слънчева светлина. Ментата расте добре в полусянка.

„Мудно“, меко или мокро засенчване е признак на обилно поливане, твърде ниска стайна температура, течение или прекомерно уплътняване на почвата в саксията.

Забележка! Ако се открият тъмни меки листа, поливането трябва да се спре за две седмици и почвата в саксията да се разхлабва по-често, за да се осигури достъп на въздуха до корените. Следващото поливане трябва да се направи, когато горната кора изсъхне с 2-3 см.

Ако почернените участъци по листата станат мокри, хлъзгави, е възможно гниене на корените. След изваждане на цветето от контейнера е необходимо да се изследват процесите и да се изрежат повредените корени до бяла здрава тъкан. Поръсете разфасовките с въглен и трансплантирайте образеца в по-голяма саксия.

Изсушаване на листа

Ако ментовото цвете изсъхне и се разпада, на растението липсва влага. Удължени стъбла и малки бледи листа се образуват, когато липсва светлина. При твърде ярко слънце листата пожълтяват и се извиват или стават кафяви и сухи.

Методи за размножаване

За размножаване на плектранус се използват резници, семена или разделяне на храста. Методите са прости и ефективни, 96% от посадъчния материал бързо ще пусне корени в нова саксия.

Резници

Ароматният плектранус лесно се размножава чрез резници и листа. Можете да извършвате процедурата през цялата година. Основното нещо е да се използват здравословни процеси. Изрязаните върхове се потапят в чаша вода (в случай на лист си струва да се изключи контактът на плочата с вода). След 1-2 седмици ще се появят корени, растението ще бъде подходящо за трансплантация в саксия с пръст.

Засаждане на резници от мента

Разделяне на храста

Методът е ефективен за ежегодна трансплантация на култура с развита коренова система. Процесите, отделени от коренището на основното цвете, веднага се поставят в отделни контейнери с предварително подготвен субстрат.

Етапи на процедурата:

  1. Индийският пореч се изважда от саксията и леко се отърсва от почвата от корените.
  2. Коренището е разделено с остър нож.
  3. Разфасовките се обработват с въглища, предотвратявайки разпадане на процесите.
  4. Нови фрагменти се трансплантират в подходящи резервоари.
  5. Леко овлажнявайте почвената смес и осигурете подходящи грижи.

Засаждане на семена

Семената от мента в стаята покълват през пролетта при 20-24 ° C. Достатъчно е да разпръснете семената върху почвата, като леко притискате отделни фрагменти в почвата. Plectrantus ще се появи до една седмица и ще се нуждае от умерено поливане. Месец по-късно израсналите разсад се трансплантират в саксии с пръст.

Използване на мента

Вечнозелената мексиканска мента има аналгетични, отхрачващи, диуретични, противовъзпалителни и потогонни свойства, известна е с умерена седация и е отличен антиоксидант.

Обхватът на приложение на кубински риган е доста широк:

  • В кулинарията.Plectrantus е пикантна култура, подобна по аромат и вкус на риган и мащерка. Пресни и изсушени листа от стайна мента се подправят със зеленчукови, месни, пилешки ястия. Ментата придава изискан вкус и деликатен аромат на агнешко, говеждо и дивеч. Испанската мащерка добавя специален чар към яхниите, пълнежите, супите и сосовете.
  • Във флористиката. Plectrantus е любима култура на повечето производители на цветя. Декоративните и антибактериални свойства на стайно растение с мирис на мента и лимон подтикват много цветари да използват цветето в декора на стая, тераса, балкон, зимна градина, оранжерия. В субтропиците и тропиците френската мащерка е често посещаван градини и зеленчукови градини.

Важно! Изразените фитонцидни свойства на домашно цвете с мирис на мента и лимон допринасят за бързото унищожаване на вредителите. Многогодишните етерични масла освежават въздуха в оранжерията, придавайки лекота и приятен аромат, осигуряват се позитивно настроение, ефективност и вътрешна хармония.

  • В медицината. Ползите от плектрануса в народната медицина се постигат чрез фитонцидни свойства, отхрачващо, потогонно, диуретично, противовъзпалително и обезболяващо действие и има умерен седативен ефект.
  • Вкъщи. Приятният аромат на лимон-мента на плектранус и фитонцидните характеристики на ментата в помещението са високо оценени от жителите на много страни при създаването на сашета за ароматизиране на бельо и дрехи.

Популярни сортове плектранус

У дома можете да отглеждате няколко разновидности на мента. Сред руските градинари са популярни следните сортове: храстът на Ернст, мента от филц, Limelight, сортът на Ertendal, вихрен, Uwongo, Mona Lavender. Културата на Мадагаскар се счита за най-красивата (второто име е колеус с форма на плектрантус).

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина