Любящи сянка стайни растения

Те ще украсят интериора на къща или вила, ще озарят живота и ще внесат нови цветове в живота със стайни цветя. Ако апартаментът не се различава по големи размери и достатъчно осветление, вътрешните растения, които обичат сянката, ще ви помогнат. Те са компактни и големи, дискретни и ярки, цъфтящи и широколистно-декоративни. Подходящ дори до затъмнена зала.

Сенколюбиви цъфтящи стайни растения с имена

Често липсва светлина в градските жилища. Следователно, любимите на сянка стайни растения са много ценени. Сциофитите са сред цветята, които обичат сянката в апартамента. Те се страхуват от слънчевите лъчи, другото им име е хелиофоби.

Необичайните култури се развиват комфортно на полусянка, ако преките слънчеви лъчи не падат. Красотата ще се отвори напълно: зеленината се характеризира с приказен декоративен ефект, за цъфтежа - ефектност и изобилие.

Яркостта на светлината няма да е от полза за растенията. Много толерантни към сянка екзотични видове от долните нива на тропиците и субтропиците са се преместили в къщи. За тях е за предпочитане да се поставят от западната и северната страна на первазите на прозореца, сенчести зони на стаята с разсеяна светлина. Разпределете култури, които не цъфтят или имат непретенциозни съцветия, но декоративни листа с различни цветове. Разликата от другите растения е цветността на цветята: техният лукс и грация. Всеки ще се нуждае от подходящи грижи и настаняване.

Фитодизайн във вътрешността на къщата

Не всички домашни цветя, които обичат сянката, могат да се похвалят с буйни пъпки.
Въпреки че сред тях се забелязват зашеметяващи гледки, които ще съставят шикозна колекция.

Антуриум

Добър растеж на екзотиката ще осигури полусянката, започваща през пролетта и завършваща през есента, както и разсеяна светлина през есенно-зимния период. Пикът на декоративност настъпва през април и продължава до началото на есента. Съцветието на антуриум е обрамчено от восъчно покритие.

Ще ви е необходимо периодично, но не прекомерно поливане, поддържане на температура от +15 ° C, овлажняване на въздуха.

Антуриум в цената на жените и мъжете

Антуриум се нарича по друг начин мъжко щастие. Смята се, че повишава потентността и либидото при мъжете. Мнозина отглеждат непретенциозна култура.

Ако фуражите не се правят редовно, само 1 цвете ще зарадва домакинята. Цъфтежът му е придружен от появата на нова пъпка.

Внимание! Антуриумът предпочита място с разсеяна светлина - преките слънчеви лъчи причиняват изгаряния на листата.

Кливия

Нуждае се от добро осветление, косвени лъчи на слънцето. Хибернацията е отговорна за цъфтежа ежегодно. За почивка саксията с цветя се премества на хладно и тъмно: температурата е най-малко +12 ° C, поливането се намалява и храненето се спира. Преместването, пресаждането, преовлажняването на растението е забранено.

Систематично избърсвайте листовете с влажна мека кърпа. Появата на камбановидни цветя, които се отличават с червени, оранжеви, жълти цветове, са ефектни и ярки.

Съцветия с форма на чадър, които са разположени на високо стъбло, ще зарадват производителите на цветя.

Вриезия

Представлява семейство Bromeliad. Растението се отличава особено със 70 см съцветие с богати прицветници.Разкошът на цъфтежа ще осигури температурна стабилност в диапазона от + 19 ... + 28 ° C и редовност на овлажняването на изхода.

Vriezia микс

Vriezia е красиво закрито цвете със светла стрелка. Цветните стрели имат дълъг живот. Изисква повишена влажност на въздуха и редовно поливане.

Растението се размножава чрез издънки (деца). Флористите смятат метода на семето за неефективен.

На бележка. Важно е вътре в изхода на листа да има вода, която се сменя на всеки 3 дни. Остатъците от старата вода се отстраняват с хартиена кърпа, след което се излива прясна течност. Освен това трябва да е меко и топло.

Сенполия, или теменужка Усамбара

Теменужка Usambara (Saintpaulia) принадлежи към най-често срещаните цъфтящи растения. Развитието и цъфтежът в полусянка се влияят от влажността и температурата в диапазона + 20 ... + 24 ° C.

Цветето расте в естествената си среда в Танзания, в планината Узамбара. Теменужката е открита в края на 19-ти век от барон Валтер фон Сен-Пол, благодарение на него растението е известно като Сенполия.

По формата на цветето се отличават теменужките:

 • просто;
 • звезди;
 • камбани;
 • оса.

Според степента на двойност, цветята са не-двойни, полу-двойни, двойни.

Розетките се отличават с диаметъра:

 • полуминиатюрни (15-20 см) и миниатюрни (6-15 см);
 • големи (над 40 см) и стандартни (20-40 см).

Богатството на цветовата палитра и формата на сенполия

Любящи сянка стайни растения за коридора

Основните предимства на декоративните широколистни култури включват изразителния цвят на листата. Цветята са малки и непривлекателни.

Сансевиерия

Характерните черти на културата са строги линии. Сред градинарите растението се нарича щука опашка, език на свекърва.

Едно от имената на сансевиерия е змийска кожа

Наличен - сортов сорт с различни цветови вариации в цвета на кожестите листа. На полусянка се подчертава полярността на цветните петна. Ако условията са благоприятни по време на цъфтежа, удължените свещи с бели и жълти съцветия се изхвърлят от сансевиерията.

За неизискваща и устойчивост на сянка, растението е сравнимо с хлорофитум. Пластичността на свекървата на езика се проявява в способността да се живее на ярко слънце и в дълбока сянка. Животновъдите получиха петнисти или пъстри сортове. Въпреки това, на сянка, наситеността на пъстрия модел избледнява.

Съвети. За да се увеличи променливостта на шарката, осветеността в стаята се увеличава.

Папрати

Разнообразието от цветя, обичащи сянката, ви позволява да изберете подходящи опции за офис и домашни условия. Идеална за коридора е папрат, който не цъфти, но оживява интериора с наситеност на цветовете. Расте добре, ако има сенчесто място, почвата и въздухът са влажни.

Папрат в дизайна на апартаменти

Дебела жена (парично дърво)

Растението не се развива добре на сянка. Дебелата жена се чувства комфортно при слаба светлина. Няма нужда от интензивно поливане.

Паричното дърво, както всички сукуленти, харесва светлината: дифузни и меки слънчеви лъчи. За предпочитане е културата да се постави на източния перваз на прозореца. През летния сезон няма да навреди да преместите дебелата жена в сенчестия ъгъл, за да не навредите на нежните листа на паричното дърво.

Фикус

Не излагайте деликатното растение на пряка слънчева светлина. Както всички растения, той помага за пречистването и окисляването на въздуха.

Ficus предпочита осветено, проветриво пространство. Температурният режим през лятото е най-много + 25 ... + 30 ° С, през зимния сезон е + 15 ... + 20 ° С.

Поливането се извършва при необходимост с нагрята вода. Културата на течение и температурни крайности се страхува. Ficus не понася излишната вода, която може да я съсипе.

Допълнителна информация. Растението не е отровно, бори се с вредните микроорганизми, дезинфекцира въздуха. Подходящ за спалнята: помага за зачеване на дете, лекува женски патологии.При лечението на тумори на матката се използват бульони от чай и фикус. Традиционната медицина препоръчва растението при бронхит.

Непоследователността е характерна за отношението към фикуса сред различните народи. Някои вярват, че фикусът е полезен за дома. Други говорят за вредата му за хората. В древни времена славяните вярвали, че цветето е причина за кавги.

Сега отношението към фикуса се промени. Отзивите за цветето са положителни, счита се за семейно цвете, чар на огнището.

Помага за създаване на взаимоотношения. Цветето абсорбира формалдехид, който се произвежда от пластмаса и може да се намери в излишък в много апартаменти.

Ficus Benjamina - подходящ вариант за спалнята

Компактното растение е идеално за интериора на стаята.

Шефлера

Представлява разклонен храст с гъвкави издънки. Растението понася добре сянката, но предпочита слънчевата светлина за няколко часа месести шарени листа. За да подобрите разклоняването, прищипете краищата на клоните. Характеристиките за грижа включват:

 • поддържане на температурни условия: + 12 ... + 20 ° С;
 • честотата на листното пръскане.

Спазването на агротехническите техники гарантира превръщането на кулинара в мощно домашно дърво. Отглеждани компактни и големи видове.

Къдрави растения, обичащи сянката

Често стените се декорират и се създават обемни композиции с помощта на къдрави растения и лозя.

Интересно!Отглеждането на ампелни стайни растения се извършва във висящи саксии, кошници, саксии, саксии.

Катерене на Филодендрон

Не обича пряката слънчева светлина и силното засенчване. Най-добре е да се поставя на разсеяна ярка светлина или на полусенчесто място. Хидратирайте лошо през зимата, активно и щедро през лятото.

Традесканция

При наличието на видовото разнообразие на ампелното растение, което се отличава с цветовете на листните плочи. Виолетова или зелена копиевидна зеленина със сребристи или бледозелени ивици, понякога космат.

Индиректното ярко осветяване или полусянка помага да се запази декоративността.

Жител на американския континент рядко се вижда на обществени места. Тя е несправедливо забравена. Сред предимствата на тревистото многогодишно растение се разглежда абсолютната простота. Основното е изобилието от влага.

Традесканция е гост от Америка

Растението изглежда елегантно в плантатор. Използва се не само като ампелна, но и като почвопокривна култура.

Цисус

Точно за украса на обемната равнина. Многобройни разновидности ви позволяват да фантазирате и експериментирате - листовете са малки и големи, нежни и кожести, разчленени и цели. Цисус расте бързо и украсява стаята.

Вътрешен цис

Характеристики на сенчести растения

Декоративните свойства на устойчивите на сянка стайни растения се проявяват напълно, ако:

 • цветята са в полусянка или сянка за половин ден;
 • развитието не се потиска от интензивността на осветяване: растежът не се забавя, цветът на листните плочи не избледнява;
 • слънчевата светлина не причинява изгаряния на листа;
 • почвата и въздухът са достатъчно навлажнени;
 • спазвайте температурния режим;
 • сенколюбивите растения рядко се трансплантират.

Разнообразие от култури, които обичат сянката, ви позволяват да създавате стилни цветни композиции, които да украсяват помещенията.

Драцена: светлолюбива или устойчива на сянка

Дървоподобната култура се характеризира с контрастно оцветяване на тесни удължени листни плочи. Сортът определя височината на драцената - от 0,7 до 3 м. За да се поддържат декоративни качества, ще е необходимо достатъчно, но не супер ярко осветление плюс умерена влага.

Драцена в интериора

Фикус: светлолюбиво или сенколюбиво растение

Културата, популярна сред производителите на цветя, принадлежаща към семейство Черница, се отглежда с малка или голяма зеленина.Видове с тъмнозелени листа се развиват добре на полусянка, пъстри като слънцето. Те са светлолюбиви и топлолюбиви, обичат висока влажност. Теченията и преохладената почва са опасни за фикуса.

Теменужки: светлолюбиви или сенколюбиви

Цветето се нуждае от изобилие от светлина, но не понася пряка слънчева светлина - върху плочите се образуват петна от изгаряния, цветът е бледо и няма цъфтеж. Подходящ за теменужки, разположение на светлина в полусянка или разсеяна светлина.

Сенкоустойчиво растение се страхува от слънчевата топлина, чувства се отлично през лятото на 3-4 м от прозореца. През зимата, с кратки светлинни часове, е препоръчително Saintpaulia да се премести по-близо до слънчевата светлина. Културата е ценена заради богатството на нейната цветова палитра. Сухите цветя веднага се отрязват, температурата се поддържа най-малко + 15 ° C.

Каланхое: светлолюбиво или сенчесто

Домакините, които предпочитат цъфтящите култури, но забравят за поливането им, определено ще изберат каланхое. Растението може да се справи без вода за един месец, но това ще се отрази негативно на цъфтежа.

Каланхое с необичаен цвят

За цветето за предпочитане са топлите дни през лятото. Изложен е на южния перваз, леко засенчен.

Стайни цветя, които обичат сянката и са неизискващи за грижа, ще се впишат във вътрешността на всеки дом. Дизайнът предвижда разположението им в задната част на стаята и създаването на зелени петна в апартамента. Те ще ви дадат усещане за спокойствие и релакс и ще се примирят с ограничено слънце през цялата година. Кои растения да изберете зависи само от предпочитанията на домакинята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина