Цинерария сребриста - отглеждане от семена у дома

Cineraria сребрист или японски гладиол е популярно декоративно растение, което се използва активно от ландшафтните дизайнери за създаване на оригинални композиции и аматьорски градинари за украса на градината си. Преди да започнете да отглеждате и отглеждате тази грациозна култура, трябва внимателно да проучите нейните характеристики, тънкостите на засаждане и грижи.

Описание на сребърната цинерария (крайбрежна)

Цинерария сребриста

Родината на сребърната цинерария е Средиземно море. Въпреки климата в тези страни, растението не се чувства добре в горещо, знойно време, то обича повече хладните условия.

Името на културата от латинския език се превежда като "пепеляв". Това е най-подходящото описание на растението поради сребристите му листа, които поразително се различават от обичайните зелени треви в цветното легло.

Характеристики на растенията

Цинерария сребриста е тревисто растение, което принадлежи към семейство Астрови, род Крестовник. Расте диво в тропическа Африка и на остров Мадагаскар. Културата е многогодишна, но в средните ширини се отглежда като едногодишна.

Външен вид на растението

Храстите на оригиналната култура с височина до 25 см са украсени с необичайна ажурна, леко опушена зеленина. Цветята на цинерария са жълти, растат по върховете на леторастите. Но много градинари ги режат, защото развалят естетическия вид на цветното легло.

Докато растението се развива, то образува плътен килим, чиято височина може да се регулира. Поради това се използва като основен фон за съвместни насаждения с ярки, обилно цъфтящи култури.

Важно! Морската цинерария се поддава на отглеждане не само на открито, но и в оранжерия, у дома на веранда и перваза на прозореца.

Често срещани видове

Градинарите предпочитат да отглеждат различни видове култури, за да създадат изискани цветни композиции в задния си двор.

Цинерария кървава (хибридна)

Хибридът Cineraria е ценен заради обилния си цъфтеж. Листата му няма специални декоративни характеристики. Сортът често се отглежда като едногодишна култура. Растението има доста плашещо име, но всъщност е деликатна култура с живи и привлекателни цветя.

Забележка! Хибридът е доста взискателен в грижите и се нуждае от висококачествено поливане, подхранване, резитба.

Цинерария кървава

Цинерария грациозна

Голямо растение (60-70 см), препоръчително за отглеждане само в градински парцели, тъй като не е приспособено към вътрешните условия. Храстите са добре разклонени, кръгла форма, образуват двойни цветя и зеленина с лепкави трихоми.

Цинерария грациозна

Сортовете, които са най-популярни сред градинарите

Популярните сортове японски гладиоли, които често могат да бъдат намерени в цветни лехи, включват:

Сребърен прах (Silverdust)

Многогодишен храст с малки размери, до 25-30 см височина.Cineraria Silverdust има сребристо-бели листа с назъбен кант. Името е оправдано, тъй като растението изглежда като смачкано от сребърен прах. Cineraria Silver Dust расте добре в слънчеви райони и предпочита умерена влага.

Цирас

Растението е с височина не по-голяма от 30-35 см. Има големи, твърди листа без разфасовки, овална форма, с малки прорези по краищата. В ранните етапи на вегетационния период те придобиват бледо бял оттенък, но с течение на времето стават почти бели.

Андромеда

Миниатюрно и спретнато разнообразие. Неговите перисто-разделени листа с дължина до 15 см са покрити със сребрист филц отдолу. Цъфти в малки съцветия през август. Растението предпочита слънчеви места, плодородна и не твърде влажна почва.

Цинерария в ландшафтния дизайн

Бонбони

Според описанието, храстовата билка може да нарасне до 25 см дължина. Плътно растящата зеленина е оцветена в сребристо със синкав оттенък. Културата не е взискателна към плодородието на почвата, расте добре в умерено влажни слънчеви цветни лехи, устойчиви на сянка.

Диамантен прах

Сортът е розетно или храстовидно тревисто растение. Максималната височина на морската цинерария е 20 см. Контрастните, сребристо-пепеляви листа имат удължена форма и обилно сечение.

Как се размножава цинерарията

Желанието за отглеждане на цинерария се появява сред много градинари, тъй като това е доста интересно, вълнуващо занимание. Има няколко начина за попълване на колекцията от градински растения и създаване на оригинални ландшафтни композиции: с помощта на семена, пресаждане на резници и разделяне на храста.

Отглеждане от семена

Отглеждането на цинерария от семена е най-продуктивният вариант за получаване на нови растителни разсад, което изисква много време и усилия. За да трансплантирате млади разсад на открито през май-юни, трябва да започнете да отглеждате разсад в парникови условия от декември.

Разсад от цинерария

Първо трябва да подготвите контейнер за засяване на семена. Рихлата и плодородна градинска почва е подходяща за отглеждането на цинерария. Можете да използвате специален субстрат, закупен от цветарски магазин, смесен с пясък в равни пропорции. Напълнете саксии или малки контейнери с почвена смес, навлажнете и натъпчете.

Самосъбраните семена на цинерария имат отлична кълняемост. По-добре е да ги посеете в предварително подготвени съдове с пръст, като ги разпределите равномерно по повърхността и поръсите с малък слой пясък или покрийте с влажна хартия. Контейнерът трябва допълнително да бъде покрит със стъкло, за да се предпази от силно слънчево лъчение.

Съвет! Не е възможно да се създадат подходящи условия за семена на открито. Препоръчва се да се отглеждат разсад само на закрито и след покълването да се изпращат в задния двор.

Кълновете трябва да се появят още през втората седмица след засаждането. През този период е важно редовно да ги овлажнявате с пулверизатор. Всички покриващи материали трябва да бъдат отстранени. Поддържайте температурен режим от +25 градуса.

Беренето се извършва след етапа на формиране на два истински листа. Растенията трябва да се трансплантират в подготвена и добре оплодена почва. Млад разсад може да бъде изпратен на цветна леха в началото на юни.

Засаждане на резници

За да развъждате култура с резници, трябва да подготвите материал за засаждане през лятото. През лятото цинерарията навлиза във фаза на активен вегетативен растеж. За резници отрежете горните части на стъблата с дължина 10 см, поставете ги с една трета в контейнер със смес от градинска пръст и пясък, предварително обработени в стимулатор на растежа. Важно е да им осигурите парникови условия, редовно поливане. След вкореняване излагайте ежедневно на чист въздух, като постепенно увеличавате времето.

Забележка! Засаждането на цинерария на открито се извършва, когато температурата достигне +16 градуса.

Разделяне на храста

Този метод на възпроизвеждане се извършва по време на вегетация на многогодишно растение, докато цъфти. Същността на процеса е да се изкопаят и изрежат елементите на кореновата система. Полученият посадъчен материал може да бъде засаден веднага на цветна леха, без предварителна подготовка.

Особености на грижите в градината

Цинерария сребриста е непретенциозно растение, което изисква минимална поддръжка, която дори начинаещ градинар може да осигури без проблеми.

Оптимални условия за отглеждане

Изборът на място за засаждане на цинерария трябва да бъде, позовавайки се на нейните изисквания за условията на отглеждане:

  • Растението е светлолюбиво, поради което не толерира непрекъсната сянка, но се страхува от пряка слънчева радиация, тъй като може да получи много изгаряния. Отлично място за засаждане е зона, засенчена от корони на дървета, където лъчите падат следобед.
  • Цветето на цинерарията предпочита прохлада. Оптималната температура за отглеждане е + 15-20 градуса.
  • Липсата на влага е опасна за цинерарията, тя започва да изсъхва и да отделя пъпки. Стагнацията на водата може да провокира загниване на корените, така че пръскането трябва да бъде изоставено.
  • Растението обича през въздуха, поради което не трябва да изпадате в паника при силен вятър.
  • Цъфтящата цинерария процъфтява на плодородна почва с неутрална среда и висока аерационна способност.

Съвет! За да подобрите почвата за сребриста цинерария, можете да добавите парчета борова кора към почвата.

Поливане

Важно е да добавите правилното количество влага, тъй като липсата и излишъкът могат да навредят на растението. В случай на суша, поливайте многогодишен храст не повече от 2 пъти седмично, внимателно и в корена. Ако лятото е дъждовно, можете да намалите количеството напояване.

Мулчиране

Не е необходимо да се мулчира по време на периода на растеж. Този процес е важен само при трансплантация на цинерария в личен парцел в случай на прогнозиране на спад на температурата до 0 градуса.

Разхлабване

Важно е да се осигури добра аерация, без да се увреждат корените. Необходимо е да се разхлабва почвата след всяко поливане и валежи, не дълбоко и леко отстъпване от основата.

Подхранване

Органичните торове не се препоръчват за цинерария. През пролетта трябва да се храните с минерали с азот. А през лятото нанасяйте торове на основата на азот и фосфор два пъти за по-добър цъфтеж.

Прехвърляне

По-добре е да презасадите културата през пролетта. Необходимостта от засаждане може да се забележи от намаляването на растежа и привлекателността на растението.

Зимуваща цинерария

Зимуване

При тежки зимни условия се препоръчва да се трансплантира декоративното растение в подходящ съд и да се държи в къщата, оранжерия като саксийна култура. В южните райони е достатъчно да се покрие със смърчови клони.

Цъфтяща цинерария

Много градинари изрязват пъпките веднага, тъй като те нямат ключова декоративна стойност. Но има и любители на атрактивни и нежни многогодишни съцветия. Неговите съцветия са кошница. Езиковите и тръбни цветя имат приятен горчично жълт цвят. Диаметърът на пъпката е средно 15 мм. Процесът на цъфтеж започва през юни и продължава до юли, продължава не повече от месец.

По време на цъфтежа, както и по време на вегетацията, трябва да поливате и разхлабвате навреме. Важно е да подхранвате растението с минерални торове за обилно и бързо образуване на пъпки. В края на цъфтежа е важно да се режат.

Цъфтяща цинерария

Възможни нарастващи проблеми

Засаждането и напускането на Cineraria сребрист изисква правилния подход, в противен случай появата на болести и вредни нашествия не може да бъде избегната. Сред опасните за цинерария вредители са листни въшки, паякови акари, белокрилки. За да се отървете от него, е достатъчно да третирате храстите на растението с инсектициди.

Растението има силен имунитет и способността бързо да устои на всички болести. Поради липса или излишък на влага могат да се появят различни видове гниене, брашнеста мана и ръжда.След като откриете симптоми, трябва да третирате културата с фунгицид и да коригирате поливането.

Вредители по храстите на цинерария

Сребърната цинерария е чест посетител на цветни лехи, задни двори и градински парцели, но на нея се възлага само второстепенна роля на статисти. Едва ли някое друго цвете може да се похвали с толкова привлекателна зеленина и да омае минувач дори без цъфтеж. В допълнение, цинерарията не е взискателна при напускане и ще може да украси всяка флорална композиция, придавайки чар и изтънченост.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина