Zamioculcas - размножаване у дома

Замиокулкас е известен в народите като "доларово дърво". Смята се, че блестящите му вечнозелени листа с изумруден цвят привличат богатство и късмет. Цветето често може да се намери в офиси и организации, а много производители го отглеждат и у дома. Едно от предимствата на това растение е, че то има доста начини за размножаване, грижата за младите издънки не е трудна.

Доларовото дърво е популярно със своята непретенциозност.

Zamioculcas носи финансово благополучие

За да може едно растение да зарадва с ефектния си външен вид, са необходими само няколко условия:

 • Изобилие от слънчева светлина;
 • Умерено поливане, последвано от разхлабване;
 • Сезонна подхранка с всякакви сложни торове за стайни цветя;
 • Пръскане на листа от спрей бутилка.

Ако се грижите за цветето правилно, всеки метод за размножаване ще бъде ефективен.

Интересно. У дома доларовото дърво цъфти много рядко. Цветята имат оригинална форма. Може би именно поради това се е появила интересна народна поличба, че това растение има способността да прогонва мъжете от къщата. Ето защо не се препоръчва да давате замиокулкас на неженени момичета - мнозина го свързват с безбрачие.

Как се размножава zamioculcas

Размножаването на Zamioculcas е преди всичко вкореняване на листа. Има обаче и други интересни начини.

Можете да размножавате цвете по различни начини.

Като материал за получаване на нови растения можете да използвате:

 • Клонове;
 • Процеси;
 • Резници;
 • Семена.

Рязането отнема малко повече време от другите опции.

Лист

Размножаването на листа е възможно по два начина. В първия случай листът се поставя първо във вода, след това в земята. Във втория случай той незабавно се засажда в предварително стерилизирана почва. При първоначалното засаждане във вода листът се вкоренява по-бързо; в почвата може да изгние, ако е твърде мокър. Ако всичко е направено правилно, след около 3-5 месеца от листа трябва да поникне малка грудка. След това растението се счита за вкоренено.

Вкореняването с лист zamiokulkas е бърз начин за размножаване на растенията, обикновено цветето се вкоренява добре. Инструкции стъпка по стъпка за процедурата:

 • Избраният лист се изрязва внимателно с градински ножици или заточен нож;
 • В рамките на два часа размножителният материал се изсушава при стайна температура, без излагане на пряка слънчева светлина. Най-добре е да изсъхне върху вестника на прозореца, на полусянка;
 • Листата се обработват с популярния ефективен стимулант на растежа "Циркон" под формата на прах;
 • Кацането в контейнер се извършва, контейнерът се затваря с найлоново фолио.

След това трябва да наблюдавате листата, като периодично отстранявате полиетилена два пъти на ден за проветряване. Опитните производители са забелязали: колкото по-голям е диаметърът и дължината на листата, толкова по-бързо се вкоренява, затова е по-добре да изберете най-големите листа за размножаване и периодично да добавяте вода. Те не трябва да имат никакви щети, признаци на заболяване или наличие на паразити (вредители).

Вкореняването на листата е един от най-лесните и ефективни начини

Внимание! Растението е отровно. В случай на механично увреждане на листата и ствола, той отделя отровен млечен сок. Преди резитба и размножаване или вкореняване на стъбло или лист трябва да се носят тежки гумени ръкавици.Те ще ви помогнат да защитите кожата си и да предотвратите алергични реакции. Не се препоръчва да държите доларово дърво в къща, където има животни и деца на възраст под три години.

Клон

Много производители на цветя любители знаят как zamioculcas се размножава чрез клон. Това изисква:

 • Вземете предварително нарязана клонка и я поставете във вода (в хранителна смес, състояща се от пясък и торф);
 • Добавете малко активен въглен, за да не попаднат във водата опасни бактерии, които предотвратяват вкореняването на цветето;
 • Контролирайте нивото на водата в контейнера, като периодично презареждате изпаряващата се течност;
 • Когато се образуват няколко корена и грудки, можете спокойно да трансплантирате издънката в земята.

За вкорененото издънка трябва да се погрижите много внимателно. Основното нещо е да се предотврати изсъхването и прекомерната влага на почвата. В никакъв случай не трябва да нарушавате корените - докато клубените са млади, те са много крехки. Лесно се чупят, това води до бърза смърт на растението.

Как да вземете издънка

Преди да размножите доларово дърво с потомци, трябва да знаете как правилно да отделите потомка от цветето. За да направите това, вземете най-силния и най-голям клон и внимателно го отрежете от багажника с едно рязко движение. Наложително е да поръсите пресен белег с прахообразни въглища, така че опасните бактерии и вируси да не проникнат в "раната".

Резници във вода

Ако искате да засадите доларово дърво у дома, размножаването чрез резници във вода е чудесен вариант. Инструкция стъпка по стъпка:

 • Отсечете здраво здраво стъбло от възрастен екземпляр;
 • Разделете го на части с растежни пъпки;
 • Поставете във вода или хранителна среда;
 • Ако дръжката ще стои във вода, е необходимо ежедневно да се следи състоянието на корена, защото той може да изгние;
 • След около месец трябва да се образуват корени, от които възрастен екземпляр може да расте.

Резниците бързо се вкореняват във вода

Вместо вода или хранителна среда, много производители успешно използват мокър мъх за резници.

Чрез разделяне на храста

В zamiokulkas възпроизвеждането у дома може да се случи чрез разделяне на храста. За това един възрастен екземпляр е спретнато разделен на няколко равни части. Най-добре е да правите това през топлия сезон. Основното е, че на всеки от сегментите се запазва поне една точка на растеж. Именно тя е "отговорна" за успешното вкореняване на издънката. Това е доста старателна процедура.

Понякога неопитните производители случайно повреждат грудки или корени с остър инструмент. Ако това се случи, смъртта на растението може да бъде предотвратена. За да направите това, въглен на прах внимателно се изсипва върху нов белег. След това повредената зона се изсушава (без пряка слънчева светлина). Въгленът действа като дезинфектант и се счита за най-ефективния антисептик.

Семена от Zamiokulkas

Почти невъзможно е да намерите семена от доларови дървета в продажба, защото растението много рядко цъфти. Теоретично обаче е напълно възможно да се размножава цвете с помощта на семена. Това изисква:

 • Напълнете контейнера със специална почва, предназначена за вътрешни теменужки или сукуленти;
 • Засадете семена на разстояние 3 см едно от друго;
 • Овлажнявайте малко;
 • Покрийте с пластмаса, проветрявайте всеки ден веднъж на ден.

Докато поникнат семената, те трябва да се поливат ежедневно. За това не можете да използвате лейка, за да не измиете почвата. Можете само да пръскате внимателно земята от спрей бутилка. Първо се появяват котиледонови листа, след това няколко истински, след което можете спокойно да пристъпите към засаждане.

Ако се направи правилно, целият процес на покълване ще отнеме приблизително 60 дни, не по-малко. Ако температурата у дома е ниска, може да се наложи да изчакате още по-дълго: 3-4 месеца. Първо се появяват малки грудки, едва след това се появява малко кълнове.

Как да засаждаме замиокулкас

Много хора знаят как да размножават замиокулкас.Не всеки обаче знае как да го настани. Основната грешка, която допускат начинаещите производители на цветя, е да се опита да извади цвете от саксия и да го прехвърли в друг съд. Ако направите това, чувствителната коренова система на доларовото дърво няма да толерира такава намеса и растението може дори да умре. Следователно трябва да трансплантирате по различен начин.

Размножаването със семена е доста бавен и обезпокоителен метод

Старата саксия просто се счупва, буца земя, заедно със замиокулкасите, се прехвърля в друг съд. Новата саксия не трябва да е прекалено просторна, само малко по-голяма от предишната. В твърде голям съд има голям риск от гниене на корените.

Всеки възел се нуждае от собствена саксия, тъй като доларовото дърво не понася тълпата и тълпата.

Засаждане на млади zamiokulkas

Сега е известно как се засажда замиокулкас. Не всеки обаче знае, че кореновата система на растението е много чувствителна към всякакъв механичен стрес. Инструкции за засаждане стъпка по стъпка:

 • Пригответе предварително хранителна смес;
 • Внимателно разглобявайте корените, тясно преплетени един с друг (можете просто да изрежете);
 • Изсушете и поръсете разфасовките с въглен за дезинфекция;
 • Засадете в саксии.

Препоръчително е да се засажда през пролетта, когато цветето напусне периода на физиологичен покой. Ако стаята е топла, можете да засадите дърво долар в началото на април. В случай на ниска температура у дома, процедурата може да бъде отложена за седмица или две.

Препоръчителният състав на хранителната смес е торф с пясък, трева и листна почва. Не използвайте земята, донесена от улицата, защото младите издънки на доларовото дърво много често са засегнати от вредители и паразити.

Неопитните производители често правят една грешка - започват интензивно да поливат доларовото дърво веднага след засаждането. В никакъв случай това не трябва да се прави. Поливането може да започне само 3 дни след засаждането на млада издънка в земята. Не трябва да е в изобилие, просто леко поръсете почвата.

Преди да подготвите почвата за млади издънки, е необходимо да поставите дренажен слой на дъното на саксията. Той трябва да заема около една четвърт от обема на кораба. Добре е да използвате експандирана глина като дренаж.

Най-добре е да закупите ниска, но широка саксия, в която основата е леко разширена, а горната, напротив, е стеснена. Растението расте добре в керамични и пластмасови саксии. Пластмасата е по-удобна с това, че е по-лека по тегло.

Прясно засадените издънки на доларовото дърво се поставят на прозорец с южно или югоизточно изложение. Важно предимство при отглеждането на това растение е, че корените му имат интересното свойство да задържат влагата, да я задържат и натрупват дълго време. В тази връзка възрастните екземпляри и младите издънки понасят добре кратката суша.

През лятото младите издънки могат безопасно да бъдат изнесени на балкон или лоджия. Трябва обаче да се има предвид, че доларовото дърво се страхува от вятър и течение. При най-малкия намек за нощни студове или рязко застудяване, саксията с растението трябва незабавно да бъде внесена в апартамента. Възрастното цвете е по-малко чувствително към резки промени в температурата в сравнение с младите издънки.

Почвата за засаждане и отглеждане на храста на zamiokulkas не трябва да е гъста. Идеалният вариант е рохкава, плодородна почва с добър дренаж, позволяващ преминаване на въздух (корените на цветето трябва да „дишат“). Ако не е възможно да закупите готова почва за отглеждане на цвете, можете да я направите сами у дома. Препоръчително е да се използва дренажен слой с дебелина 4-5 см. Саксията се поставя в тава, така че цялата излишна течност да изтече - това ще предотврати гниене на корени и грудки.

Основното нещо при засаждането не е да се повредят корените.

Ако посадъчният материал е закупен от частни собственици или в магазин за цветя, е необходимо да го засадите в саксия около 3 седмици след покупката. Този „карантинен период“ трябва да бъде спазен, тъй като веднага след покупката може да не забележите признаци на заболяване, наличие на вредители и паразити. По време на "карантината" трябва ежедневно да инспектирате посадъчния материал. Ако не бъдат открити болести и вредни насекоми, можете спокойно да пристъпите към засаждане в земята.

Имайте предвид! Почвата, която съдържа цветя в магазините, е бедна на хранителни вещества, така че се нуждае от пълна подмяна. По-специално, такава почва абсорбира влагата слабо и почти не позволява на въздуха да премине.

Продължителният престой на растението, предназначено за засаждане в почвата на "магазина", може значително да забави развитието на доларовото дърво и да доведе до смъртта на клубените. В почвата, приготвена у дома, за да се засадят (размножават) млади издънки, е задължително да се добави въглен, който играе ролята на ефективен естествен антисептик. По-голямата част от почвата трябва да бъде мека, рохкава тревна почва. Наличието на торф и пясък е задължително. Всички компоненти се разбъркват старателно до гладка смес.

Ако се използва готова почва за сукуленти, тя се допълва с пясък и перлит. Това е необходимо, за да може земята по-добре да абсорбира течността и да позволи на въздуха да премине през нея. Същото се отнася и за готовата земя за закрити теменужки, в която често се засажда и доларово дърво.

Когато избирате метод за размножаване, трябва да се съсредоточите върху възрастта на растението и вътрешния микроклимат. Не трябва да безпокоите стайното цвете през периода на покой. Можете да размножавате само здрав храст. Ако растението е засегнато от болести и вредители, първо трябва напълно да премахнете този проблем. Следването на препоръките на опитни производители на цветя ще помогне да се изкорени правилно едно младо доларово дърво и скоро то ще започне да расте и да се развива интензивно.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина