Домашни ягоди - отгледани от семена или закрити ягоди

Отглеждането на ягоди от семена е доста трудоемък процес, но много интересен. Много по-лесно и по-бързо е да закупите разсад. Но емоциите, които градинарят получава при прибиране на реколтата от собствените си отгледани храсти, надхвърлят всички разходи за труд. Преди да започнете да отглеждате семе, трябва да разберете какво е ягода.

Ягодите са храсти или трева.

Можете дори да отглеждате ягоди на балкона.

Ягодите, известни още като градински ягоди, храст ли е или билка? Този въпрос се задава от много начинаещи градинари и е напълно разумен. Когато човек купува разсад, това винаги звучи като „ягодов храст“ или „три ягодов храст“.

Всъщност ягодите са тревисти растения с малка влакнеста коренова система. Така че отговорът на въпроса "е ягодов храст или тревисто растение" сега отговорът е очевиден.

Зимува в южните райони тихо на открито, докато листата остават зелени. Изискванията на растението за поливане и хранителната стойност на горния почвен слой се дължат именно на характеристиките на кореновата система.

Забележка! Горните слоеве на почвата трябва да са достатъчно хранителни и да съдържат всички вещества, необходими за растението.

Има над 2500 разновидности на ягоди, всяка със своите характеристики, плюсове и минуси. Няма смисъл да се разглеждат всички сортове - има готови селекции от най-добрите от тях, подходящи както за домашно, така и за улично отглеждане. По-долу ще говорим за отглеждане на къща.

За отглеждане на ягоди у дома от семена перфектни са сортовете без мустаци: Александрина, Али Баба, барон Салемахер, Вайс Салемахер. Хибриди като Tristar, Geneva, Ducat, Diamant също са добри.

Домашните ягоди са ремонтантни и при подходящи грижи могат да дават плодове през цялата година.

Засаждане на ягодови семена

Покълването на семената няма да бъде трудно

За да отглеждате ягоди от семена у дома, за да бъдете ефективни, трябва внимателно да подходите към избора на посадъчен материал.

Можете да си купите семена от магазин или пазар, или можете да си го приготвите сами. В първия вариант трябва да обърнете внимание на следното:

  • Производител. Колкото по-известна е марката, толкова по-малка е вероятността за измама - сортът ще бъде точно този, който е деклариран.
  • Условия за отглеждане. Времето за засаждане, климатът и необходимата честота / интензивност на поливане са посочени на обратната страна. Има и подробно описание на сорта.
  • Срок на годност. На опаковката са посочени условията за производство и срокът на годност на семената. За изтекъл материал степента на покълване е много по-ниска. Някои магазини дори провеждат развалени продажби на семена на изгодни цени.

Много е лесно да се проверят всички семена за покълване. Достатъчно е да ги излеете във водата преди засаждането и да оставите за 24 часа.

Материалът, който плува, може веднага да бъде изпратен в кошчето - такива семена няма да поникнат. Между другото, можете да добавите тор или стимулатор на растежа към водата. Например, Kornevin е много подходящ за тези цели.

Вторият начин е да съберете семена сами. В този процес няма нищо сложно. Купихме плодове на масата и отлепихме семената от повърхността. След това те трябва да бъдат поставени върху салфетка и изсушени. След това можете да стратифицирате и засадите материала в саксия.

Има и друг вариант за самобиране - отрежете горния слой на зрънцето заедно със семената. Разрезът просто се поставя в саксията и се полива както обикновено. Слоят, останал под семената, служи като естествен тор.

Важно! Ако сортът ягода е хибриден, свойствата му може да не се пренесат при самостоятелно събиране на семена.

Така наречената стратификация подобрява добре кълняемостта на семената. Това е временно охлаждане на семената със сняг или във фризера.

В първия случай семената, положени на мокра земя, са покрити със сняг, а отгоре с филм или стъкло. След като снегът се стопи, презасаждането вече не е необходимо - семената просто започват да растат в земята.

Във втория семената се поставят във фризер за 2-3 седмици, след което се засаждат в земята. Създава се парников ефект, необходимо е редовно поливане. Когато семената са готови, трябва да започнете да засаждате.

Подготовка на почвата

Можете да си купите готова почва за засаждане, но тук има опасност - тя може да съдържа ларви на паразити, които в бъдеще ще причинят значителни щети на насажденията.

По-безопасно е да приготвите сместа сами. Има две подходящи формулировки:

  • пясък + вермикомпост + некисел торф в съотношение 1: 1: 3;
  • торф + пясък + тревна почва в съотношение 1: 1: 2.

Можете да изберете някоя от горните смеси за основата. Добавете там дървесна пепел и малко хумус. Сега сместа трябва да се запари над вряща вода в продължение на няколко минути - така се унищожават спорите на гъбичките и ларвите на паразитите. След това почвата трябва да бъде пресята и излята в саксията.

Забележка! За да може растението да има достатъчно място и хранителни вещества, по-добре е да засадите не повече от един храст в саксия.

Сеитба

Ако семената са били стратифицирани със сняг, не е необходимо допълнително презасаждане. Можете да покълнете разсад по два начина: в подготвена почва или в торфени таблетки.

Най-лесният начин: внимателно поставете семената в предварително подготвената и навлажнена почва. Това се прави най-удобно с пинсета. Този метод изисква добавяне на допълнителни торове.

Вторият вариант: поставете торфени таблетки в контейнер и накиснете във вода. Те ще наберат необходимото количество влага и ще "растат" около 3 пъти първоначалния си размер. Сега поставете по едно семе във всяка таблетка - в центъра вече има малка депресия. Сега поставете контейнера на топло място и покрийте с фолио, създавайки парников ефект.

Когато първите листа започнаха да се излюпват, е необходимо да се създадат всички условия за нежни кълнове:

  • Адекватно осветление. Фитолампата е най-добра, но светлият прозорец ще свърши работа.
  • Влажност. Трябва редовно да пръскате кълновете. При най-малката суша те ще умрат.
  • Зелена къща. На този етап както теченията, така и зацапаният въздух са еднакво опасни за растенията.

С подходящи грижи скоро ще се появят първите три истински листа и ще бъде възможно да се потопят разсадът на постоянно място.

Ягодови разсад

Бране

Това е кокетна трансплантация на млади издънки. След като кълновете са поставени на постоянно място, те трябва да се подхранват с тор.

Важно! По време на гмуркане трябва да бъдете много внимателни. Увреждането на корена може напълно да унищожи младото растение.

Отглеждане на ягоди у дома през цялата година

Ако искате да събирате собствени ягоди през цялата година, трябва да оборудвате подходящо място за растения в къщата. Това може да бъде изолиран балкон или голям светъл прозорец.

Най-добре е да използвате ремонтантни сортове - те могат да дават плодове почти непрекъснато при подходящи условия.

Ягодов сорт Ананас

Ананас

Бих искал да ви разкажа малко повече за такъв интересен сорт. Ягодов ананас има интересен цвят - отвън зрънцето е розово с червени семена, а вътре е почти бяло. Сортът се счита за десерт, има сладко-кисел вкус.

Основното предимство на градинарите е висок добив - от 1 кв. м. можете да получите 1 кг плодове. Ягоди Ананас е чудесно за домашно отглеждане.

Особености на отглеждането на ремонтантни ягоди у дома

Реколта от ягоди

Разликата между ремонтантни и редовни ягоди по време на узряване на яйчниците. Ремонтираните ягоди се нуждаят от дълги светлинни часове, за да поставят пъпки, докато нормалните ягоди са достатъчно къси.

Без допълнително осветление ремонтантните ягоди дават плод два пъти и след това „заспиват“. Ако създадете добри условия и засадите сортове с различно време на плододаване, можете да вземете ягодова реколта у дома през цялата година.

Важно! Ягодите се дегенерират без подходящи грижи. Тоест през втората година плодовете стават по-малки, а на третата изчезват съвсем.

В допълнение към доброто и дълготрайно осветление е важно да се осигури и подходяща основа. За ремонтантни сортове по-подходяща е глинеста или пясъчна глинеста почва. В торфа културата се чувства по-зле.

Не е нужно да се ограничавате до перваза на прозореца с ягоди. Расте добре и на рафтовете. Основното е, че има достатъчно осветление. Така че ягодите на закрито също могат да плододават през зимата. Ягодите у дома от семена ще ви помогнат да осигурите на семейството си пресни плодове през цялата година. Просто трябва да проявите търпение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина