Коледната звезда: грижи за дома и опции за размножаване на растения

Коледната звезда или Euphorbia е вечнозелено растение, което произхожда от тропическите гори на Америка и Мексико. В естествената среда тя достига 4 метра, у дома височината не надвишава 50 сантиметра. Атрактивна коледна звезда е направена от листа, разположени около невзрачни цветя.

Основните видове коледна звезда

Съцветията на растението са малка розетка. Трудно е да се забележи заради красивите листа, растящи наоколо. Те се наричат ​​прицветници. Цветът им може да бъде различен: червен, прасковен, лимонов и дори петнист. Долните листа на коледната звезда са тъмнозелени, на техния фон прицветниците изглеждат по-впечатляващи. На пръв поглед изглежда, че тези цветя са цъфнали в горната част на растението.

Коледна звезда

Коледна звезда червена

Червената коледна звезда цъфти по време на новогодишните празници. Затова често го наричат ​​коледната звезда. Такъв период на цъфтеж е рядко явление сред растенията, тъй като през зимата има най-кратки светлинни часове. Плътните листа образуват обемна корона. Ако растението откаже да се изчерви, това означава, че не е удовлетворено от създадените условия. Най-често това е липса на почивка, когато се изисква намаляване на температурата в помещението. Прицветниците, наподобяващи звезди, създават усещане за празник и повдигат настроението ви.

Новогодишната или червената коледна звезда е най-често срещаната в света на цветята. Това е единственото растение от този вид, което съществува в дивата природа. Освен това се появяват сортове, създадени на базата на яркочервен предшественик, открит в началото на 19 век.

Листата на една от първите изкуствено отглеждани коледни звезди бяха с форма на корона на дъб и имаха червено-оранжев оттенък. Тези сортове продължават да бъдат популярни. Например, звездата на Да Винчи, освен отрязаните листа, се характеризира с техния бледорозов оттенък и алени пръски, които придават нежния цвят.

Въртележката на коледната звезда

Растенията се отличават с листа с извити ръбове. Самите съцветия имат розов оттенък, короната около тях е тъмно алена или по-светла. Досега животновъдите са разработили само две разновидности на подобни коледни звезди.

Въртележката на коледната звезда

Други видове

Има коледни звезди с обемисти листа. Цветето прилича на цъфтяща роза или божур. Ако класическите червени листа на коледната звезда са равномерни, прави, заострени в края, тогава тук те са огънати и леко смачкани. Прицветниците изглежда са направени от плат. Махровата топка може да има няколко нюанса. Има млечни коледни звезди, алени и розови. Някои комбинират няколко нюанса в венчелистчетата. Растение с розови прицветни листа със зелени ивици по краищата изглежда необичайно.

Растения с пъстри листа заслужават специално внимание. Някои от тях имат граница около краищата на цвят, различен от основния нюанс. Други се отличават с леки пръски, хаотично разпръснати по листата. Например, когато разглеждате сорта Jingle Bells, изглежда, че червените листа са покрити със снежинки, разпръснати в безпорядък по повърхността. Прицветниците на други представители, напротив, се отличават с леки венчелистчета, покрити с малки точки от алени пръски.

Домашни грижи

Коледната звезда, грижата за която не е твърде обременяваща, изисква внимание.Ако спазвате прости правила, цветето ще расте и ще радва другите със своя привлекателен външен вид. Именно вниманието и грижите ще помогнат на млечните водорасли да се зачервят за коледните празници.

Коледна звезда за Коледа

Поливане

Необходимо е обилно поливане за растението през периода на цъфтеж и през лятото. Само горният слой пръст в саксията трябва да изсъхне.

Важно! Трябва да използвате топла вода. При поливане със студена течност е възможно хипотермия на корените на растението, което ще доведе до заболяване. Излишната вода от тигана под саксията трябва да се отстрани, за да се изключи гниенето на кореновата система.

През зимата почвата се навлажнява много по-рядко. Броят на поливките е намален.

Цвете на коледната звезда в къщата как да се грижим за висока влажност:

 • Спрей. Можете да направите това на известно разстояние от цветето, за да предотвратите образуването на грозни петна по листата. Ако пръскате директно листата на цветето, тогава използвайте само топла вода, както за поливане;
 • Използвайте овлажнители;
 • Поставете на перваза на прозореца до коледната звезда саксия с мокра експандирана глина или просто съд с вода.

Подхранване

Когато цъфти коледната звезда, домашните грижи включват използването на превръзки, съдържащи калий. Наторявайте почвата обикновено от ранна пролет до късна есен. През лятото е разрешено да се използва лопен, разреден във вода. Слабо решение ще замени комплекса минерални торове. Трябва да прилагате горната превръзка върху почвата два пъти месечно.

Температура

Поинсеттия червено как да се грижим у дома, за да накараме растението да се чувства комфортно:

 • Създайте средна температура, варираща от 18 до 24 градуса. Попадането в твърде топла или студена стая води до заболяване на цветята и възможната му смърт. Този температурен режим се изисква по време на активен растеж;
 • Осигурете по-хладни условия по време на цъфтежа. В този случай температурата е необходима около 16 градуса;
 • По време на почивка термометърът трябва да изпусне още няколко деления. Започва след като растението избледнее;
 • Предпазвайте от внезапни температурни колебания, течение. Трябва да се помни, че дори ако сте близо до студен прозорец, ако листата го докоснат, може да навреди на растението.

Препоръките за поетапна грижа се отнасят за всички сортове растения, но червената коледна звезда е най-често срещана сред производителите на цветя.

Осветление

Цветето на коледната звезда обича разсеяната слънчева светлина. Растението трябва да бъде защитено от пряко излагане на ярки лъчи. През зимата, по време на цъфтежа, трябва да използвате допълнително осветление. Това важи особено за вечерта.

Коледна звезда на перваза на прозореца

Пресаждане и резитба

Препоръчва се трансплантация всяка година. Най-подходящото време за това е април-май, периодът след покой на растението. Когато на коледната звезда се появят млади листа, трябва да започнете процеса.

За засаждане използвайте почва с ниска киселинност. За да го подготвите, ще ви трябва:

 • чимове и глинеста земя - 3 части;
 • листна земя - 2 части;
 • пясък - 2 части;
 • торф - 1 част.

Първо почвата се дезинфекцира. За целта се залива с разтвор на калиев перманганат и гореща вода. При пресаждането саксията трябва да е с 2-3 сантиметра по-голяма от предишната. За да направите растението лесно за отстраняване, поливайте го обилно в деня преди процедурата. Напълнете новата тенджера с дренаж с 3 сантиметра. Премахнете коледната звезда, запазвайки буца земя. Премахнете наранени и мъртви корени. Поставете растението в нова саксия и покрийте с подготвена почва. Не е необходимо да се полива веднага, тъй като почвата трябва да се навлажни.

Подрязвайте растението след цъфтежа, оставяйки стъблата с дължина около 10 сантиметра. Те извършват процедурата и след покой, когато се появят нови издънки. За да бъдат насочени силите към техния растеж, старите се отстраняват, така че да останат около 5-6 стъбла. Отрязаните издънки са от съществено значение за размножаването на растението.

Методи за размножаване

Коледната звезда на коледната звезда и други сортове растения се размножават лесно у дома.Трябва предварително да се подготвите за процеса, за да не навредите на цветето.

Семена

Семената се образуват в растение в естествената му среда след цъфтежа. Почти невъзможно е да ги вземете у дома. Освен това в този случай свойствата, получени по време на работата на животновъдите, се губят. Следователно, размазването у дома се размножава чрез резници.

Резници

Изрезките се извършват в началото на лятото. Разрезът на растението се прави под възела. В същото време издънката достига дължина 8-10 сантиметра. Основното е, че върху него са останали няколко бъбрека.

Забележка! Преди засаждането е необходимо млечен сок да изтече от резника. За да направите това, той се поставя в чаша топла вода за няколко минути. Млечният сок е отровен, трябва да го изключите от попадане в очите и устата.

Стъбло

След това издънката трябва да изсъхне при стайна температура, след което е готова за засаждане в земята. За приготвянето му се използват торф и пясък, те се вземат в равни обеми.

Резниците се третират с разтвор, който стимулира растежа на корените, засадени в приготвената смес. Поставете не повече от един сантиметър дълбоко. В противен случай бягството може да изгние. Контейнерът се поставя на светло и топло място, докато температурата трябва да бъде около 25 градуса. Резниците трябва да се пръскат, проветряват. Младо растение, подобно на възрастен, обича чист въздух. Основното нещо е да се изключат чернови. Също така разсадът е покрит с филм, което ускорява вкореняването. Процесът обикновено отнема 3-4 седмици. След образуването на корените се прави щипка, така че коледната звезда да се разклонява. Също така ще помогне за оформянето на красиво оформена корона.

Растителни болести

Коледната звезда може да загуби своята привлекателност с неправилни грижи, липса на комфортни условия. Растението е атакувано от гъбички и насекоми.

Листата пожълтяват

За да зарадвате окото с коледната звезда, домашните грижи трябва да включват създаване на висока влажност. В противен случай растението ще се разболее, листата ще пожълтеят, ще увиснат и ще се свият в тръба. Ето защо трябва да проверите съдържанието на влага в почвата и да наблюдавате условията в стаята. Почвата никога не трябва да изсъхва напълно.

Забележка! По време на отоплителния сезон трябва да напръскате растението, за да предотвратите пожълтяване на листата. Основното е, че водата не пада върху съцветията.

Прекомерното поливане също е опасно за коледната звезда. Корените могат да изгният с излишна влага, затова се препоръчва да се излее дренаж в саксията и да се отстрани вода от тигана.

Листата падат

Листата на коледната звезда падат в резултат на излагане на студ. Растението е чувствително към ниски температури, така че дори няколко минути на хладно може да му навредят. В резултат на това листата се извиват и падат. Euphorbia често умира почти веднага след покупката. Това се дължи на неправилни условия на транспортиране, когато растението замръзва при доставка вкъщи. По-добре е да не купувате коледната звезда в мразовити и ветровити дни. Дори и да е добре опакован, пак може да замръзне. Поривите на вятъра, студен или топъл, също могат да бъдат вредни, причинявайки падане на листата. Ето защо е важно да предпазите еуфорбията от течение и хипотермия.

Листата падат

Липсата на светлина кара листата да падат от дъното на растението. Ето защо, през зимата, когато има малко слънце, е необходимо да се организира изкуствено осветление.

Други проблеми

Понякога коледната звезда е атакувана от вредители, които й причиняват неудобства и заплашват здравето ѝ. Най-често растението се атакува:

 • Трипс. Хранят се със сока на растението, като полагат колонии от ларви на гърба на листата. На него можете да видите черни точки, по-късно той започва да избледнява;
 • Паяк акари. Първият признак за появата на насекомо е тънка мрежа между листата на растението;
 • Mealybug. Те се оказват в бучки памучна вата, покриващи листата и стъблата на растението.

Справянето с тях е лесно. Обикновено за избърсване на листата се използва сапунен разтвор.След това растението трябва да се изплакне под топъл душ. В този случай е важно да не се мокри почвата и корените. За да направите това, покрийте саксията с филм, който не позволява водата да премине през нея.

Ако листата почернеят и започнат да падат, най-вероятно е сиво гниене. В допълнение, цветето може да зарази бял цвят, друго гъбично заболяване. Специалните лекарства помагат в борбата с тях. Препоръчва се да се трансплантира растението в случай на заболяване.

Методи за реанимация

Отглеждането на коледната звезда е лесно. Създаването на комфортни условия ще помогне да се избегнат проблеми, а растението ще зарадва окото с необичайни листа.

Забележка! Цветето реагира на замърсен въздух, например тютюнев дим, изпарения от храната при готвене. Ето защо трябва да държите растението на закрито, където има постоянен приток на чист въздух. Важно е да избягвате течения.

Поливането трябва да се следи внимателно. Ако листата са свити и почвата е твърде суха, поливайте цветето обилно. Тогава той ще се върне към здрав вид. Долните листа все още могат да отпаднат. Пръскането ще овлажни растението и ще се отърве от появата на паякови акари.

Всички засегнати листа трябва да бъдат премахнати, така че цветето да не губи енергия върху тях, а да ги дава на нови издънки. Навременното разсаждане и резитба ще спомогне за поддържането на цъфтящ вид.

Цъфтяща коледна звезда

Коледното цвете на коледната звезда е популярно сред производителите на цветя. Това е идеалният коледен подарък, който да изпълни дома ви с живи цветове. Необичайните листа ще радват през цялата зима, когато другите растения са в латентно състояние.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина