Цвете на коледната звезда - домашни грижи

Коледната звезда (Euphorbia, euphorbia, Christmas star) е красиво многогодишно растение, което цъфти през зимата и често се използва като коледен подарък. Това растение привлича благополучие и просперитет в къщата. За да се развива и радва собствениците дълго време, трябва да знаете всичко за грижата за това интересно цвете.

Как изглежда коледната звезда, към кое семейство принадлежи

Euphorbia принадлежи към рода Euphorbia от семейство Euphorbia. Растението е разтегнат храст. В мексиканските гори може да нарасне до 4 м, но домашните екземпляри са с по-компактни размери.

Най-красивата закрита коледна звезда

Цветето има влакнести корени. Издънките са прави, силно разклонени. Листа на дръжките, гъста корона. Листната плоча е дълга 10-15 см, има формата на яйце, отстрани може да бъде назъбена или гладка, със заострен ръб. Цветът е зелен, по вените има по-светли ивици.

Често срещани сортове

Най-често се отглеждат следните сортове за отглеждане у дома:

 • Премиум червено. Това е яркочервена еуфорбия. Различава се със заострени прицветници и жълто-лимонови цветя, разположени в средата.
 • Cortez Red. Апикалните му прицветници са яркочервени. По-късно върху тях се виждат тънки ивици зелено.
 • Дрънкащи камбани. Този сорт има яркочервени прицветници. Различава се по това, че имат бели ивици, които приличат на пухкави снежни люспи.
 • Кортес Бургундия. Прицветниците му са лилави, единствената разлика от Premium Red.
 • Сонора Мрамор. Този сорт се отличава с многоцветни прицветници. Апикалните листа са с бяло-розов цвят.
 • Зимна роза. Много красиво разнообразие от коледна звезда. Тя има махрова листа, а листната розетка прилича на зимна роза.

Коледна звезда Зимна роза

Лечебни свойства

Най-красивият мутрак не се използва в официалната медицина в Русия, но в Мексико и Централна Америка се използва за нетрадиционно лечение. За медицински цели млечният сок от коледна звезда се използва за премахване на брадавици, като аналгетик при болка в зъбите и ушите.

Сокът има и лечебни свойства на рани, помага за бързото зарастване на рани.

Допълнителна информация! В древни времена сокът от растението се е използвал от жените по време на кърмене за увеличаване на количеството кърма.

Лосионите се правят от смачкани листа от еуфорбия, които помагат за облекчаване на болката при ишиас и ревматизъм.

Накратко за историята на появата

Първият, американец по произход, министърът на Мексико, Джоел Робъртс Пойнсет, обичаше ботаниката. През зимата на 1828 г. той видя красиво цвете край пътя в района на Taxco del Alarcón и беше възхитен от красотата му. Министърът взе резниците от него и ги отгледа в дома си в Южна Каролина. В негова чест цветето получи името си. По-късно Джоел дари няколко растения на приятелите си за отглеждане в ботанически градини.

Няколко години по-късно в Европа се появява най-красивата еуфорбия и бързо започва да се разпространява като украса за коледните празници.

В Руската федерация еуфорбията стана популярна като интериорна декорация за Нова година и Коледа едва към края на ХХ век.

Коледната звезда: домашни грижи

Най-красивият мутрак се адаптира добре към условията на живот. По-добре е да поставите цветето в хола, в кухнята, до празничната маса. Но за да може растението да зарадва с цъфтежа, трябва да знаете как да се грижите за червената коледна звезда у дома.

При подходящи грижи еуфорбията ще цъфти много красиво.

Температура

Препоръчва се растението да се държи при температура 15-25 ° C.

Важно! Рязкото спадане на температурата се отразява зле на развитието на растението.

Осветление

Коледната звезда предпочита слънчевата светлина, но не толерира прякото им излагане, тъй като изгарят листата на растението. Затова най-добре е да поставите саксията от западната или източната страна на къщата, засенчвайки прозореца с тюл завеса.

През лятото се препоръчва да изнесете най-красивата еуфорбия на балкона. Но ако няма такава, е необходимо по-често да се проветрява помещението, където цветето живее.

Поливане

Необходимо е да се навлажнява растението само след изсъхване на горния слой на почвата. Водата често се полива през лятото, а през зимата, след цъфтежа. честотата на поливане е намалена.

Преливането на растение може да доведе до нежелани последици.

Важно! Честото поливане може да доведе до загниване на корените. В този случай ще бъде много трудно да спасите цветето.

Влажност и пръскане

Коледната звезда обича влагата. Ако въздухът е много сух, той може да отдели листата си. Когато растението цъфти, честотата на пръскане се увеличава. В този случай трябва да използвате само топла, утаена вода.

Също така в стаята трябва да се монтира овлажнител. Добре е, ако имате аквариум или фонтан.

Грундиране

Почвата на коледната звезда трябва да е леко кисела. Можете да го закупите в специализиран магазин или да го направите сами със следния състав:

 • Гнила копка земя (3 части);
 • Листна земя (2 часа);
 • Пясък (1 час);
 • Торф (1 час).

Всички компоненти ще трябва да бъдат добре смесени.

Подхранване

От март до септември трябва да подхранвате коледната звезда със сложни минерални торове на всеки 2 седмици.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Когато еуфорбията избледнее (през пролетта, през март-април), тя се отрязва на височина 10-15 см и се осигурява период на покой: саксията се поставя в сенчесто помещение с температура около 15 ° С.

Коледната звезда е цвете, което изисква специални грижи през периода на покой

През октомври-ноември светлата част на денонощието за цвете не трябва да надвишава 10 часа.

Забележка! Поливането е рядко необходимо, но почвата не трябва да изсъхва напълно.

Кога и как цъфти

Цъфтежът на коледната звезда е много красив, не напразно хората го наричат ​​така.

Видове цветя

Цветовете са малки, жълти, събрани в розетни съцветия. По време на цъфтежа около тях се появяват червени прицветници. Но има сортове с розови, жълти и двуцветни прицветници.

Цветни форми

Малко внимание се отделя на самите цветя. Ярък акцент са звездовидните прицветници, които се издигат над короната.

Период на цъфтеж

През декември се появяват цветни пъпки, а самият процес пада през декември-февруари. Продължава 2-6 седмици.

Цъфтящата еуфорбия е най-красивата

Промени в грижите по време на цъфтежа

Грижите по време на цъфтежа са почти същите като обикновено: температурата не е по-ниска от 20 ° C, ярка, но сенчеста светлина, поливане с топла вода.

Подрязване

За да може растението да се разклонява добре, трябва да се подрязва. Първата процедура се извършва след цъфтежа. Необходимо е да се отрежат издънките, като на всеки се оставят 3-5 здрави пъпки.

След края на периода на покой, така че цъфтежът да е много буен, на растението остават не повече от 6 силни издънки.Освен това е позволено да прищипвате зелените части на цветето до края на лятото, тъй като по това време се полагат основите на бъдещите съцветия.

Как се размножава коледната звезда

У дома коледната звезда се размножава със семена. Но у дома е невъзможно да се постигне правилното им узряване. Факт е, че домашните цветя са хибридни растения и ако се опитате да размножите коледната звезда със семена, те ще загубят всичките си характеристики.

Стъбло на коледна звезда

Следователно е допустимо да се размножава коледната звезда само с помощта на резници. Методът за размножаване се счита за успешен и почти винаги дава добър добив от нови млади цветя. Алгоритъмът на действия е следният:

 1. Първо се изрязва резник (точно под последния възел отдолу), чиято дължина трябва да бъде около 7 см. Трябва да има 3-6 добре развити пъпки.
 2. След това го поставете във вода за 10 минути. Това се прави, за да се отмие отровният сок. След това разрезът се попива и се третира с "Kornevin" за по-добро вкореняване.
 3. Клон се засажда в добре навлажнена почва, състояща се от пясък, хумус и сух тор. Температура на почвата - 25-27 ° С.
 4. Контейнерът се покрива с филм и се поставя на топло и светло място, така че пряката слънчева светлина да не попада върху него. Понякога разсадът трябва да се проветрява и пръска. По този начин резниците ще пуснат корени за около месец.
 5. Ако е необходимо, докато расте, те сменят саксията на по-голяма, като презасаждат растението, използвайки метода за претоварване.
 6. За да расте храстите по-добре, е необходимо прищипване.

Забележка!Най-красивата еуфорбия ще цъфти през следващата година след вкореняване.

Прехвърляне

Растението толерира добре разсаждането, но трябва да се прави само ако е необходимо. През периода на началото на активен растеж (май) цветето трябва внимателно да се извади от саксията със земна бучка и да се трансплантира в нов контейнер, използвайки метода на прехвърляне. Предварително в него трябва да бъде положен дренаж. Почвената смес трябва да се състои от торф, речен пясък и листна почва.

Следващите 2 месеца след процедурата, punsetia не се нуждае от допълнително хранене, тъй като почвената смес съдържа необходимото количество хранителни вещества.

Внимание! Когато пресаждате растение, не забравяйте, че млечният сок на растението е отровен. Следователно процедурата трябва да се извършва със защитни ръкавици.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Отглеждането на коледна звезда може да бъде сложно.

Капки пъпки и листа

Euphorbia може да хвърли листа по две причини:

 • Замразяване на цвете, когато е в течение.
 • Естествен процес. След като растението избледнее, то се нуждае от почивка.

В този случай трябва да разрежете стъблата наполовина и да поставите саксията с цветя в полутъмно помещение, където температурата е не по-ниска от 10 ° C. Поливането трябва да бъде умерено. След 1,5 месеца коледната звезда отново ще се събуди и ще започне да позеленява.

Листата пребледняват

Някои хора забелязват това явление, когато листата побледнеят. Причината се крие във факта, че в стаята е горещо, има сух въздух. Честото пръскане на листата може да реши този проблем.

Бледите листа показват твърде сух въздух в стаята.

Важно! За да се предотврати бледността, саксията с млечни водорасли трябва да се премести в друга стая, където не е толкова горещо.

Върховете на листата изсъхват

Изсушаването на върховете показва, че стайната температура е твърде висока. Можете да спасите растението по същия начин, както при бледността на листата.

Вредители

Най-често срещаните насекоми вредители, които колонизират коледната звезда са:

 • брашнест;
 • ножници;
 • трипс;
 • белокрилка;
 • паяк акари.

За да се отървете от тях, се препоръчва да напръскате растението с инсектициди, например "Aktara", "Aktellikom", "Decis", "Inta-virom".

Болести

Най-често еуфорбията може да навреди:

 • сиво гниене;
 • брашнеста мана.

Сивата плесен обикновено засяга цветето, когато живее във влажна среда. Болестта може да бъде разпозната по сив цвят, който се появява на стъблата, съцветия и кафяви петна стават видими по листата.Ако не започнете да третирате растението навреме, тогава всички листа могат да изсъхнат и да паднат.

Забележка! Препарати за борба със сивото гниене: "Skor", "Fundazol", "Celandine".

Листа, засегнати от брашнеста мана

Брашнестата мана се появява като бял цвят по листата, цветя, които приличат на брашно. По-късно може да потъмнее, което означава, че болестта се развива. В борбата с брашнестата мана е необходимо да се използват "Topaz", "Fitosporin-M", "Skor".

Знаци и суеверия

Коледното цвете на коледната звезда е източник на добро настроение. Но освен това има много признаци и суеверия, свързани с него:

 • Растението помага за укрепване на брака на младоженците. Също така, появата на това цвете в къщата предсказва близкото раждане на бебе.
 • Euphorbia помага да се изгладят конфликтите, да се постигне хармония в семейството.
 • Ако бизнесмен отглежда най-красивата еуфорбия в офиса си, той ще помогне да привлече печеливши клиенти и бизнес партньори.
 • Цветето ще помогне на учителите да добавят броя на учениците.
 • Коледната звезда едва доловимо усеща наличието на отрицателна енергия. Следователно, ако листата започнат да изсъхват, общото състояние на растението се влошава, това предполага, че някой от домакинството крие недоволството си, но много скоро ще го изхвърли.
 • Ако зеленината на току-що внесеното в къщата цвете е започнала да пожълтява, това означава, че има лошо око върху домакинството или е нанесена вреда на жилището. В този случай е по-добре да дадете коледната звезда на роднини и да поканите в дома на свещеника. Растението трябва да се прибере у дома след 14 дни, не по-рано. Ако се чувства добре, значи къщата е изчистена от лоша енергия.
 • Коледната звезда може да започне да изсъхва, ако някой от домакинството има завистник, който често се появява в тази къща.
 • Червената коледна звезда, получена като подарък, ще помогне за изграждането на взаимоотношения с човека, който я е представил.
 • Ако поставите най-красивата еуфорбия в спалнята, това ще помогне да накарате съпруга (съпругата) да ревнува, да укрепи семейството, да хармонизира интимния живот и да се събуди навреме.
 • Наличието на красиво цъфтящо цвете в средата на масата за новогодишните празници ще донесе щастие в дома, ще допринесе за хармонични отношения в семейството.

Коледна звезда (коледна звезда) - цвете в къщата, което е безспорен помощник в борбата срещу злото око или щетите. Следователно присъствието му в жилището ще спаси всички жители от злото око, ще напълни къщата с положителна енергия. Можете също да го развъждате в страната, в лични парцели.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина