Radermacher: домашни грижи и методи за разплод

Един от чудесните начини да украсите стая, да направите въздуха по-свеж и атмосферата уютна е да поставите няколко растения. Сред малките закрити дървета, особено популярни сред производителите на цветя, може да се различи производителят на радери. Тя стана популярна сред хората под имената „домашна пепел“, „змийско дърво“, „китайска кукла“. Нека разгледаме по-отблизо как изглежда цветето на radermacher, изучаваме неговото описание и характеристики на грижите.

Как изглежда рейдмейкърът, към кое семейство принадлежи

В дивата природа radermacher е високо, до 40 м, дърво с няколко ствола и разперена корона. Диаметърът на багажника може да достигне 1 м. Листата му са големи (до 70 см дължина и 20 см ширина), яркозелени, с гладка повърхност и големи зъби по краищата.

Пепел у дома

Това растение цъфти през топлия сезон, а цветята цъфтят само през нощта. Те са разположени или върху ствола, или в пазвите на листата на дървото. Пъпките наподобяват камбани по форма, но са боядисани в бледо жълто, кремаво, бяло или оранжево. В природата те издават приятен аромат, напомнящ на миризмата на карамфил.

За култивиране на закрито се използва вътрешен джудже radermacher. Китайският сорт на това растение достига височина само 1-2 м, но в същото време все още има същите ярки, красиво оформени листа и буйна корона.

Забележка! На закрито това растение почти никога не цъфти, но можете да придадете чиста форма на клоните на дървото radermacher. Бонсай от него се оказва оригинален и ярък.

Често срещани сортове

Радермахера (на латински Radermachera) принадлежи към семейство бигнониеви и има около 17 различни вида.

Най-често срещаните видове radermacher:

Кунмин

Тайландски сорт, който започва да цъфти на височина половин метър. Цветовете му са боядисани в нежен млечен цвят с жълти сърцевини. Може да се намери в частни градини в тропическите страни.

Цъфтящ сорт тайландско дърво

Игня

Друг сорт е роден в Тайланд. Дървото е по-известно като "жасмин", достигайки височина от 20 метра. Различава се с много необичаен и ярък цъфтеж - огнено червени цветя цъфтят точно върху ствола на растението.

Ignea е един от най-ярките видове radermacher

Рамифлора

Расте изключително в тропиците на остров Борнео. Той има впечатляваща височина до 30 м и относително тесен багажник до 30 см в диаметър. Цветята на дървото са големи, с мек оранжев оттенък. Листа със сивкав оттенък.

Цветята от този сорт могат да бъдат с дължина до 60 см

Ксилокарпа

Това е индийски дървесен вид. Има нежни бели цветя, които растат гъсто по ствола на растението;

Този сорт има по-малко буйно озеленяване.

Китайски

Популярен тип стаен radermacher. Китайската какавида принадлежи към дълголетни растения - при естествени условия възрастта на дърветата достига 25-30 години. А в условия на закрито с подходящи грижи ще ви радва десетилетия.

Вътрешният производител на рейдъри има яркозелени листа.

Историята на появата на вида

Радермахерът придобива всеобща слава и разпространение сравнително наскоро - в началото на ХХ век. Яков Радермахер, известен ботаник от онова време, го намери в Тайван, описа го и го отвори за целия свят. Дървото е кръстено на учения.

Radermacher: домашни грижи

Грижата ще изисква определени умения, отнася се до тропическите растения. Това означава, че той трябва да създаде подходящи условия за осветление, температура и влажност в помещението.

Важно! Нюансите на грижата за това растение се различават в зависимост от сезона.

Трудно е едно топлолюбиво растение да се адаптира към метеорологичните условия в централна Русия и следователно през студения сезон трябва да се внимава повече за условията на поддържането му.

Температура

През топлия сезон - от 20 ° C до 22 ° C. През есента и зимата - около 18 ° C, не по-малко от 10 ° C. Важно е да няма течение и резки температурни промени през деня.

Осветление

Необходима е ярка, но разсеяна светлина. Не позволявайте пряка слънчева светлина да пада върху листата. Отличен вариант за местоположение би бил прозорецът на югозапад или югоизток. През зимата е важно да се осигури осветление на растението, като се използват специални фитолампи.

Важно! За равномерно нарастване на клоните е полезно производителят на рейдери периодично да го обръща в различни посоки към източника на светлина.

Поливане

За поливане трябва да защитите водата, температурата й трябва да е близка до стайната. През целия топъл сезон поливането се извършва обилно, тъй като субстратът изсъхва.

През периода на покой (през зимата) поливането е необходимо само ден-два след изсъхване на почвата, но количеството влага постепенно намалява през есента.

Не трябва да се допуска преовлажняване на субстрата - това ще доведе до смърт на корените, клоните ще започнат да изсъхват бързо.

Влажност на въздуха

Radermacher се адаптира добре към сухия въздух. Но за активен растеж и насищане на листата със зеленина, специалистите препоръчват периодично да се поръсва короната на дървото с утаена вода през лятото.

Веднъж седмично или две можете да организирате топъл душ за дървото. В този случай е важно земята да се покрие с водоустойчив материал, например полиетилен.

Грундиране

Субстратите за рози, палми и други декоративни цъфтящи растения са отлични за отглеждане и поддържане на стаен производител на растения.

Почвата трябва да е рохкава, да пропуска въздух и влага. Идеалният състав е една част от торф, една част от хумус и две части от дерново-широколистна земя.

Подхранване

В етапа на растеж растението изисква активно хранене. За това са подходящи минерални продукти, разредени с вода в съотношение 2 g на 1 литър. Балансирано хранене трябва да се прилага на всеки две седмици, един ден след поливане. През зимата, докато се поддържа температура от -20 ° C, не е необходимо торене за цветето.

Radermacher не е особено причудливо цвете. Лесно е да се отглежда на изолирани остъклени лоджии, но в стая с достатъчно естествена светлина може да прерасне в буен храст джудже.

Забележка: важно е да изберете правилния размер на пота.

Твърде малък контейнер ще навреди на кореновата система, дървото ще спре да расте. Но големият обем на ваната ще доведе до застой на влага и падане на листа след това.

Методи за размножаване

Радермахерът се размножава по два начина - вегетативен или генеративен. Размножаването у дома най-често се извършва от втория от тях, тъй като семената могат да бъдат получени само след цъфтежа (и, както беше отбелязано по-горе, това не се среща при китайски дървесен сорт).

Размножаване със семена

Семената на това буйно дърво могат да бъдат закупени в някои градинарски магазини. Но си струва да се има предвид, че ще отнеме много време, докато производителят на рейдъри расте от нулата.

Как да засадите семена:

 1. Поставете семената на земята на разстояние няколко сантиметра едно от друго.
 2. Напръскайте семената отгоре с пулверизатор.
 3. Създайте оранжерия - покрийте контейнера отгоре с фолио или стъкло.
 4. Оставете до две седмици в стая с температура 20-23 ° C.
 5. Веднага след като се появят издънки, премахнете оранжерията.
 6. След две до три седмици трансплантирайте всяко кълнове в отделна саксия.

Съвети! Не си струва да купувате редки семена от това растение в онлайн магазини, тъй като е невъзможно да се провери тяхната автентичност.

Все още е по-добре да купувате готови кълнове - цената им започва от 500 рубли за младо дърво.

Размножаване чрез наслояване

Този метод е по-подходящ за опитни цветари. Важно е да възпроизвеждате radermacher у дома с наслояване възможно най-внимателно, за да не навредите на майчиното растение.

Как да направим наслояване на рейдмейкъри:

 1. Направете разрез в основния багажник.
 2. Поставете малка пръчка в нея, така че разрезът да не прераства.
 3. Прикрепете торфен мъх към изхода.
 4. Създайте парников ефект на това място с полиетилен.
 5. Не забравяйте да проветрявате мястото на разреза и да пръскате мъха ежедневно.
 6. Веднага след като корените покрият цялата повърхност на филма, резниците трябва да бъдат трансплантирани.

Необходимо е слоевете да се разделят изключително внимателно, без да се увреждат стволът на дървото и кореновата система на малките.

Размножаване чрез резници

Този метод е най-бързият и безпроблемен. Дори начинаещи градинари могат да се справят с него.

Как да отделите дръжката:

 1. Издънка се избира с най-малко 1 лист и 1 възел.
 2. В началото на лятото се отрязва дръжка с дължина около 10 см.
 3. Парче се засажда в смес от пясък и торф, покрито с оранжерия.
 4. Ежедневната вентилация и овлажняване от спрей е важно.
 5. След появата на пълноценни корени, процесът се отлага в земята.

Укрепени резници на radermacher

Такова екзотично растение може да се отглежда не само за собствена употреба. Възрастните дървета на градинарските пазари струват 1500-2000 рубли.

Яркозелените листа на рейдмахерите ще могат да развеселят всеки в стаята. При продължително присъствие на растение в стаята въздухът в него се пречиства, става по-свеж.

* Цените са валидни за юли 2019г.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина