Ранункулус цветя - отглеждане в домашни условия

Въпреки красотата си, цветето ранункулус (известното още познатото и добре познато градинско лютиче) не е едно от най-известните и разпространени растения. И е напълно напразно - не е твърде трудно да се грижите за него, но в същото време растението може да украси градината дори на най-придирчивия цветар.

Как изглежда ранункулус или градинско лютиче?

Въпреки че може би всеки човек е чувал за лютичето, не всеки знае неговото описание.

Ранункулусът е истинска декорация на цветно легло

Към кое семейство принадлежи

Лютиче (ranunculus) е член на семейство Лютикови, което включва, според различни източници, от 1200 до 2000 различни растения. Представители на това семейство се срещат в почти цялото северно полукълбо - от умерените географски ширини до Арктика. Освен това в тези части можете да видите около 13 рода на цвете!

Накратко за историята на появата

Ранункулусите са цветя, които са добре познати на човечеството от повече от хиляда години. Дори в трудовете на древния учен Плиний има препратки към това грациозно растение.

Интересно е! От латински името на цветето се превежда като „жаба“ - и всичко това, защото често се среща на блатисти почви.

Първоначално той е бил дом на Иран и Сирия, но с течение на времето става популярен сред европейците и след това се разпространява в цяла Европа. По-късно той излезе от мода, но през последните години цветарите отново се заинтересуваха от него и усилено се занимаваха с разработването на нови сортове.

Характеристики на растенията

Това е доста обширен род, поради което цветята в него се различават значително помежду си.

Средно височината им варира от 20 до 80 см. Растението расте добре както в саксии, така и на открито. Издънките много приличат на далията - както по стъблата, така и по листата. Корените имат интересна форма - приличат на пачи крак.

Цветето е чудесно за букети

Когато цветето току-що започва да се отваря, то прилича на роза. Е, напълно отворените пъпки приличат повече на елегантен мак. Приликата се засилва от цвета - повечето сортове имат наситено оранжеви или червени цветя.

На бележка! Някои видове ранункули се използват в народната медицина за лечение на кожни заболявания.

Растението е многогодишно. Тоест, след като веднъж е засадил грудка в градината и е създал оптимални условия за растеж, любителят на цветята може да бъде сигурен, че всяка година растението ще го радва с великолепен цъфтеж.

Класификация на видовете ranunculus

Невъзможно е да се изброят всички видове растения в една статия - броят им надхвърля четиристотин. Но най-интересните заслужават да бъдат разгледани.

Азиатска група

Азиатското лютиче е много красиво растение. Това е тревисто многогодишно растение с височина 40-45 см. Стъблото може да бъде както прави, така и разклонени. Листата са покрити с грациозен пух.Цветята са средни - от 3 до 5 см, освен това те ще зарадват производителя с богата цветова гама: оранжево, розово, жълто, червено.

Персийска група

Външно персийските лютичета са подобни на азиатските, като се различават само по цветя и стъбла. Последните са доста кратки. Но цветята са много грациозни - срещат се както с прости, така и с елегантни двойни венчелистчета.

Френска група

Тези растения са със средна височина и имат ясно изразени голи стъбла. Цветовете са полумахрови, с пухкави листенца, които им придават формата на топка.

Африканска група

Те са известни още като тюрбан. Те могат да се похвалят с най-големите цветя - сферични, гъсто удвоени. Не е изненадващо, че много градинари ги предпочитат.

Сортовете, които са най-популярни сред градинарите

Флористите са разработили стотици разновидности на цветето. Най-интересните сортове:

  • Bloomingdale. Миниатюрно растение, идеално за отглеждане в саксия. Височината му е около 25 см и големите цветя го отличават от редица многобройни роднини.
  • Цветен карнавал. Много високи растения - до 70 см. Цветята са двойни, с различни цветове - от жълто до тъмно розово. Перфектен за аранжиране на елегантни букети.
  • Супербисима. Друг сорт за рязане. Стъблата са дълги, а венчелистчетата полудвойни. Този сорт съдържа бял и червен ранункулус.

Как се размножава ранункулусът

За да разберете как да засадите ранункулус, трябва да научите за методите за неговото размножаване, както и да изучите теорията.

Отглеждане от семена

Тази опция е по-често срещана - семената обикновено се получават по-лесно от луковиците. Но ще отнеме много повече време да чакаме първите цветя - няколко месеца се губят, така че през първата година, когато се отглеждат на открито, те може да не се видят. Ето защо експертите препоръчват използването на разсад.

Разнообразието от културни нюанси е невероятно

Време е за качване

Оптималното време за засаждане е средата на февруари. След това, до началото до средата на май, разсадът ще порасне и ще стане достатъчно силен, за да може да се засажда на открито.

Избор на капацитет

Кореновата система на лютичетата се развива доста бързо, така че саксия или друг контейнер се нуждае от доста голям и дълбок. Важно е да не забравяте за дренажа на дъното и дупките за източване на излишната вода - в противен случай корените ще започнат да гният.

Подготовка на почвата и семената

Оптималната почва се получава от почвата и торфа - те трябва да се вземат в равни пропорции. Препоръчително е в бъдеще да използвате земята от мястото, където ще растат цветята, така че веднага да свикнат с нея.

На бележка! Когато отглеждате култури в саксии, можете да засадите до пет растения заедно - те ще образуват красив букет.

Първо семената се накисват в топла вода, оцветена с калиев перманганат за дезинфекция. Плаващите семена могат да бъдат отстранени незабавно - те със сигурност няма да поникнат. Не всички от останалите обаче ще се издигнат. Дори при идеални условия за съхранение, нивото на покълване рядко надвишава 30%.

Грижи за разсад

Първите издънки ще се появят в саксията 15-20 дни след засаждането. Те трябва да бъдат покрити със стъкло или пластмаса и защитени от пряка слънчева светлина, като понякога навлажняват почвата с пулверизатор. Оптималната температура е от +18 до +23 градуса.

Гмуркане и трансфер

След като изхвърлите четвъртия лист, трябва да направите избор. Почвата е обилно навлажнена, растенията се отделят и се засаждат в отделни контейнери. Най-добре работят торфените саксии.

Засаждане на луковици

Когато засаждате луковици, процедирайте по същия начин, както при отглеждане от семена. Само вие трябва да навлажнявате почвата по-често и степента на покълване в този случай ще бъде много по-висока.

Забележка! Основното нещо е да не погребвате луковиците, а само да ги поръсите със земя малко.

Особености на грижите в градината

Отглеждането на цвете ранункулус на открито, засаждането и грижата за което не е трудно, все още изисква някои задължителни процедури.

Какви условия обичат лютичетата

За да расте растението активно и да започне да цъфти възможно най-скоро, то се нуждае от почва със следните характеристики:

  • неутрално рН;
  • плодородна (черноземна или пясъчна, смесена с компост);
  • добре дренирани;
  • лесно.

От какво се страхува растението

Не е достатъчно да знаете как да засаждате лютичета с корени - също толкова важно е да имате представа какви условия не са подходящи за тях. Растението наистина не обича тежки глинести почви - върху тях кореновата система получава малко въздух и започва да гние.

Ранункулус клубени

Поливане

Трябва да поливате културата често, но малко по малко. Обикновено е достатъчно да се навлажни земята отгоре, но в горещите дни поливането трябва да е по-обилно.

Мулчиране

Иглолистният или листният хумус ще бъде подходящ материал за мулчиране. Не е необходим дебел слой - 2-3 см са достатъчни.

Разхлабване

За да може въздухът да преминава свободно към корените на растението, е необходимо редовно да се разхлабва земята. Това важи за средни почви. На леки, пясъчни можете да правите това веднъж или два пъти в сезона, например през пролетта и преди цъфтежа.

Подхранване

От средата на май до средата на юни трябва да го подхранвате с азотни торове на всеки две седмици, а по време на цъфтежа - с фосфорно-калиеви торове.

Прехвърляне

За да направите това, трябва да изкопаете парче земя с размер около 30x30x30 см и заедно с растението да го трансплантирате на ново място, след което културата се полива обилно и мулчира. Ако всичко е направено правилно, тогава лютичето дори няма да навреди и веднага ще порасне.

Достойна декорация на перваза на прозореца

Когато цъфти

Началото на цъфтежа зависи от сорта - има сортове, които цъфтят в средата на май, както и такива, на които цветята се появяват вече през август. Много цветари ценят домашните лютичета, защото имат време на цъфтеж около месец.

Събиране и съхранение на луковици

Луковиците се изкопават в средата до края на септември. Можете да ги съхранявате в хартиени или платнени торбички на хладно място, като хладилника.

Забележка! В земята луковиците могат лесно да издържат на студове до -12 градуса.

Възможни нарастващи проблеми

При отглеждането на ранункулус могат да възникнат трудности, за които трябва да се подготвите предварително.

Вредители

Най-често срещаните проблеми са паякови акари, охлюви, листни въшки и охлюви. Средствата за борба са стандартни - препарати за тях могат да бъдат закупени във всеки цветарски магазин.

Болести

От болестите, лютичетата са най-податливи на брашнеста мана и фузариум. Проблемът се решава с помощта на специални фунгицидни препарати.

Признаци на неправилна грижа

Като цяло ранункулусът е доста непретенциозно растение. Единственото нещо, което той не понася, е висока температура. С нея той бавно расте и понякога спира да цъфти.

Използване в ландшафтен дизайн

Цветето е идеално както за отглеждане в големи групи, така и в отделни дупки. Различните височини на растенията ви позволяват да създавате сложни композиции от тях, които ще украсят всяка градина.

След като разбрахте засаждането и грижите за градинските лютичета, можете да украсите цветно легло в страната или перваза на прозореца в къщата с тях и да се насладите на красивия цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина