Рео цвете: примери за грижа за цветя у дома

Рео, или рео, е цвете, което отдавна е известно и изключително обичано от много производители на цветя. Някои го знаят под епичното му име - лодката на Мойсей. Най-вероятно това е свързано с необичайния външен вид и подреждането на цветовете. Прицветниците обикновено се намират в основата на листа и наподобяват лодки, които са покрити отгоре с листа като покривала. Местообитанието на рео са тропическите гори на Южна Америка и Мексико. В естествени условия това цвете предпочита скалисти речни брегове и влажни гори, където избира добре осветени пространства.

Традиционно най-култивираният сред този вид стайно цвете е покрит с рео или, както го наричат, рео пъстър. Отличава се с наситен лилав цвят на гърба на листа. В допълнение към добре познатия пъстър рео, днес могат да се намерят и други сортове.

Рео покрит

Всичко за типовете рео

Ивицата в розово, за разлика от по-често срещания си братовчед Rheo, има бледорозов цвят на шевообразната страна на листа и розово-бяла предна повърхност.

Забележка! За да може този тип рео да се чувства комфортно и редовно да цъфти цветя, е необходимо да му осигурите интензивно осветление. Яркостта на ивиците по листата зависи от това.

Vittata се отличава със своите миниатюрни размери и наситен лилав или ярко люляков цвят от вътрешната страна на листа. От външната страна има жълти или кремави ивици. Подобно на предишния сорт, той е взискателен за освещаване. В случай на недостатъчна слънчева светлина, ивиците придобиват бледа, слабо изразена сянка.

Hawaiian Dworf е обичан от производителите на цветя заради особения си цвят, състоящ се от бледозелени, бели и розови ивици, равномерно разпределени по повърхността на листата.

Spathacea Vittata е песъчлив отвън и розов от шевообразната страна на рео. Екзотичният цвят на цветето също е изключително чувствителен на слънчева светлина, става по-ярък или по-блед в зависимост от интензивността им.

Условия на задържане

Рео, покрит с доста непретенциозно цвете и е в състояние да издържи на най-спартанските условия. Ако обаче не му обърнете достатъчно внимание, той ще загуби своя чар и блясък. Растението ще се чувства добре у дома на перваза на прозореца, където има много светлина. Независимо от това, все още си струва да го засенчите от преките лъчи. Най-добрият вариант би бил прозорците с местоположение на изток и запад. Ако слънчевите лъчи не са му достатъчни, стъблата на растението постепенно ще започнат да се простират и растението ще придобие небрежен вид.

Рео у дома

Като правило, рео е цвете, което не е особено придирчиво към състава на почвата. Обичайният универсален грунд от цветарски магазин или супермаркет е напълно подходящ за него. Някои производители обаче предпочитат самостоятелно приготвен глинен субстрат. За това се съставя смес от пясък, торф и тревна почва. Въглен може да се добави за предотвратяване на гниене на корените.

Рео грижи

Рио е непретенциозно цвете. Стайният жител ще се чувства отлично при температура от 20 ° C през лятото и най-малко 15 ° C през зимните месеци. Трябва да се предпазва от течение и внезапни промени в температурата.

Въпреки факта, че цветето рео е в състояние да издържи нередовно поливане за известно време, все пак трябва да осигурите на растението влага в пълна степен.Освен това режимът на напояване директно зависи от сезона. През лятото това трябва да се прави по-често, през зимата количеството поливане трябва да се намали.

Забележка! Пръскането е важна част от рео грижите. Трябва да се използва само фина пръскачка, тъй като ако върху листата останат големи капки, това може да доведе до изгаряния под въздействието на слънчевите лъчи.

Режимът на пръскане също зависи от сезона. През лятото е препоръчително да пръскате растението по-често, докато през зимата си струва да намалите количеството напояване. Все още не си струва да се откаже напълно от пръскането през зимните месеци, тъй като вътрешните радиатори значително изсушават въздуха.

Всички видове рео, които се отглеждат в домашни условия, са изключително чувствителни към качеството на водата. Трябва да е меко, да смуче добре. Поливането с дъждовна вода също ще е от полза за светлия обитател на перваза. Но хлорът, който може да е в състава на чешмяна вода, ще бъде вредно за рео.

За да се предотврати загубата на декоративния вид на стайното растение през цялата година, растението трябва да се тори редовно. Започвайки от ранната пролет, подхранването трябва да се прилага на всеки 2-3 седмици. От август броят на превръзките трябва да бъде намален, а през зимата напълно спрян. Не е необходимо да се страхувате, че през зимните месеци рео няма да има хранителни вещества. През студения сезон растението консумира значително по-малко хранителни вещества, което допринася за натрупването им в почвата. Прекомерното предлагане на тор може да навреди на цветето.

Рео грижи

Рео трансплантация

Рео цветята не се нуждаят от честа трансплантация. Ще бъде достатъчно да презасадите растението на всеки няколко години. Независимо от това, е необходимо горният слой на почвата да се подменя веднъж годишно, тъй като в него практически не остават хранителни вещества.

Важно! При пресаждането се използва методът за претоварване. Същността му се крие във факта, че старият почвен слой не е напълно отстранен, а частично остава под формата на кома, където се намират корените на растението. Този метод на трансплантация е най-щадящият за цветето и може да се извършва по време на всеки вегетационен период или покой.

Два дни преди да започнете трансплантацията, трябва да хвърлите цветето добре. Това се прави така, че бучката да не се рони, когато се извади от старата саксия и по този начин да не увреди кореновата система на рео. След отстраняване на цветето, заедно със земната бучка, трябва внимателно да изследвате кореновата система за изгнили или повредени от вредители места. Ако са открити такива, е необходимо напълно да се замени почвата.

Новата саксия за рео трябва да е с 2-3 см по-голяма от предишната, но да има същата форма. Между другото, изборът на саксията се дължи на влакнестата (нарастваща в ширина) коренова система. Саксията трябва да е с голям диаметър, но не и висока.

На дъното на саксията задължително се поставя дренажен слой. Като дренаж може да се използва разширена глина, керамични парчета или стъклени топки, които се продават в специализирани магазини. След полагането на дренажа е необходимо да се постави нова почвена смес със слой най-малко 1 см. След това в саксията се вкарва коренова топка с цвете и се поръсва с пръст.

Важно е да се вземе предвид, че след засаждане и леко набиване на почвата, разстоянието до ръба на саксията трябва да бъде около 3 см. След края на трансплантацията растението трябва да се излее добре, да се постави на обичайното му място и се грижеше както обикновено.

Рео трансплантация

Болести и вредители

Обикновено рео цветята не са податливи на болести. Въпреки това, при лоша или неправилна грижа, корените на цветето могат да изгният. В този случай трябва да ги изсушите и да не ги изсипвате през първите няколко седмици, докато се излекуват напълно.

Забележка! Понякога растението е засегнато от брашнесто гниене. Това се случва, защото водата застоява в пазвите на листата.Ако се установи проблем, трябва незабавно да премахнете засегнатите листа и да третирате растението с противогъбично съединение.

Освен това, в изключителни случаи, реото може да атакува ножницата - изключително опасно насекомо, което може да причини щети, сериозно увреждайки листата. Тъй като насекомото е надеждно защитено от черупка, няма да е възможно да бъде унищожено само чрез пръскане с инсектицид. Ще трябва да съберем екземплярите на ръка и едва след това да ги обработим с химикали.

Ако листата на рео са потъмнели или върховете им са изсъхнали, тогава най-вероятно е послужил рязък спад на температурата или течение. В този случай е необходимо да се анализират условията на задържане и да се премахнат неблагоприятните фактори.

Щит

Възпроизвеждане на рео

С течение на времето растенето на възрастен рео расте и дори резитбата, оставяйки непривлекателен коноп, не е в състояние да върне декоративния си вид. В този случай е препоръчително растението да се отглежда отново. Има три начина за размножаване на рео цвете - чрез семена, стъблени резници и странични издънки.

Забележка! Теоретично е възможно да се извършва възпроизвеждане на рео чрез стъблени резници през цялата година, но въпреки това си струва да се комбинира този процес с планираната трансплантация на растението майка в по-голяма саксия. Посадъчен материал може да се вземе навсякъде в растението между пъпките.

Ако поставите отделения процес във вода, след 10 дни ще се появят корените. Но можете да засадите, без да чакате образуването на корени. В този случай трябва да оставите изрязаното рязане за един ден, така че мястото на изрязване да изсъхне. Това ще предотврати гниенето на посадъчния материал, когато е в земята. Засаждането на изсушени резници е много просто: трябва да задълбочите растението в почвата над долната пъпка, леко да набиете почвата и след това да напоите.

Страничните издънки могат да се използват за получаване на посадъчен материал. Те обикновено се образуват в основата на цветето, ако основното стъбло на растението е подрязано.

Развъждането на рео семена не се практикува, но е напълно възможно. Стъпка по стъпка изглежда така:

  1. в началото на април семената се засаждат в кутия, пълна с торфено-пясъчна смес (препоръчително е да се разпределят равномерно по цялата площ);
  2. за да се създаде парников ефект, кутията е покрита с найлоново фолио отгоре;
  3. реколтата трябва да се проветрява и пръска ежедневно.

Разсадът се появява доста бързо и расте без никакви проблеми. Веднага след като станат по-силни, младите издънки трябва да бъдат засадени в отделни саксии.

Рео семена

Ползите и вредите от рео

Не много хора знаят, че рео листата могат да помогнат при някои заболявания, тъй като имат лечебни свойства. Известно е, че мексиканците използват рео листа за облекчаване на ревматичните болки. Компресите от натрошени листа могат да спрат кървенето, а отварата се използва при чревни разстройства. Сокът от това растение обаче се счита за отровен и може да причини тежка алергична реакция под формата на копривна треска, зачервяване или подуване. Трябва да се помни, че методите на традиционната медицина също имат противопоказания, което означава, че е необходима консултация с лекар.

Топ от Моисей

Прекрасното цвете рео е идеално за начинаещ, който иска да се опита като производител на цветя. Тъй като рео е цвете, грижите за дома не са трудни, можете да поканите детето си да отглежда колекция от различни видове. С подходящи грижи, рео цветето у дома се чувства чудесно, което означава, че това начинание е обречено на успех.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина