Рипсалис - грижи и размножаване у дома

Този бразилски кактус се отглежда в домашни условия в повечето случаи като ампелно растение. Ripsalis kassuta украсява къщата не само с красиви малки цветя, но и с висящи издънки. Важна характеристика на растението е, че то не изисква сложни грижи. Какво е Ripsalis и как да го отглеждате правилно е описано подробно в тази статия.

Ripsalis cassuta или ампелен кактус

Той е много различен от другите представители на кактусите. Естественото му местообитание е бразилската джунгла. Безплоден рипсалис расте в джунглите на Централна Африка. Обръща се внимание на тънките стъбла на безброй зелени струни, висящи от кактуса. Цветето се вкоренява добре у дома и е в състояние бързо да увеличи зелената си маса.

Декоративно цвете

Ботаническо описание

Ripsalis cassuta е представител на епифитните растения. Това означава, че в дивата природа той практически няма връзка с почвата, но получава полезни вещества от околната среда. Корените му не са в почвата, а са издигнати над земята. По този начин те стават имунизирани срещу прекомерната влага на тропическите гори.

Стъблата на този кактус се състоят от няколко части от подобни на косми, цилиндрични, понякога оребрени видове. Те са яркозелени на цвят. Сегментите са групирани в вихри. По този начин всяко издънка расте в няколко стъбла. Цялата издънка е 65-95 см. С нарастването си тя започва да виси от саксията. Оттам, където сегментите се свързват помежду си, се появяват корени, които растат във въздуха.

Малки спретнати цветя, които приличат на камбани, растат между лобовете или от ареолите. Те се състоят от тесни малки венчелистчета на няколко реда, между които се виждат групи удължени тичинки. Цветът на цветето рипсалис може да бъде разнообразен: бял, жълт или розов. Известен е само един вид, за който е червен.

За ваша информация! Някои видове имат бодли, но повечето нямат.

Рипсалис издънки

Растителни видове рипсалис

Има 60 вида рипсалис. Техните характеристики са различни.

Пилокарпа

Този сорт се откроява сред останалите с мощни тъмнозелени издънки. На повърхностната част на лобовете се образуват множество ареоли с дълги жълти косми. Rhipsalis pilocarpa е способен да цъфти многократно през цялата година. Съцветията на този вид са жълти на цвят. Дългите тичинки правят цветята да изглеждат пухкави.

Елипсовидна

Това растение има тъмнозелени издънки, които са плоски, което е отразено в името му. Стъблата обикновено са с дължина 1–2 м. Сегментите са покрити с ареоли, които са леко космат. Светложълти цветя растат по страничните ръбове. Те имат слаб ръб.

Нагърбен

Стъблените сегменти на това растение са с цилиндрична форма. Диаметърът им е 2-3 мм, а дължината е 5 см. При този сорт дължината на камшиците може да достигне 1 м.

Цъфтящ рипсалис

Периодът на цъфтеж на Ripsalis cassuta в дивата природа е от октомври до януари. Това се случва през зимните месеци, тъй като в южното полукълбо те се случват през летния сезон.

Когато се отглежда в северното полукълбо, рипсалисът цъфти през пролетта и лятото.По това време кактусът се нуждае от обилно поливане с вода със стайна температура.

Забележка! Ако цветята се опрашват, на тяхно място се образуват малки заоблени плодове. На външен вид плодовете са подобни на цариградско грозде. Покрити са с леко лепкава купчина. Плодовете могат да бъдат розови, бели, жълти или червени.

Грижа за рипсалис у дома

Това растение не изисква ненужни усилия, за да расте. За да отглеждате рипсалис, подстригването се състои в намирането на място за него и редовното му отделяне на малко внимание.

Бягства

Изисквания за осветление и поливане

Разсеяното, но добро осветление е подходящо за Рипсалис у дома. Ако на мястото има потъмняване, това е напълно приемливо за кактус. Ако обаче цветето е изложено на пряка интензивна слънчева светлина, то може да се повреди.

Растението се нуждае от обилно поливане. Най-подходящото време за него идва, когато почвата вече е изсъхнала с една трета. Когато се грижите за Рипсалис у дома през периода на почивка, доставката на влага трябва да бъде ограничена.

Препоръчително е да се настоява за вода за напояване. Растенията се нуждаят от нея, за да бъде със стайна температура.

Температурен режим

Кактусът расте добре при 18-22 ° C. Когато дойде горещото лято, се препоръчва да го изнесете навън. В този случай чистият въздух ще охлади цветето. Ripsalis cassuta не страда от течение или пронизващи ветрове, но острите удари на вятъра могат да увредят стъблата на растението. През зимата кактусът трябва да бъде с температура 10-12 ° C.

Важно! Ripsalis не се нуждае от влажен въздух. Кактусът е в състояние лесно да се адаптира към условията, които съществуват у дома. Цвете, разположено близо до отоплителния радиатор, трябва да се пръска редовно.

Характеристики на почвата

Когато вегетационният период продължава, растението трябва да се подхранва редовно. За да направите това, трябва да закупите тор за кактуси в специализиран магазин и да ги прилагате на всеки две седмици. За да се храни Ripsalis, е достатъчно да се използва половината от дозата, посочена на опаковката.

Важно! Струва си да се уверите, че в подхранването няма много азот. Ако това не се гарантира, рискът от кореново гниене ще се увеличи.

Борба с болести и вредители

Опасно е за кактуса, когато настъпи стагнация на влага, която настъпва, ако се полива твърде обилно. В този случай шансовете да се разболеете от гниене на корените се увеличават драстично.

При прекомерно охлаждане някои сегменти могат да отмират.

Трябва да се пазите от нападение от червени кърлежи или скални насекоми. За ефективна борба с тези паразити може да се използва сапунен разтвор. Когато обработвате растение с него, е важно да се гарантира, че то не попада в почвата. В такива случаи можете да използвате инсектицидите karbofos или aktara.

Правила за трансплантация

Пресаждането на Ripsalis casseta трябва да се извършва много внимателно, тъй като е лесно да се повредят заплетените корени или издънки на растението. Трансплантацията се извършва възможно най-рядко, тъй като цветето се понася трудно.

Като нова саксия се използват широки и плоски сеялки. Те могат да бъдат окачени или на пода.

Епифизна рипсалис

Обикновено за възрастно цвете се използва почвена смес, състояща се от равни части от следните компоненти:

  • копка земя;
  • широколистен хумус;
  • торф;
  • пясък.

Саксията е облицована с тънък слой камъни или парчета. Корените се прехвърлят на ново място заедно със земна бучка. Това намалява риска от нараняване по време на трансплантация. След процедурата поливането се намалява.

Рипсалис: развъждане у дома

Прието е да се използват два метода за размножаване: чрез семена или резници. Когато се отглежда рипсалис, размножаването у дома по-често се извършва по втория начин.

Важно! Когато се използват семена, трябва да се има предвид, че кълняемостта им бързо се влошава. За да ги използват, те трябва да бъдат засадени възможно най-бързо.

Първо, трябва да подготвите пластмасов контейнер, където има торф с добавка на вермикулит.Преди засаждането посадъчният материал се съхранява в разтвор на калиев перманганат в продължение на няколко часа. Когато се отглежда по този начин, не се използва почва.

Цвете

Сместа се покрива със стъкло или фолио и се поставя на топло, добре осветено място. Семената трябва да се гледат, като се проветряват ежедневно. Растението е подходящо за температура от 23-25 ​​° C. Разсад трябва да се очаква след две седмици. След това разсадът на кактуса Ripsalis се трансплантира в саксия. В този случай е позволено да се засаждат няколко от тях заедно.

За да растете с резници, трябва да отрежете парче от издънката с дължина 2-3 сегмента. След това е необходимо да го изсушите за 2-3 часа.

Резниците се покълват във влажна пясъчно-торфена почва. Вкореняването обикновено се случва в рамките на една или две седмици. Тогава разсадът ще започне активно да расте: ще започнат да се формират нови сегменти.

Рипсалис и Хатиора: разлики

Хатиора е растение от рода Кактус. Неговите представители външно приличат на Рипсалис. По външния си вид те могат да се различат по начина, по който растат издънките. В хатиора те са изправени, а в рипсалите висят.

Хатиора

Друга разлика между Ripsalis и Hatiora е как растат цветята. В първата те присъстват по цялата дължина на сегмента, във втората растат само в краищата.

Ripsalis cassuta е много оригинално, красиво и в същото време необичайно цвете. На практика не се изисква сложна грижа, но си струва да се контролират някои нюанси.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина