Коледно звездно цвете - как да се грижим у дома

Растенията, които започват да цъфтят през зимата, студените месеци са приказка, чудо, те могат да се броят от една страна. Коледното дърво (на закрито) е едно от тях. Статията по-долу описва как изглежда коледна звезда (цвете) у дома, как да се грижим, да я поливаме и храним, да я накараме да цъфти.

Какво е коледното звездно цвете

Коледната звезда или коледната звезда е вътрешно цвете, характеризиращо се с термофилен характер, изискващо поливане и торене. Но с подходящи грижи къщата ще бъде изпълнена с приказка.

Как изглежда закрито цвете с червена звезда или витлеемска звезда?

Преди както опитните, така и начинаещите производители на цветя да започнат да отглеждат коледната звезда, тя е извървяла дълъг и невероятен път в историята. Първите, които оцениха красотата му, бяха древните ацтеки. Използвал се е като естествено багрило за тъкани, като козметично средство и като сок при лечение на пристъпи на треска. Но преди да го купите и размножите на перваза на прозореца си, трябва да се запознаете с интересни факти за това невероятно цвете.

 • Не всяка коледна звезда е червена. Този сянка се счита за класически цвят, но можете да намерите и бели, кремави, жълти, розови и дори кайсиеви нюанси.
 • Самото цвете е кръстено на своя откривател - американски политик и дипломат Д. Робъртс Пойнсет. И той беше не само политолог, но и професионален ботаник.
 • Ако искате коледната звезда да промени цвета на вашето цвете на по-светъл нюанс, просто трябва да пренаредите цветето на тъмно място по време на домашните грижи. И си струва да наблюдавате поне 12-часов пълен мрак, в противен случай съществува риск да получите нещо невзрачно.

Коледно звездно цвете: домашни грижи

Коледната звезда е причудливо и топлолюбиво растение, но при надлежно спазване на всички условия за отглеждане и размножаване ще зарадва с красив и обилен цвят.

Температурен режим

Нова година цветето коледна звезда расте красиво при 20 ° C. Основното е, че минималната температура в помещението не пада под 16 ° C.

Важно! По време на периода на покой растението трябва да има температурен режим в диапазона 11-14 ° C.

Растежът и развитието на коледната звезда зависят от правилността на съдържанието.

Влажност на въздуха и поливане, торене

У дома си струва да се наблюдава нивото на висока влажност, ако това не е възможно, напръскайте коледната звезда с топла стайна температура с утаена вода. Освен това тази мярка предпазва самото растение от паякови акари.

Важно! Поливането през периода на покой изисква умерено, а в периода от декември до март, когато цветето е в етап на активен растеж и цъфтеж, то е изобилно.

Основното нещо по отношение на поливането е да не позволявате на водата в шахтата да застоява, но не трябва да позволявате на земната кома да изсъхне. Всичко това е пагубно за коледната звезда.

По отношение на подхранването изискванията са същите като при другите домашни цветя. Извършва се през пролетта в самото начало на активния период на растеж и цъфтеж и след това с интервал от три седмици.Оптимално е да изберете сложни торове за цъфтящи растения. Торовете се внасят до есента, преди настъпването на период на покой.

В началото на периода на покой растението се подхранва с торове с добавяне на фосфор и калиеви соли. Тъй като цветето преминава в хибернация, е строго забранено да се прилагат торове.

Подрязване и грижа за коледна звезда след цъфтежа

През този период продължителността на светлата част от деня за растението се намалява до 10 часа, за което саксията се поставя в кутия и се покрива отгоре с картон или дебел черен плат. Поливането постепенно намалява, но торовете не се прилагат.

Подрязването се извършва, когато растението е цъфнало. Струва си да отрежете точно половината от височината на растението и ако издънките не надвишават 5 см, тогава те не се докосват. Подрязването също трябва да се извърши, след като цялата коледна звезда бъде трансплантирана в нова саксия.

Подрязването помага да се образува красив храст в бъдеще.

Присаждане на коледна звезда у дома

Трансплантацията се извършва преди началото на вегетационния период и активен растеж. Основното нещо е да действате внимателно, тъй като кореновата система на цветето е крехка. Следователно трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране, без да се нарушава земната бучка.

Ако растението не е напълнило саксията с корени, не е необходимо презасаждане. В този случай е достатъчно да поръсите почвата отгоре.

Що се отнася до избора на саксия, новата трябва да е с 2-3 см по-широка и по-дълбока от предишната, не повече. След пресаждането на растението се осигурява обилно пръскане и поливане, температурата не е по-ниска от 21 ° C. След появата на нови издънки е необходимо да оставите няколко силни и да отрежете всички останали, за да предотвратите отслабването на декоративния храст.

Период на покой

Периодът на покой пада в края на февруари - началото на март и продължава до април. По това време растението почива, често отделя листата си. Първият признак за настъпването на този период експертите наричат ​​появата на зелени листа на върха на декоративни, червени съцветия. По това време си струва:

 • поставете саксия с растение в хладно и сенчесто помещение, поддържайте го при температура 12-15 ° C;
 • извършете превантивна резитба, оставяйки силни издънки с височина 7-10 см, което ще позволи да се образува красив и буен храст в бъдеще;
 • поливането е много рядко. Освен това си струва да се даде на земната кома да изсъхне напълно, това ще допринесе за лесното "зимуване" на растението.

За ваша информация! Периодът на почивка продължава около 1,5-2 месеца.

Подготовка за цъфтеж (края на септември - ноември)

С настъпването на лятото коледната звезда започва активно да расте, да се развива и с настъпването на есента започва период на активна подготовка за цъфтежа. Ако не спазвате определен режим, не можете да чакате коледната звезда да цъфти. Какво изисква цветето:

 • Защита от светлина. През есента, от вечерта до сутринта, покрийте самата саксия с картонена кутия или тъмна, непрозрачна торбичка;
 • Осигурете на растението естествена светлина, денем и нощем. Основното условие за поддържане е липсата на близки отоплителни батерии и източници на изкуствено осветление;
 • Прилагане на непрозрачни бариери.

Във всеки случай през този период:

 • полива се с топла филтрирана вода, но след като земната кома напълно изсъхне;
 • тор се прилага веднъж седмично, предназначен за декоративни, цъфтящи растения.

След всички манипулации растението се изнася на осветена перваза на прозореца.

Правилната грижа е ключът към красотата и здравето на растението

Болести и вредители по цветето и борбата с тях

Ако растението започне да изсъхва и изчезва, но условията за задържане са изпълнени, възможно е храстът да е заразен с паразити или да страда от заболяване. Най-често растението е засегнато от:

 • брашнести червеи. Те се хранят със сока на растението, оставяйки лепкав цвят върху листата.Инструкциите стъпка по стъпка за борба с вредителите предвиждат лечение с разтвор на обикновен сапун за пране или алкохолна тинктура, но за най-добър ефект си струва да изберете лекарството Commander или Fitoverm;
 • паяк акари обвива паяжина около растението, храни се със сока на растението и може да доведе до смъртта му. Достатъчно е да се организира редовен душ за растението, да се обработи листата с инфузия на тютюн;
 • сивото гниене се характеризира с появата на сивкав цвят върху растението. За борба с повредените листа се отстраняват, третират се с противогъбични съединения.

Забележка! Често причината може да се крие в замърсена почва, закупена от магазин. Ето защо, преди засаждането в прясна почва, земята се запарява при високи температури във фурната.

Как да размножаваме коледна звезда у дома

Най-добре е да размножавате растението през пролетта или началото на лятото. За да направите това, използвайте изрязано рязане, отгоре с най-малко пет междувъзлия. Мястото на среза се поръсва с въглен, след което се вкоренява във вода или рохкава хранителна почва, направена в равни части от пясък и торф.

За да се активира процесът на вкореняване, се използват стимуланти на растежа, например хетероауксин. Температурата в стаята трябва да бъде на ниво 25-27 ° C, самите резници се пръскат систематично. Често отнема 1-1,5 месеца, за да се вкоренят резниците, след което всеки от тях се трансплантира в отделна саксия.

По този начин Коледната звезда е растение, което, макар и причудливо, но с подходящи грижи и поддръжка, ще зарадва с красив цъфтеж, който не може да се сравни с други представители на домашната флора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина