Розмарин - отглеждане в апартамент, грижи

Розмаринът (rosmarinus) е вечнозелен храст или подхраст, принадлежащ към семейство Ясноткови. Растението живее предимно в средиземноморските страни - Гърция, Испания, Кипър, на Френската Ривиера, както и в страните от Северна Африка. Но днес са отгледани сортове, които могат да се отглеждат успешно дори на закрито, в Русия.

Вътрешен розмарин: отглеждане в апартамент

Поради особения си вкус, който съчетава нотки на цитрусови плодове, лек аромат на борови иглички и камфор, розмаринът се използва широко при приготвянето на храни и производството на парфюмерийни продукти.

Розмарин

За първи път в Русия розмаринът като многогодишно растение се култивира в началото на 19 век на полуостров Крим. На други места, поради непоносимостта към замръзване, отглеждането на това растение на открито не е възможно.

При естествени условия на отглеждане розмаринът може да достигне много впечатляващи размери - до 2 м. В южните страни този ароматен храст, заедно с храната, се използва широко в градинския дизайн.

Ако многогодишният розмарин е малко вероятно да пусне корени в градинското легло, то отглеждането на ароматно растение на перваза на прозореца в апартамент е напълно осъществима задача.

За това най-подходящите сортове са:

  • лекарство;
  • "Капка роса";
  • "Ричард";
  • "Нежност"

Тези сортове са маломерни, доста непретенциозни и не изискват никакви специални условия.

За справка! При подходящи грижи вътрешният розмарин може да прерасне в буен храст с размер до 90-100 см.

За да може розмаринът на перваза на прозореца да зарадва домакинствата със здрав вид, трябва да знаете при какви условия растението ще се чувства добре. Между другото, както всички многогодишни растения, адаптирани за отглеждане в апартамент, розмаринът ще расте доста бавно, така че трябва да бъдете търпеливи.

Розмарин - засаждане и грижи у дома

Как да отглеждаме розмарин у дома? Първо, трябва да изберете правилното място за поставяне на храста. За южно растение разположението на южния, югозападния или западния перваз на прозореца ще бъде удобно. Ако въпреки това няма достатъчно светлина, винаги можете да използвате специални лампи. Във всеки случай, през зимата растението ще трябва да бъде осветено в продължение на няколко часа сутрин и вечер.

Вътрешен розмарин в саксия

През лятото, когато опасността от нощни студове или температурни промени отмине, можете да поставите саксия с розмарин на лоджия или балкон. В този случай е наложително да засенчите растението от пряка слънчева светлина. Освен това теченията и натрупването на студен въздух могат да повлияят неблагоприятно на развитието на обитателя на помещението при външни условия.

Температура

Южният обитател на розмарина ще се чувства отлично при температури от 21 ° C до 25 ° C през лятото и около 15 ° C през зимата.

Ако има желание да се стимулира цъфтежа на храстите през зимата, тогава съдържанието предполага още по-ниска температура - от 5 ° C до 10 ° C.

Поливане

Правилното поливане е един от решаващите фактори за успешното отглеждане на розмарин.

Почвата, в която расте растението, трябва да бъде постоянно влажна. Постоянната влага и преовлажняването на почвата определено ще доведе растението до смърт.

Сушата, особено продължителната, също няма да има положителен ефект върху храста. Накратко, трябва да се постигне баланс при осигуряването на розмарина с влага: не преливайте, но също така избягвайте сухота.

Внимание! През зимата честотата на поливане трябва да се намали до веднъж седмично.

Пръскане

За да не изсъхнат върховете на листата на розмарина, трябва редовно да пръскате растението. Това е особено важно, когато храстът едва набира растеж.

В този случай трябва да пръскате растението с мека или разтопена вода два пъти на ден. Когато растението е по-старо, можете да намалите пръскането до веднъж на ден.

Грундиране

Отглеждането на розмарин не изисква никаква специална почва, но ако почвата е неутрално-кисела или слабо алкална, храстът ще расте по-добре. Основата трябва да е въздухопропусклива. По-добре е да са леки песъчливи, варовити или чакълести почви.

Преди да напълните саксията с пръст, тя трябва да се пресее, за да се отделят големи буци, камъни, плевелни корени. Освен това, преди да засадите храст в почвената смес, трябва да го дезинфекцирате от възможни вредители чрез калциниране, замразяване или третиране с противогъбично средство.

Внимание! Такава превантивна процедура ще избегне много заболявания, които могат да унищожат растението.

Почва за засаждане на розмарин

Подхранване

Обикновено, когато отглеждате храст от розмарин на закрито, не се изисква редовно хранене. Торенето обаче може да се приложи известно време след засаждането, така че растението да расте по-бързо. За тази цел универсалният тор е перфектен.

Прехвърляне

Млад храст се трансплантира ежегодно през април. Ако розмаринът е живял в къщата повече от 5 години, тогава растението може да бъде трансплантирано на 2-ра или 3-та година след последната трансплантация.

За да се засади розмаринът в нова саксия, се използва метод за претоварване. Присаждането на възрастно растение не позволява пълното премахване на земната кома. Достатъчно е да замените горния слой на почвата с нов плодороден субстрат.

Избор на пот

За това южно растение изборът на капацитет е важен фактор, който определя колко удобно ще бъде у дома. Розмаринът има впечатляващи корени. Това означава, че саксията за засаждане трябва да бъде избрана така, че домашният храст да не е тесен в него.

Саксия за засаждане на розмарин

Най-подходящият контейнер ще бъде направен от естествени материали. Порестите стени на такъв контейнер ще позволят на кореновата система на храста да извърши обмен на въздух, а излишната течност може лесно да се изпари без застой.

Пластмасовата саксия с розмарин е нежелана. Пластмасовият розмарин в саксия може да умре от липса на въздух или влага.

Подрязване

Изрязването на храста розмарин, който се отглежда у дома на перваза на прозореца, е предназначено да даде на растението желаната форма. В допълнение, тази процедура насърчава образуването на нови странични издънки.

При резитбата се отстранява 1/3 от стъблото. В никакъв случай не трябва да отрязвате клона на нивото на лигнифицираната част, тъй като това ще отслаби или напълно ще унищожи храста.

За справка! Подрязаните краища на растението могат да се използват като подправка или да се използват за разсад на нови храсти.

Блум

Цъфтящият розмарин у дома не винаги може да бъде постигнат. Още по-рядко ароматният храст е покрит с бели, розови, люлякови или лилави цветя, ако растението е отгледано от семена.

Ако целта е да се постигне появата на цветя, тогава не трябва да прищипвате върховете, да предотвратявате стагнация на въздуха и резки температурни колебания.

Размножаване

Розмаринът може да се размножава по два начина:

  • семена;
  • резници.

Размножаване със семена

За да отгледате пикантен храст от семена, трябва да имате търпение и да сте подготвени за факта, че това начинание ще се провали, тъй като семената на розмарина имат ниска степен на покълване.Както и да е, в началото на пролетта или късната есен, преди да се задълбочи в земята, семената трябва да се накиснат за 2 дни във вода.

Когато семената набъбнат, те се засяват в миниатюрна оранжерия или в кутия за засаждане, която ще трябва да бъде покрита с найлоново фолио или стъкло. Не се препоръчва поливането на разсада, тъй като почвата може да ерозира. Субстратът трябва да се навлажнява с фин пистолет за пръскане, когато изсъхне. Проветряването на кацането се извършва два пъти на ден. Ще отнеме 2-4 седмици, за да се появят първите издънки.

След като се появят първите млади издънки, трябва да изчакате растението да узрее до третия лист и след това да се гмурнете. Разсадът може да се изпрати в саксии, където те ще растат постоянно, ако растението е достатъчно силно и стане тесно в кутията за разсад.

Размножаване чрез резници

Ако опитът ви да отгледате розмарин от семена се провали, не се отчайвайте. Можете да отгледате пикантен храст от резници. Посадъчният материал обикновено се взема след подрязване на възрастно растение.

Какво трябва да се направи:

  • отстранете няколко долни листа от отрязания клон;
  • поставете в съд с вода или хранителна течност;
  • поставете съда с резници на добре осветено място;
  • изчакайте корените да се появят.

Размножаване чрез резници

Веднага след като кореновата система на растението е повече или по-малко оформена и укрепена, можете веднага да поставите резника на постоянно място на растеж. Върхът на младия храст трябва да бъде притиснат, тогава страничните издънки ще се развият по-активно.

За млад храст трябва да се грижи както обикновено.

Болести и вредители

Отглеждането на розмарин у дома в саксия обикновено е лесно. Но понякога грешките в грижите или невниманието към нуждите на зеления южняк могат да доведат до болести и коварна атака на вредители.

Поливането над нормата, преовлажняването на почвата или липсата на подходяща аерация може да провокира развитието на брашнеста мана - опасно гъбично заболяване, което води до смъртта на растението. В този случай е необходимо да се отстранят засегнатите области на растението, да се третира растението с фунгицид и да се преосмисли подходът към съдържанието на розмарина.

В някои случаи ще е необходима пълна подмяна на почвената смес. Ако брашнестата раса е засегнала растението с повече от 2/3, то едва ли ще бъде спасено. Би било препоръчително да замените централата изцяло.

Разпръснат от брашнеста мана плесен

В условия на сух въздух розмаринът е атакуван от паразитни насекоми. Южняците особено обичат паякови акари и листни въшки.

Внимание! Ако собственикът на закрит розмарин има някакви предразсъдъци относно използването на химически инсектициди, тогава можете да използвате тютюневия прах.

Розмаринът често е засегнат от ножницата. За съжаление, благодарение на плътната хитинова обвивка, насекомото практически не се поддава на въздействието на биологични продукти, така че паразитите ще трябва да се събират на ръка и едва след това да се третират с химически разтвор. Отглеждайте розмарин отделно от други растения по време на периода на третиране.

Ако искате да получите растение, което няма да създава никакви специални проблеми и освен това ще бъде полезно в кухнята, тогава трябва да обърнете внимание на розмарина. Засаждането и грижата за този ароматен храст е по силите дори на начинаещ.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина