Розмарин: отглеждане и грижи у дома

Отглеждането на розмарин у дома е не само интересно занимание, но и безусловна полза. В допълнение към естествената иглолистна миризма в апартамента, растението ще зарадва със своя необичаен външен вид. Можете да направите домашна подправка от изсушен розмарин, защото той се използва активно в готвенето за готвене на месни и рибни ястия. Също така лечебният розмарин има уникални свойства: облекчава симптомите на умора, помага да се отървете от стреса. По-долу в статията е всичко за това прекрасно растение: какво е розмаринът и как да го отглеждате у дома.

Разнообразие от видове

В дивата природа растат много видове розмарин, но само два се използват за отглеждане в домашни условия: общ / лечебен и обикновен. Животновъдите са разработили огромен брой закрити сортове розмарин.

Розмарин, растящ в апартамент

Лекарство

Най-често срещаният вид - лечебният розмарин - има прави храсти, които растат на височина до 1,5-2 м с тесни листа, плътни на допир. Листата и издънките са високо ценени в различни области: кулинария, традиционна медицина, етерично масло и козметика. Храстите се използват и като градинска декорация, защото цъфтят прекрасно с разпръскване на малки сини, лилави или бели съцветия. Ароматът привлича полезни насекоми в градината или зеленчуковата градина.

Лечебен вид

Поклани се

Най-голям брой разтегнати храсти, подобни на топки, могат да бъдат намерени в южните райони на страната. На дължина издънките достигат само 70 см, но те растат толкова много, че покриват площ от около 1,5-2 м. През зимата растението има тенденция да променя цвета си на зелен със синкави оттенъци. Служи като растение за създаване на жив плет.

Популярни сортове

Розмаринът е многогодишно растение с много различни сортове. Поради начина, по който изглежда розмаринът, е трудно да се разграничат един вид от друг, но те се различават по много характеристики: форма и цвят на листата, максимална височина, нюанси на цветята.

Корсиканско синьо

Корсиканският син храст има мощна коренова система, която може да проникне дълбоко в земята 3-4 м. Храстът се отличава със сиво-зелени листа и малки, плътни сини съцветия. Цъфти в края на април - началото на май само за 20 дни. Сортът се счита за лечебен и се засажда на цветни лехи, по границите в пясъчна или чакълеста почва.

Синя зима

Декоративен храст със синьо-зелени игловидни листа. Често се използва за украса на цветни лехи, действайки като фон за рози или божури. Също така чудесно за ароматни мини-градини, така че се засажда до маточина, лайка и мента.

Забележка! Растението е много издръжливо, може лесно да понася температури до -17 ° C.

Нежност на розмарин

Цъфтящо декоративно растение с тънки, 3-4 см иглени листа. През есента зеленият храст става сиво-син, а през април започва да разтваря гроздове от бледосини цветя. Сортът е популярен за градинска декорация в южните райони, но студената зима е разрушителна за него. Расте добре на слънчеви, добре проветриви места.

Розмарин ампелен

Широко разпространен вид храст с усукани, висящи надолу, издънки. Изглежда добре като декорация на стена или скалиста ограда. Усуканите клонки от розмарин с разпръснати ярки цветя създават приказна атмосфера. Името ampelous говори само за себе си - тези растения са предназначени за декоративна декорация на помещения.

Розмари Росинка

Най-популярният сорт за отглеждане у дома на перваза на прозореца. Той се използва активно при приготвянето на различни ястия, тъй като придава пикантен вкус. Розмаринът расте добре както през зимата, така и през лятото, най-важното е да го държите на добре осветено място.

Капка роса

Розмарин: засаждане и грижи у дома

Как да отглеждаме розмарин? Отглеждането на храсти у дома се изисква при спазване на всички правила за грижа за растението. За да получите здраво растение, съдържащо полезни вещества, трябва да организирате благоприятни условия.

Важно! Засаждането на храсти за оптимален растеж трябва да се извърши през пролетта.

Необходима температура

Най-добрият температурен режим за растеж е 20-25 ° C през лятото. През зимата растението може безопасно да продължи да расте в хладна среда от поне 15 ° C. През този период някои сортове трябва да се държат на хладно чрез понижаване на температурата до 5-10 ° C.

Влажност на въздуха

Поддържането на нивото на влажност в помещението е необходимо, за да се избегне изсушаване и пожълтяване на цветните листа. През лятото не е необходимо допълнително укрепване на влажността, но през зимата поради отопление и затворено помещение е изключително необходимо.

Метод на овлажняване: обилно навлажнена експандирана глина може да се изсипе в тигана на саксията с розмарин.

За ваша информация! Не се притеснявайте, че корените на растението ще започнат да гният от излишък на влага, тъй като в този случай водата няма да достигне дренажните отвори.

Осветление

Розмаринът изисква много светлина, изисква постоянно (поне 5-6 часа) и интензивно осветление. Лечебното растение трябва да се постави на южния или източния перваз на прозореца.

Важно е постоянно да обръщате растението към слънчевата светлина с другата страна, така растението няма да бъде едностранно.

През лятото растението трябва да бъде леко засенчено и защитено от пряка слънчева светлина, но през зимата се нуждаете от максимално осветление.

Поливане и торене

Трябва да се помни: розмаринът понася по-лесно пресушаването, отколкото прекаленото поливане. Но въпреки това поливането трябва да се извършва редовно. Трябва да подхранвате растението по време на вегетационния му период: от пролетта до ноември всеки месец. Трябва да се прилага сложен тор за растенията.

Подрязване на растенията

Докато расте, издънките трябва систематично да се отрязват, образувайки по-нататъшна форма на храста. Изрязването на храста е много важно, тъй като мотивира растението да расте по-нататък, в бъдеще това ще повлияе на броя на новите издънки и красотата на розмарина.

Забележка! Докато розмаринът е мотивиран да расте по-нататък от резитба до 2/3 от леторастите, резитбата до най-зрялата основа ще остави растението отслабено и уязвимо за болести и вредители.

Правила за трансплантация на храсти

Едногодишният храст изисква ежегодна трансплантация в нова саксия; струва си да направите това през пролетта, по-близо до средата на април. Възрастният розмарин трябва да се пресажда на всеки три години, но първият слой почва трябва да се подменя ежегодно.

Как се засажда розмарин

Домашно растение се трансплантира по метода на трансбордиране:

 1. Цялата буца пръст, заедно с израсналия храст, се изважда от саксията.
 2. Бучката се поставя внимателно в нов съд.
 3. Свободното пространство е покрито с нова земя, всичко е смачкано и напоено.

За ваша информация! Докато расте, храстът ще придобие формата на дърво - ще изглежда като бонсай.

Методи за размножаване на розмарин

Засаждането на розмарин, както и отглеждането му, не е трудно. Има различни начини за размножаване на храста.

 • С помощта на семена. Този метод изисква внимателна подготовка на посадъчен материал и почва.Семената на розмарина трябва да бъдат обработени, за да се увеличи в крайна сметка кълняемостта. Фиданките се нуждаят от постоянна грижа и специален микроклимат. След като пораснат, трябва да бъдат изпратени навън.
 • Резници. Необходимо е да се отреже върхът на растение за възрастни, след което да се вкорени в предварително подготвен субстрат. След като осигуриха редица условия, резниците образуват корени, след което могат да бъдат засадени.
 • Клонки. Отрязаните клони на растението се поставят във вода и се очакват корените. След като разсадът се остави в саксия или се изнесе на улицата.
 • Чрез разделяне. Методът, използван при пресаждането на розмарин - корените се разделят на няколко части и се засаждат в различни саксии.
 • Слоеве. Един от клоните на растението се огъва, без да се откъсва от храста, и се поръсва със земя. След известно време той има свои собствени корени, след което слоевете могат да бъдат отделени от майчиния храст.

Размножаване

Билка розмарин ползи и употреба

Преди да засадите розмарин, трябва да се запознаете с неговите свойства. Растението съдържа невероятен набор от полезни витамини и вещества, като мащерка, които, между другото, могат да се отглеждат и у дома. Многогодишен храст е божи дар за традиционната медицина, готвенето и създаването на етерични масла.

Етеричното масло от розмарин се използва за:

 • облекчаване на главоболие, умора и стрес;
 • помага за облекчаване на симптомите на грип и други настинки;
 • като баня за крака след тежък работен ден - облекчаване на подпухналостта и болката;
 • като добавка към шампоана - укрепва косата и насърчава растежа на косата;
 • за борба с всякакъв вид дразнене на кожата, просто трябва да смесите крема с етерично масло.

В кулинарията розмаринът се използва широко в кулинарията, а също така служи като компонент за приготвяне на билкови чайове.

Приложение

Отглеждането на здравословно многогодишно растение за различни цели у дома е добър избор. В допълнение към витаминната си основа, храстът ще служи като отличен декоративен елемент и ще придаде прекрасен аромат на гора. Храстът не е много взискателен, но трябва да се грижите правилно за него: осигурете редовно поливане и добро осветление.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина