Ruellia - домашни грижи и възможности за цъфтеж

Декоративното цъфтящо растение, руела, има красива зеленина и живи цветя. Ако го отглеждате като почвена покривка, той е готов да се възроди сам в оранжерии и флорариуми.

Описание на видовете

Любител на тропическите условия на задържане ще зарадва с красивия си цъфтеж дълго време. Избледнявайки само за няколко часа, някои цветя бързо се заменят с други и в резултат на това руелия цъфти непрекъснато в продължение на няколко месеца.

В апартаментите руелията се среща като ампелна или се образува от малък храст

Цветята са тръбни, петлистни с голям фаринкс, имат няколко цветови варианта - розово, люляково, лилаво. Листата на някои видове също имат ярък декоративен цвят или ръба на листната плоча. Зелените руела са сочни зелени нюанси.

Ruellia принадлежи към семейство акантови и има само пет вида.

Най-често срещаните са:

  • Руела Портела. Жителят на Бразилия има големи листа и съцветия. Цветовете са розови, с диаметър 2-2,5 см. Кадифените листа са тъмнозелени с бели жилки, обратната страна е оцветена в зелено-лилаво.
  • Ruelle blue - Britton. Здрав храст, който расте почти метър във височина и ширина. С течение на времето стъблата стават твърди. Британка има интересна форма на листа - тясна и дълга, боядисана в тъмно зелен цвят. На слънце зелените придобиват металносин оттенък, изглежда много впечатляващо. Цветовете са големи, 5 см в диаметър, тръбести, сини с лилав оттенък.
  • Каролина руела. Цветовете на този малък храст достигат 2,5 см, боядисани в лилаво, с лек синкав оттенък. Листата са тъмни, оградени, яйцевидни. Каролайн е най-непретенциозната рула в домашното отглеждане.

Изглед към Портела

Ruellia: домашни грижи

Жител на тропиците обича топлина, влага и светлина. Ако харесвате домашните грижи за руелата, тя цъфти обилно, листата й са тъмно наситени нюанси, храстът расте бързо. Всичко, от което се нуждаете за здравословен растеж на цветя, е изброено по-долу.

Осветлението е един от най-важните фактори за обилния цъфтеж на тази екзотика. Колкото повече светлина постъпва, толкова по-зелени ще бъдат листата и по-активно изхвърляне на нови пъпки. През лятото е важно деликатните листа да се предпазват от пряка слънчева светлина. Тъй като цъфтежът настъпва предимно с настъпването на есента, цветето се нуждае от допълнително осветление.

Вътрешната цветна руела ще се чувства комфортно на западните и източните прозорци. Ако прозорецът е насочен на юг - през лятото трябва да се предпазвате от пряка слънчева светлина. Ако е избран северният прозорец, е необходим допълнителен източник на светлина през есенно-зимния период.

Ruellia се нуждае от обилно поливане през топлия сезон - от пролетта до есента. Но трябва да поливате само когато горният слой на почвата изсъхне. През зимата поливането е малко намалено, в зависимост от температурата на съдържанието и влажността на въздуха. Основният сигнал за липса на влага в почвата ще бъдат мудни листа. Ако напояването е започнало напълно, руелията ще започне да хвърля листа.

Важно е да знаете! Растението понася много болезнено изсъхването и преовлажняването на земната кома, поради което състоянието на земята трябва да се следи внимателно.

Ruelia много обича влагата, но тъй като листата й често са космат, пръскането разваля външния им вид. Влагата се поддържа от палети с мокра експандирана глина. Ако на цветето липсва влага във въздуха, листата му започват да изсъхват и да се извиват.В особено горещи периоди растението се поставя в оранжерии и флорариуми, където влажността ще бъде висока.

Важно е да знаете! През зимата саксията трябва да се поставя далеч от отоплителни уреди, тъй като сухият въздух има вредно въздействие върху растението.

Тропическата красавица много обича топлината, оптималната температура през лятото е 23-25 ​​градуса. През зимата не по-ниска от 18 ° С, оптимално 20 ° С.

Трябва да презасаждате младо растение всяка пролет. Почвата е необходима рохкава и лека. Смес от равни части копка, листна почва и торф, разрежда се с 0,5 части пясък.

Подхранването е необходимо с началото на цъфтежа. Комплексният тор е подходящ за декоративни цъфтящи растения. Допълнителните храни се прилагат след поливане, веднъж на всеки две седмици.

Тропическата красота е обичана от животновъдите не само заради декоративността на листата, но и заради обилния цъфтеж на дълги и доста големи цветя.

Защо руелата не цъфти

Понякога се случва едно растение да цъфти една година, а след това, с настъпването на септември, да не изхвърля пъпки.

Причините трябва да се търсят не в цветето, а в условията на неговото съдържание:

  • Малката светлина е основната причина. Това ще се потвърди от скучния цвят на зеленината и удължените тънки млади издънки.
  • Малко топлина - руелата е много топлолюбива и ако температурата е ниска, растението няма да посмее да цъфти. Ако красавица стои на прозорец, отворен през цялото време, студените есенни нощи и температурните спадове може да са причината. През зимата студът може да дойде от стъкло или рамка на прозореца, ако не е възможно да премахнете саксията, можете да я поставите върху пяна.
  • Черновите са нещо, от което руелия много се страхува. Липса на цъфтеж, загуба на декоративност, падане на зеленина - това са всички последици от течението.
  • Отглеждане в извънгабаритна саксия. При наличие на голяма земна кома цветето ще бъде заето да изгражда кореновата система. Само когато руелата напълни саксията с корените си, тя ще цъфти обилно.

Прищипването на младите издънки стимулира руелата към храстите и изхвърля пъпките. Младите издънки цъфтят по-активно.

Размножаване на руела

Тъй като растението расте много бързо, то е склонно към свръхрастеж, губейки декоративния си ефект. Стъблата стават голи, груби, листата пожълтяват и падат. За да подновите растение, най-често това са резници.

Резници

За размножаване трябва да отрежете млади, тревисти издънки. Резените могат да се поставят във вода или веднага да се вкореняват в смес от торф и пясък. Основното условие за активен растеж на кореновата система е топлината. Температурата на водата или почвата трябва да бъде най-малко 22 ° C. Корените ще се появят след седмица.

Трябва да се грижите за младите растения, както и за възрастните, като ги предпазвате от екстремни температури и течения

Важно е да знаете! За да получите пищен и красив храст, трябва да засадите няколко резници в една саксия.

Семена

У дома можете да получите семена след цъфтежа и образуването на семенната шушулка. Важно е да увиете кутията с торба или кърпа, тъй като след отварянето й семето изстрелва в различни посоки.

Семената се засяват в смес от пясък и торф. Температурата трябва да бъде най-малко 22 ° C, саксията се покрива със стъкло и се поставя на слънчево място.

Можете да напръскате почвата с биостимулант за по-добра кълняемост. Разсадът е готов за трансплантация в отделни саксии след появата на два пълни листа.

Ruellia е прекрасно и непретенциозно цвете, подходящо за дома, офиса или зимната градина. Любимо на флорариумите и фитостените, то ще затопли с топлината на своите цветя, когато останалите приятели в стаята са потопени в хибернация.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина