Италиански рускус - домашни грижи

Рускус е изправен храст, достигащ височина 1 м. Това е двудомен вид. За да получите плодове, трябва да имате както женско, така и мъжко цвете в апартамента. Размножавайте културата чрез разделяне на храста, семена или резници. Правилният подход ще ви позволи да получите луксозно цвете от издънка от магазин.

Как изглежда Рускус италианец, към какво семейство принадлежи?

Рускус или Иглица принадлежи към вечнозелени многогодишни треви и храсти от семейство Аспержи. Цветът има многократно разклонени стъбла, върху които са разположени филоклади (модифицирани издънки) с дължина до 18 см.

Италиански рускус

Растението се храни с пълзящо коренище, разположено на повърхността на почвата. Издънките образуват голям брой клони от самата основа, те са покрити с тъмна люспеста кора.

Важно! Листата на растението са плътни, яйцевидни, практически без дръжки. По върховете на листата има бодли.

Рускус Хиркан

Често срещани сортове

Италианският рускус (ruskus) има няколко разновидности:

 • Месар Колхида

Това е храст с разперени клони, общата дължина на издънката достига 50 см. Кожести филоклади с тъмен нюанс, цветята имат дълги и стеснени венчелистчета. Сортът цъфти от октомври до януари, след опрашването върху него се образуват годни за консумация плодове под формата на червеникави плодове.

 • Месарник понтийски или бодлив

Храстите растат до 100 см, издънките са изправени, зелената зеленина има люляк сянка. По върховете на листата има малки тръни, по модифицираните издънки има листа от филмов тип. Цветя на плътен цветонос, малки по размер и единични. Растението цъфти от февруари до април, плодовете узряват през ноември.

 • Седалище на седалището (Ruscus hypoglossum)

Друго име на сорта е израелският рускус. Малки храсти достигат 50 см височина, изправени, украсени с листа от смарагдов цвят. Модифицирани удължени издънки, лъскави. Цветята са боядисани в нюанси от бяло до светло синьо, имат тънки тесни венчелистчета. Растението цъфти в края на зимния сезон, диаметърът на плодовете не надвишава 1,5 cm.

 • Рускус Гирган

Растението расте до 40 см, издънките се разпространяват или стоят изправени. Обширните насаждения приличат на бодлив килим. Модифицирани издънки със зеленикав цвят, продълговати, яйцевидни. Цветята са разположени в пазвите на прицветниците, от 2 до 5 парчета всеки. Сортът цъфти през април, плодовете узряват от септември до октомври.

 • Месарски лист (Ruscus hypophyllum)

Буш с височина от 45 до 55 см, с разклонени зелени стъбла, бели или бледосини цветя. Пъпките се образуват през пролетта и зимата. Плодовете са червеникави на цвят, месести, с две семена.

Гръбнач на месар

Важно! Ботаниците наброяват около 6 хиляди вида месарска метла, няколко десетки от тях се отглеждат в жилищни помещения.

Характеристики на грижите за растение у дома

Не са необходими специални умения за отглеждане на растение, така че развъждането му е достъпно дори за начинаещи цветари. Месарите са растения, които лесно се адаптират към новите условия. Неправилната грижа може да доведе до липса на цветя и плодове.

Температура

Рускус расте в къщи и апартаменти.През лятото трябва да го изнесете на улицата или балкона. През зимата цветето толерира спад на температурата до 13-15 ° C.

Осветление

Храстът предпочита дълги светлинни часове. Саксията трябва да се постави на определено разстояние от прозореца, така че пряката слънчева светлина да не изгаря листата на Рускус.

Важно! През зимните месеци контейнерите с растение се прехвърлят на южния перваз на прозореца или се използва допълнително изкуствено осветление.

Поливане

Овлажняването на почвата се извършва, когато горният слой изсъхне дълбоко 3-4 cm. По време на образуването на нови модифицирани издънки броят на поливанията се увеличава.

Пръскане

Растението се нуждае от редовно пръскане на листата. През пролетния и летния период листата периодично се измиват с памучен тампон, потопен във вода.

Влажност

Растението Ruscus предпочита средни стойности на влага. През горещо и сухо лято в близост до тенджерата може да се постави чаша вода.

Грундиране

Културата не се различава по причудливост, в естествената си среда се развива тихо на скалисти територии. У дома цветето се нуждае от рохкав субстрат от една част копка земя, пясък и три части листна почва.

Важно! Дъното на цветните кутии трябва да бъде облицовано с дренаж от експандирана глина или счупена червена тухла. Опитните производители на цветя предпочитат готови почвени смеси, които се продават в градинските магазини.

Подхранване

От април до октомври растението се тори с минерални съединения. Сместа се нанася върху почвата. През зимния период подхранването не се извършва.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Започвайки от късната есен, храстите почиват, изпадайки в състояние на хибернация. Растенията се поливат при нужда, но не по-често от веднъж седмично. С настъпването на пролетните дни в почвата се внасят торове, извършват се пресаждане и резитба.

Подрязване

Зелените рускус не изискват специални корекции. За да постигнете перфектен външен вид, достатъчно е да премахнете пожълтелите клони. Някои градинари ще отрежат цветето, за да създадат специфична форма.

Кога и как цъфти

Основните видове растения дават пъпки, започвайки през април, но има сортове, които цъфтят по-близо до зимата. Цветята излизат от листните остриета на къси дръжки. Пъпките са люлякови или бели на цвят, с диаметър до 1 см. Цветовете с форма на звезда са единични или събрани в малки съцветия от 2 до 3 парчета.

Цъфтящ Рускус израелски

Важно! Цветята на рускус се намират в средата на модифицираните издънки

Как се възпроизвежда Ruscus Italian

Културата се размножава чрез семена и разделяне на храста. И двата варианта дават здрави и жизнеспособни млади растения. Някои майстори предпочитат да използват резници - всеки клон или млад издънка е подходящ за процедурата.

Покълващи семена

Работата по засаждането започва през февруари. За да се ускори процесът, семената се увиват във влажна кърпа и се поставят в хладилника за една седмица. След това се засяват в кутии с торфено-пясъчна почва.

Културите трябва да се поръсят със земя на височина не повече от 1 см. Контейнерите се покриват с найлоново фолио и се изпращат в стая със стабилен температурен режим. Проветряването се извършва ежедневно, периодично се полива. По-добре е да се навлажняват посевите през дренажните отвори в тигана - този метод намалява риска от стагнация на водата и гниене на корените.

Важно! При спазване на правилата за засаждане, първите издънки ще се появят след 2-3 седмици.

Разделяне на храста

Процедурата се провежда през пролетните дни, преди да започне активното развитие на растението. Бушът се отстранява внимателно от контейнера, кореновата система се почиства от пръст, отрязва се. Корените се разделят, като се вземат предвид младите филоклади - те трябва да присъстват на всяко ново растение. Младите се настаняват в саксии, почвата в които предварително се дезинфекцира с активен или въглен.

Как да размножаваме рускус с клон от букет:

 1. Нарязва се на резници, местата на разрезите се обработват със стимулатор на растежа на корените (1-2 часа).
 2. Парчетата се засаждат в питателна почва и се покриват със стъклени съдове.
 3. Два пъти седмично се полива през тава.
 4. След появата на първите листа, бурканът се отстранява и те продължават да се грижат за цветето, както за обикновено стайно растение.

Прехвърляне

Докато расте, храстът трябва да бъде презасаден. Процесът следва алгоритъма:

 1. Бушът се отстранява внимателно.
 2. Старата земя се изчиства от корените.
 3. Подрязване на сухи участъци.
 4. Дъното на саксията е покрито с дренаж.
 5. Плодородната и лека почва е покрита.
 6. Засажда се цвете.

Важно! Не трябва да се използват твърде обемисти контейнери: този подход ще доведе до нарастване на страничните клони.

Болести и вредители

Кореновата система на културата има антибактериални свойства, така че много заболявания не се страхуват от нея. Основните насекоми вредители по растението:

 • брашнест;
 • паяк;
 • трипс.

Веднага след откриване на вредители, трябва да обработите зелената част на рускус с памучен тампон, потопен в сапунена вода. В случай на масово поражение се използват инсектициди.

Mealybug

Проблеми, възникващи от неправилна грижа за растенията:

 • гнилостно увреждане на кореновата система поради прекомерно поливане;
 • изсъхване на процесите поради пряка слънчева светлина или липса на влага;
 • липса на плодове поради липса на опрашване.

Важно! Жълтата и суха зеленина е знак за нарушаване на правилата за грижа за Рускус.

Знаци и суеверия

Рускус символизира просперитета и живота. Според легендата горска нимфа придава лечебните свойства на плодовете на растението.

Саксията с цветя не трябва да е по-близо от един метър от масата, мястото за почивка. В зависимост от местоположението, рускусът изпълнява различни функции:

 • на перваза на прозореца - филтрира отрицателната енергия;
 • близо до леглото - подобрява благосъстоянието;
 • в ъглите - не позволява на енергията да застоява.

С подходящи грижи вечнозелените многогодишни храсти ще украсят интериора на всяка стая: офис или дом. Не е трудно да се отглежда непретенциозна култура, основното е да не се допуска излишък на влага, така че кореновата система да не изгние и самото цвете да не умре.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина