Sansevieria Hanni - домашни грижи

Sansevieria Hanni е декоративно стайно растение, което обикновено се нарича "щука опашка". Това е много непретенциозен вид, чието съдържание не създава трудности. Може би затова Хани е любимата на всички производители на цветя любители.

Как изглежда сансевиерията на Хани, към кое семейство принадлежи

Sansevieria Hahnii принадлежи към групата на подвидовете аспержи. Това е многогодишно растение, родено в сухите райони на Африка.

Цветето има много компактна форма. Височината на тъмнозелените листа рядко достига 30 см. Видът на растението е "розетка", размерът на цветето е малък.

Сансевиерия Хани

Често срещани сортове

Има повече от 50 вида от голямо разнообразие от разновидности на този растителен вид. Кратко описание на най-известните е дадено по-долу.

Sansevieria golden получава името си от жълтите си листа. Подобно на останалата част от рода, Golden Hanni sansevieria е многогодишно растение. Листата са месести, къси. Наситеността на цвета на листната плоча директно зависи от осветеността на цветето.

Сансевиерия злато

Сортът Silver се характеризира със сребрист оттенък на листата. Ивиците са разположени напречно, а не по протежение, както при други растения. Визуално този подвид изглежда като красива ваза с извити навън листа. Ширината на листната плоча може да достигне 5-6 см.

Сансевиерия сребро

Sansevieria Hahnii Favorite се различава от останалите представители със своя ярко жълт цвят. Зелените ивици по листата са много тънки, но преобладава жълтият цвят. Понякога префиксът Gold се добавя към името на Hanni Favorite. Кореновата система на тази сансевиерия е много компактна, повърхностна.

Интересно е! Много любители на закрити растения четат името буква по буква, в резултат на което получават сансевиерията Hahni.

Характеристики на домашните грижи

Вкъщи грижата за сансевиерията на Хани не е трудна дори за начинаещи. Растението има повишена издръжливост и абсолютно не е причудливо. Разбира се, има правила за грижи и ако ги спазвате, можете не само да получите здраво растение, но и да постигнете цъфтеж на сансевиерия.

Температура

Поради факта, че родното място на това растение е пустинна Африка, цветето много обича високите температури. За добро здраве температурата може да бъде дори 30 градуса, но по-ниските стойности могат да доведат до смъртта на растението.

Важно! Постепенно понижаване на температурата може да се извърши за кратко време.

Осветление

Малката сансевиерия много обича светлината. Первазите на прозореца, разположени на югозапад или югоизток, са перфектни. При липса на светлина някои видове Хани могат значително да облекчат листните плочи. Но пряката слънчева светлина много често причинява изгаряния, както и появата на бели петна по растението.

Сансевиерия изглежда страхотно

Ако се вземе решение това декоративно растение да се отглежда на сянка, трябва да се помни, че то ще се формира и ще расте много по-бавно.

Поливане

Ако прелее, Хани може да умре. В този случай е по-добре да не доливате, отколкото да преливате.

За напояване е важно да се използва само утаена вода със стайна температура. Поливането се извършва само когато земята е напълно суха.Заедно с поливането през лятото може да се използва напояване - веднъж седмично. А през зимата тази процедура трябва да се намали до 1 път на месец.

Внимание! Водата не трябва да попада в изхода, това ще доведе до разпадане на точката на растеж.

Пръскане

За здравословен растеж растението не изисква процедура на пръскане, тъй като високата влажност може да навреди на цветето.

Вместо да пръскате сансевиерия, по-добре е да избършете листовите плочи своевременно с влажна, чиста кърпа.

Влажност

За това растение не трябва да се допуска висока влажност в помещението. Сансевиерията е устойчив на суша вид и излишната вода може значително да навреди на кореновата система.

Грундиране

За благосъстоянието на сансевиерията е подходяща специална смес за саксии, предназначена за кактуси. Ако е решено да подготвите почвата сами, тогава тя трябва да включва:

 • чернозем или плодородна почва;
 • чимове;
 • речен пясък;
 • хумус;
 • торфена смес.

Всички компоненти трябва да бъдат смесени. Преди да засадите растение, не трябва да забравяте за дренажа. На дъното на саксията трябва да изсипете експандирана глина или чакъл на тънък слой и след това да го напълните със земя.

Подхранване

За да се грижите правилно за растението през периода на активен растеж, е необходимо да нахраните цветето своевременно. Периодът на растеж на сансевиерията е доста дълъг - почти 7 месеца, от февруари до септември.

За оплождане са подходящи препарати, предназначени за кактуси.

Съвет! Дозировката трябва да бъде намалена наполовина от посоченото в инструкциите.

Подхранването се извършва 1 път на 14 дни, ако растението живее на слънчево място. Веднъж на всеки 30 дни, подлежи на поставяне на сянка.

През есенно-зимния период цветето е в покой, не е необходимо да се опложда.

Професионалистите съветват: при липса на фосфор и калий яркият цвят на листата може да избледнее.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Сансевиерия Хани понася добре зимата. Основното е, че не трябва да се допускат ниски температури и преовлажняване на почвата.

Наложително е да се отстрани излишната вода от картера, за да се избегне преовлажняване на земята.

Кога и как цъфти

Много рядко се постига цъфтеж на сансевиерия у дома. За образуването на дръжка е важно да се изпълнят редица условия:

 • осветление;
 • спазване на всички правила за грижи;
 • Свеж въздух.

Цветето е дълга стрела, на която се появяват малки ароматни цветя.

Сансевиерия цъфти

Дръжката може да се образува от един изход само веднъж. Цъфтежът на Хани е доста кратък - не повече от една седмица.

Как се възпроизвежда Хани Сансевиерия

Това декоративно растение може да се размножава по няколко начина:

 • семена;
 • разделение;
 • чрез резници.

Няма да е трудно да събирате семена сами. Семенният материал трябва да се изсуши, без да се изважда от шушулката. След това сейте по повърхностен начин в подготвената хранителна почва.

Семенен материал

Контейнерът трябва да бъде покрит с фолио или стъкло. Парниковият ефект е много важен за покълването.

Когато разделяте коренището, трябва предварително да изберете място за ново растение. Сансевиерия не понася много лошо голям брой трансплантации.

За този метод на възпроизвеждане растението се изважда напълно от саксията, изчистено от земна кома. Най-удобно е да разделите корена с много остър нож. След това получените части се засаждат в хранителен субстрат.

Кореново разделение

Съвет! Разделянето на кореновата система може да се извърши през пролетта, така че процесът на адаптация да приключи за зимата.

Възпроизвеждането с помощта на резници се счита за най-трудния и отнемащ време процес. Цял лист от растението се нарязва на парчета, с размер не повече от 6 см. След тази процедура материалът за засаждане трябва да се остави на сухо, добре проветриво място за 3-4 дни.Резниците се засаждат на дълбочина 2-3 см, почвата трябва да е лека, например пясъчна.

Размножаване чрез резници

Периодът на вкореняване отнема най-малко 2 месеца.

Прехвърляне

Ако кореновата система е започнала да изпъква навън, това е първият признак за необходимостта от трансплантация на растение. Пресаждането трябва да се извършва по "метода на прехвърляне" в края на пролетта или началото на лятото.

Трансплантационната саксия трябва да е по-широка от предишната. За Хани е най-добре да изберете широк и плитък съд.

Почвата трябва да бъде възможно най-питателна и пореста. Това е важно условие за храненето на кореновата система.

Болести и вредители

Основните вредители, които най-често заразяват това цвете, са листни въшки, акари.

Ако се открият следните признаци, спешно е необходимо лечение:

 • цветът на листа се е променил;
 • растежът на растението е спрял;
 • се появиха жълти точки;
 • на листните плочи се е образувало лепкаво покритие;
 • растението е придобило „нездравословен“ вид.

За да поддържате и възстановявате имунитета, най-добре е да третирате растението с инсектициди. Препаратите "Actellik" и "Fitoverm" се оказаха отлични.

Ако листата пожълтеят, тогава най-вероятно причината е банално преливане. За да спасите растението, е спешно да пресадите цветето в нов субстрат.

Всички заболявания на сансевиерията обикновено са резултат от неправилна грижа, така че собственикът трябва да анализира възможни проблеми и да коригира условията за поддържане на цветето.

Sansevieria Hanni привлича все повече и повече внимание на местните любители на стайни растения. Красиво цвете почти винаги изглежда добре поддържано и подредено, изглежда страхотно на первазите на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина