Scindapsus - грижи вкъщи и как да се размножават

Scindapsus принадлежи към семейство Aroid, което включва 25 вида с различни цветове и форми на лозя. Името на този представител в превод от гръцки означава „дърво като бръшлян“. Това растение се използва като декоративно широколистно растение. В естествени условия той се увива около стволовете на дърветата и може да достигне височина до 15 м. Подобно на монстерата, сциндапсусът има въздушни корени, които допринасят за бързото размножаване и се разпространяват на площ до няколко километра.

Описание на културата

Вътрешният сорт на растението Scindapsus, чиито видове са катерещи се растения, има пъстър декоративен цвят или тъмнозелена зеленина. Зелените по протежение на багажника са последователно разположени, прости лъскави и кожени, имат овална форма. Когато този вид започне да цъфти, се оформя дръжка, наподобяваща царевично класо, увито отгоре на лист.

Използване на сциндапсус в интериорната декорация

За ваша информация! В къщата растението цъфти много рядко. Въпреки това, не е причудливо да се грижите.

Scindapsus Neon се откроява сред растенията от този тип. Принадлежи към сорта златна пот. Листата му имат особена форма и цвят. Цветът варира от ярко зелено до лимон. Формата на листа наподобява копие. Също така, сред останалите сортове, scindapsus Aureum се откроява с външния си вид.

Как изглежда Scindapsus Neon?

Сциндапсус: домашни грижи

Растението изисква рядко поливане в малки количества. Овлажняването на почвата става само ако тя изсъхне до една трета от обема си. При неправилно поливане на корените на растението започва да се образува гниене.

Лианата е много благоприятно повлияна от леко повишена влажност на въздуха. Тя трябва да бъде 25%. Ако влажността не отговаря на изискванията, тогава растението трябва да се напръска от спрей или да се избърше с мека влажна кърпа.

През лятото топлият душ има много благоприятен ефект, а през зимата не можете да поставите цвете до отоплителните уреди.

Забележка! Особено причудливи за поливане и осветление, боядисани сциндапсус, грижите за дома в това растение трябва да бъдат внимателно обмислени.

Избор на място и температурни условия

Температурата на въздуха е 20-25 ° С, най-благоприятна за вътрешните пълзящи растения е сциндапсусът. През зимата температурният режим не трябва да пада под 12 ° C.

Сциндапсус е непретенциозен, но осветлението играе важна роля. Растението не обича, когато има твърде много светлина.

Важно! Мраморният сциндапсус се съхранява най-добре на разстояние 2 м от добре осветения прозорец.

В зависимост от цвета на светлината трябва да има малко по-малко или малко повече. Ако растението има златист пъстър модел, то се нуждае от обилно осветление. В случай на липса на светлина, пъстротата може да изчезне или да изчезне съвсем.

Други сортове могат да пожълтеят и да умрат при условия на силна светлина.

Забележка! При ниски нива на осветеност растението може да остане без зеленина и ще отнеме много повече, за да се грижи за него, отколкото за здравословно.

Вредители и болести на стайни пълзящи растения

При отглеждането на стайни лозя могат да възникнат някои проблеми, свързани с наличието на определени видове болести и вредители, които могат да увредят растението:

  • Листата пожълтяват.В случай на липса на хранителни вещества, листата върху растението могат да започнат да пожълтяват и да падат. За да се предотврати това неразположение, е необходимо да се хранят растенията със специален тор.
  • Върховете на листните плочи изсъхват. Това явление може да се случи много рядко. Това се случва поради близкото местоположение на цветето от отоплителното устройство.
  • Падаща зеленина. Листата започват да падат поради факта, че осветеността е недостатъчна или има малко хранителни вещества. Черновите могат да бъдат друга причина за загуба на зеленина.
  • Наличието на гниене върху растението. Това предполага, че лозовият сциндапсус се намира на затъмнени места, а поливането е твърде обилно.
  • Моделът върху листата избледнява или изчезва. Ако пъстрите листове са избледнели, тогава трябва да добавите светлина. Ако на тъмнозелени листа започнаха да се образуват петна, тогава осветяването е твърде интензивно, трябва да се намали.
  • Наличието на гъбично и вирусно заболяване. Много е трудно да се победи такава атака. В повечето случаи растението умира. В този случай те откриват недокоснати издънки, отрязват ги и засаждат растението по нов начин. Той ще набере сила много бързо и ще нарасне до необходимия размер.
  • Вредители. Най-често срещаните вредители, които могат да атакуват този вид растения, са мащабни насекоми, трипси, паякови акари и листни въшки. За борба с паразитите е необходимо цветето да се третира с разтвор на актеллик. Трябва да се разрежда, както следва: за 1 литър вода 20 капки. решение.

Засегнато растение

Подрязване и оформяне на короната

Почти всяко закрито растение сциндапсус изисква правилна резитба. Този процес се прави така, че да изглежда чист и да се образуват нови издънки в правилната посока. За една година сциндапсусът, в зависимост от сорта, се увеличава до 0,4 м. За да изглежда растението компактно и добре поддържано, трябва постоянно да се подрязва.

Забележка! За да направите короната по-пухкава, клоните трябва да бъдат притиснати, тогава издънките ще се образуват не само по дължина, но и по ширина. Подрязването актуализира и цветните плочи.

Подрязаните клони могат да се използват за отглеждане на нови растения. Те се вкореняват много добре и растат бързо до необходимия размер.

Много често за създаване на необходимия състав при отглеждане на лозя се използват различни видове подпори. Те могат да бъдат стълби, арки, стълбове. Когато използвате опора от един или друг вид, външният вид на растението ще изглежда грандиозно.

Сциндапсус: размножаване

Има прост отговор на въпроса как да се размножава сциндапсус - това се случва изключително чрез резници. Този процес може да се извършва през цялата година. Издънките, които са по-близо до върха на растението, са най-подходящи за това. За формиране на кореновата система се използва или мокра почва, или вода със стайна температура. Основните условия, които трябва да се спазват, са правилната температура и осветеност.

Важно! Стъблото се отрязва от основното растение под въздушния корен.

Размножаване на сциндапсус

Както всяко растение, и сциндапсусът трябва системно да се трансплантира в по-голяма саксия. Когато избирате саксия за засаждане, трябва да обърнете внимание на факта, че тя трябва да има дренажна дупка. Трябва да се почиства систематично. Размерът се коригира според размера на предишния пот. Неговият диаметър трябва да бъде с няколко сантиметра по-голям от диаметъра на предишния контейнер.

След като изберете контейнер за засаждане, е необходимо правилно да подготвите почвата. Тя трябва да е плодородна и лека. За самоподготовка трябва да вземете две части листна земя и една част копка и пясък. На дъното на саксията се поставя дренажен слой, който се дезинфекцира чрез кипене.

Лиана изглежда много красиво във всеки интериор. Има много цветове и форми в зависимост от вида. Градинарят може сам да създаде формата.Тя може да бъде под формата на ампел или просто да виси от саксиите. През лятото може да се използва за украса на градинския интериор. Но най-важното е, че растението е непретенциозно към грижите и поливането.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина