Scindapsus златен - отровен или не, изгаряне на кожата от scindapsus

Liana scindapsus принадлежи към семейство Araceae. Мястото на произход на културата са тропическите гори на Югоизточна Азия. Родът включва около 25 вида лиани. Името идва от гръцката дума "Skindapsos", което означава "дърво, подобно на бръшлян". Популярните имена включват Pictus, muzhegon, вдовица бръшлян, златен potos. В дивата природа лианата може да се катери по дървета на височина 15 метра. Като домашна култура, сциндапсусът привлича вниманието с листата си с овална форма с пъстър модел. Един от най-често срещаните видове лиана е златният сциндапсус.

Scindapsus golden: описание и характеристики

В дивата природа това е полуепифитна лиана. Кореновата система на сциндапсуса е едновременно представена от 2 вида - влакнеста подземна и въздушна. Благодарение на въздушните си корени, лозата може да се катери по стволовете на дърветата на големи разстояния и да расте в продължение на няколко километра. В някои страни и региони (например Флорида, Шри Ланка) той заема толкова много място, че трябва да се бори с него като паразит, който унищожава екологията на района.

Scindapsus е грандиозно ампелно растение, издънките лесно се придържат към опората и могат да достигнат дължина 3 m

В домашното цветарство лианата действа като декоративна култура за катерене. Растението се цени за буйна зеленина с лъскав блясък и непретенциозни грижи.

Разположението на овалните листни плочи е алтернативно. Цветът на листата е ярко зелен с шарка, повърхността е блестяща и месеста на допир.

По време на периода на цъфтеж се образува малко съцветие, наподобяващо царевично класо, обвито в прилистник. У дома лозата почти никога не цъфти.

За ваша информация! Доста често това растение се бърка с епипремнум, който също принадлежи към семейство Ароидни и изглежда много подобен на сциндапсуса. Основните разлики между тези лозя са различни изисквания за условията на задържане.

Сциндапсус златен

Следните разновидности на златния сциндапсус имат най-голям декоративен ефект:

 • Трицветна. Повърхността на листните плочи има зеленикави, бежови и тъмнозелени петна;
 • Scindapsus Marble Queen (Мраморната кралица). Характеризира се с ярка зеленина, почти напълно бяла. На повърхността има зелени петна, поради което листата имат пъстър вид. Рисунката наподобява тънки щрихи или ивици;
 • Златна кралица (Golden Queen). Цветът на листата е предимно зелен с жълт (както подсказва името) и хаотично разпръснати петънца;
 • Неон. Различава се с удължени листа с ярко жълт цвят;
 • Scindapsus N Joy. Цветът на листата е зелен с бяла граница и петна от същия цвят.

Неонова степен

Забележка! Периодът на покой за всички сортове започва през втората половина на ноември и завършва в края на февруари.

Видове сциндапсус

Често срещани видове сциндапсус:

 • боядисани. Родината на цветето е Малайзия. Характеризира се с брадавикови издънки, гъста зеленина с богат тъмнозелен цвят с малки, но многобройни бели петна. Листата са с форма на сърце. Най-популярният сорт е Agirees;
 • златен (scindapsus golden).Листата имат характерно златисто покритие. Сортът има няколко популярни сорта, които се различават по цвят.
 • Сиамски. Растението има големи пъстри листа с бяло-зелен цвят;
 • perakensis. Характерна особеност са удължените листа със заострени краища. В дивата природа дължината на стъблата може да достигне 60 м, а при отглеждане в домашни условия - от 10 до 15 м. Лиана предпочита топъл въздух с висока влажност.

Scindapsus Pictus

Домашни грижи

Независимо към кой вид принадлежи лианата, била тя петниста, сиамска, перакенсис или златна сциндапсус, грижите за дома почти винаги са еднакви. Във всички случаи е достатъчно да следвате прости правила и да следвате препоръките за отглеждане на цвете у дома.

Осветление

Scindapsus предпочита сенчеста зона или частична сянка. Препоръчително е да поставите цветето на 2 м от южния прозорец. Видовете и сортовете с едноцветна зеленина се нуждаят от по-малко светлина от пъстрите сортове.

Важно! При липса на светлина шарката на листата може да избледнее и дори да изчезне напълно, а самата зеленина може да се смила. При дълъг престой в твърде тъмна стая цветето ще започне масово да изхвърля листата си. Излишната светлина ги кара да изсъхнат и да се извиват.

Температура

Препоръчителният температурен режим през топлия сезон е от 18 ° C до 24 ° C, през зимния период - от 13 ° C до 16 ° C (допустимата минимална граница е 12 градуса).

Поливане и влага

Лиана изисква системно овлажняване на почвата в умерени количества. Времето за поливане се определя от степента на изсъхване на почвата: когато почвата изсъхне на няколко сантиметра в дълбочина, субстратът трябва да се навлажни. През пролетта и лятото честотата на поливане е 1 път на 4-5 дни, през зимата - 1 път на 7-8 дни.

Влажността на въздуха трябва да бъде около 60%. През топлия сезон се препоръчва да се пръска растението 3-5 пъти седмично. През зимата лозата трябва да се намира далеч от отоплителните уреди и редовно да се избърсва листата с влажна кърпа. Подложката, към която е прикрепен сциндапсусът, също е полезна за пръскане. Желателно е в тигана на саксията да има мокра експандирана глина.

Поливане на сциндапсус

Подхранване

Необходимо е да се оплоди културата през целия вегетационен период. През пролетта и есента честотата на хранене е 1 път за 15-20 дни, през зимата се намалява до 1 път за 6 седмици. Течните минерални комплекси трябва да се използват като тор в количество 1/2 от дозата, препоръчана от производителя.

Размножаване на сциндапсус

Лиана се размножава по три начина:

 • наслояване;
 • резници;
 • чрез разделяне на стъблата.

За ваша информация! Най-често срещаният начин е присаждането.

За целта апикалните стъбла на цветето, които се получават в резултат на образуването на лозя, се поставят в съд с вода или се засаждат в земята. За да се вкоренят резниците, е важно да се спазват следните условия:

 • всяко стъбло трябва да има 2-3 листа;
 • добро осветление;
 • минимална температура на въздуха - 22 ° С.

Резниците се изрязват под ъгъл от 45 °, след което местата на отрязване се обработват със специален агент, за да се подобри растежа на корените. След това резниците се засаждат в почва, състояща се от пясък и сфагнум, или в чаша вода (първо трябва да хвърлите таблетка с активен въглен в нея, за да дезинфекцирате и предотвратите разпадането на разсада). Полиетиленът се опъва върху разсад или се покрива със стъклен буркан. Вкореняването ще се извърши след 15-20 дни.

Размножаване на сциндапсус

Важно! Изрезките се извършват по всяко време на годината, но корените се формират най-добре през летния и пролетния сезон. През зимата корените се формират много бавно.

Размножаването чрез наслояване включва получаване на нови екземпляри поради вкореняване на въздушните корени. Това изисква:

 1. поставете контейнер с пръст до основната тенджера;
 2. насочете част от издънката в него и го фиксирайте в това положение (можете да използвате фиби);
 3. поръсете стъблото със земя;
 4. корените ще се появят след няколко седмици в точката на контакт между почвата и летораста. След вкореняване стъблото може да се отдели от родителското растение;
 5. продължете да отглеждате младия екземпляр в нова саксия.

Прехвърляне

Младата култура се нуждае от ежегодна трансплантация. Възрастно растение се прехвърля в нова саксия поне веднъж на 2-3 години. Процедурата се препоръчва да се извършва в началото на вегетационния период (т.е. през февруари-март).

Саксията за засаждане трябва да е ниска и широка. В бъдеще това ще позволи да бъдат засадени предварително вкоренени резници в лианата, за да стане храстът още по-буен. Почвената смес за пресаждане трябва да включва следните компоненти в равни количества:

 • пясък;
 • листна почва;
 • хумус;
 • торф.

За ваша информация! Препоръчва се субстратът да се разрежда с малко количество перлит или експандирана глина. На дъното на саксията трябва да се положи висококачествен дренажен слой.

Вреда от сциндапсус

Невъзможно е да се каже еднозначно дали сциндапсусът е отровен или не. От една страна е невъзможно да се получи изгаряне на кожата от сциндапсус поради докосване на лоза. От друга страна, специалистите не препоръчват да държите цвете в апартамент, ако в него живеят домашни любимци. След като вкуси някоя част от това растение, домашният любимец може да получи дразнене на устата, устните, езика. Яденето на цвете е изпълнено с повишено слюноотделяне, гадене, повръщане и диария.

Популярни сортове

В Русия най-често се засаждат следните сортове сциндапсус:

Рисуван сциндапсус

Той е сциндапсус картис, петнист или пъстър. Стъблото на цветето с времето се покрива с брадавици. Формата на яркозелени листа, разположени на къси дръжки, яйцевидни.

За ваша информация! Плочата е широка около 7 см и дълга около 15 см. Повърхността е украсена със сребрист модел, който прилича на ивици.

Scindapsus N Joy

Сортът е отгледан сравнително наскоро от холандски животновъди. Листата са плътни, многобройни, твърди, яркозелени, покрити със сребристи петна.

Мраморна кралица Сциндапсус

Сърцевидните листа са разположени на дълги дръжки, покрити със сребристи петна и ивици.

Мраморна кралица Сциндапсус

Scindapsus Exotic

Необичаен хибрид, който може да се похвали не само със сребрист модел, но и с релефни листа, състоящи се от две части, едната от които е по-голяма от другата (поради това централната жилка е леко изместена отстрани).

Скиндапсус Лунна светлина

Много рядък сорт. Ширината на храста е около 20 cm.

Скиндапсус Лунна светлина

Сциндапсус Щастлив живот

Размахът на храста достига 20 cm.

Сорт Happy Leaf

Scindapsus е много красива тропическа лоза. Поради своите декоративни свойства, разнообразие от видове и сортове, той се използва активно за декорация на помещения. Богатата зеленина е в състояние да донесе не само естетическо удоволствие, но и ефективно да пречисти въздуха.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина