Възпроизвеждане на Шефлер: интересни методи и примери за засаждане

Шефлера е едно от най-популярните стайни растения с живописен външен вид и специална непретенциозност. Основната му цел е озеленяване на жилищни и офис помещения, кафенета и ресторанти. Шефлер в къщата е доста често явление, тъй като грижата за растението е много проста и при правилно поставяне расте бързо.

Друг плюс на шефлера е простотата на възпроизвеждането му. Ако е необходимо, броят на растенията може да се увеличи многократно за кратък период от време. Това ще изисква семена, резници или отделни листа, взети от родителския образец. Това е идеална опция за озеленяване на апартамент, така че трябва да разберете как да размножавате кулинар у дома и от какви грижи се нуждае това цвете.

Домашни грижи

Домашни грижи

Шефлера (шефлера) е доста непретенциозно растение. Въпреки това, когато се грижите за него, е важно да организирате правилно поливане и оптимално осветление. Тези два фактора оказват значително влияние върху живота на растението. В допълнение към тях, вие също трябва да следите съдържанието на влага, температурата на въздуха, а също така не забравяйте за храненето.

Осветление

Най-идеалното място за готвачи е первазът на прозореца, обърнат на изток и запад. Трябва обаче да се отбележи, че изборът на място и степен на осветеност до голяма степен зависи от вида на шефлера. Например северната страна е по-подходяща за зеленолистни сортове, източната и западната са за предпочитане за пъстри сортове.

Светлината трябва да е ярка, но разсеяна; пряката слънчева светлина е противопоказана за това цвете. През зимата на растенията може да им липсва светлина, така че трябва да се погрижите за допълнително изкуствено осветление. В този случай специалните осветителни лампи са идеални. Те са особено ефективни през есента и зимата, когато температурите в помещенията са над 18 ° C.

През лятото шефърът трябва да бъде поставен в градината или на балкона. През топлия сезон цветето предпочита условия на открито и полусянка без пряка слънчева светлина.

За ваша информация! Растението понася течения много зле, поради което е важно в неговото местообитание да няма течения.

За кулинар с пъстра зеленина е необходимо да се организира по-ярко осветление, отколкото за цветя със зелени листа.

Съдържание на влага

Високата влажност е за предпочитане за шефери, така че пръскането трябва да се прави всеки втори ден. Освен това се препоръчва саксията с растението да се държи на палет (препоръчително е върху нея да се постави навлажнена експандирана глина или мокър торф). Палетът трябва да е висок, това ще помогне да се избегнат негативни последици след обилно поливане.

Забележка! Въпреки общите правила за грижи, все пак трябва да се съсредоточите върху определен вид цвете. Всеки от сортовете има свои индивидуални изисквания за влага. Например, пъстрите сортове изискват по-малко течност от другите.

Schefflera ще може да зарадва с външния си вид само в условия на висока влажност. Следователно е необходимо да се извършва редовно пръскане или да се избърсва листата с гъба, напоена с вода.

Температура

Оптималната температура за шефлера е 15-20 ° C. Цветето трудно понася топлината, така че е идеално за ролята на офис градинар, тъй като температурата в офисите обикновено е по-студена.

През зимата на шефъра е забранено да се държи до отоплителни устройства, в противен случай листата бързо ще пожълтеят и ще паднат.

Разнообразните растения харесват по-топъл климат, поради което, независимо от сезона, температурата на въздуха в помещението, където се намират растенията, не трябва да бъде по-ниска от 19-20 ° C.

Поливане

През лятото шефърът се нуждае от обилно поливане. Саксията трябва да се постави на висок палет, за да може излишната вода да изтече сама. Ако е необходимо, водата може да се отстрани ръчно, за да се предотврати гниенето на корените. Поливането два пъти на ден в продължение на 6-7 дни е достатъчно за едно цвете (300 мл вода на 1 литър почва). Когато горният почвен слой изсъхне, поливането трябва да се извърши. Ако земята е все още мокра, процедурата трябва да се отложи до следващия ден. През зимата поливането може да се извършва само след изсъхване на горния почвен слой (100 ml вода на 1 литър почва).

При постоянно преовлажняване на земята по листата могат да се образуват воднисти подутини. Това се дължи на нарушение на смукателната функция на корените. В този случай се наблюдава вкисване и втвърдяване на почвата, както и загниване на кореновите косми, които с течение на времето могат да заразят коренището. Ако се появят подобни симптоми, растението трябва да бъде трансплантирано в нова почва.

Поливане на готвачи

По време на процедурата се препоръчва да се провери състоянието на коренището. Изгнилите краища трябва да бъдат отрязани. След това на цветето трябва да се даде малко време, за да могат раните да изсъхнат (от 2 часа на ден). Издънките също могат да бъдат каутеризирани с алкохолен разтвор и оставени да изсъхнат (до 3 часа). Ако повече от 25% от корените са изгнили, тогава те ще трябва да се изплакнат след резитбата. За измиване обикновено се използва разтвор на калиев перманганат с цвят на малина или разтвор на фунгицид (процедурата продължава около една трета от час).

Тор

Грижата за шефлера у дома предвижда задължително хранене. Оплодете цветето 2-3 пъти месечно. През пролетно-летния период за подхранване трябва да се използват сложни минерални торове, докато подробни инструкции трябва да се намерят в инструкциите на производителя. Тези торове трябва да се редуват с прах от яйчена черупка (дозировка - 1 супена лъжица. Лъжица). През зимата готвачът няма нужда да се храни. Можете да намерите храна за цветя във всеки цветарски магазин. При системното внасяне на торове растежът на стайното растение значително ще се ускори, както и неговият декоративен ефект.

Функции за подрязване

Не всички сортове цветя се нуждаят от резитба. Например лъчезарният сорт обикновено не се подрязва, тъй като цветята от този вид имат само едно стъбло. Подрязването на шефери за дърво обикновено се прави, за да се спести място. Тъй като цветето има тенденция да расте силно, върховете на издънките му могат да бъдат премахнати. Тази процедура ще стимулира разклоняването им.

В резултат на резитбата декоративните свойства на цветята могат да страдат, така че не всеки го използва. За да се образува повече храсти и разкош, в една саксия се поставят до три храста. Тревожната зеленина може да бъде оставена сама, но оставена да изсъхне. Едва след това трябва да се извърши резитба.

Важно! За процедурата трябва да вземете остър нож. Острието му трябва да се дезинфекцира с алкохол, втвърдяване или калиев перманганат (разтвор). Това ще помогне да се предпази цветето от инфекции.

Трансплантация на растения

Препоръчва се да се трансплантират млади цветя всяка година през пролетта, възрастните растения се трансплантират в зависимост от пълненето на саксията с коренище (веднъж на няколко години). Изборът на контейнери трябва да се основава на предположението, че новите саксии трябва да са по-големи от предишните в диаметър (с 5-6 см).

Преди да трансплантирате готвачите, в саксията трябва да се постави обемен дренажен слой, който ще облекчи застоя на водата. Почвата трябва да е лека, пропусклива, но плодородна.Най-подходящият вариант е почвена смес, която включва компостна почва (3 части), влакнест торф (1 част) и едър пясък (1,5 част), въпреки че можете да използвате и универсална закупена почва или палмова почва.

Трябва внимателно да прехвърлите цветето в нов контейнер (не е необходимо да премахвате земната бучка). След това почвената смес трябва да се излее в саксията; в процеса на добавянето й тя трябва да се набива бавно. В края на процедурата поливайте растението.

Трансплантират готвачи

Шефлер: възпроизвеждане

Развъждането на Шефлър е доста популярна заявка в търсачките, така че си струва да се съсредоточите върху него. Още повече, че дори опитни цветари понякога срещат проблеми с готвачи от племената. Има три начина за размножаване на chefler:

 • резници;
 • семена;
 • наслояване.

Забележка! Въпреки факта, че всеки от методите има свои отличителни черти, нито един от тях не дава 100% гаранция, че репродукцията ще бъде успешна.

Цвете Sheflera, размножаване

Чрез резници

Разрязването позволява на растението да се размножава бързо и лесно. Въпреки че методът е лесен за изпълнение, въпреки това при развъждането трябва да се придържате към инструкциите:

 1. Изберете издънки с няколко листа и ги нарежете на резници (по 10 см). Те трябва да се събират от здраво и възрастно цвете.
 2. Поставете изрязаните издънки в съд с стимулатор на растежа (за 7-8 часа).
 3. Подгответе саксии с пръст. Почвата трябва да е лека, рохкава и богата на органични вещества. Съставът на почвата трябва да включва торф с пясък (в еднаква пропорция). На дъното на саксията трябва да има дренаж, отгоре върху него подготвена почвена смес.
 4. Засадете дръжката в почвата. Разсадът се нуждае от оранжерия, така че трябва да бъде покрит със стъклен буркан или пластмасова бутилка.

Важно! Температурата в буркан с цвете трябва да се поддържа около 23 ° C.

Също така си струва да се съсредоточите върху това как да изкорените chefler. За да може разсадът да се вкорени добре, е необходимо да се организира редовно краткотрайно проветряване. Освен това резниците се нуждаят от периодично пръскане с топла вода.

Можете също така да използвате по-лесен метод за вкореняване. За целта подрязаната дръжка трябва да се постави в съд с чиста топла вода и да се изчака да започне да пониква. След това вече може да се трансплантира в саксия.

Семена

Самите семена не са лесни за получаване, затова се препоръчва да ги купувате в магазина. Размножаването на шефери чрез семена е доста сложна процедура. Засяването е най-добре през зимата (през февруари), така че до началото на пролетта цветето да има време да порасне. Алгоритъмът стъпка по стъпка за размножаване на семена е както следва:

 1. Семената трябва да се накиснат за 22-24 часа в топла вода. Можете също така да разредете епин с вода и да накиснете семената в получения разтвор.
 2. Изсипете пръст в дълбока и широка кутия и подгответе 15-сантиметрови дупки;
 3. Засадете посадъчния материал в ямите и поръсете с пръст.
 4. Разсадът се нуждае от оранжерия, така че контейнерът трябва да бъде покрит с фолио.
 5. Организирайте редовна вентилация, овлажняване на субстрата и навлажняване на разсад.

Забележка! Когато започват да се образуват пълноценни листа, цветята трябва да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Въздушно наслояване

Ако цветето е доста голямо, то трябва да се размножава с въздушни слоеве. За да направите това, трябва да направите следното:

 1. Направете дебел разрез на багажника.
 2. Увийте го във влажен мъх и след това в найлоново фолио.
 3. В продължение на 28-35 дни наблюдавайте цветето, особено за да не изсъхне обвитият слой мъх.
 4. След появата на нови корени, стъблата се изрязват (под корените), а младите растения се засаждат в отделни контейнери.

Възможни проблеми

Какви проблеми могат да имат начинаещите цветари в процеса на отглеждане и отглеждане на кулинари? Има много от тях и всеки има свои собствени характеристики.Операцията ще предотврати забавянето на развитието и растежа на цветето, както и ще намали шансовете за неговото увяхване.

Падаща зеленина

Важно е да разберете причината, поради която листата на готвачите падат. Като правило това показва, че не са спазени стандартите за влага. За да спрете този проблем, трябва да предпазите цветето от течност за известно време и да го поставите на по-светло място.

Падане и потъмняване на листата

Изсъхване и отмиране на листа може да възникне поради непрекъснати течения или пориви на студен вятър. По време на вентилация е необходимо да се гарантира, че растението е надеждно защитено от течение и студен въздух. При тежка хипотермия растението може дори да умре.

Почерняване на листата

Обикновено листата придобиват по-тъмен цвят или напълно почерняват, ако растението е повредено от вредители. Такива проблеми се причиняват от паразити като трипси, паякови акари и мащабни насекоми. Можете да се отървете от тях с помощта на готови търговски инсектициди. За да премахнете вредителите, ще бъде достатъчно да пръскате цветята с тях. Ако има много малко паразити, тогава растението може да се напръска с разтвор на сапун за пране.

Така че, цветето шефлер носи просперитет и мир в къщата, така че трябва да бъде защитено от вредни фактори и, ако е възможно, да се ангажира с неговото възпроизвеждане. И, следвайки съветите и препоръките, описани в тази статия, дори неопитен цветар може да се разпространява до готвача у дома без никакви проблеми. Основното е да намерите за себе си най-добрия начин, който съответства на нивото на практически умения, както и специфичен вид цвете, подходящо за размножаване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина