Цвете Sheflera - домашни грижи

Родът на растенията Шефлера (Шефлера) принадлежи към семейство Аралиеви. Културата е кръстена на полския ботаник Й. Шефлер, живял през 18 век. Флористите ценят растението заради невероятното му разнообразие от видове и сортове, както и необичайни издълбани листа. Въпреки всичките си достойнства, шефът се отличава с непретенциозни грижи. Статията обсъжда какво е готвач на цветя, грижи за дома, видове и сортове, размножаване на култури и др.

Произход и външен вид

Културата се среща в тропическите зони, както и в районите с умерен климат, особено в Австралия, Япония, Китай, Южна Америка, Нова Гвинея. В дивата природа шефърът се среща под формата на ниски дървета, както и храсти и лозя. Компетентните грижи за растението ще му осигурят активен растеж и развитие в домашна среда.

Дърво шефлера в дивата природа

Поразителна черта на цветето са неговите сложни, ноктирани листа, разчленени на 5-15 части. По външния си вид те приличат на чадъри, които са разположени на 30-сантиметрови дръжки. С течение на времето листата в долната част на багажника започват да падат, излагайки багажника на храста.

Шефлера е растение, което може да цъфти само в естествени условия или в оранжерии и ботанически градини.

Описание на цветето

Формата на листата на шифлера е много подобна на човешката длан. Всички плочи на плочите растат от една основа. Популярно цветето на готвача се нарича чадърно дърво или чадър на гномите.

Издънките са високи, но не твърде дебели, което ви позволява да отглеждате няколко екземпляра наведнъж в една саксия. В резултат на това може да се образува едно общо стъбло, състоящо се от преплетени клони на млади шефери. За една издънка ще ви е необходима подкрепа, в противен случай цветето рискува да се счупи под тежестта на собствената си зеленина.

Стайно растение

Важно! Съставът на тъканите на цветето съдържа компоненти, които могат да причинят дразнене на кожата и лигавиците, ако се появят на повърхността им. Следователно, всички действия с растението трябва да се извършват с повишено внимание.

Шефлер, подобно на фикус, може да се отглежда като голямо закрито пасианс.

Видове и сортове кулинари

Родът на това растение включва около 600 вида, които също имат голямо разнообразие от сортове. Само няколко вида култури са подходящи за отглеждане в домашни условия. Те се различават един от друг по повърхността на листата (например наличието или отсъствието на зъбци по краищата на плочата) и нейния цвят (плътно зелено, наситено жълто и др.).

Интересно е! Сместа cheflera е популярна сред начинаещите цветари, тоест смес от различни сортове.

Шефлера дърво или дървесни

Стволът на малко дърво може да бъде или разклонен, или изправен. Младите стъбла са със зелен цвят, който с времето става кафяв. Нарязани на много части, листните плочи могат да растат до 20 см дължина. Някои сортове имат жълти, бежови или бели петна по листата.

Подобно на дърво

Шефлера Кастър

Миниатюрен храст, ценен заради компактните си размери. Тази опция е подходяща за малки офиси и апартаменти.

Шефлера златна капела

Този сорт има богат зелен цвят на лъскави листа, покрити с жълти и бели ивици. Растението процъфтява в полусянка, но все пак предпочита ярко осветление.

Златната капела на Шефлер

Шефлера лъчиста

Зелени или жълти листа с маслинен или златист оттенък са разположени на дълги червеникаво-кафяви дръжки. Плочите имат блестяща повърхност.

Шефлера осемлистна

Различава се с нестандартно подреждане на листата. Бежовите дръжки завършват с 8-12 ланцетни листа. Дължината на плочите със заострени върхове е около 40 см, ширината е около 10 см. Повърхността на маслиненозелените плочи е кожена с лъскав блясък. Светлите вени на плочите са ясно изразени. При възрастните растения цветът на листата става зелен.

Шефлера най-грациозната

Няма толкова много издънки на това растение, колкото при други видове. Височината на леторастите може да достигне 2 метра. На всеки дръжка се оформят до 12 листчета с зъбци по краищата.

Шефлер Вейч

Листата е овална, удължена, повърхността има оребрени ръбове. Цветът на листата на младите екземпляри е червеникав, на възрастните - тъмно зелен.

Пръстът на Шефлера

Стъблата не са много високи. Повърхността на листата има вълнообразни ръбове и е разделена на 7-10 дяла. Разнообразните сортове имат най-големи декоративни свойства. Височината на дърветата варира от 3 до 8 метра. Дължината на листните пластинки, много подобни на листата на палмово дърво, варира от 15 до 30 см. Дръжките могат да растат до 7-20 см дължина. Белите съцветия наподобяват чадъри на външен вид.

Пръст

Бизнесът на Шефлера

Расте в горите на Западен Китай. Диворастящата култура достига височина 2-3 метра. Листата много приличат на тези от дъб. Вътрешната версия на културата има компактен размер (височината на леторастите е не повече от 50 см). Чувства се добре в сенчести зони.

Трансплантирайте готвачи след покупка

Растението се продава както в малки саксии, така и в големи саксии. Ако контейнерът не е достатъчно голям, цветето трябва да бъде трансплантирано в по-голяма саксия. За да разберете дали това наистина е необходимо, трябва внимателно да проучите кореновата система на цветето. Ако в средата на коренището няма земна топка, тогава храстът се нуждае от нов, по-голям контейнер. Ако има земна бучка, не се изисква трансплантация

Освен това се препоръчва да се прави редовна трансплантация веднъж годишно в началото на пролетта.

Препоръка! Когато купувате шефери, трябва да обърнете внимание на цвета на листата: храстът трябва да има наситен цвят и гладка повърхност.

Кацането се извършва, както следва:

 • Дренажен слой (2-4 см) се поставя в нов контейнер, а отгоре се изсипва пръст с дебелина няколко сантиметра.
 • Корените се разстилат върху субстрата.
 • Саксията се пълни с пръст и се уплътнява, така че в контейнера да не останат кухини.

На бележка! Ако храстът е достигнал размер за възрастни, през пролетта трябва да поръсите прясна почва в саксията.

Коя почва да изберете

Преди да презасадите културата, трябва да подготвите лека почва с леко кисела среда. Основата трябва да се състои от такива компоненти като:

 • торф;
 • хумус;
 • финозърнест речен пясък.

Съотношението е 1: 3: 1.

Друг вариант:

 • копка земя;
 • хумус;
 • пясък.

Съотношението е 2: 1: 1.

Можете също така да приготвите следната смес:

 • компост или парникова почва;
 • торф;
 • едър пясък.

Съотношението е 3: 1: 1,5.

Развъждане на кулинари

Храстът може да се размножава по три начина:

 • резници;
 • семена;
 • наслояване на въздуха.

Размножаване чрез резници

Горните полулепени части на леторастите се отрязват и след това се обработват с хетероауксин. Събраният материал се засажда в субстрат, състоящ се от торф и пясък, с добър дренажен слой.За да се създадат парникови условия, резниците се покриват с полиетилен или стъклен буркан и се осигурява дънна отоплителна система.

Размножаване с помощта на резници

Препоръчителната температура за отглеждане на цвете е от 20 до 22 ° C.

За да могат корените да растат и да се развиват по-добре, резниците трябва да имат добро осветление, навременна влага и проветряване. След като резниците се вкоренят, те могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Отглеждане от семена

Слизането се извършва в началото или в средата на зимата. Следните компоненти трябва да присъстват в почвената смес в една част:

 • пясък;
 • чимове;
 • листна земя.

Или равни пропорции на пясък и торф. Преди употреба субстратът трябва да се дезинфекцира. Посадъчният материал се накисва в чаша топла вода. Препоръчително е да добавите стимулатор на растежа към него. В тази форма резниците се оставят за няколко часа. Плитките контейнери се пълнят с пръст и семената се погребват в нея с 8-10 см. След това се поливат с много вода и се прехвърлят на топло (20-24 ° C) място. Разсадът трябва редовно да се навлажнява и проветрява.

На бележка! Ако отглеждате готвач в мини оранжерия, новите цветя ще се появят много по-бързо.

Когато се образуват 2-3 листа, разсадът се разпределя в отделни контейнери. След 3 месеца младите екземпляри се трансплантират в по-голям контейнер и се прехвърлят на добре осветено място с температура на въздуха 14-15 ° C.

През есента цветето шефлер се прехвърля в нова саксия по метод на прехвърляне.

Отглеждане от семена

Грижа за шефлера

Това растение често се използва за украса на интериора на обикновените градски апартаменти, както и на офис помещения, най-често просторни с високи стени. Шефлера е напълно непретенциозна, така че отглеждането на цвете ще бъде по силите дори на неопитен производител. Scheffler не изисква сложни грижи у дома.

Осветеност и местоположение

По-добре е да държите готвача на онези первази, които са разположени в западната или източната страна на стаята. Конкретното място на отглеждане и степента на осветеност зависят от вида и сорта на културата. Зелените храсти не изискват интензивна светлина, поради което се чувстват добре на перваза на прозореца от северната страна и пъстри сортове, които се нуждаят от много светлина на източния или западния прозорец.

Стайното растение на Шефлър предпочита ярка, разсеяна светлина. През зимата освен естествена светлина е препоръчително да се използва и изкуствена светлина. Ако температурата на въздуха през есента и зимата надвишава 18 ° C, препоръчително е да използвате флуоресцентни лампи.

Внимание! Не трябва да се оставя растението да бъде дълго време под парещото слънце.

През лятото, при хубаво време, цветето може да бъде изнесено на чист въздух, например в градината или на балкона, при условие че има малко засенчване. Когато отглеждате готвачи, чернови са неприемливи.

Температурен режим

Шефлера се чувства добре при нормална стайна температура. През есента и зимата въздухът трябва да се затопли до 16-18 ° C. Ограничението на минималната температура е 12 ° C.

Важно! Не е позволено да се поставя инсталацията до отоплителната система.

Ежедневните показатели се променят периодично. Малки промени ще бъдат от полза за цветето.

Поливане и овлажняване

Едно от най-важните правила за грижа за готвач се свежда до компетентно поливане. Тази процедура трябва да се прави редовно, умерено. Водата също трябва да е топла и утаена. Не позволявайте на буца да изсъхне или да застоява вода и подкисляване на основата. През зимата честотата на поливане е значително намалена.

Високата влажност се предпочита от готвачите, но нормалното ниво в стаята също ще работи. Във втория случай трябва редовно (1-2 пъти на ден) да навлажнявате растението с мека, чиста и топла вода от спрей.

На бележка! За отглеждане на храсти можете да използвате хидропонен метод.

Подхранване

За това са подходящи универсални торове за широколистни стайни растения. Трябва да правите допълнително торене 2 пъти месечно през целия вегетационен период (т.е. през пролетта и лятото).

Добре е да се знае! След пресаждането е необходимо да се подхранва вътрешното цвете на шефлера само докато се образуват млади листа.

Период на покой

Продължава през целия зимен сезон. По това време цветето не расте. В началото на зимуването шефърът трябва да бъде преместен в светло помещение с температура на въздуха 14-16 ° C.

Подрязване

Формирането на храста е необходимо, за да стане по-великолепно. Това се прави по следния начин:

 • В израснало дърво се отрязва апикалният издънка, на която присъстват поне 4-5 междувъзлия.
 • След известно време ще се появят нови странични стъбла, които ще дадат на растението сферична форма.

Отрязаната дръжка може да се използва за размножаване на цветето.

Тъй като резитбата е стресираща за растението, препоръчва се шефът да се храни през този период.

Културата е грандиозно, много красиво декоративно листно растение. Храстът на Шефлер е лесен за грижи, освен това разнообразието от видове и сортове ви позволява да изберете цвете за всеки, дори и най-претенциозният вкус. Ето защо културата е идеална за домашно отглеждане. При спазване на всички правила и препоръки за поддръжката на кулинара, той ще донесе наистина естетическо удоволствие за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина