Селагинела люспеста: домашни грижи и основни видове

Деликатната и причудлива селагинела като растение е представена в много разновидности, има няколко имена. Например, скраб (принадлежи към древната група клони). Отличителна черта е способността да бъде в латентно състояние до няколко години.

Изсъхвайки под формата на плътна топка, тя може бързо да се събуди в присъствието на вода. Това е пустиня, както и спорна форма на растителност, описана за пръв път от ботаниците през 1830 година. Представители растат по цялата планета, с изключение на райони със студен климат.

Основни сортове

Видът Selaginella включва над 700 подвида. Всички те приличат на папрат или мъх, намиращи се на влажни места, предпочитащи сянка. Достигайки 20 см, когато се отглеждат у дома, в тропиците те се простират до 2 метра.

Селагинела - декоративно растение

Лианоподобните видове могат да бъдат с размер 20 м. В стаята се отглеждат само 25 сорта, след това няколко от тях.

Selaginella Martens

Сортът Selaginella martensii (selaginella martensii) расте в Америка, САЩ. Храстът с изправени стъбла е висок 30 см. Листата са зелени, но има сорт със сребристи върхове на плочи. Selaginella Martens наподобява папрат, има въздушни корени, които се спускат надолу към земята. Растението е популярно със своите декоративни качества, шарени зеленина.

Селагинела Крауса

Този представител е роден в Южна Африка, характеризиращ се с пълзящи стъбла. Има 2 вида: с жълто-зелени и бели пъстри листа. Височината на растението селагинела от сорта Krauss е 2 см, миниатюрните листа наподобяват папрат.

Селагинела Крауса

Издънките са гъвкави, кореновите израстъци помагат да се оформят цели килими.

Selaginella Apoda

Друго име е измет. Растението Selaginella от сорта Apoda образува калпави възглавници, подобни на мъх. Израства до 20 см, принадлежи към пълзящия тип. Родина е Канада, където се наблюдава естествен прираст.

Selaginella Jory

Растението прилича на светло зелена пяна, има сферична корона. Стъблото е изправено, достига 20 см. Селагинелата от сорта Джори се нарича още Йори.

Джори

Съществуват и други възможности за отглеждане на закрито. Например безвидният подвид селагинела изглежда красиво в саксия.

Домашни грижи

Селагинелата не понася течение, вятър, суша. Може да расте в богата на торф почва, пясък и водни тела. Някои хора го използват за засаждане в аквариум и декоративни водоеми.

Интересно. Други имена са селагинела роза от Йерихон, "Възкресително растение". Името се дължи на факта, че много хора приемат растението за чудо. Културата изпитва дълги сухи периоди, търкаляйки клони на топка, кафяв на цвят. Зеленият цвят се възстановява за около ден, когато се появи вода.

Засаждането и грижите са специални в растението селагинела роза от Йерихон. Циклите се състоят от интервали от време за сън и събуждане. Първо, просто трябва да спрете овлажняването. Какво да направите, ако е време даден екземпляр да се събуди:

  1. Подгответе контейнер за процеса.
  2. Поставете там растение, добавете вода, залейте го.
  3. Изчакайте и гледайте екземпляра да се събуди, което се случва през целия ден.

Според някои съобщения такъв представител на флората може да остане без вода в продължение на 100 години. Освен това е необходим сух период.Описвайки растението селагинела и правилната домашна грижа, трябва да се отбележи: липсата на такова прекъсване на хидратацията води до смърт.

Останалото продължава около 2 седмици. През това време потокът на влагата спира, образецът се превръща в кафява топка и при подновяване на поливането отново възкръсва.

Люспест сорт, сух и зелен

Цветето за възраждане на селагинелата се използва от някои семейства като символ. Осигурете й събуждане за празника, украсете масата.

Слънцезащита

Директната слънчева светлина върху отворено за тях растение не се толерира от него. Следователно цветето се поставя на естествена светлина, но като се вземе предвид това обстоятелство. Позволено е да се използват изкуствени източници за подчертаване. Сенчестите условия са наред. Ще ви е необходима стабилна температура от 17 до 26 ° C, без капки, в противен случай здравето може да бъде увредено.

Поливане и разрохкване на почвата

Selaginella, чиито грижи се основават на промени във влажността и сушата, не е необходимо да се засаждат. Тя може да продължи дълго време под формата на топка без пръст, изживявайки период на почивка. В точното време трябва да го поставите в купа с вода. След няколко часа растението ще оживее. След събуждане трябва да го поливате в продължение на 2 седмици. След това го оставете да заспи отново, лишавайки го от вода за 14 дни. Този вид флора остава спокоен дори в продължение на 50-100 години. Това се отнася главно за селагинела лепидофила.

Селагинелата е поставена в терариум, превърната в част от пустинната градина и снабдена с чиния. Почвата е камъчета, пясък, съдове с вода, които трябва да се сменят редовно, ако стои, в противен случай ще настъпи подкисляване.

Забележка! Възможно е тази култура да се засажда в обикновена почва, но за някои видове това няма смисъл.

В природата цветето живее в райони с редки дъждове и е пригодено да ги чака толкова дълго, колкото искате. С настъпването на валежите листата скоро стават зелени. Правилата за поливане и отглеждане в почвата са както следва:

  • Сортовете селагинела от лепидофил, като типа на Йерихон, всеки друг, често се нуждае от поливане, обилно, водата трябва да е със стайна температура. Цветето трябва да се съхранява в постоянно влажна среда, както и да се пръска.
  • Листата не трябва да се намокрят прекомерно, в противен случай те ще започнат да се влошават.
  • Водата трябва да остане жилава, без да се добавят химикали.
  • След като реши да запази растението в почвата, се добавя мъх сфагнум. Selaginella обича високо съдържание на торф.

Ревитализиращо във вода

Ако искате да трансплантирате, трябва да направите трансбордирането. Освен това процедурата трябва да е рядка, тъй като тази стайна култура има крехки корени. Настъпва такъв момент, когато контейнерът е напълно напълнен с растителни вещества. Може да се образува и въздушна коренова система.

Подхранване

Селагинелата също не се нуждае от оплождане. Оказва се, че това растение е комбинация от два организма (симбиоза) и расте в резултат на взаимното им влияние. Тъй като той не се нуждае от плодородна почва, тогава храненето в традиционния смисъл за него не съществува. Фактът, че Селагинела е била лишена от период на почивка, може да доведе до смърт. Този представител на флората е много древен, съвременник е на динозаврите.

Методи за размножаване

Размножаването на селагинела в природата се случва през дъждовния сезон. Когато свършат, растението отново отива да си почине. Един стар храст може да има явление - излагане на стъблата. Те трябва да бъдат актуализирани, разделени. Папратът и растението селагинела се размножават по сходни начини, тоест чрез спори, но също и чрез разсад.

Чрез разделяне на храста

Старите храсти се разделят, като по този начин се използват за размножаване. Тоест те са разделени на няколко части, които са разположени отделно. Това растение има тенденция да расте бързо и се размножава лесно.

Резници

Използват се стъблени сегменти с малки листа, които се поставят във вода. Корените ще се появят след известно време.

В заключение можем да кажем, че храстът не е податлив на нападение от вредители. Въпреки че паякът трябва да бъде премахнат. Това се прави със сапунен разтвор. Люспестата селагинела, използвана в цветарството на закрито за декоративни цели, не е често срещана култура. Достигайки 10 см височина, той съдържа масла и витамини, които помагат да възкръснат след пълна суша. Силно се препоръчва за аквариуми, отглеждани също в оранжерии и ботанически градини.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина