Selenicereus grandiflorum - домашни грижи

Кактусът selenicereus е често срещано стайно растение. Единствената особеност е появата на големи пъпки със силен аромат за една нощ. В Русия рядко го срещате, може би затова описанието на растението и методите на отглеждане представляват голям интерес. Забележително е, че обикновените хора наричат ​​това закрито цвете "Кралица на нощта".

Как изглежда selenicereus

Селеницерей Царицата на нощта е член на семейство Кактацеи. Културата е интересна с въздушни корени, разположени на най-тънките издънки. Благодарение на тях растението е прикрепено към всяка опора. Издънки с дължина 12 m не надвишават 3 cm в диаметър.

Кралица на нощта

Често срещани сортове

У дома най-често се срещат следните сортове:

 • Едроцветни (Selenicereus grandiflorus)

Selenicereus едроцветна, тя също е grandiflorus има многостранни, леко навиващи се стъбла, дълги до 3 м. Привлича вниманието тъмнозелената сянка с лек сребрист тон на клоните, по издънките има бодли, които изчезват, когато растението узрее.

Кремообразните жълти пъпки с диаметър 27-30 см имат сладък аромат на ванилия. Цветята се отварят за няколко часа; при благоприятен режим културата цъфти няколко пъти на сезон.

 • Антоний (Selenicereus anthonyanus)

Selenicereus antonianus, както го наричат ​​в Русия, се отличава с нестандартен тип издънки, които външно наподобяват рибни кости. Клоните са плоски, месести на ширина до 15 см, дължина - от 2 до 4 м, с изумрудено зелен цвят. Пъпките са леки в средата, ярко лилави по краищата.

Интересно е! Противно на мнението на някои обикновени хора, името на семейство Кактусови на латински се изписва Cactaceae, но не и кактус.

 • Форма на кука (Selenicereus hamatus)

По цялата повърхност на фасетираните стъбла със синкаво-зелен оттенък има шипове, наподобяващи шпори.

Издънките растат до 12 м, пъпките имат ярко жълти тичинки и диаметър от 20 до 25 см.

 • Макдоналд (Selenicereus macdonaldiae)

Външно прилича на Грандифлора (grandiflora). Различава се с оранжеви листенца.

Селеницерей, кръстен на госпожа Макдоналд, е кръстен в нейна чест, защото именно тя е изпратила вида в Кралските ботанически градини (Лондон).

 • Валидус (Selenicereus validus)

Класическият сорт със стъбла до 0,7 м. Венчелистчетата, разположени вътре в пъпките, са боядисани в бяло, а външните са кремави или кафяви.

 • Selenicereus wercklei

Има пъпки с диаметър до 16 см, с вътрешни лилаво-бели и външни бяло-зеленикави венчелистчета.

Сорт Макдоналд (Selenicereus macdonaldiae)

Особености на грижите за цвете у дома

Кактусът не се среща често в апартаментите поради погрешното мнение за сложността на грижите. Много производители са постоянно ангажирани със сорта и не го смятат за твърде капризен или взискателен.

 • Температура

През летните жеги растението живее при температура 20-25 градуса. През зимата се премества в хладно помещение, с температура 15-17 градуса.

Важно! Културата има негативно отношение към теченията и внезапните промени от застудяване до топлина. Ако режимът не е подходящ, тогава той ще изпусне всички вече формирани пъпки. Тя няма да може да цъфти нормално.

 • Осветление

Директната слънчева светлина не може да причини значителни щети на културата; повечето производители предпочитат да поставят саксии от южната и югоизточната страна.

 • Поливане

Навлажняване на почвата е необходимо след изсъхване на горния слой на основата. Преливането е лошо за кореновата система и може да доведе до гниене.

Поливането се извършва с мека и утаена вода, с добавяне на няколко гранули лимонена киселина.

 • Пръскане

Сортът не се нуждае от пръскане по стъблата. При извършване на хигиенни мерки стъблата му се измиват с топла вода или се избърсват с навлажнен памучен тампон.

Валидус (Selenicereus validus)

 • Влажност

Културата расте и се развива в обикновен градски апартамент. Тя не се нуждае от овлажнители.

 • Грундиране

Земята се обогатява с кактуси и сочни смеси, закупени от цветарски магазин. На дъното на контейнера се поставя дренаж от фино начупени тухли или специална експандирана глина.

Важно! Предотвратяването на загниването на корените се извършва чрез добавяне на натрошен въглен към субстрата.

 • Подхранване

Ускореният растеж изисква голямо количество полезни елементи. Храненето се извършва три пъти месечно, като се използват универсални разтвори за кактуси и сукуленти.

Особености на грижите през зимата, период на покой

След пристигането на ноември, овлажняването на земята се извършва веднъж на всеки две седмици, културата се подготвя за почивка.

От есента до началото на пролетта не се използват торове - първото подхранване е предписано за март.

Важно! След изпращане на Selenicereus MacDonald и неговите роднини в хладна стая, те се поливат ежемесечно.

Кога и как цъфти

Първоначално се образува стегната топка от белезникави косми. 20 дни след началото на процеса се появява върхът на пъпката.

Важно! Еднодневните цветя не оцеляват до зори, отваряйки се по-близо до здрач. Тази аномалия е причината за името на кактуса Селеницерей „Царица на нощта“.

Антоний (Selenicereus anthonyanus)

Как се размножава Selenicereus

Развъждането на растение включва използването на семена или резници. Първият вариант се използва по-рядко поради трудностите при закупуването на семена.

Покълващи семена

Процедурата изисква закупуване на готови семена Selenicereus от цветарски магазин. В стаята той почти никога не узрява.

Семената се потапят в леко навлажнен субстрат на малка дълбочина. След засаждането контейнерът се покрива с найлоново фолио или стъкло, държа се в стая при стандартен температурен режим. След появата на млади издънки покриващият материал се отстранява.

Вкореняване на леторастите

Изрязването се счита за най-добрият вариант за размножаване на цветя. Дългите издънки се нарязват на малки парченца, леко се изсушават и се вкореняват във влажна почва.

Кутията е покрита с полиетилен или стъкло, редовно се проветрява и полива. Пролетта се счита за най-доброто време за процедурата. За нея се вземат само млади издънки - в старите клони на Selenicereus вкореняването е по-лошо.

Важно! Независимо от метода на размножаване, младият растеж се развива активно и дава увеличение на издънки до няколко метра годишно. На петата година растението пуска първите си пъпки и започва да цъфти.

Прехвърляне

Младите индивиди от Selenicereus се нуждаят от трансплантация ежегодно - те се извършват през пролетта. Възрастните растения се трансплантират само след енергичен растеж, когато оригиналната саксия е малка.

Важно! Ако не е възможно да се прехвърли културата в нови контейнери, тогава всяка година е необходимо да се заменят горните слоеве на почвата с пресни. Старата почва се почиства с най-голямо внимание, като се внимава да не се повреди кореновата система.

Тор за Selenicereus

Болести и вредители

В описанието на вида се казва, че основният проблем по време на отглеждането е развитието на кореново гниене поради прекомерна влага в почвата. Проблемът се решава чрез намаляване на честотата на поливане.

Паякообразни акари и мащабни насекоми са изолирани от вредители по кактуса. След откриването на паразити, кактусът трябва да се третира с инсектицидни препарати.

Кактусът Selenicereus, който цъфти няколко пъти на сезон, изисква реално наблюдение.Нарушаването на правилата за поливане може да доведе до смърт на кактус. Но ако всичко е направено правилно, необичайната екзотика определено ще зарадва собственика.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина