Растение netcreasia purpurea или филоет, пъстър

Със сигурност всеки любител и начинаещ цветар търси растение, което ще изуми с външния си вид, но в същото време ще бъде непретенциозно в грижите. Появата на нетреазия в къщата ще се превърне в истинско лилаво чудо и наслада. Той ще допълни интериора на къщата, а необичайният външен вид ще заинтересува всеки гост.

Setcreasia лилаво или виолетово

Setcreasia лилаво сред градинарите се нарича още Tradescantia бледо. В естествената си среда се среща в Мексико, но е доста лесно да се отглежда в домашни условия.

Setcreasia purpurea

Някои хора решават да получат това растение за себе си, след като чуят за магическите свойства. Магията обаче не си струва да се говори. Цветето е полезно за облекчаване на болката при ревматизъм. За това листът се затопля и се нанася върху болното място за 5-6 часа. За лечение на рани листата се смачкват до кашисто състояние и се нанасят върху възпалената област.

Важно! Цветето може да се отглежда у дома дори и за страдащите от алергии. Няма да навреди, тъй като е абсолютно хипоалергичен.

Ботаническо описание

Растението netcreasia е многогодишно растение. Притежава мощни месести стъбла, които растат на дължина до 1 м. На тях растат листа в шахматна дъска, които растат с дължина 8-10 см. Навън те са гладки и имат виолетово-зелен оттенък. Вътрешната част е ярко лилава с много малки белезникави вили.

Периодът на цъфтеж на нетреазията е доста дълъг, а именно от средата на пролетта до края на лятото. По това време върху растението се образуват много малки розови цветчета, които се намират в края на стъблото. Те имат само 3 широки венчелистчета.

Пъстра мешреазия

Описание на пъстрата мешреазия трябва да започне с разбирането на термина. Пъстрата е пъстра. Ако разгледаме конкретно netcreasia, тогава върху листата му са изразени области със светло люляков цвят. Този хибрид не е много разпространен поради факта, че е по-взискателен по отношение на съдържанието.

Пъстра мешреазия

Осветените области не са в състояние да синтезират хлорофил, следователно те съществуват само поради останалата тъмна част. С течение на времето ярките, изсветлени ивици могат да избледнеят, за да потъмнеят. Явлението е свързано с неспазване на изискванията. За да може пъстрият ретикулум да не загуби необичайния си цвят, трябва да се осигури:

  • качествена грижа;
  • подходящият състав на почвата;
  • своевременно поливане.

Възпроизвеждането на хибрид е възможно чрез резници.

Важно! За този хибрид е забранено използването на торене с високо съдържание на азот.

Setcreasia лилаво или виолетово: домашни грижи

Въпреки факта, че за това цвете се говори като за непретенциозно растение, все още трябва да се гледа.

Изисквания за осветяване на мястото

Setcreasia violet е фотофилна. Следователно избраното място трябва да бъде добре осветено. Светлината трябва да бъде разсеяна и на сутринта можете да поставите цветето на перваза на прозореца, така че да попие под пряките слънчеви лъчи.

Ако прозорците на дома ви са в сенчестата страна, то това не трябва да е причина да откажете това красиво и ярко цвете. В този случай аматьорските производители на цветя купуват фитолампи. Престоят под тях на ден е около 12-15 часа.

Ако листата потъмнеят и придобият зелен оттенък, това е причина да се преразгледа мястото за цветето. Необичайното обезцветяване и потъмняване показва липса на светлина.

Недостатъчното осветление води до озеленяване

Температурен режим и влажност на въздуха

Традесканцията ще расте и ще се развива добре, ако стаята поддържа комфортен температурен режим. Допустимата температура варира от 13 до 24 градуса. Ако температурата е по-висока, тогава цветето ще започне да изсъхва и да старее.

Ако цветето позеленее поради липса на светлина, то се спасява, като го поставите на хладно място. Температурата в този случай е около 7-10 градуса. След такъв шейк не забравяйте да оплодите растението.

Цветето обича влажна стая, но в същото време не може да се пръска от спрей. За да поддържа цветето чисто, достатъчно е да избършете листата му със суха кърпа. Разширената глина може да се постави в палета и периодично да се навлажнява.

Препоръчителната влажност на закрито е около 50-60%.

Как се полива

За да могат издънките постоянно да растат и да се развиват, стъблото трябва да получава необходимото количество влага. Особено внимание трябва да се обърне на този въпрос през лятото. Препоръчително е да се навлажнява почвата 2 пъти седмично, а през зимата поливането се намалява до 1 път. В някои къщи има недостатъчна влажност на въздуха, така че земята изсъхва по-бързо. Уверете се, че не изсъхва. В този случай ще трябва да създадете индивидуален график за поливане.

Водата трябва да е със стайна температура. Препоръчително е да го защитите предварително за 2-3 дни.

Важно! Не позволявайте на течността да застоява в тенджерата. В противен случай кореновата система може да започне да гние.

Подрязване

Стъблата на традесканция растат много бързо. За да придадете на лилавия храст красива и спретната форма, препоръчително е редовно да режете издънките. Ако процедурата се избегне, листата ще растат по-рядко и цветето ще загуби своята привлекателност. След приключване на процедурата от стъблото трябва да остане процес с дължина около 3-5 см.

Дълги издънки, които се нуждаят от резитба

Важно! По време на периода на цъфтеж старите пъпки трябва да бъдат премахнати, така че на тяхно място да растат нови.

Тор

Подхранването на растенията трябва да се извършва по време на активния му растеж. Препоръчителната честота е 1-2 пъти месечно. Честотата зависи от интензивността на растежа. За това се използват универсални минерални комплекси за цъфтящи стайни растения. Веднага след като активната фаза приключи и цветето влезе в латентно състояние, храненето трябва да бъде спряно.

Почвата

Традесканцията не е взискателна към почвата, в която расте. Можете да използвате универсална саксийна почвена смес за стайни растения. В този случай се препоръчва да се добави разхлабващ компонент. Това може да бъде перлит, вермикулит или обикновен речен пясък. Можете сами да приготвите почвената смес. Не е нужно да търсите инструкции стъпка по стъпка за това. Компостът, тревната почва и грубият речен пясък се смесват в равни пропорции. Освен това се намесва малко въглен.

Дренажен слой

Преди да поставите готовата смес в саксията, препоръчително е да поставите на дъното 2-3 см разширен глинен дренажен слой. Формата на саксията може да бъде класическа, когато височината и ширината са равни или диаметърът може да бъде малко по-широк от височината.

Отначало може да изглежда, че да се грижиш за пурпурната мешреазия у дома е трудно. Това мнение е погрешно. Спазвайки изброените правила за грижа и поддържане на цветето, собственикът ще бъде възнаграден с възможността да се възхищава на необичайния външен вид, както и дълъг период на цъфтеж. Инвестирайки малко време и усилия, цветето няма да ви накара да чакате и ще ви зарадва с красивия си външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина