Солейролия - домашни грижи и размножаване

Тази зелена шапка от малки овални или кръгли листа се нарича салций. Красив храст може да пълзи по почвата, образувайки килим или да виси като водопад от зеленина по целия диаметър на саксията. Декоративността на това растение му позволява да бъде чест гост на композиции в аквариуми и флорариуми. В градината Солейролия създава необичаен дебел килим с височина до 5 см. В условията на апартаменти животновъдите засаждат този красив пълзящ мъж в саксии с големи палми или високи растения, за да покрие почвата с тях.

Описание на растението

Растението принадлежи към семейство Коприва. В дивата природа расте по бреговете на реки и водоеми на Средиземно море, сгушава се добре на скалисти терени. Когато е опитомена, Солейролия оставя всички изисквания за поддръжка, както в дивата природа - изобилие от светлина и влага. Ако се наблюдават тези два фактора, храстът ще радва със зеленината си през цялата година, много бързо расте и виси своите издънки.

Сочна зеленина сол

Често срещани сортове

В природата има само един подвид на това растение, който се нарича солта на Солейроле.

 • Gelksina Soleirolia е пълзящо почвопокривно растение, стъблата на което са плътно покрити с кръгли листа, не по-големи от 0,5 см в диаметър. Стъблата могат да достигнат 20 см дължина, те са тънки и много крехки. Много бързо расте зеленина, покривайки цялата повърхност на саксията. Цветовете на Gelksina са незабележими и леки.
 • Soleirolia Green е сорт, който се различава от предишния сорт по размер, храстът му достига до 20 см в диаметър. Миниатюрният сорт е придирчив към светлината и влагата, с липса на които губи своя декоративен ефект, простирайки дълги стъбла, почти не покрити с листа.

Сортове

Другите видове салций са дело на животновъди, които са се опитали да подобрят декоративността на това цвете:

 • необичаен сорт Argentea може да се похвали със сребрист цвят на овалните си листа;
 • Variegata има зелени, кръгли листа с бяла граница;
 • сорт Aurea има гъсто растящи овални листа със светло зелен цвят със златист блясък.

За ваша информация! Хората наричат ​​цветето „детски сълзи“ заради малките му листа.

Цветето получи името си в чест на своя откривател - навигатора и ботаник J. Soileroy. Той е донесен в Европа през 19-ти век и придобива своята популярност вече в края на 20-ти век, когато на мода влизат малки смеси от билки и цветя.

Солейролия: домашни грижи

Много производители вярват, че растението е много придирчиво и грижите за него ще бъдат твърде обезпокоителни. Да, солта няма да расте при нормални жилищни условия, тя се нуждае от специални условия. Но това не може да се нарече много сложно или оранжерийно.

Забележка! Декоративната коприва има крехки корени и издънки, но въпреки това растението е много устойчиво на резки промени в температурата, не се страхува от течение. Може да се възстанови от пълна суша.

Условия на задържане:

 • температурата през лятото не трябва да надвишава 25 ° С, оптимално - 20 ° С. През зимата 15-20 ° С;
 • осветлението трябва да е максимално, но разсеяно, тъй като меките листа могат да изгорят;
 • поливането е изобилно в горещите дни, важно е да се гарантира, че почвата е винаги влажна. Корените са тънки и лесно гният, ако в тигана има вода или в саксията няма добър дренаж.Сигнал, че в почвата има твърде много застояла влага - гниещи и потъмняващи кафяви листа в основата на стъблата;
 • влажността трябва да е тропическа. В горещите летни дни трябва да пръскате цветето три пъти на ден, тогава сочните и плътни зеленина ще станат благодарни в замяна. През зимата трябва да се пръска веднъж седмично. Ако влажността на растението е ниска, листата му ще отпаднат, а върховете на стъблата ще изсъхнат;
 • подхранването продължава от началото на активния растеж до септември. Обичайният сложен състав е подходящ не повече от два пъти месечно.

Важно!Подхранване с ежегодно обновяване на почвата не се изисква.

Зимни грижи

Тъй като светлината и влажността падат рязко, цветните стъбла често се простират, листата растат рядко и губят наситеността си на цвят. Ако уредите период на покой за растението, то то перфектно ще запази декоративния си вид. Когато температурата падне, тя преминава в режим на заспиване, растежът спира и цветето не изисква често поливане, пръскане и обилно осветление.

Забележка! Спалното растение може да бъде поставено на сянка и полусянка.

Важно е през този период да намалите температурата до 12-15 ° C и да я поддържате без колебание. Увеличението до 20 ° C ще събуди растението след хибернация и то ще започне да расте, а това изисква светлина и влажност. Намаляването на температурата до 8 ° C напълно ще унищожи цветето без възможност за възстановяване.

Солейролия е стайно растение, което не се чувства много комфортно през зимата.

Ако няма начин да се направи температурен режим за хибернация, трябва да вземете предвид няколко нюанса на зимуване:

 • за растежа на плътни стъбла е необходимо допълнително изкуствено осветление;
 • ако цветето стои до отоплителни уреди, въздухът ще е сух, което оказва пагубно влияние върху външния вид на цветето. За да увеличите влажността, трябва да поставите съдове с вода до саксията със солеролиум;
 • ако се наблюдава активен растеж, можете да го подхранвате веднъж месечно със сложен тор.

Периодът на пробуждане за коприва е края на февруари, началото на март. През този период растението се подрязва, трансплантира, поставя се на слънчево място и започва да се тори. В началото на пролетта, при подходящи грижи, може дори да цъфти. Въпреки че цъфтежът му не представлява цветна картина, този факт служи като знак за комфортните условия на живот на цветето.

Подрязване

Бушът губи своя декоративен ефект след 2-3 години растеж в същата саксия, така че често се обновява напълно. Ако салцийът е в съседство с по-голямо растение в саксия, можете да запазите декоративния му ефект след зимуване чрез подрязване.

За ваша информация! Образувайки къси издънки, премахвайки дълги и голи след зимуване, можете да получите зелена топка. Подрязването изобщо не наранява растението и не изисква допълнителна обработка на секциите.

По време на пресаждането също се препоръчва да се режат издънки, които са твърде дълги, за да не ги изтощават, докато се адаптират към нова почва.

Размножаване

Размножаването на салциевото цвете е лесно, има няколко начина. Средно първите силни корени се появяват в рамките на 20 дни.

Семена

Един от усърдните методи, трябва да се грижите за бъдещите кълнове всеки ден. Семената са достъпни само за закупуване. Трябва да се засява в купички със смес от торф и пясък в равни количества. Контейнерът трябва да се затегне с филм или да се покрие със стъкло, да се навлажнява чрез пръскане и да се проветрява всеки ден. Важно е да поддържате саксиите топли до 25 ° C и да не намалявате температурата, докато се появят кълнове.

Средно след месец разсадът може да бъде засаден в отделни саксии и да продължи да расте на открито.

Резници

Малките издънки трябва да бъдат отрязани или прищипани и изпратени в чаша вода или веднага за вкореняване в смес от торф и пясък. Когато засаждате в една саксия, е по-добре да изкорените няколко издънки наведнъж за бързия растеж на храста, а също и ако издънката не пусне корени или отнема много време, за да пусне корени в новата почва.

Важно! Струва си да се следи внимателно влажността на почвата, тъй като корените са склонни към гниене.

Поради крехкостта на корените е по-добре да се вкоренява директно в земята

Вкореняване

Един от най-лесните начини да се получи здраво ново растение е да се вкоренят издънките на майката. В този случай резниците не се изрязват, а се излагат на земята в нова саксия, която се поставя до саксията на майчиното растение. Скоро от части от издънките се появяват нови клони и растението е готово за независим живот, издънките на майката се отрязват.

Чрез разделяне на храста

Друг лесен начин за размножаване на салций. По време на трансплантацията корените се отделят заедно със земна бучка, тъй като са много тънки и крехки. Важно е да не се полива разделеното цвете след разделяне на храста, така че повредените корени да могат да заздравеят без образуването на гниене.

Прехвърляне

Салевролиум се нуждае от трансплантация две седмици след придобиването, когато свикна с новото място и условията на задържане. Възрастното растение трябва да бъде презасадено, докато расте, и да се промени почвата.

Препоръчително е да пресаждате цветето веднъж годишно.

Саксията трябва да е широка и ниска. Колкото по-широка е тенджерата, толкова по-красив ще бъде килимът върху нея. Ако саксията е висока, има възможност за задържане на влага в нея, което може да доведе до появата на гниене и гъбички. На дъното трябва да има много големи дренажни отвори, така че почвата да не натрупва влага.

Важно! Страните на саксията не трябва да са остри, за да не се режат деликатни издънки.

Растението не е придирчиво към почвата, живее лесно в обичайната търговска смес за зелени растения, обича смес за палми, тъй като не забравя корените си. Расте добре в смес от тревна почва с едър пясък или малки камъчета. Важно е почвата да диша и да не вкисва. Важно условие за здравословен растеж е дренажният слой - той трябва да е най-малко 2 см от експандирана глина или вермикулит.

След пресаждането е важно да оставите растението да почива няколко дни:

 • не поливайте и не пръскайте;
 • поставете в полусянка или сянка;
 • средната температура не е по-висока от 20 ° С.

Трансплантацията се понася без усложнения, при условие че се спазват всички препоръки. Първата горна превръзка може да се приложи след две седмици.

Солейролията е отлично декоративно растение, което може да се използва самостоятелно във вътрешността на къщата или да стане част от композицията. През лятото цветето расте прекрасно на чист въздух, украсявайки балкони и лоджии. Взискателните грижи за стайното растение със салтуролиум се компенсират от красотата и уникалността на този деликатен храст.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина