Сортове здравец - как изглежда лимонът и полският здравец

Мушкатото е непретенциозно растение, отглеждано в цветни лехи и стаи. Той има голям брой цветове, благодарение на което се използва в дизайна.

Сортове здравец

Има много видове здравец: професионалните градинари наброяват най-малко 45. Има около 70 хиляди от всички сортове, те могат да бъдат наречени най-екзотичните имена. Всички те се различават по отношение на зоналните условия на отглеждане, характеристиките на грижите, времето на цъфтеж, височината, листата и цветята и други свойства. Някои от тях могат да се извиват.

Как изглежда здравецът

Читателите се интересуват да знаят описанието на това как изглеждат здравецът. Това е едногодишна билка с височина около 50 см. Има яркозелени листа. Те са големи и имат приятен аромат на лимон. Те имат особен модел под формата на бяла граница. Някои сортове здравец имат двойни и по-тъмни листа. Това може да означава, че сортът е елитен. Семената на здравец са големи.

Растението цъфти по различно време. Цветята могат да имат всякакви цветове. Някои сортове не миришат. Ароматният здравец излъчва много приятна миризма, освежаваща помещенията. Особено красиви са цветята на пеларгония Копринен лебед, здравец Самобор, здравец Гурме.

Сортове пеларгония и здравец

Лимонен здравец

Това е вид ароматна пеларгония. Растението е доста високо, със сърцевидни листа, които имат остри върхове. Името е дадено заради характерната му миризма.

Важно! С малък контакт с листата (дори и да ги целунете), те издават здравословен аромат на лимон, освежаващ въздуха.

Лимоновият здравец расте до 70 см височина и 35 см ширина. Цъфти рядко. Листата имат красива грациозна форма и са в рамка под формата на дантела. Нюансите на листата варират от светло зелено до наситено зелено. При някои сортове листата показват лилави, бордо оттенъци.

Цветята са леки, малки, растат както самотни, така и в съцветия.

Лимоновият здравец обича много слънце. Ароматът му подобрява съня. Растението пречиства въздуха, затова се препоръчва да го поставите в кухнята. Мушкатото може да бъде на открито, като в този случай трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина.

Лимонен здравец

Не поставяйте растението близо до климатика, близо до батерията. Лимоновият здравец се страхува от течението. Оптималната температура на въздуха е около 20 градуса. Растението се нуждае от редовно поливане (ежедневно през лятото).

Пеларгония Лара Хармония

Той е един от най-често срещаните видове здравец. Пеларгонията е непретенциозна в грижите.

Интересно. Пеларгониевите цветя на Лара Хармония приличат на малки рози.

Хармонията на пеларгония лара има право стъбло с развити корени. Листата са кръгли, подобни на пръсти, тъмнозелени, с кървавочервен или кафяв кръг. Излъчва миризма на мента. Листата са покрити с меки, рунести косми.

Pelargonium Harmony цъфти дълго време: при благоприятни условия - през цялата пролет, лятото. Ако осветлението е добро, тогава Lara Harmony pelargonium може да цъфти през есента и дори през зимата. Ако растението цъфти целогодишно, то то има малки, бледи цветя.

След цъфтежа се появяват семенни шушулки. Растението може да издържи на студове до 28 градуса. Изисква добро поливане и не издържа на суша. Почвата трябва да е леко кисела. За да може растението да цъфти добре, трябва да добавите малко листна почва.

Пеларгонията изисква осветление и пространство.През лятото трябва да го поливате през ден.

Пеларгония Лара Хармония

Жълт здравец

Това е доста рядко растение. Бушът има гъста зеленина. Разклонени стъбла. Цветята се събират в сенникови съцветия. Листата са космат.

Жълтият здравец обича светлината и топлината и изисква много място. В същото време трябва да се избягва пряка слънчева светлина.

Забележка! Този вид здравец расте слабо в непосредствена близост до други растения. Оптималното разположение на жълтия здравец е източният и южният прозорец.

Има много разновидности на жълт здравец. Цветът на цветята им варира: от бледожълт до наситен, цветът на листата - от светло зелен до тъмно зелен.

Мушкато жълто

За жълтата пеларгония не е необходима твърде питателна почва. Дренажът трябва да се направи в саксията. Почвата трябва периодично да се разрохква.

Полен здравец

Това е тревисто многогодишно растение с коренище и наземна част с височина до 80 см. Дивият здравец е много по-нисък. Долните листа са перести, горните са къси. Стъблата са космат и имат приятен пикантен аромат. Цветята са предимно лилави, сини. В декоративните сортове те могат да бъдат хавлиени.

Храстите на полския здравец се вкореняват добре в градината. Цъфти поне 2 месеца.

Забележка! Бушът не губи своите декоративни свойства през целия сезон. В края на цъфтежа, до есента, листата стават червени, кафяво-лилави.

Мушкатото може да се изкопае на поляната или в края и да се засади в градината. Почвата трябва да е плодородна, умерено влажна.

Полен здравец

Здравец розово

Това е изправен, разклонен и вечнозелен храст. Достига 1,3 м височина. Клоните на розовия здравец с течение на времето се лигнифицират. Листата са с фини косми и приятен аромат на роза. Те са с форма на сърце. Петцветно цвете, поставено в чадъри. Всяко венчелистче има пурпурни ивици. Цъфти от края на зимата до началото на лятото с връх през пролетта.

Розовият здравец е топлолюбиво растение. Изисква малко влага. Чувства се добре в окачена кошница, контейнер. Розовият здравец не понася тежки студове.

Розов здравец

Пеларгониум рококо

Това е грандиозен и много красив сорт здравец. Цветята са много нежни и наподобяват рози. Те са групирани в красиви големи съцветия. Пъпките са големи и буйни. Венчелистчетата на Pelargonium Rococo имат нежен розов цвят. Листата са бледозелени.

Pelargonium Rococo е непретенциозно растение. Тя много обича слънчевата светлина, на сенчести места тя няма да цъфти обилно и красиво. За да може здравецът да радва с цветята си у дома, саксията трябва да се постави на добре осветена перваза на прозореца.

Съответствието с условията на осветление за рококо пеларгония гарантира наличието на големи цветя през целия вегетационен период. Именно на добре осветени места по листата се появява красив контрастен колан.

Оптималните температурни условия за растение са около 20-23 градуса през деня и 15 градуса през нощта. Чувства се добре на открито през лятото.

Почвата за здравец трябва да бъде питателна и рохкава. Поливането трябва да е достатъчно.

Пеларгониум рококо

Pelargonium Pink Rambler

Това растение се отличава с пъпки с рядък двуцветен цвят. Появата им наподобява роза. Храстът на Pink Rambler достига 60 см височина. Листата имат специфичен аромат и са богати на етерично масло от здравец.

Този здравец може да се отглежда у дома и в градината. Освен това, в градинската зона, тя ще даде пъпки от пролетта до началото на есента.

Интересно. Един храст дава над 20 красиви цветя на сезон.

Този здравец обича рохкава и не особено богата на хранителни вещества почва. Достатъчно е да засадите 10 разсада на един квадратен метър. Оптималното време за засаждане на открито е началото на юни. Първата седмица след засаждането, разсадът трябва да се полива обилно. Подхранване по това време не е необходимо.

Избледнелите съцветия на розовата пеларгония трябва да бъдат отсечени, така че растението ще насочи силите си към пъпките. Мушкатото се храни в топлите дни.

Pelargonium Pink Rambler

Pelargonium Grandiflora

В това растение горните 3 венчелистчета на цветето са големи, 2-те долни са по-малки. Цветята са големи. Някои цветя имат двойни съцветия с различни цветове: от бяло до лилаво. Издънките достигат 50 см височина.

Растението няма характерна миризма. Цъфти само няколко месеца. Пеларгонията изисква добро осветление (тя трябва да бъде защитена от парещите лъчи на слънцето). При горещо време тя трябва да бъде засенчена на прозореца, за да няма изгаряния. Идеалното място за пеларгония е остъклен балкон или лоджия.

През зимата в процеса на грижа за Grandiflora pelargonium у дома е необходима температура от около 15 градуса, в противен случай няма да цъфти през пролетта. Тя се нуждае от добро поливане и отводняване. Невъзможно е да се запълни растението - то ще умре в блатната почва. През пролетта и лятото трябва да подхраните пеларгония с калиеви торове. Премахнете изсъхналите цветя. Трансплантирайте растението на всеки 3 години.

Pelargonium Grandiflora

Хималайски градински здравец

Това е красиво цъфтящо коренище многогодишно растение. Стъблата на хималайския градински здравец и пленум са ниски и разклонени, високи до 30 см. Цветовете са големи, лилави, сини или сини, с червени жилки с цвят на домат. Хималайският здравец цъфти от края на пролетта до средата на септември.

Растението обича слънцето, но се чувства добре в сенчести зони. Тук цветята стават по-големи.

Засаждането и грижите за хималайските градински здравец са лесни. Гераниумът обича почвата да се разрохква и да се напоява добре. За обилен цъфтеж е важно да го подхранвате със сложни торове.

Хималайският здравец се нуждае от обилно поливане.

Хималайски градински здравец

Пеларгония Ричард Хъдсън

Това растение се отглежда в Русия само като стайно растение. Бушът е много компактен и плътен. Листата са малки, зелени. Цветята са двойни, краищата им са назъбени. Розов нюанс с малки пръски, петна, може да се различава при някои сортове. Съцветията са гъсто опаковани.

Осветлението за сортовата пеларгония на Ричард Ходжсън не трябва да бъде прекалено интензивно. По обяд растението трябва да бъде засенчено. Прохладата е важна за него през нощта. Пеларгонията зимува при температура около 10 градуса, след което ще цъфти по-добре. Проектите са вредни за пеларгония Ричард Хъдсън.

Пеларгония и здравец - едно и също нещо или не

Пеларгонията и здравецът са много сходни на външен вид. Те обаче се различават:

  • те не могат да бъдат пресичани, защото са генетично различни;
  • здравецът идва от северните райони, така че толерира добре слана;
  • пеларгонията е жител на южните страни, през зимата трябва да е в оранжерия или у дома;
  • Пеларгонията се отглежда на балкони, здравецът може да се чувства чудесно в градината, това е разликата.

Непретенциозността на мушкатото, високите му декоративни качества доведоха до широкото разпространение на растението сред производителите на цветя. Правилно подбраните условия за растежа му дават възможност да се насладите на красив и дълготраен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина