Цвете Spathiphyllum domino - домашни грижи

Spathiphyllum Domino е стайно растение, което се отличава със своите декоративни качества и невероятен цвят. Изглежда много красиво както през периода на цъфтеж, така и през периода на покой, когато има само листа. Грижата за това цвете е съвсем проста; дори начинаещ цветар може да го отглежда.

История на появата

В началото на 19 век цветето спатифилум е забелязано за пръв път от германския ботаник Густав Уолис в земите на Колумбия.

Цвете в интериора

През 60-те години на ХХ век това растение е пренесено на територията на Европа.

Описание и външен вид

Spathiphyllum domino е хибрид, получен в резултат на селекционна работа на растението spathiphyllum. Принадлежи към семейство Aroid. Особеността на цветето е, че на практика няма стъбла, неговите ланцетно-овални зелени листа с бели петна растат директно от почвата. Стрели с невероятни цветя също се появяват от земята. Височината на стъблата може да достигне 40 сантиметра.

Цветето цъфти обилно

По време на периода на цъфтеж растението излъчва много приятен аромат. Поради дългия период на цъфтеж, спатифилумът се нарича още "женско щастие".

Кога и как цъфти

Видове цветя

Цветята на спатифилум са бели с бледозелени жилки. Те имат деликатен аромат.

Цветни форми

Цветето спатифилум наподобява царевично класо с бяло одеяло около него.

Период на цъфтеж

Спатифилум обикновено цъфти в продължение на 6-8 седмици от началото на март до края на септември.

Снимка 6 Спатифилум с цвете

Лечебни свойства

Спатифилумът отделя биологично активни вещества, които помагат на човек да облекчи стреса. Притежава фитонцидни свойства, способен е да пречиства въздуха от извисяващи се в него микроби и гъбички.

Забележка! Спатифилумът е отровен, тъй като листата му съдържат калциев оксалат, който причинява дразнене на лигавиците и възпаление на очите. При напускане трябва да се използват ръкавици.

Как да се различи от другите видове

Spathiphyllum Domino има неравен цвят на листата - зелено с бели петна. Спатифилумът от сорта Близнаци се различава от сорта Домино - листата на тези два вида са много различни. Spathiphyllum Gemini jemini има зелени листа със светлозелени ивици.

Зелени листа от спатифилум домино

Петната са по-големи и са разположени отстрани на средата на листа под формата на рибена кост. Разликата между спатифилум пикасо на Пикасо и Домино или Близнаци е, че има разлики в листата. При Пикасо те са по-бели. На храста има листа с големи бели ивици и напълно бели.

Домашни грижи

За спатифилум Домино домашните грижи изискват спазване на определени правила.

Температура

По време на активния вегетационен период оптималната температура е -22-24 C °.

Луксозни листа от спатифилум

През зимата, през периода на покой, - + 16-17 ° C.

Осветление

Сортът Домино се нуждае от много разсеяна светлина; трябва да бъде засенчен от активна слънчева светлина. Поддържането на цветето на сянка ще влоши качеството на цъфтежа и ще намали декоративните свойства на листата.

Поливане

През топлия сезон цветето се полива на всеки 2-3 дни, през зимата - веднъж седмично. За напояване се използва само пречистена и топла вода.

Важно! Обилното поливане ще осигури на растението истинска декоративна красота на листата и цъфтежа.

Пръскане

През лятото е по-добре да пръскате растението всеки ден, през зимата - веднъж на 3-4 дни.

Влажност

Spathiphyllum Domino се нуждае от висока влажност на въздуха - най-малко 40%.

Овлажняване на цвете с пулверизатор

Също така си струва да изтриете листата с гъба и топла вода.

Грундиране

За засаждане на растения са подходящи специални почвени смеси, те могат да бъдат закупени в магазин за цветя. Можете също така да подготвите почвата сами. Съставът трябва да включва торф, листна земя, хумус, пясък, натрошена кора от дървета и въглища. Всички са взети на равни части.

Подхранване

Подхранването се извършва със сложни течни торове. Необходимо е да се направи превръзка през периода на активна вегетация и цъфтеж. За да се поддържа красотата на листата, азотни торове могат да се добавят към почвата на всеки две седмици.

Грижи за почивка

Преди образуването на пъпки, веднъж на 14-20 дни, си струва да направите калиево-фосфорно торене. След цъфтежа е необходимо да се намали количеството поливане и да не се прилагат торове, тъй като през зимата растението е в период на покой.

Оставяне по време на цъфтежа

По време на цъфтежа е важно да се премахнат всички съцветия, които са избледнели, това ще помогне за запазване на декоративния вид на храста и ще насърчи ново изхвърляне на пъпки.

Подрязване

Подрязването се извършва при необходимост, ако има летаргични или сухи листа, както и след приключване на цъфтежа. Всички дръжки, които вече са избледнели, се отрязват.

Прехвърляне

Растението се трансплантира в нова саксия заедно със стара буца пръст. След пресаждането цветето се полива, горната превръзка се прилага само след 3 седмици.

Снимка 8 Прехвърлете в нов съд

Опции за разплод

Спатифилумът може да се отглежда от семена или да се размножава чрез вкореняване на резници или разделяне на храст.

Снимка 7 Спатифилум Домино в саксия

Покълващи семена

Семената на растенията се полагат в подготвен субстрат, състоящ се от градинска пръст и речен пясък. Насажденията се покриват с фолио и се оставят при температура от + 18-20 градуса. Когато се появят първите издънки, температурата се понижава до + 10-15 градуса. Водата, тъй като горният слой на земята изсъхва.

Вкореняване на резници

Младите стъбла се избират от храста и се изрязват под прав ъгъл. Всички листа се отстраняват отдолу, обработват се със стимулант на растежа на корените и се засаждат в земята. По време на периода на вкореняване засаждането е покрито с филм. Когато резниците се вкоренят, трябва да премахнете подслона и да се грижите за него като за възрастно растение.

Част от храст

Бушът се изважда от саксията и се разделя на няколко части. Освен това всички части на храста трябва да бъдат трансплантирани в нови саксии и напоени добре. Нанесете тора след 1 месец.

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки че спатифилумът на Домино е непретенциозен в грижите, с него могат да възникнат следните проблеми.

Капки пъпки и листа

Спатифилумът се разболява от течението и изхвърля листата си, трябва да защитите растението и да не го поставяте на прозорците, които се отварят за проветряване през зимата.

Листата пребледняват

При липса на комплексно минерално торене цветята на растението ще се свият, листата ще побледнеят и ще забавят растежа.

Върховете на листата изсъхват

Причината е сух въздух. Необходимо е постоянно да се пръска и да се използва овлажнител. Също така може да се наблюдава пожълтяване на листата при поливане с твърда вода или поради недостатъчна влага в почвата.

Липса на цъфтеж

Причината не е достатъчно светлина, поливане или торене. Също така трябва своевременно да премахнете избледнелите съцветия.

Долните листа отпадат

Причината е наличието на насекоми вредители. Необходимо е храстът да се обработи с тютюневи трохи.

Вредители

Най-често цветето се удря:

  • Паяк - прилагайте инсектициди;
  • Щит - лечение с тютюневи трохи;
  • Листни въшки - използвайте химикали;
  • Mealybug - третирайте листата с алкохол.

Знаци и суеверия

Смята се, че ако спатифилум влезе в къщата, тогава жените ще намерят щастие: неженените хора ще се женят, тези, които са женени, ще намерят хармония в отношенията.

Спатифилум Домино в саксия

Допълнителна информация. Цветето ще помогне да се намери разбирателство с партньор, а също така ще премахне всички кавги между жителите на къщата от различни възрастови категории.

Когато се грижите за спатифилум, трябва да се придържате към всички правила за отглеждане, тогава той ще зарадва със снежнобяли цветя и невероятен аромат за дълго време.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина