Спатифилум - присаждане на цветя у дома

Популярността на спатифилум се дължи не само на изискания модел на храста. Популярно е мнението, че присъствието на растение в къщата носи любов с него. В процеса на отглеждане възниква въпросът как да се трансплантира цветето "женско щастие", за да се осигури интензивното му развитие.

Описание на растението спатифилум

Бушът няма стъбла, малки листа растат директно от корените, образувайки плътни зелени гроздове. Корените са доста къси. На рудимента на стъблото се виждат малки грудки. Това са въздушни корени, характерни за растенията от семейство Ароидни. Листната пластина е овално удължена, заострена, със забележима средна жилка.

Как изглежда едно растение

Страничните вени също са ясно видими. Малки цветя образуват бяло ухо на дълъг дръжка, около което от едната страна има бял овален воал със заострен връх. Името спатифилум отразява специфичния външен вид на цветето: на гръцки "spata" означава воал, а "phillum" означава лист.

Грациозният цъфтеж на спатифилум продължава няколко седмици, от средата на пролетта до юли. Някои сортове цъфтят от края на март до началото на есента. При добри грижи растението образува цветя също през есента.

Ако спатифилумът не цъфти дълго време, трансплантацията, извършена в съответствие с правилните препоръки, активира жизнеността на растението. В популярната вътрешна култура периодът на покой започва през октомври и продължава до януари. По това време осигурете температура най-малко 16 ° C и рядко поливане. При висока влажност на въздуха цветните стъбла се създават през зимата.

За успешното развитие на спатифилум е необходимо да се спазват следните изисквания:

 • постоянна висока влажност на въздуха;
 • умерено поливане, така че субстратът да е постоянно леко влажен;
 • обилно пръскане, тъй като растението идва от тропически гори;
 • разположение в зона на разсеяна светлина или изкуствено осветление, но не на пряка слънчева светлина;
 • за предпочитане северното изложение или поставяне на прикрепени платформи близо до прозорци;
 • комфортна температура в рамките на 20-23 ° С.

Важно! Ако спатифилумът е постоянно в дълбока сянка, листата стават малки.

Защо има нужда от трансплантация на спатифилум

Растението расте добре, ако има достатъчно място за корените. Трансплантация на спатифилум у дома се извършва в такива случаи:

 • храстът току-що е закупен и е в малка саксия;
 • редовно на всеки 3-5 години през пролетта, за да се осигури развитие, тъй като храстът расте бързо, а корените се преплитат, канапират около целия субстрат, стърчат към повърхността;
 • ако долните листа вътре в храста изсъхнат;
 • за възпроизвеждане, като изберете от снопа фрагмент, където има точка на растеж и корени.

Има и друга важна причина, когато трябва да помислите как да трансплантирате спатифилум по-бързо: при липса на цъфтеж.

Допълнителна информация. Пресаждането не е необходимо, ако върховете на листата пожълтяват. Това е знак, че въздухът в стаята е твърде сух за спатифилум.

Ръководство за трансплантация след покупка

Растението от магазина се трансплантира след 15-25 дни. Времето за изчакване преди презасаждането на спатифилума служи за приспособяването му към новите условия в жилищна сграда. За храста температурата и светлината се променят драстично.Непосредственото засаждане в нов субстрат ще бъде излишен стрес. Обрасли храсти обикновено се преместват чрез претоварване, без да се счупи старата земна бучка.

Корени

Действия стъпка по стъпка, когато трябва да засадите наскоро закупено и вече аклиматизирано растение:

 • преди разсаждане спатифилумът в контейнер се полива обилно;
 • когато водата се абсорбира, растението се отстранява внимателно, изследват се корените и се избира използваният дренаж;
 • поставете растението в нова саксия върху положения дренаж и малък слой пръст, ако е необходимо, изпъкналите процеси се изправят и поръсват с пръст;
 • горният слой на субстрата се уплътнява и напоява;
 • ако субстратът се утаи след поливане, добавете подготвена почва.

Характеристики на пресаждането на цъфтящ спатифилум

Случва се внезапно да възникне проблем как да засадите спатифилум в разцвет. Растението ще издържи лятното движение без травматични последици. Придържайте се към следните правила:

 • субстратът се полива обилно, след това след 30-40 минути се изважда от контейнера;
 • ако трансплантацията се извършва поради признаци на заболяване, корените се изследват и изгнилите се отрязват с остър дезинфекциран нож и също се съкращават твърде дълго;
 • дръжките се отрязват с резачка в основата, така че растението да насочва енергия само за адаптиране в нов субстрат;
 • премахнете пожълтели, изсъхнали листа и тези, които току-що са започнали да се образуват;
 • актуализираният храст се поставя в саксия, субстратът се излива и уплътнява.

Можете да засадите голям развит храст от спатифилум като цяло, по-добре е да го разделите на няколко части със здрави коренища. Ако се извършва претоварване, без много намеса в кореновата система, се оставят няколко млади цветя, старите се премахват.

Дръжки

Създавайки комфортни условия за спатифилум след трансплантация, те се грижат за достатъчна влажност. През първите 10-13 дни се поставя рамка над храста, а отгоре се поставя пластмасова обвивка. Подслонът ще предпази растението от бързо изпаряване на влагата.

През този период субстратът се полива, след като горният слой изсъхне. Листата се пръскат веднъж на ден. В случай, че листните пластинки увиснат, пръскането се увеличава, до 2-3 пъти на ден.

Забележка! Премествайки растението от един контейнер в друг, зачатъците на въздушните корени остават на повърхността. Издънките постепенно растат и се задълбочават в почвата.

Правила за подбор

Когато засаждате голям храст от спатифилум или прехвърляте закупено растение в нов контейнер, обърнете внимание на избора на саксия и почва, препоръчани за закрита култура.

Пот

При избора коя саксия е необходима за спатифилум, се определя размерът на предишната. Растението се засажда в контейнер, който надвишава бившия контейнер с 1,5-2 см ширина и височина. Флористи забелязали, че спатифилум цъфти обилно, когато корените покриват целия субстрат.

Подрязване

В твърде просторна саксия храстът ще изгради кореновата система и едва след това ще изхвърли дръжките. Подходящи са контейнери с отвори в дъното, през които излишната вода се влива в тигана след поливане. Както при всяко стайно растение, за спатифилум е необходим дренаж от 1-2 см.

Почва

Спатифилумът се развива добре в слабо кисел субстрат, рН 5-6,5, хлабав и с лека структура. В такива смеси за заливане излишната влага се просмуква в картера. В търговската мрежа те избират универсална смес за ароидни или тропически цъфтящи растения, която се смесва с шепа пясък. Много производители подготвят субстрата сами. Можете да изберете подходящ, обикновено най-простият в изпълнение, от няколко опции:

 • 3 части торф, 2 части листна почва, по 1 част хумус, пясък и костно брашно;
 • 1 част листна почва, торф, хумус, пясък, 2 части копка земя;
 • 1 част от листна почва и торф, половината от почвата и пясък.

Пот

Използва се конски торф. Дървесна кора, кокосови влакна, въглища и тухлени стърготини също се добавят към основата за разхлабеност.Добавките съставляват не повече от 10% от общата маса. Поставят и мъх сфагнум, който предпазва почвената смес от изсъхване.

При пресаждането се добавя тор - 0,5 чаена лъжичка суперфосфат. Ако субстратът се приготви самостоятелно, земята се разлива с тъмно розов горещ разтвор на калиев перманганат.

Торове

За добър цъфтеж спатифилумът се поддържа редовно с подхранване, в противен случай ще расте красив зелен храст, но без оригиналните бели корици с цветни кочани. Или дръжките ще бъдат изхвърлени за кратко време и на дълги интервали. Особено важно е да се подхранва растението през пролетно-летния период, когато се активират всички процеси: веднъж на 10-16 дни.

Грундиране

През зимата, когато започне периодът на покой в ​​културата на стаята, субстратът се опложда веднъж на всеки 30 дни. Спатифилумът реагира добре на органичните торове, които се предлагат в магазините, особено птичи тор. Подходящи са и всякакви универсални препарати за цъфтящи стайни растения: "Цвете", "Азалия" и други.

Ако не е било приложено торене в края на февруари или през март, спатифилумът завършва цъфтеж през юни и цветните дръжки не се образуват отново. В същото време не трябва да се дават твърде много азотни препарати, тъй като зелената маса ще расте, но не и пъпките.

Забележка! Флористи забелязаха, че появата на кафяви петна по листните листчета е доказателство за излишък от хранителни вещества.

Домакините често напояват „женското щастие“ с охладена течност след варене на тестени изделия или картофи, използвани от аквариума с вода. В късните есенни и зимни периоди, когато интензивността на естественото осветление намалява, хуминовият тор "Универсален растителен балсам" се използва за спатифилум. Лекарството стимулира културата и помага да се справи с липсата на светлина.

Как да изберем точното време за трансплантация

Най-доброто време за планирана трансплантация на спатифилум е пролетта. Промяната на почвената смес ще даде на растението нови хранителни вещества, корените бързо ще придобият своята маса и пъпките ще започнат да се образуват. През този период също се засаждат обрасли храсти.

Зеленият остров спатифилум с изящни листа и бели прицветници се нуждае от презасаждане от време на време. Подмяната на субстрата и подхранването имат благоприятен ефект върху развитието на стайното растение и стимулират нова вълна на цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина