Цвете спатифилум - размножаване у дома

Като красиво цъфтящо растение, спатифилумът е много популярен. Това се улеснява от лекотата на грижи, декоративността, способността да се създаде благоприятна атмосфера в дома. С малко внимание можете да постигнете значителни резултати. Мнозина се интересуват от това как да размножават спатифилум. Въпреки че процедурата не изисква много опит, познаването на методите и спазването на правилата са от съществено значение.

общо описание

Овалните листа на растението със заострен край растат от земята; стъблото отсъства при много видове. Резниците растат от коренището с листа от 15 см до 1,5 м височина. Целта на пролетния цъфтеж е да привлече насекоми за опрашване и развитие на семена. Понякога процесът се наблюдава многократно през цялата година. В растителното царство на тропиците и субтропиците спатифилумът е разположен на долното ниво. Липсва му толерантност към ярка слънчева светлина. При пълното му отсъствие периодът на цъфтеж може да бъде намален наполовина.

Спатифилум в естествено местообитание

Растението се чувства добре на сянка, предпочита разсеяна светлина. Когато върху него попаднат ярки директни лъчи, листата избледняват и изсъхват. Въз основа на този модел се избира прозорец на север, запад или изток, за да се постави културата в къщата.

В Европа спатифилумът се появява в края на 19 век, когато е донесен от джунглата на Америка. За откривател се счита германският изследовател Г. Уолис, на когото е кръстен един от сортовете.

Как спатифилум се размножава in vivo

Как се размножава цветето спатифилум? Интересно е да научите за този процес в природни условия. Родната земя на растението е Южна Америка, присъства и в тропиците на Азия, във Филипините, в Централна Америка. Разположен е в сянката на големи дървета и по заблатени речни брегове. Дивата природа разкрива десетки видове, различаващи се по размер и цвят на венчелистчето (платна). В домашното цветарство се вкореняват само бели екземпляри с издръжливост.

За успешното размножаване с розетки и семена растението се нуждае не от толкова светлина и температура (от 15 до 32 градуса), колкото от достатъчна влажност на околната среда, както и от липса на течение и охлаждане на почвата. Размножаването чрез семена е практически възможно само в природата, когато те веднага попаднат в благоприятна среда за покълване. Вегетативният метод (резници, розетки) е възможен и на закрито със значителен растеж на корените.

Изисквания към условията на задържане

При твърде малко светлина зеленината няма да се промени по много благоприятен начин. Въпреки че се сгъстява, става плитко и се разтяга. Успешното размножаване, както и цъфтежът, който в благоприятен случай радва с продължителността си, са под въпрос. Новите растения не се вкореняват при липса на осветление.

Вкъщи искам спатифилум да се размножи и да получи стабилен цъфтеж, здрав вид. Изходът е в спазването на природните условия. В допълнение към избора на перваза на прозореца, можете да добавите подсветка с конвенционална лампа. Растението й възприема благоприятно.

Внимание! През лятото е препоръчително да държите саксийната култура на балкона или в градината, като изберете леко засенчено място, за да предпазите зеленината от изгаряния.

Има и други изисквания, които осигуряват благоприятно размножаване на спатифилум:

 • Стайна температура. Когато падне с по-малко от + 18 ° C, развитието спира. Спатифилумът и неговият процес изискват 22 или 23 градуса за оцеляване. Въпросът може да бъде решен с мини оранжерия.
 • Проектите водят до болести дори при възрастни растения, особено младите ще страдат от тях.
 • Влагата на почвата се изисква значителна, без да изсъхва, в противен случай листата ще изсъхнат. Но също така излишъци, застояла влага водят до смъртта на корените. Листата в този случай е покрита с тъмни петна.

Младите разсад са много чувствителни към режима на влага. Нараняването също може да я убие. Естествената среда за отглеждане е влажен въздух. В стаята растението ще изисква пръскане. Ще се размножава по-добре в оранжерия. Естествените начини за отглеждане на плантация са свръхрастежът на коренища. В основата на растението се образуват нови розетки, а естествената сеитба също се случва след цъфтежа.

Характеристики на размножаването у дома

Този представител на Aroids е малко отровен и може да причини алергии. Когато се справяте с него, трябва да се пазите от дерматит. Но той не отделя вредни вещества във въздуха. Напротив, той перфектно почиства околната среда. За да създадете такъв ефект, в една стая трябва да има около 7 копия.

Отглеждане на спатифилум

Получаването на допълнителни растения не е проблем. Тези, които харесват тази култура, могат да възпроизведат съществуващ екземпляр от спатифилум. Дори начинаещи домашни ботаници ще се справят с просто действие.

За да бъде процедурата успешна, трябва да следвате правилата. Забелязвайки добър растеж, цветарът се интересува от това как спатифилум може да се размножава у дома.

От възрастен екземпляр се получават три вида посадъчен материал:

 • семена;
 • резници;
 • части от храста за разделяне.

Хората, които харесват спатифилума в къщата, решават да разширят плантацията. Важно е да се избягват редица често срещани грешки. Най-популярните методи за разплод са резници или разцепване на коренища. Използват се и семена от закрит спатифилум, като се засяват. Този метод е по-рядко срещан поради редица трудности.

Характеристика на грижите за растенията е необходимостта от редовна трансплантация. Препоръчително е този процес да се използва за едновременно възпроизвеждане.

Ръководство стъпка по стъпка за размножаване чрез резници

Успехът на вегетативното размножаване е много вероятно, той е приложим за почти всички представители на флората. Разделянето на храст е прост процес и трябва да се извършва внимателно. Тайната на вегетационния сезон е, че образуването на „деца“ в основата ви позволява успешно да трансплантирате. Листната розетка има малки корени; през пролетта те лесно се отделят.

Време е да трансплантирате спатифилум

Последователност:

 • Необходимо е да се инспектира и да се намери растителен материал (розетки, издънки).
 • Малките издънки, излезли от почвата, са с размер до 3 см. Ако не се отделят, те ще се увеличат и ще образуват нова голяма розетка. С помощта на остър нож те се отрязват по едно свързване по свързващия гръбнак.
 • Потомството се изважда, изследва се дали има корени и след това се засажда в земята. Обикновено те правят оранжерия или оранжерия за адаптация. Ако няма коренова система, тя може да се отглежда предварително в контейнер с вода.

Внимание! Препоръчително е да избършете ножа с алкохол срещу гъбички.

От стъблата

Методът за това как да се размножава спатифилум чрез резници и как да се вземе издънка не е единственият възможен по време на вегетацията. Стайното цвете също е подложено на разделяне на коренища.

Метод стъпка по стъпка:

 • Пролетният период се избира едновременно с необходимата трансплантация.
 • Коренището се изрязва с остър нож. Разфасовките се поръсват с въглен (не се активират).
 • Получават се отделни стъбла, които се засаждат под прозрачна капачка.

Коренните резници се вкореняват в почти всеки случай, но само опитни цветари извършват процедурата правилно. Рискът от разваляне на оригиналното растение е много голям.

От листата

Размножаването на спатифилум чрез лист като бегония е невъзможно. Просто потопена във вода или заровена в земята, тя не дава корени, тя умира. Следователно методът не се прилага за тази култура.

Как да покълнат издънки на спатифилум във вода

Розетки с листа и малки корени могат да се държат в съд с вода. С течение на времето кореновата система ще расте.

Разделяне на храста спатифилум

Цветът се засажда в отделен контейнер и се създават необходимите условия за поливане, температура (около 22 градуса), осветление.

Инструкции за отглеждане от семена

Методът за размножаване на семена не е надежден. В повечето случаи успехът не се постига. На теория това се счита за възможно:

 1. Ще се изисква изкуствено опрашване, което не всеки успява у дома.
 2. Ниска кълняемост, особено с течение на времето. Можете да се надявате само с незабавна сеитба.
 3. Торф и пясък почва не гарантира оптимални условия на влага и вентилация, дори ако създадете оранжерия.

Поради всички тези причини е по-лесно за производителя да размножава реколта, използвайки вегетативни методи.

Как правилно да се разделя спатифилум по време на трансплантация

Как правилно да разделяме спатифилума по време на трансплантация? Корените трябва да бъдат разплетени, като се внимава да не се повредят. Резниците могат да се вкореняват в перлит, мокър пясък. Препоръчва се всеки храст да се покрие с прозрачна капачка с вентилационни отвори или редовно проветряване. След като всяко рязане укрепи кореновата система, тя се прехвърля върху субстрат от трева, торф, пясък, листна почва, 1: 2: 1: 2.

Внимание! Когато мъх сфагнум се добави към почвата, рязкото изсъхване ще бъде предотвратено.

Когато разглеждаме как се размножава спатифилум, имаме предвид многото му предимства. Той съчетава привлекателност с възможността да направи въздуха по-чист. Използвайки описаните методи и правила, ще бъде лесно да се справите с тази процедура.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина