Spathiphyllum chopin - описание на домашно цвете

Спатифилум, произхождащ от тропически гори, расте там в долния слой на храсталака, под сянката на високи дървета. Въпреки че е невъзможно да се създадат условия в дом, който да прилича на влажни екваториални гори, растението процъфтява и произвежда очарователни цветя, които могат да украсят интериора на елегантно обзаведен апартамент.

Описание

Интересно. Името "Spathiphyllum" произлиза от гръцките "spatha" (воал) и "phyllon" (лист), тъй като съцветието му е обвито в лист, който прилича на голямо единично цветно венчелистче.

Растението има красиви не само цветя, но и листа: тъмнозелени, лъскави, с остри връхчета и дълги дръжки, събрани в плътни розетки. На долната им повърхност вените се появяват забележимо. Краищата са гладки или леко вълнообразни.

Спатифилум в природата

В описанието на спатифилума на Шопен характерна особеност е пълното отсъствие на стъбло, листата растат директно от подземното коренище (многогодишно стъбло), обикновено удължено и функциониращо като орган на резервното натрупване. На външен вид прилича на корен, но има пъпки отгоре и корени отдолу. Височината на храста е 30-60 см, ширината е 30-50 см.

По време на цъфтежа оригинални бели цветя с деликатен аромат, оформени като крила, се издигат върху издънките, издигащи се над листата.

Това, което обикновено се нарича цвете - бяло крило, всъщност не е. Този прицветник е модифициран лист, който се увива около пъпките, за да ги предпази и да привлече насекоми. Самото съцветие е с форма на кочан и се състои от мъжки и женски цветя. Прицветникът става бял, когато достигне зрялост, но с времето става бледозелен.

Цвете спатифилум

Спатифилум Шопен обикновено цъфти от пролетта до есента, шест месеца след пресаждането, докато се появят първите цветя. Този период се счита за активен в живота на растението, съответно за него се осигуряват интензивно поливане и хранене.

Лечебни свойства

В допълнение към своята декоративна стойност, спатифилумът на Шопен има способността да пречиства въздуха от токсични вещества. Той също така абсорбира спорите на плесени и вредното електромагнитно лъчение. По време на фотосинтезата вредните вещества се абсорбират от околната среда.

Спатифилум Шопен

Допълнително полезно свойство е, че спатифилумът превръща въглеродния диоксид в кислород.

Интересно. Проучвания, проведени от американски учени, показват, че растението абсорбира следните опасни съединения: формалдехид, бензен, ксилол, въглероден диоксид, трихлоретан.

История на появата в Русия

Spathiphyllum принадлежи към семейство Araceae, роден в тропическа Америка. Европейците научиха за това, след като германският учен Густав Валис откри и описа растението. Уолис не се завърна от експедицията, по-късно един от видовете цвете беше кръстен на него - Spathiphyllum wallisii. През 19-ти век това растение започва да се култивира в Европа, като в същото време прониква в Русия.

Новите сортове спатифилум започват да се развиват не толкова отдавна - преди 50-60 години. Спатифилум Шопен се появи в резултат на работата на животновъдите.

Други видове и разлики

Днес има много хибридни сортове със свои отличителни характеристики. Най-подобни видове на спатифилум Шопен:

 1. Танго. Външните разлики между спатифилум Танго и Шопен са толкова малки, че често се бъркат. Размерите на възрастните растения са почти идентични, формата на листата и цветята също. Лека разлика може да бъде по-вертикалното разположение на листните резници при сорта Tango, докато листата на друго растение са склонни да образуват розетка;

Спатифилум танго

 1. Cupido (Cupido Opal). Сортът, отглеждан в Холандия, се отличава с характерната форма на външния бял лист близо до съцветието, наподобяващ конус;

Спатифилум Купидо

 1. Верди. На ширина не надвишава 35 см, на височина достига 70. Обилен цъфтеж;
 2. Алфа. Растежът на листата много прилича на сорта Шопен, цъфти от януари до декември, тоест почти през цялата година.

Основните отличителни характеристики на спатифилума на Шопен, които осигуряват високата му популярност, са непретенциозни грижи, обилен цъфтеж, придружен от лек аромат и устойчивост на вредители.

Характеристики на грижите

Спатифилум Шопен принадлежи към неизискващите растения, лесно се отглежда. Необходимо е обаче да се създадат комфортни условия за живот за здравето на растенията и стабилен дългосрочен цъфтеж.

Температура

Идеалните температури са 18 ° C през нощта и 20-25 ° C през деня. Ако тези условия са изпълнени, цъфтежът ще бъде постоянен от пролетта до есента. За кратък период и осигурявайки необходимата влага, растението може да издържи на температури до 30 ° C. Напротив, той се страхува повече от студа и не понася температури под 15 ° C.

Важно! Спатифилумът е слабо устойчив на течение и опушена среда.

Осветление

В родината си Спатифилум е свикнал с полусянка и се чувства добре дори в слабо осветения северен прозорец. Липсата на светлина обаче уврежда растението - листата се разтягат и пребледняват. Пряката слънчева светлина също е опасна - бързо се появяват изгаряния. Най-добрият избор е разсеяното осветление.

Поливане

Спатифилумът се нуждае от висока влажност. Основни условия за поливане:

 • светло и топло място - повишена нужда от вода;
 • сенчесто и хладно място - необходимо е по-малко поливане;
 • оптимален напоителен ритъм - винаги когато горният слой на почвата се чувства сух.

Пръскане

Растението се нуждае от ежедневно пръскане. Водата трябва да е мека, със стайна температура. Цветята и пъпките са защитени от влага при пръскане, например с найлоново фолио.

Пръскане на спатифилум

Влажност

Когато се грижите за спатифилума на Шопен у дома, е необходимо да осигурите висока влажност. Не се препоръчва инсталацията да се поставя в близост до отоплителни устройства. Добър ефект дава инсталирането на съдове с вода до него.

Грундиране

Тъй като влагата не трябва да застоява, на дъното на саксията се полага дренажен слой от пемза, чакъл и тухлени чипове. Субстратът трябва да е плодороден, рохкав, с леко кисела реакция. При самоподготовка на почвата е необходимо да се смесват листни и дернови почви, пясък, компост от листа в равни пропорции.

Подхранване

По време на активната фаза на цъфтеж, обикновено от пролетта до късна есен, растението изисква подхранване. Торете веднъж на 2 седмици. За да се грижите правилно за растението, е наложително да проучите състава на торовете. За спатифилум Шопен, който дава обилен цъфтеж, за предпочитане е да се използват торове, съдържащи най-голямо количество калий (К) и други важни микроелементи: фосфор (Р) и азот (N). Значително за растението, но в по-малки количества, желязо (Fe), манган (Mn), мед (Cu), цинк (Zn), бор (Bo), молибден (Mo).

Важно! Ако торът е универсален за всички видове растения, посочените дози трябва да се намалят с 4 пъти.

Зимни грижи

През периода на покой броят на поливките се намалява, храненето спира.Ако растението продължава да цъфти, можете да го оплождате веднъж месечно. Температурата трябва да се поддържа най-малко 16-18 ° C.

Подрязване

Подрязването не се изисква за билка, но има ситуации, когато все пак трябва да вземете ножица:

 • листата са напълно или частично изсъхнали, кафяви;
 • кореновото гниене се отстранява до здрави корени;
 • изрежете цветя, ако е необходимо, отрежете ги възможно най-ниско.

Важно! Режещият инструмент се дезинфекцира старателно преди операцията.

Размножаване

Спатифилумът може да се размножава по три метода:

 • разделяне на корена;
 • резници;
 • семена.

Най-често производителите на цветя успяват да използват първите два метода.

Покълващи семена

Трудността се крие във факта, че семената за покълване трябва да бъдат пресни, те могат да бъдат получени само директно от майчиното растение, изкуствено опрашвайки го през периода на цъфтеж. Дори и да е било възможно да се получат подходящи семена, тогава проблемите тепърва започват, тъй като те имат много ниска кълняемост.

Стъпки за отглеждане от семена:

 1. Поставете дренаж на дъното на контейнера за засаждане;
 2. Напълнете разхлабения субстрат;
 3. Посейте почвата със семена, като ги поръсите само леко отгоре;
 4. Създайте парникови условия, като покриете контейнера със стъкло или целофанов филм, които се отстраняват ежедневно, за да се избегне появата на мухъл;
 5. Когато появилите се кълнове леко ще се увеличат и листата се появят, те трябва да бъдат трансплантирани в отделни съдове.

Важно! Температурата на покълване е около 25 ° C, влажността е висока, но трябва да се избягва препълването.

Вкореняване на резници

Произвежда се в период на активен растеж, когато розетки от млади листа се образуват близо до основата на възрастно растение. Тези розетки се наричат ​​резници.

Последователност:

 1. Внимателно отделете резниците;
 2. В съд се изсипва торфено-пясъчна смес и там се засаждат млади издънки. Понякога все още нямат корени. В този случай можете да поставите резника във вода за известно време, така че да даде корени;

  Размножаване чрез резници

 3. Навлажнете почвата и покрийте контейнера с прозрачен филм. Както при покълването на семената, се изисква ежедневна вентилация.

Разделяне на храста

Най-надеждният и популярен метод за разплод. Тайната на успеха се крие във факта, че отделените части на растението вече са образували корени и много бързо се вкореняват на ново място. Процедура:

 1. Извадете спатифилума от саксията и внимателно отърсете почвата от корените;
 2. С дезинфекциран и остър нож коренището е деликатно разделено на части, всяка от които има поне 2-3 листа и добре оформени корени. Секциите се обработват с въглен;
 3. Младите растения се засаждат в добре овлажнена почва. През първите няколко дни не поливайте, а само напръскайте;

  Размножаване на спатифилум чрез разделяне на храста

 4. Съхранявайте на сенчесто място, докато се появят млади листа. Това означава, че растението е добре установено и нормалните грижи могат да започнат.

Прехвърляне

Необходимостта от трансплантации възниква веднага след закупуването на растение и с израстването му, когато кореновата система запълва цялото пространство. Понякога спатифилумът расте толкова бързо, че се изискват годишни трансплантации, но средно се трансплантира на всеки 2-3 години. Времето за процедурата е пролетта, преди цъфтежа.

Важно! Обикновено трансплантациите завършват, когато диаметърът на саксията достигне 20 см. След това всяка година повърхностният слой на почвата се отстранява с около 3 см и се запълва пресен субстрат.

Етапи на трансплантация:

 1. Извадете растението от саксията заедно със земна буца;
 2. Внимателно изправете корените, отърсвайки се от земята. Премахнете изгнилите корени;
 3. Изрежете сухи и много млади листа, както и цветни дръжки, ако има такива, така че трансплантираното растение да не харчи твърде много ресурси за поддържане на цъфтежа;
 4. Поставете растението в подготвена саксия с дренаж, покрит с 2-3 см и част от почвата върху него, поръсете със субстрат, така че 2 см да останат до ръба. След това леко набийте почвата, като здраво фиксирате спатифилума.Не покривайте кореновата шийка със земя;
 5. Не поливайте два дни след пресаждането, а само пръскайте листата.

Трансплантация на спатифилум

Често трансплантацията се извършва едновременно с разделяне на коренището за размножаване.

Нарастващи трудности

Неправилното осветление, торене и поливане могат да причинят тревожни симптоми и общо отслабване на растението.

Липса на цъфтеж

Понякога спатифилум изобщо не цъфти или хвърля листа и пъпки. Възможни причини:

 • липса на светлина;
 • твърде голяма саксия;
 • няма период на почивка;
 • липса на минерали в почвата.

Листата пребледняват

Листата губят интензивна светлина поради липса на светлина.

Върховете на листата изсъхват

Ако върховете на листата почернеят и изсъхнат в спатифилум, тогава са вероятни следните грешки при грижите:

 • липса на торове;
 • твърде обилно и често поливане;
 • липса на влага.

Важно! Когато растението изсъхне от липса на влага, саксията се потапя в съд с вода, задържа се там, докато мехурчетата престанат да се издигат, след което водата се оставя да изтече.

Кафяви петна по листата

Тук се включва и проблемът защо долните листа падат.

Възможни причини:

 • Слънчево изгаряне;
 • гниене поради застояла вода в почвата;
 • излишен тор.

Изсушени връхчета от листа на спатифилум

Когато се прехранва растението, то трябва незабавно да се трансплантира в свеж субстрат.

Вредители

Растенията, отслабени от неправилна грижа, могат да заразят вредители: акари, листни въшки. Те се отърват от тях, когато се третират с инсектициди (Aktara, Aktellik и др.).

Знаци и легенди

Различни легенди и вярвания са свързани със спатифилум, понякога го наричат ​​"женско щастие". Според една от легендите богинята на любовта Астарта вдъхнала на цветето част от щастието, което я изпълвало в сватбения й ден. Отсега нататък растението ще носи щастие на всяка жена, която вярва в неговата сила. Самотна, би трябвало да помогне да се намери избраник и да стане майка, омъжена, за да възстанови добрите отношения в семейството.

Спатифилум Шопен е некапризно растение, усилията за отглеждането му са минимални. За тези, които вярват в неговата сила, тя ще донесе хармония и щастие, за всички без изключение ще създаде празнична атмосфера в стая, облагородена с луксозни цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина