цвете спатифилум - домашни грижи, тайната на успеха

Очарователно растение с бели цветя и големи зелени листа е Spathiphyllum, наричан още „женско щастие“. Той е много популярен сред цветарите поради дългия си период на цъфтеж, отлични декоративни свойства и непретенциозни грижи.

Описание

Родината на спатифилума от семейство Ароидни са тропическите гори на Централна и Южна Америка и някои региони на Югоизточна Азия. Основните видове са разпространени в Бразилия, Колумбия, Гвиана, Тринидад, Венецуела и Филипините. Характерна особеност на растението е перлено бял лист с жълтеникаво съцветие с форма на кочан в центъра.

Спатифилум в тропиците

Големите листа имат богат тъмнозелен цвят и блясък. На тях забележимо се отличават централната ивица и страничните вени. Те достигат до 20 см размер и са разположени на дълги дръжки.

Блум

Ако Spathiphyllum се справя добре, но не е перфектно, той ще даде много нови листа, но няма да цъфти. Когато при добри грижи цъфтежът не настъпва през цялата година, трябва да помислите за ново място за растението, старото може да е твърде тъмно, въпреки разсеяната светлина. Руското слънце просто няма силата на тропическото. Освен това могат да бъдат засегнати архитектурните характеристики на сградата (малки прозорци и др.).

Важно! Слабото сутрешно слънце няма да причини изгаряне на листа, така че е възможно цветето спатифилум да се постави на пряка слънчева светлина сутрин. Това понякога решава проблема.

Видът и формата на цветето

Това, което изглежда като голямо цветно венчелистче в спатифилум, всъщност не е така. Това е модифициран лист, прицветник, който побелява на зрялост. С течение на времето прицветникът става леко зелен. При различните видове спатифилум той може да се различава леко по форма: може да бъде по-удължен, с форма на лъжица, свит във формата на конус и др. Съцветието е централното ухо на жълтеникавите тонове.

Цвете спатифилум

Грижите за растенията през периода на цъфтеж се характеризират с активен режим на поливане и хранене.

Често срещани видове и сортове

Общо в света има около 50 растителни вида. Повечето от домашните сортове са хибриди, получени от Spathipyhllum floribundum и Spathiphyllum wallisii. Хибридните сортове са по-издръжливи и дълго цъфтящи. Някои разновидности на закрит спатифилум:

 1. Спатифилум Шопен. Неговата компактност и декоративност са осигурили на растението широка популярност. Листата са яркозелени, удължени прицветници, със зеленикав оттенък;

Спатифилум Шопен

 1. Спатифилум сензация. Един от най-големите видове, отглеждан в Холандия. Височина - до 1,5 м. Размери на тъмнозелени листа: дължина - 70-90 см, ширина - 30-40 см. Дължината на съцветия с прицветници може да достигне 50 см. Ухо с изгладена повърхност. Понася потъмняването по-добре от другите спатифилуми.

Спатифилум сензация

Важно! Признаци за липса на светлина - листата пребледняват, цъфтежът спира.

 1. Домино. Нисък декоративен сорт с пъстри листа (бели щрихи на зелен фон). Съцветието е зеленикаво или жълтеникаво-бяло на цвят. Силният аромат изчезва през нощта. Размерите на Домино са средни: височина - 50-60 см, дължина на листа - до 20 см, ширина - до 10 см;

Спатифилум Домино

 1. Пикасо.Този сравнително нов сорт се отглежда и в Холандия от Spathiphyllum wallisii. Зелените и белите ивици се редуват хаотично по листата. Изисква добра светлина за здравословен растеж;

Спатифилум Пикасо

 1. Spathiphyllum floribundum. Височина на растението - до 50 см. Размерите на светлозелени листа с вълнообразен ръб: дължина - 13-20 см, ширина - 9,6 см. Дръжката расте до 25 см. Бели прицветници: дължина - 4-8 см, ширина - 1, 5-3 см. Дължината на кочана е 2,5-5 см. Обилен цъфтеж почти през цялата година. Нарязаните цветя могат да се съхраняват във вода до 2 месеца;

Spathiphyllum floribundum

Важно! Спатифилумът е умерено токсичен. Съдържащият се в листата калциев оксалат може да причини изгаряния, ако попадне върху лигавиците и в дихателните пътища.

 1. Мауна Лоа. Голям хибрид, който достига почти 1 м височина. Отгледан от американски животновъди от Spathiphyllum Floribundum. Листа със заострени върхове, цъфтежът продължава почти през цялата година.

Лечебни свойства

Спатифилумът се счита за едно от най-полезните растения за дома поради свойствата си на пречистване на въздуха. Той абсорбира летливите съединения на ацетон, бензен, формалдехид, трихлоретан от въздуха, способен е да унищожи плесените и да намали колониите на вредни микроорганизми. Високият коефициент на транспирация ви позволява да се отървете от прекомерната сухота в стаята.

Характеристики на домашните грижи

Домашната грижа за спатифилум не изисква особено трудности, но без подходяща грижа растението няма да изглежда толкова привлекателно.

Температура

Оптималният температурен диапазон за Spathiphyllum е 18-25 ° C. През лятото температурата в стая с цвете трябва да бъде 20-25 ° C, през зимата - 18-20 ° C. При температури под 14 ° C растението може да умре. Когато стайната температура падне под 18 ° C, растежът се забавя значително.

Важно! От студа се появяват болести при спатифилум, листата могат да започнат да почерняват.

Осветление

Когато се грижите за спатифилум, е необходимо да осигурите достатъчно осветление. През зимата растението изисква повече светлина. През лятото тя трябва да бъде разпръсната, тъй като пряката слънчева светлина може да причини изгаряния на листата.

Поливане

Тропическо растение обича добрата хидратация. През лятото редовността на поливането е 2-3 пъти седмично. В този случай е необходимо да се обърне внимание на състоянието на почвата. Най-горният му слой трябва да изсъхне, но влагата остава в дълбините. Твърде обилното поливане е недопустимо. Водата не трябва да застоява.

Поливане спатифилум

Водата за напояване е избрана мека, със стайна температура. Дъждовна вода или стояща чешмяна вода ще свърши работа.

Пръскане

Поливането на растението трябва да бъде допълнено с пръскане. Това може да се прави ежедневно през лятото. Топъл душ също е полезен, но не забравяйте да държите водата далеч от прицветниците.

Важно! Топъл душ може да се организира само половин час след поливане. След процедурата честотата на пръскане трябва да бъде намалена. Растението расте по-силно, върху него се образуват нови листа и цветя.

Влажност

Високата влажност е предпоставка за добро здраве на спатифилума. Но тя трябва да бъде съгласувана с температурата на въздуха. При ниски температури влажността трябва да бъде намалена, при високи температури увеличена.

Буен храст в саксия

През зимата се препоръчва да държите растението далеч от отоплителни уреди. Като допълнително овлажняване на въздушната среда, съоръженията с вода се поставят до растението.

Грундиране

Цветето не понася застояла вода или прекомерна суша. Следователно в дъното на саксията трябва да се организира добър дренаж, за който са подходящи парчета пяна, камъчета и малки керамични фрагменти.

Каква почва е идеална за спатифилум? Лек и хлабав, с леко кисела среда. Можете да си купите готова почва за тропически или ароидни растения, както и да се съберете.За да направите това, вземете торф, листа и копка земя, хумус, пясък на равни части.

Подхранване

Необходимо е да се погрижите за земята за спатифилум, като направите превръзка. Това е задължителна мярка, така че растението да получава всички необходими микроелементи.

Торът трябва да е течен и да съдържа калий и фосфор. Трябва да се храни през активния период на всеки две седмици. През зимата храненето спира или, ако помещението е достатъчно топло, се прави не повече от веднъж месечно.

Основни препоръки за торене:

 1. Подхранването е ефективно в топлите дни и в светли помещения;
 2. Не се препоръчва торене веднага след закупуване на растение; ще отнеме няколко месеца, за да се адаптира;
 3. Ново трансплантирани цветя не могат да се хранят;
 4. Торовият разтвор не трябва да попада върху листата на растението;
 5. Поливайте цветето преди хранене, за да предотвратите увреждане на кореновата система.

Важно! Уверете се, че азотът не преобладава в тора, в противен случай растението ще спре да цъфти.

Зимни грижи

Има редица правила за това как да се грижите за спатифилум през зимата. През зимата, през периода на покой, когато температурата падне до 16 ° C, честото поливане трябва да се спре. Това се случва веднъж годишно и продължава няколко седмици. За растението е необходим период на почивка с по-ниски температури и по-малко вода.

Понякога можете да намерите препоръки да запазите спатифилум няколко седмици с намалено напояване и да не наторявате. След това нахранете, започнете да поливате обилно и торете по-често.

Сорт лаурета

Предполага се, че това трябва да стимулира цъфтежа, тъй като това имитира тропическа зима с по-малко дъжд, последвана от влажна, богата на хранителни вещества пролет. Такива домашни грижи за цвете, женско щастие, възпроизвеждат естествените условия на живот на растението, отчитайки годишния ритъм.

Подрязване

Растението не изисква резитба, с изключение на премахването на мъртвите листа и цветя.

Размножаване

Тайната на успеха в размножаването на спатифилум зависи от избора на неговия метод. Най-трудоемкият метод, който освен това не дава гаранция за отглеждане на млад индивид, е размножаването с помощта на семена. Общо са известни три метода за разплод:

 • покълване на семена;
 • разделяне на храста;
 • вкореняване на резници.

Покълващи семена

Важно! Покълването на семената на спатифилум силно зависи от тяхната свежест. Когато купувате посадъчен материал, трябва да обърнете внимание на датата на събирането им.

Опитните производители предпочитат сами да събират семена, което увеличава вероятността за покълване. За да се получат семена, е необходимо изкуствено опрашване на цветята.

Процедура за покълване на семена:

 1. Изсипете изпарения субстрат от смес от пясък и торф в контейнера за засаждане;
 2. Почвата трябва да е леко влажна. Семената се засяват и леко се притискат или се поръсват с пръст отгоре;
 3. Контейнерът се покрива с фолио и се поставя на топло място при температура около 25 ° С. Необходимо е да се гарантира, че почвата не изсъхва, като периодично я навлажнява;

Важно! Земята под филма трябва да се проветрява ежедневно.

 1. След появата на кълновете, филмът се отстранява на 5-7-ия ден;
 2. Когато кълновете изхвърлят първите листа, те могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Вкореняване на резници

Младите листа поникват от земята до зрели листа. Те ще станат резници, ако бъдат отделени и отстранени от почвата. Разделянето се извършва с остър режещ инструмент, който предварително се дезинфекцира. Движението на ножа трябва да бъде бързо и кратко.

Понякога резниците нямат корени. След това се държат във вода, докато се появят корени. Стъблото с корени трябва да бъде засадено в земята, предварително загрято във фурната. В дъното на контейнера за цветя се полага дренажен слой.

Засаждане на резници от спатифилум

Саксията с растението се поставя на топло (температура над 21 ° C), леко засенчено място.Един или два дни след засаждането можете само да напръскате кълновете, след което внимателно да пристъпите към поливане, поддържайки почвата влажна, но без излишна вода.

Разделяне на храста

Това е най-успешният метод. С напредване на възрастта растението образува силно коренище, което може да се реже с остър нож. Всяка част трябва да има поне 3 листа, образуващи розетка. Изгнилите корени се подрязват.

Разделяне на коренището на спатифилум

Разфасовките се обработват с въглища. Отделните части се засаждат в саксии и се поливат енергично. През първите три месеца на растеж те не се оплождат.

Важно! За да се запази силата на растението, препоръчително е да се разделя на всеки 3-4 години, като се комбинира с трансплантации.

Прехвърляне

Спатифилум цъфти само когато саксията е малко тясна. В голяма саксия цялата му сила отива за развитието на кореновата система. Когато запълни почти целия обем, дръжките се изхвърлят. Младото растение се нуждае от ежегодна трансплантация. Освен това всеки път диаметърът на саксията трябва да е с 2-3 см по-голям.

При възрастен спатифилум броят на трансплантациите намалява до един на 3 години. Времето на процедурата е пролетта, в края на периода на покой и преди началото на цъфтежа.

Трансплантация на спатифилум

Действия стъпка по стъпка:

 1. Поливайте растението малко и внимателно го извадете от предишната саксия;
 2. Почистете корените с леки удари. Гнило и много дълго - отсечено;
 3. Преместете спатифилума в нова саксия с дренажен слой и малко количество пръст, поръсете отгоре със субстрат и натиснете леко, така че цветето да седи плътно;
 4. През първите дни след пресаждането се препоръчва умерено поливане и често пръскане. След това се възстановява обичайната грижа.

Нарастващи проблеми

Спатифилумите са много издръжливи и относително имунизирани срещу вредители. Но те не се противопоставят слабо на течение и силен дим в стаята. Типични признаци на заболявания и възможности за лечение:

 1. Листата пребледняват. Това идва от липсата на светлина. Необходимо е да се увеличи осветеността;
 2. Изсипва листа и пъпки. Саксията не е достатъчно тясна, малко светлина, няма тор. Грешките в ограничаването трябва да бъдат коригирани;
 3. Върховете на листата изсъхват. Въздухът е твърде сух. Може би има наблизо отоплителни устройства, след което цветето се прехвърля на друго място. Също така се лекува с често пръскане;
 4. Кафяви петна по повърхността на листата. Това е признак на прекомерно оплождане. Растението се нуждае от трансплантация;
 5. Защо долните листа пожълтяват или почерняват, а след това падат? Това често се причинява от прекалено поливане, което води до загниване на корените. Напоителният режим трябва да се промени. Друга причина е липсата на хранителни вещества, растението трябва да бъде хранено;

Повредени листа от спатифилум

 1. Ако листата частично потъмнеят и се появи мрежа, растението е нападнато от вредители.

Спатифилумът е най-често атакуван от паякови акари и листни въшки. Необходимо е внимателно да се изследват листата. Ако се открият вредни насекоми, третирайте растението с инсектициди.

Знаци и суеверия

Многобройни признаци са свързани със спатифилум. Сред имената му са спатифилум „Женско щастие“, „Лилия на света“, „Бяла свещ“, „Бяло платно“.

Смята се, че цветето помага:

 • намерете младоженец за самотно момиче;
 • бездетен да роди наследник;
 • съпрузите постигат хармония и удовлетворение в брака.

Ако дадете цветето на други ръце, щастието ще напусне къщата.

Интересно. Сред коренното население на Южна Америка периодът на брачни ритуали отдавна е започнал с началото на цъфтежа на спатифилум.

Спатифилум изглежда страхотно и поставя елегантни акценти в дизайна на апартамента. Отглеждането му изисква грижи, но не и специални знания и умения. Растенията, отглеждани и продавани в разсадник, са за предпочитане пред закупуването от супермаркет.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина