Спатифилум - видове цветя, описание на това как изглеждат

Спатифилум е стайно растение, което има изразени декоративни качества. Красивите листа, дългият период на цъфтеж и непретенциозните грижи направиха това цвете популярно сред градинарите.

История на появата

Цветето е видяно за пръв път от германския ботаник Густав Уолис в Колумбия през 19 век. В средата на ХХ век това растение е внесено в Европа и оттогава се отглежда като стайно растение.

Спатифилум в интериора

Spathiphyllum родното място на растението е Южна Америка, Източна Азия, Полинезия.

Как изглеждат спатифилумите

Растението няма стъбло, кореновите листа растат на куп директно от земята. В зависимост от вида, височината на цветето варира от 30 см до 1,5 м. Листата са ланцетни или овални, с ясно различима жилка в средата. Цветът, в зависимост от сорта, е едновременно тъмно зелен и пъстър и петнист. По време на периода на цъфтеж над листата се издигат красиви дръжки със снежнобяли прицветници, които обграждат жълто или бяло ухо.

Спатифилум цъфти в продължение на 6-8 седмици. В зависимост от сорта, периодът на цъфтеж настъпва по различно време: от март до септември. Цветето прилича на царевично класо, около което има бяло одеяло с бледозелени жилки, излъчва деликатен аромат.

Към кое семейство принадлежи

Декоративното цвете спатифилум (наричано още женско щастие) принадлежи към семейство Ароидни.

Буен храст в саксия

Родът Spathiphyllum включва повече от 40 вида многогодишни вечнозелени растения.

Описание на често срещаните видове и сортове

Има такива декоративни видове спатифилум:

 • Високо;
 • Среден размер;
 • Миниатюрни.

Всички те се различават по формата и цвета на листата и съцветията. Всички видове и сортове имат една обща черта - цветът на цветето, който винаги остава бял.

Видовете и сортовете спатифилум, които се считат за най-популярни сред производителите на цветя, са описани по-долу.

Спатифилум Алана

Сортът алана принадлежи към средно големи видове, той достига до 50 сантиметра височина. Листата са плътни с лъскава повърхност. Той се различава от другите разновидности по цвета на прицветника, който има изпъкнала жилка от вътрешната страна.

Разнообразието на Алън

По време на периода на растеж и цъфтеж на цветето то става зелено. Когато цветето избледнява, зеленината се разпространява по целия прицветник. Листата, за разлика от другите сортове, са насочени строго вертикално.

Уолис Регел Спатифилум

На височина расте не повече от 30-40 сантиметра. Листата са наклонени надолу. На етапа на отваряне на цветя ухото има бял цвят, като се развива, става светло зелено.

Спатифилум Купидо

Хибрид, получен от сорта Wallis spathiphyllum. Тази перла има нисък (до 50 см), буен храст. Листата са тънки, удължени. Цветът е тъмно зелен с лъскава повърхност. Spathiphyllum Silver Cupido има бели, заострени прицветници с кремаво ухо.

Сорт Cupido

Спатифилум Вивалди

Има скъсено коренище. Листата са тънки, увиснали, широки в основата и постепенно стесняващи се към върха. Цветът е тъмно зелен. В средата на листа се вижда добре изтеглена жилка. Прицветникът е светло зелен отвън и бял отвътре. Ухото е лек крем.

Спатифилум ангелско бебе

Има много необичаен сребристо-бял цвят на листата. Височината на растението е около 50 сантиметра.

Спатифилум гигант

Хибрид с високи (до 1,5 м) храсти. Листата са тъмнозелени, лъскави. Съцветията са големи (до 50 см), отначало бели, тъй като цветето цъфти, те придобиват светло зелен оттенък.

Spathiphyllum Lauretta

Сорт, характеризиращ се с нисък растеж, не повече от 30 сантиметра. Листата са светло зелени, вълнообразни по краищата. Вените са изразени. Прицветникът е бял с кремообразен кочан.

Сорт лаурета

В края на цъфтежа и ухото, и прицветникът придобиват светло зелен оттенък.

Spathiphyllum New One (New Wan)

Има яркозелени листа с ясно изразени бели сегменти.

Спатифилум Домино

Отличава се с тъмнозелени листа с бели дълги ивици, които са разположени хаотично по цялата листна плоча. Листата са елипсовидни и заострени към върховете. Този вид спатифилум расте до 50 см височина. Прицветникът е овален, снежнобял на цвят.

Сорт домино

Сорт Близнаци

Често го бъркат с Домино, вярвайки, че те са едно и също. Spathiphyllum Gemini и Domino Разликата между тези цветя е, че Gemini има тъмнозелени листа със сиви или кремави петна по страничните вени.

Спатифилум кралски

Счита се за истински гигант сред всички сортове растения. Нараства до 70 см височина. Различава се с големи листа и прицветници. Листата са тънки, яркозелени, лъскави. Прицветникът има вдлъбната форма.

Spathiphyllum wallisia Spathiphyllum wallisii и Hedera helix (декоративен бръшлян)

Те принадлежат към малкото растения, които са в състояние да почистят стаята от изпарения на формалдехид.

Интересно. Често в разсадниците можете да видите цвете, което прилича на спатифилум, което има същите зелени, лъскави листа и еднаква форма на прицветник, само с различен цвят. Всъщност това растение се нарича Antarium (мъжко щастие) - декоративно растение с червени цветя, което често се нарича червен спатифилум.

Домашни грижи

Домашната грижа за цвете е проста. Всичко, което е необходимо, е да осигурите на растението достатъчно светлина, да поддържате подходяща температура в помещението, да го поливате правилно и да го пресаждате навреме.

Цветето трябва да бъде снабдено с голямо количество разсеяна светлина с най-малко количество пряка слънчева светлина. Спатифилумът също може да расте на сянка, но качеството на цъфтежа ще се влоши и декоративните характеристики на листата ще намалеят. Сортовете Spathiphyllum Alfetta и Bellini процъфтяват, когато се поставят на сянка.

 Забележка! Под въздействието на активна слънчева светлина може да настъпи загуба на цвят и дори термични изгаряния по листата.

През лятото, когато растението цъфти, оптималната температура е -22-24 ° C °. През зимата, когато е в период на покой, температурата на въздуха не трябва да надвишава + 17 ° C.

През лятото цветето се полива на всеки 2-3 дни, през зимата - не повече от веднъж седмично. Също така си струва да се гарантира, че влажността в помещението е най-малко 40%, пръскане на листата и извършване на превантивно избърсване с гъба с топла вода.

Важно! Поливането и пръскането трябва да се извършват само с пречистена и топла (+30 градуса) вода.

Засаждането изисква специална почва, която може да бъде закупена в магазин за цветя. Можете също така да подготвите почвата сами. Обичайният състав за цвете трябва да включва торф, листна пръст, хумус, пясък, натрошена кора от дървета и въглища.

Когато засаждате спатифилум на открито, е необходимо да осигурите на растението подслон от пряка слънчева светлина и своевременно поливане.Ако съществува риск от сутрешна слана, растението трябва да се върне в стайни условия.

Цъфтящ спатифилум

Подрязването се извършва след приключване на цъфтежа. Всички дръжки, които вече са изсъхнали, се отрязват. Подрязването също се извършва при нужда, ако има тъпи или сухи листа.

Размножаване

Това декоративно цвете може да се отглежда от семена, да се размножава чрез вкореняване на резници или разделяне на храст.

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки че цветето се счита за доста непретенциозно за грижи, то може да бъде атакувано от вредители или ако не се грижи правилно, може да се разболее.

Болести на цветята от рода Spathiphyllum

 • От течението растението се разболява и започва да отделя листата си.
 • Често се случва цветята на растението да станат по-малки, листата да пребледнеят и да забавят растежа. В този случай е необходимо да се осигури на цветето своевременното въвеждане на минерални превръзки.
 • Поради твърде сухия въздух върховете на листата започват да изсъхват, затова е много важно постоянно да се пръска.
 • При поливане с твърда или студена вода, както и с недостатъчна влага на почвата върху цветето, листата започват да пожълтяват.
 • Ако режимът на поливане, осветлението или правилата за прилагане на торене не се спазват, растението ще спре да расте и ще спре да цъфти.

Чести вредители на спатифилум

 • Паяк акари. В случай на тежки повреди се използват инсектициди.
 • Щит. Листата се измиват със сапунена вода и се обработват с тютюневи трохи.
 • Листни въшки. Третирайте със специални химикали.
 • Mealybug. Листата трябва да се третират с алкохол.

Допълнителна информация. Много хора се чудят дали спатифилумът е отровен за хората или не. Когато го държите у дома, трябва да знаете: листата на цветето съдържат калциев оксалат, който причинява дразнене на лигавиците и възпаление на очите, следователно, преди да се грижите за цветето, трябва да се носят ръкавици.

Спатифилум ще украси всеки дом. Грижите за него са минимални, той рядко е изложен на болести, спазването на всички условия за отглеждане ще ви позволи да му се възхищавате дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина