Стефанотис - домашни грижи

Стефанотис е декоративно закрито цвете с невероятни снежнобяли цветя, които приличат на съцветия от жасмин. Това цвете може да украси всеки дом, както и да запълни стаята с невероятен аромат.

Стефанотис: домашни грижи

След като сте решили да отглеждате Stephanotis у дома, трябва да бъдете търпеливи и стриктно да се придържате към правилата за грижа за цвете.

Осветление

Стефанотисът обича слънцето и много светлина, но не трябва да поставяте цветето на пряка слънчева светлина, тъй като те могат да причинят изгаряния по листата му. През лятото е за предпочитане да го поставите на перваза на прозореца на западния или източния прозорец. Ако това не е възможно, тогава растението трябва да бъде засенчено от активното слънце.

Стефанотисът цъфти с буйни бели съцветия

Температура

Стефанотис предпочита извънсезонен вариант на температурата. Най-подходящата температура на въздуха за растението е:

 • Април-септември - 20-25 ° С;
 • Септември-ноември - до 22 ° С;
 • Ноември-април - не повече от 14-16 ° С.

Важно! Стефанотисът трябва да бъде защитен от течение и да не допуска промени в температурата на въздуха.

Цъфтяща пълзяща стефанотис

Поливане и влажност

Растението се нуждае от разнообразен режим на поливане, който отговаря на всеки сезон. Как да се грижим за многогодишно цвете стефанотис извън сезона:

 • през лятото растението се полива всеки ден, но с малко количество вода;
 • през есента и зимата цветето се полива веднъж на 7 дни;
 • през пролетта многогодишното растение се полива на всеки два дни.

Забележка! За поливане трябва да използвате само мека, утаена и топла вода.

За бърз растеж и правилно развитие е важно стефанотисът да осигурява висока влажност през цялата година. През лятото листата на цветето се пръскат два пъти на ден (за предпочитане сутрин и вечер). През периода на покой (средата на ноември-края на февруари) пръскането се извършва веднъж дневно. Това става с преварена вода, охладена до 50-60 ° C.

Цвете Стефанотис с водни капчици по листата

Подрязване и оформяне на храста

Стефанотисът има особеност да образува съцветия на млади стъбла, така че резитбата, която стимулира растежа на зеленината, е много важна за растението. Освен това, използвайки тази процедура, можете да запазите красивия външен вид на растението и да оформите оригиналните форми на многогодишното растение.

Многогодишната резитба се извършва всяка година в началото на пролетта. Като начало всички слаби, оголени и повредени издънки се отстраняват върху растението, а останалите стъбла се отрязват на 1/2 от дължината. При желание, с помощта на отрязани стъбла, цветето може да се размножава в бъдеще. Централното стъбло се изрязва с 1/3.

Пъпките цъфтят на стефанотис лиана

Период на покой

От втората декада на ноември до края на февруари, Стефанотис трябва да осигури период на почивка. За да направите това, е важно да следвате следните правила:

 • понижете стайната температура до 14-16 ° С. Такива показатели на термометъра имат благоприятен ефект върху полагането на бъдещи пъпки;
 • рядко е необходимо да се полива цветето през периода на покой, не повече от веднъж на 7 дни;
 • не подхранвайте с торове.

Подхранване

През топлия сезон Stephanotis се тори със сложни препарати за цъфтящи стайни растения. Честотата на подхранване е веднъж на 14 дни.Когато пъпките започнат да се образуват на цветето (април-май), почвата се обогатява допълнително с торове с високо съдържание на фосфати.

Трансплантация на растения

Младите растения се трансплантират веднъж годишно.

Забележка! Това трябва да се направи преди появата на първите яйчници на съцветия (края на февруари-началото на март). Възрастно цвете трябва да се трансплантира на всеки 2-3 години.

Процес на трансплантация стъпка по стъпка:

 1. Избира се подходяща саксия, на дъното се полага дренажен слой и се пълни с питателна почва (трева - 1 част, широколистен хумус - 2 части и речен пясък - 3 части).
 2. Пресаждането на цвете се извършва чрез претоварване със стар буци пръст. Това е необходимо, за да не се повредят младите корени.
 3. Те запълват почвата и напояват с вода със стимулатор за образуване на корени.

Присаждане на младо растение в нова саксия

Важно! Невъзможно е да се трансплантира Стефанотис през периода, когато започва да цъфти. Това може да доведе до отпадане не само на всички цветя, но и на пъпките.

Размножаване у дома

Как да размножавате стефанотис у дома:

 • използване на семена;
 • по метода на вкореняване на издънки.

Размножаване с помощта на резници

Ако искате да отгледате ново цвете Stephanotis, за предпочитане е да се размножава чрез вкореняване на издънки, тъй като сеитбата на семена се счита за неефективна. Процесът на вкореняване отнема много дълго време, поради което фитохормоните трябва да се използват за по-добро формиране на младите корени. Размножаването на цветето на стефанотиса у дома е възможно с помощта на млади издънки, които лесно се получават по време на резитбата на растенията.

Как да вкорените резници

Как да корен стефанотис, стъпка по стъпка:

 1. Третирайте младите резници със стимулант на растежа на корените и ги поставете (под ъгъл) в саксия с пясък на дълбочина не повече от 1,5-2 cm.
 2. Покрийте засаждането със стъкло и оставете на добре осветено място.
 3. Извършвайте редовно поливане и поддържайте температура на въздуха 25 ° C.
 4. След 15-20 дни резниците ще пуснат корени, а в пазвите на листата ще се появят млади издънки.
 5. Младите издънки трябва да бъдат трансплантирани в нови саксии и температурата да бъде понижена до 18 ° C.

Чрез резници растението ще се размножава лесно и ще пусне корени за кратко време.

Младите издънки на Стефанотис поникнали тънки корени

Стефанотис: листата пожълтяват, какво да се прави

Причини за пожълтяване на листата:

 • Растението няма осветление. Струва си да поставите саксията с цветя на добре осветена перваза на прозореца, но без пряка слънчева светлина.
 • Поливане с твърда вода, съдържаща голямо количество вар. За поливане на стефанотис използвайте само пречистена вода.
 • Висока температура на въздуха и ниска влажност в помещенията. Много е важно да се повиши влажността около растението през горещия летен сезон. Това може да стане с помощта на пулверизатор или овлажнител.
 • Цветето е заразено с болест или са се появили вредители. Ако растението е нападнато от листни въшки или скални насекоми, то трябва да се третира с акарин. От кърлежа те използват растението за кърлежи. Ако листата са засегнати от брашнест червей, струва си да се третира с органофосфатен инсектицид. Фунгицидите ще помогнат при брашнеста мана.

Листата на цветето стефанотис започнаха да пожълтяват

Цвете Stephanotis: как да намерите нови стрели

Това растение се различава по това, че неговите зонтични съцветия растат директно от пазвите на листата без стрелка. И такива съцветия, като правило, растат в размер на 8-11 бр.

Липса на цъфтеж

Основната ценност на Стефанотис, като декоративно растение, се счита за снежнобялите цветя, които украсяват лианата. Но се случва да няма цъфтеж и това разстройва производителя. Основните причини, поради които Стефанотис не цъфти:

 • изчерпана почва в саксия, поради неспазване на правилата за прилагане на подхранване;
 • прекомерно количество азот в торовете;
 • по време на зимуващия период на растението, вътрешната температура беше под 16 ° C;
 • растението е с недостатъчно осветление.

Как да накарате стефанотис да цъфти

У дома цъфтежът настъпва в началото на лятото и продължава около четири месеца. Цветята се появяват само на възрастни растения на възраст 3-4 години. Спазването на основните правила за грижи допринася за годишен и обилен цъфтеж:

 • навременна трансплантация на растения;
 • последователността на горната превръзка;
 • защита на цветето от температурни колебания и течения;
 • осигуряване на правилно зимуване с температура на въздуха не по-висока от 16 ° С;
 • осигуряване на адекватно осветление. Ако има недостиг от него, използвайте допълнителни източници на светлина.

Стефанотисът е лесен за отглеждане у дома.

Забележка! Това цвете ще ви зарадва с красиви зелени листа и снежнобяли цветя с прекрасен аромат, просто трябва да го заобиколите с внимание и грижа, както и да осигурите подходяща грижа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина