Цвете стрелиция: примери за грижи и отглеждане у дома

Стрелицията е растение с необичайни цветя. Популярното му име е „райска птица“, причината е необикновен дръжка, която наистина прилича на главата на необичайна птица с разноцветна туфа. В дивата природа се среща само в Южна Африка и Мадагаскар - там този храст достига височина 10 метра и често се бърка с бананово дърво.

Видове стрелиция

Известни са само пет разновидности на тази цъфтяща екзотика.

Най-често срещаните видове:

 • Вътрешната стрелиция ще бъде доста ниска в сравнение с дивите сестри. Листата достигат височина до метър, с течение на времето тяхната розетка става твърда, създавайки стъбло. Долната част на съцветието е лилава, горните цветя са бели.
 • Кралска или Strelitzia reginae, също не малка за отглеждане на закрито. Неговият храст може да достигне до 2 метра дължина. Цветя с необичайни ярки цветове, съчетаващи огнени оранжеви и сини цветя. Най-популярният начин за придобиване на Royal Strelitzia е отглеждането от семена.

С помощта на това необичайно цвете можете лесно да добавите жар към декора на всяка стая.

Стрелиция - домашни грижи

Цветът е напълно непретенциозен в грижите. Основното нещо за пълния му растеж и цъфтеж е достатъчно свободно пространство наоколо.

Основни грижи за стрелиция:

 • Температура.

Стрелицията не е много топлолюбива - летен диапазон 23-25 ​​° С, през зимата 15-17 ° С. При други условия няма да се чувства комфортно, едва ли ще покаже най-добрите свойства.

Важно е да знаете! Растението понася забележително температурните промени. За цъфтежа дневните температурни спадове са много важни.

 • Няма специални изисквания за влажност.

В твърде горещи дни пръскането е полезно, през летния период - периодично избърсване на листа или душове.

Този тип стайна красота носи името Августа или просто бяла стрелиция

Ако върховете на листата започнат да пожълтяват, това е ясен знак, че на растението липсва влага.

 • Поливането е умерено, но често.

През лятото почвата винаги трябва да е влажна, но без застояла вода в корените и в тигана.

През зимата поливането се намалява, трябва да изсушите първите сантиметри от почвата между поливанията.

 • Подхранване

От началото на пролетта до есента трябва да се подхранвате с органични вещества и минерални торове веднъж на всеки 1,5-2 седмици.

Кога и как цъфти

Повечето от опитомените екземпляри цъфтят в началото на пролетта, но при подходящи грижи съцветия могат да се появят два пъти годишно - през март и октомври.

Важно е да знаете! Само възрастно растение, достигнало петата си годишнина, може да цъфти.

Липсата на цъфтеж може да бъде по няколко причини:

 • Няма достатъчно място за съхранение. Такъв разпръснат храст се нуждае от много място, стрелицията в къщата трябва да има собствен парцел. Ако растението е ограничено в пространството, то няма да счете за необходимо да се размножава.
 • Няма достатъчно светлина. Друг фактор, влияещ върху пълния растеж на цвете. При недостатъчна светлина цветето и плодовете няма да могат да узреят, така че първоначално растението няма да го освободи.
 • По време на напускане няма период на почивка. Стрелицията пуска цветя само след период на сън. Ако растението е в активна фаза през цялата година, то само ще расте кореновата система и зеленината.

Период на покой

За да разклати красавицата, тя се поставя в условия с температура 12-14 градуса за три седмици и поливането се намалява максимално.Този изкуствен сън ще бъде отличен тласък на цветето да изхвърли съцветията, които след два месеца ще ви зарадват с красив цъфтеж.

Важно е да знаете! Температурите под 12 градуса са фатални за стрелицията, така че периодът на почивка трябва да бъде внимателно организиран.

Опитните производители на цветя организират период на почивка за фито-приятеля си два пъти годишно - съответно през зимата и лятото, а цъфтят два пъти годишно - през пролетта и есента.

Необичайно и красиво цвете ще зарадва собствениците, изненада гостите

Трансплантация на растения

Едно младо растение трябва да се трансплантира в по-голяма саксия ежегодно. Възрастен човек се трансплантира веднъж на 2-3 години.

Саксията се нуждае от по-дълбоко от широко - корените растат на дължина. Тъй като кореновата система е много крехка, трансплантацията изглежда като претоварване. Но е важно да проверите корените за гниене и да премахнете повредените места.

Почвата се нуждае от много хранителни вещества от равни части листни, тревни земи и хумус. За разхлабеност добавете наполовина по-малко пясък или торф. Добрият дренажен слой ще предпази корените от застояла вода и образуването на гниене и гъбички.

Важно е да знаете! Възрастните растения се засаждат в големи вани и саксии.

Методи за размножаване

За да отгледате младо растение, трябва да бъдете търпеливи, тъй като можете да събирате само семена или да разделяте коренищата от възрастно петгодишно цвете.

Семена

У дома стрелицията рядко се появява от семена - растението е трудно за опрашване. С времето семената губят кълняемостта си, така че при закупуването е важно да се обърне внимание на датата на опаковане на семената.

Преди засаждане трябва да накиснете семето за един ден във вода с температура 30-35 ° C, която трябва да се поддържа през цялото време. След като семената се почистят от остатъците от плодовете, отстранете защитната черна обвивка и засадете в чаши или в кутия (на разстояние 10-15 см едно от друго).

Сместа за засаждане трябва да се състои от торф, пясък и компост в равни части. Семената трябва да бъдат притиснати в земята, без да изпускат, покрийте със стъкло отгоре и не го отваряйте, докато не се появят първите листа.

При отглеждане е важно:

 • поддържане на температура от 22-25 градуса;
 • обилно осветление, но не и пряка слънчева светлина;
 • умерена влажност на почвата.

Важно е да знаете!Първите разсад от семена могат да се видят след 1,5 месеца. Понякога този процес отнема до 6 месеца.

Когато се появят първите два листа, разсадът е готов за вкореняване в голяма саксия и питателна почва.

Части от храст

Коренните резници са най-лесни за разделяне. Този процес не отнема толкова време, колкото при метода на семената.

Когато пресаждате, трябва да отделите гнездата заедно с кореновата система, ако е повредена, третирайте я с въглен.

Важно е да знаете! Когато разделяте храст, разделите трябва да имат точки на растеж - стъбла или розетки.

В топлите страни, като декорация за цветни лехи и цветни аранжировки на открито

Странични издънки

Рядко растението може да придобие странични издънки, важно е да изчакате, докато на такива издънки се образуват корени.

В този случай бебето е готово за пълноценно независимо съществуване. Такива издънки се засаждат незабавно в хранителен субстрат и се гледат като възрастно цвете.

Стрелицията е цвете, заслужаващо вниманието на всеки човек, който обича екзотични цветя. В условията на декоративно отглеждане тази красота все по-често може да се срещне сред стайни цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина