Streptocarpus - домашни грижи

Стрептокарпусът е тропическо растение, станало популярно с екзотичния си вид. И ако по-рано беше доста трудно да се отглежда у дома, сега, благодарение на работата на животновъдите, стана лесно да се получи вътрешен сорт. За да направите това, достатъчно е да знаете основните правила за грижи и отглеждане на стрептокарпус у дома.

Стрептокарпус - описание, принадлежащо към семейството

За първи път цветето стрептокарпус е открито през 1818 г. в планините на Южна Африка. Името му е комбинация от две гръцки думи: стрептос - навит и карпос - плод. Бушът е кръстен с причина. Факт е, че семената му през периода на узряване са с форма на кутия. Характеризира се с големи листни плочи и дълги дръжки, върху които са разположени пъпки със син или лилав оттенък.

Стрептокарпус (външен вид)

Допълнителна информация! Родината на стрептокарпуса е провинция Кейп в Южна Африка. Поради това той често се нарича и нос иглика.

В момента са известни почти 150 вида дива нос иглика. Някои от тях растат на скалисти повърхности, други на дървета. В зависимост от сорта, цветята могат да растат на сянка или на слънчеви поляни. Те могат да бъдат както едногодишни, така и многогодишни. Но всички те имат едно общо нещо - принадлежат към семейство Геснериеви.

Домашните сортове обикновено не са големи по размер - те рядко достигат височина повече от 40 см, а цветните дръжки растат не повече от 25 см. Листата на цветето са доста големи - 30 см дължина и до 7 см в ширина.

Цъфналите пъпки, в допълнение към стандартния цвят, могат да имат различни нюанси:

 • червен,
 • лилаво
 • розово,
 • жълто,
 • черен,
 • с ивици,
 • петнист,
 • с шарки.

Интересно е! Друга отличителна черта на стрептокарпуса е спираловидният плод.

Сортове стайни растения

В момента има много разновидности на това стайно растение. Въпреки това, за начинаещите градинари е по-добре да отглеждат най-често срещаните сортове, които ще бъдат разгледани по-долу.

Снежнобял стрептокарпус (Streptocarpus candidus)

Розетно растение със свити листа, които растат до 45 см дължина и 15 см ширина.

Сортът се характеризира с много буен цъфтеж. Бели пъпки с лилави ивици.

Стрептокарпус голям (Streptocarpus grandis)

Растението има един лист с много големи размери: 30 см ширина и 40 см дължина. Стъблото достига 50 см височина, а в горната му част е гроздовидно съцветие, в което са събрани пъпките с бледолилав оттенък.

Streptocarpus grandis

Стрептокарпус метличина (Streptocarpus cyaneus)

В тази розетна представителка на семейството стъблото достига 15 см височина. Върху него има розови пъпки с жълта сърцевина, събрани по двойки на гроздове.

Streptocarpus Wendlandii

Родината на този вид е Южна Африка.Бушът има една огромна листна плоча. Дължината му е 100 см, а ширината - 50 см. Пъпките с тъмнолилав оттенък растат на дълъг дръжка.

Streptocarpus Wendlandii

Вътрешен стрептокарпус - домашна грижа

Домашните сортове растения в много отношения превъзхождат виолетовите по външния си вид. В същото време стрептокарпусът е по-малко придирчив в напускането от Сенполия. Стрептокарпусът процъфтява и цъфти при почти всички условия. Но все пак трябва да знаете основните съвети за правилна грижа за него.

Осветеност и температурни условия

В закрити условия растението изисква естествена дифузна светлина. Най-добре е да го поставите на первази на прозорците, обърнати към западната или източната страна на къщата.

Важно! На северната страна растението ще расте и ще цъфти слабо, а на юг е необходимо да се разпръсква пряка слънчева светлина.

За добър растеж на цветя от ранна пролет до ранна есен е необходимо да се осигури температура от 20-25 ° C на закрито. От началото на октомври и през зимния период растението се нуждае от по-хладни условия, но не по-ниски от 15 ° C.

Правила за поливане и влажност

За оптимални стайни условия трябва да се поддържа ниво на влажност от 55 до 75%. В особено горещите летни дни или когато има силно нагряване, въздухът може да стане по-сух. След това до цветето, но не върху него, можете да го напръскате с пулверизатор. До храста може да се постави палета с вода.

През зимата и лятото растението трябва да се полива толкова често, че земята да не остане суха дълго време. С настъпването на слана количеството влага се намалява. В този случай е необходимо да се гарантира, че почвата не изсъхва твърде много и, обратно, не образува застояла вода.

Важно! Течността за напояване трябва да се използва, която се е утаила през деня, при стайна температура.

Подхранване и качество на почвата

За правилното отглеждане на стрептокарпуса е необходимо той да бъде засаден във висококачествена почва. За да направите това, можете да си купите субстрат за цъфтящи стайни растения в магазина и да добавите торф към него, за да подобрите порьозността на сместа. Когато подготвяте пръст у дома, е необходимо да използвате лека и дишаща почва. Смесва се с листен хумус, речен пясък и торф.

Допълнителна информация! Твърде твърдият субстрат може да се разрежда с перлит или вермикулит, а също може да се добави въглен.

За по-интензивно развитие стрептокарпусът се нуждае от хранителни вещества. Следователно, след събуждане от хибернация, цветето се нуждае от азотно торене и по време на вегетацията се изискват фосфорно-калиеви добавки.

Най-лесният начин да получите торовете, от които се нуждаете, е от градинарски магазини. Те трябва да се добавят в почвата не повече от веднъж на всеки 8-10 дни, като се спазват пропорциите, посочени в инструкциите на опаковката.

Размер на контейнера за цветя

Първите издънки на стрептокарпуса се засаждат в саксии с размер 6-8 см. След това с всяка трансплантация обемът на контейнера се увеличава.

За възрастно стайно растение е достатъчна плитка саксия с диаметър 16-18 см. Важно е храстът да не се трансплантира в голям контейнер. В този случай развитието и цъфтежът на цветето ще се забавят.

Подрязване и презасаждане

Подрязвайте растението само за санитарни цели. За да направите това, през пролетта или есента, пожълтели или болни фрагменти се отстраняват от храста. Разрешено е да се отстраняват обраслите издънки с декоративна цел.

Стрептокарпусът трябва да се трансплантира редовно. Мястото на растеж на младо растение се сменя веднъж годишно. Едно възрастно растение се нуждае само веднъж на 3-4 години. За трансплантация се използват ниски контейнери с хранителна почва. При преместване на храста е необходимо да се контролира нивото на влага на основата. За това в почвата се добавя натрошен въглен.

Трансплантация на растения

Цъфтящи характеристики

В зависимост от условията на отглеждане и отглеждане, както и от вида на растението, цъфтежът на храста може да се случи по различни начини.

Streptocarpus може да зарадва с цветя с различни размери и нюанси. Но всички те са свързани с ярък цвят и буен обем, които харесват много производители.

Как се размножават стрептокарпусите

Има няколко начина за размножаване на стрептокарпус у дома: чрез разделяне на храста, от семена и чрез резници.

Разделяне на храста

Това изисква силен, здрав храст. Кореновата му система се разделя наполовина с остър нож и въглищата се поръсват върху мястото на отрязване.

След това всяка част от цветето се засажда в отделна саксия, почвата се уплътнява и растението се полива. За по-добра кълняемост храстът е покрит с филм.

Размножаване на стрептокарпус от семена

У дома този метод за разплод е много популярен. Семената се засаждат в малък съд и се покриват с фолио или стъкло. След това на разсад се осигуряват редовни грижи - те се проветряват, осигуряват достатъчно осветление.

Когато се появят първите издънки, те трябва да бъдат вкоренени в големи тави и напоени. Младите разсад трябва да се поставят там, където има постоянна слънчева светлина.

Важно! Можете да отглеждате разсад по всяко време на годината. По този начин е възможно да се създадат условия, при които цъфтящите растения да присъстват постоянно у дома.

Резници

За това се изрязва здраво парче от храста и се засажда в малка саксия. След това контейнерът се покрива с филм и се отстранява на топло, осветено място.

Когато се появят първите издънки и растението е достатъчно силно, то се трансплантира в постоянна саксия.

Допълнителна информация! За размножаване на стрептокарпус можете да използвате не само дръжка, но и само част от листната плоча.

Защо стрептокарпусът не цъфти: болести, проблеми и вредители

Паяк на стрептокарпус

Едно растение може да не цъфти поради следните причини:

 • Отглежда се сорт, който просто не цъфти през студения сезон.
 • Възрастта, на която растението едва започва да набира сила.
 • Стрептокарпусът няма да цъфти, ако се гледа неправилно. Неправилното поливане, хранене и пресаждане може да доведе до нецъфтяване на пъпките.

За да се избегнат подобни проблеми, за цветето трябва да се гледа правилно, както и да се премахнат повредените места и храстът да се третира с фунгициди.

Вредителите могат да бъдат опасни за цвете само ако за него не се грижат правилно. Най-опасни са трипсите, паяковите акари и листните въшки. За борба с тях е достатъчно редовно да третирате храста с инсектициди.

Важно! Незаразените растения, растящи до болен индивид, трябва да бъдат третирани с превантивна цел.

Стрептокарпусът ще бъде отлично декоративно растение за отглеждане в домашни условия. Най-често срещаните сортове, като минзухар и други подобни, ще създадат усещане за уют и комфорт у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина