Stromanta - домашни грижи и размножаване

Декоративното растение строман има големи листа с необичаен цвят и има способността да ги издърпва през нощта, поради което е получило прякора „молещото цвете“. Грижата за строман не е лесна, но отгледано с грижа и внимание, растението ще разкраси всеки дом и градина. Освен това има поверие, че строманта носи щастие и късмет в къщата.

Как изглежда строманърът, към кое семейство принадлежи

Stromanta е цвете, което принадлежи към семейство марантови. Най-близките роднини на декоративното растение, което също се отглежда в домашни условия, са калатея и ктената. Поради сходството, стромантусът и калатеята често се бъркат.

Stromanta ще донесе късмет в къщата

Растението в естествената си среда може да достигне височина до 1 метър, при стайни условия размерът зависи от сорта и грижите. Овалните широки листа са с дължина половин метър и заострени до върховете. В зависимост от вида, цветовете им могат да имат различни нюанси: зелен, люляк, бял, жълт.

Цветът на цветето може да варира в зависимост от сорта.

Често срещани сортове

У дома се отглеждат различни сортове цветя. Особено популярни са stromanta triostar, приятният stromant, кървавият stromant, calathea и магическата звезда stromant.

Stromanta Tricolor

Той има друго име - triostar. Това е най-популярният и популярен сорт сред производителите на цветя. От горната зелена страна на листата е оцветена под формата на петна от розово, светло зелено и бяло. Обратната страна на листната плоча е лилаво-бордо на цвят. Домашните грижи за Tricolor stromant не са неверни в сравнение с други сортове.

Stromanta Pleasant

На височина расте не повече от 30 сантиметра. Широките, светлозелени листа имат тъмнозелени модели рибена кост. Обратната страна на листната плоча е боядисана в сребристо-зелен цвят, малко се появява розов оттенък.

Строманта Кървавият

Повърхността на светлозеления лист е лъскава, с тъмнозелен модел във формата на буквата V. Другата страна е тъмночервена.

Stromanta Magic Star

Големите листни плочи са насочени към краищата. Листата са тъмнозелени с произволни шарки от бял и скучножълт цвят.

Stromanta Horticolor

Листът на стромата Chorticolor е оцветен в жълто-зелен оттенък. Другата страна, както повечето сортове, има кестеняв цвят.

Stromantha Maroon

Има лека ивица по главната жилка върху зелен лист. Обратната страна на листа е тъмно люляк.

Накратко за историята на появата

Stromanta е екзотично растение, произхождащо от амазонските тропици на Южна Америка. В естествената си среда цветето расте близо до реките и резервоарите на Амазонка, а също така се среща в тропическите гори.

Stromanta: домашни грижи

Растението не е свикнало генетично да расте в средни ширини, поради което се нуждае от специални и правилни грижи.

Температура

Стайната температура не трябва да е по-ниска от 18 градуса. Оптималният показател за температурата за отглеждане на закрито цвете на сламен човек през летния период е от 23 до 27 градуса, през зимата - от 20 до 23 градуса.

Важно! Дори през летния период може да настъпи хипотермия на цветето поради силни студени течения. Необходимо е да ги избягвате и да преместите саксията на друго по-благоприятно място.

Осветление

Осветлението трябва да е умерено. Твърде яркото осветление ще остави изгаряния по листата, а липсата му ще спре растежа на растението. Препоръчително е да поставите саксията с цветя на източните и западните первази на къщата. През зимата, при липса на естествена светлина, е необходимо да я създадете изкуствено, като използвате лампи.

Поливане

Влаголюбивият стромант е много взискателен към количеството поливане. Саксийната почва трябва да бъде постоянно влажна и рохкава, особено през горещите и сухи летни месеци. До зимата редовността и изобилието на поливане намалява. Не се увличайте твърде много от поливане, в противен случай влагата ще застоява в почвата, което ще доведе до многобройни заболявания и поява на гъбички.

Пръскане

Грижата за стримента трябва задължително да включва процедурата за пръскане с вода. Тъй като декоративното растение се цени заради красивите си листа, е необходимо редовно да се отстраняват натрупаните мръсотия и прах чрез пръскане. Освен това процедурата увеличава влажността в помещението.

Влажност

Цветето изисква висока влажност в стаята. През зимата поради нагряване въздухът често става сух, така че върху тръбите постоянно се поставя влажна кърпа, а на перваза на прозореца се поставя съд с вода.

Грундиране

Почвата за стромант трябва да включва торф, пясък, хумус и компост от изгнили листа. Торфената почва понякога се заменя с компостна почва. По време на обработката земята трябва периодично да се подхранва с торове и да се разхлабва.

Подхранване

Подхранването се извършва от май до август. През зимата цветето трябва да почива, така че не го безпокойте. Подхранването се извършва със сложни органични и минерални препарати, предназначени за декоративни широколистни растения.

Особености на грижите през зимата, период на покой Stromanty

През зимата трябва внимателно да се грижите за стромантуса, за да не нарушите цветето. По време на периода на почивка, вътрешният стромант не изисква специални грижи. Поливането се извършва рядко, само когато почвата изсъхне. Когато се появят изсушени листа, те трябва да бъдат премахнати. Също така се препоръчва растението да се пръска, за да се премахнат мръсотията и праха. След всяко поливане е необходимо да се разхлаби почвата.

Кога и как цъфти

Стайното растение стромантус рядко цъфти. Освен това цветята му са малки и незабележими, поради което не представляват особена стойност. Растението се отглежда за листата.

Съцветия от строман

Видове цветя

Цветята са малки с бели венчелистчета; те са идентични при почти всички сортове. Има сортове, които изобщо не цъфтят. Цветните прицветници и чашелистчетата са червени.

Цветни форми

Съцветията са свързани на малки метлици и растат на дълги дръжки, достигащи дължина 8 сантиметра. Съцветието може да бъде с диаметър около 6 сантиметра.

Период на цъфтеж

Декоративно-широколистното растение, стромантус, обикновено цъфти през лятото. От края на май до началото на август.

Допълнителна информация... Периодът на цъфтеж зависи от сорта и грижите и продължава само около месец. Следователно, ако цветето започне да цъфти в началото на юни, тогава до началото на юли цъфтежът приключва.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж се препоръчва да не се наторява растението, особено с препарати, съдържащи азот. Също така, за да не се повредят съцветията, цветето не се пръска или подрязва.

Подрязване

Цветето не е необходимо да образува корона, но изсушените и пожълтели листа трябва периодично да се подрязват.

Как се размножава Stromantha

Разпространени са два метода за размножаване на цветя: покълване на семена и вкореняване на резници.

Покълващи семена

Семената се засаждат в края на зимата. Семената трябва да бъдат подбрани здрави, преди засаждане, те могат да бъдат третирани със специален препарат. Субстрат за покълване на семена, по-добре е да вземете в специализирани магазини. След засаждането на семената почвата трябва да бъде добре напоена. Ако естествената светлина не е достатъчна, е необходимо да поставите лампи до кутията.

След вкореняване на резника се трансплантира в отделни саксии.

Вкореняване на резници

Размножаването по този начин се извършва в края на пролетта или началото на лятото. Всичко зависи от издънките, те трябва да се развият до определено състояние. След това от тях се изрязват резници с размер не повече от 10 сантиметра. Всяко рязане трябва да има поне 3 листа.

Резниците се поставят в чаша вода и се покриват с фолио. Когато корените започнат да се образуват, резниците се засаждат в земята.

Прехвърляне

Стромантът се трансплантира в началото на пролетта. През първите години от жизнения цикъл процедурата се провежда ежегодно. Растението расте бързо, кореновата система расте, така че трябва да смените нарастващия контейнер с по-подходящ размер.

Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране. Почвата за засаждане трябва да бъде рохкава, хумусна и леко кисела. Субстратът трябва да включва: хумус, пясък и компостна почва. На дъното на саксията се поставя слой дренажен материал, след което се засажда цвете.

Възможни проблеми при отглеждането на Stromant

Флористите често са изправени пред проблема с изсушаването на листата, тогава веднага възниква въпросът какво да се прави, ако листата на строманта изсъхват. Понякога само краищата изсъхват, а понякога целият храст. Причините могат да бъдат много и всяка се отнася до неправилна грижа за цветята.

Листата изсъхват поради неправилна грижа

Stromanta: листа сухи, какво да се прави

Листата започват да пожълтяват, свиват се, изсъхват и се ронят поради следните причини:

  • Прекомерно излагане на пряка слънчева светлина. Най-добре е да премахнете растението на място с умерено осветление.
  • Липса на поливане. Необходимо е да се нормализира поливането.
  • Сух въздух. Необходимо е да се напръска растението с вода.
  • Появи се паяк. Третирайте вредителите с инсектициди.

Забележка! Ако само долните листа започнат да изсъхват, тогава растението старее и скоро животът му ще приключи.

Stromanta се цени предимно заради красивите си листа с необичайни цветове. Ако искате да отглеждате цвете у дома, трябва внимателно да наблюдавате състоянието му.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина