Цвете на щука опашка - грижи и размножаване

Цветето на щуковата опашка е декоративно широколистно растение. Той е непретенциозен и издръжлив, дори начинаещи цветари ще могат да го засаждат. Неговите ефектни листа с форма на стрела ще създадат печеливши композиции както в дома, така и в офиса. Това е незаменим атрибут в аранжировките на саксии.

Щукова опашка: цвете, грижи, размножаване

Сансевиерията, или при обикновените хора щуковата опашка, принадлежи към семейство Аспержи. Въпреки че по-рано той е наричан Агавов. Това е вечнозелено безстеблено растение. Различава се с жилави и заострени листа, както с тясна, така и с широка листна плоча. Местоположението им е строго вертикално или с някакъв наклон към земята. Той покорява цветарите с разнообразието си от цветове: от едноцветно зелено до сребристо-жълтеникави шарки на зелен фон. Видовете с декоративни петна или ивици са особено интересни. Някои сортове са покрити с характерно восъчно покритие.

Щукова опашка като оригинален декоративен елемент

Накратко за историята на появата

Родината на сансевиерията са страни с тропически и субтропичен климат. Началото тръгна от тропическите региони на Африка, главно от западните й райони. В Европа те започват да се отглеждат като стайно растение през 18 век. Внесен е от италианския натуралист А. Петанга. През последните два века са отгледани повече от 60 вида и най-популярните от тях се появяват през 1939 година.

Сансевиерия има повече от 60 вида, които се отглеждат у дома

Цъфти ли опашката на щука

Щуковата опашка цъфти в началото на пролетта, ако спазвате правилата за отглеждане. Отначало цветето изхвърля цъфтяща стрела, върху която постепенно се появяват пъпки. Формата и сянката им зависят от вида на растението. Пъпките се отварят вечер. Те радват собствениците със своята красота и аромат на ванилия цяла нощ и добре, утрото изсъхва.

Щуковата опашка цъфти с нежни ароматни цветя през нощта

Характеристики на грижа за цветя щука опашка у дома

Щуковата опашка принадлежи към непретенциозни растения, така че е лесно да се грижите за нея. Цветето може да оцелее нормално:

 • грешно местоположение;
 • нередовно поливане;
 • неправилно подбрана почва.

Но за да може в стаята да парадира живописно цвете на щука опашка, е необходимо да се осигурят подходящи грижи у дома.

Температура

През лятото оптималната температура за цвете е 25 ° C, а през зимата около 15 ° C. По принцип растението е в състояние да оцелее дори по-ниски темпове, но в този случай поливането е значително намалено, в противен случай е възможно гниене на кореновата система.

Осветление

Предпочита добре осветени слънчеви места. Но за екземпляри с плътни листа препоръчителната страна в стаята е южна. Видовете, които имат бяла или жълта ивица върху листната плоча, предпочитат разсеяна светлина, така че те са разположени от източната страна, в противен случай красивият модел може да избледнее.

Сансевиерия с декоративен цвят предпочита разсеяното осветление

Важно! В стая с прозорци, обърнати на север, или изобщо без тях, растението ще се развива слабо, външният вид ще бъде непрезентабилен.

Поливане

Щуковата опашка не понася постоянно подгизнала почва. Това причинява загниване на корените. Затова трябва да се полива през лятото 1 път на 10 дни. В студено време, по-рядко, тъй като почвата изсъхва.Почвата в саксията трябва да е едва влажна.

Важно! Цветето понася сушата по-лесно от преовлажняването. Това се обяснява с факта, че цветето натрупва влага в розетките на листните плочи, което е достатъчно за храненето и развитието на листните плочи.

Сансевиерията се полива с добре утаена вода със стайна температура. По време на поливане течността не попада в центъра на изхода. Препоръчителният метод за напояване е потапяне във вода или пълнене на резервоара.

Влажност

Нивото на влажност в помещението не е важно за развитието на растенията. Но той реагира перфектно на навлажняване на листната плоча, като я избърсва с влажна кърпа. Пръскането не се препоръчва, тъй като капчици вода ще потекат по гладката повърхност на листа и ще попаднат директно в центъра на изхода.

Грундиране

Растението е придирчиво към състава на почвата. Сместа може да се приготви самостоятелно чрез смесване на следните съставки:

 • 5% копка земя;
 • 25% пясък;
 • 70% листна земя.

За да се изключи появата на болести или насекоми, почвата се подлага на топлинна обработка. За да направите това, тя се поставя върху лист за печене и се държи във фурната за около час, като се разбърква непрекъснато.

Подхранване

Щуковата опашка не е лоша за подхранване с азотни торове. Но е необходимо правилно да се разреждат компонентите в съответствие с инструкциите на опаковката със състава. Тор се внася не повече от два пъти месечно и само върху навлажнена почва, за да се избегне изгарянето на коренището. Пресаденото цвете не се опложда една година. За този период той има достатъчно полезни микроелементи в прясна почва.

Как се възпроизвежда цветето на опашката на щука

По отношение на развъждането, опашката на щука е подходяща дори за неопитен производител. Този процес е бърз и лесен. Растението има такова свойство като отлично вкореняване по различни начини. Благоприятният период е пролетта. По това време растението бързо расте зелена маса, изгубените части не вредят. Най-простият начин, който не създава проблеми за самото цвете, е разделянето на коренището.

Вкореняване на резници

Размножаването чрез разделяне на коренищата се извършва по време на трансплантацията на цялото растение в нов контейнер. След като е изваден от саксията, опашката на щука лесно се разделя на резници чрез внимателно изрязване на корените с остър нож.

Важно! Препоръчително е изрязването да се изсуши и да се поръси с канела. След това те се засаждат в подготвена почва.

Издънки

Друг метод за размножаване са страничните издънки. В този случай с помощта на дезинфекциран остър нож издънките, образувани върху майчиното растение, се отрязват. Разрезът трябва да бъде направен така, че върху бебето да остане някаква част от коренището от майчиното цвете и пълноценна розетка от листни плочи. Освен това издънката се засажда в отделен контейнер с почва, която е идентична по състав с тази на възрастен храст. Не поливайте няколко дни. След това осигурете обичайните грижи за растението.

Лист

Растението се разпространява лесно през листни плочи. Това изисква:

 1. Отделете листа или част от него със стерилен нож.
 2. Нарежете дългия лист на парчета, приблизително 5 cm.
 3. Оставете да изсъхне за 1 час.
 4. Засадете в саксии с речен пясък и осигурете парников ефект, като покриете с буркан или пластмаса.

Размножаване на сансевиерия с листова плоча

След два месеца плочите ще пуснат корени и ще започнат да дават млади издънки. След това те се засаждат в обикновена почва.

Важно! Не може да се размножава с разноцветна листна плоча сорт щука. Растението няма да запази своите характеристики. Бебетата ще имат нормален зелен цвят.

Прехвърляне

Цвете на щука опашка периодично се трансплантира. Това се случва, когато растението престане да се побира в саксията, обикновено веднъж на 3 години. Процесът на разсаждане се извършва през пролетта.

В подходящ съд се прави дренажен слой и се полага подготвеният субстрат.След това внимателно изваждат растението от стария контейнер, опитвайки се да не унищожат земната бучка, и го поставят в подготвена саксия. Останалите кухини са покрити с пръст. Полейте цветето след пресаждането след два дни. През това време повредените участъци могат да бъдат затегнати и вероятността от загниване на корените значително ще намалее.

Възможни проблеми при отглеждането на опашка на щука от стайно растение

При правилна грижа това растение рядко си навлече неприятности. Възможни случаи на вероятна болест на цветята:

 • кафявите петна по чаршафите са слънчеви изгаряния. Растението трябва да се пренареди на друго място, където няма пряка слънчева светлина;
 • мекотата и пожълтяването на листните плочи показват постоянното преовлажняване на почвата. В този случай ранените части се отстраняват и гнездото се изважда от саксията и се трансплантира.

Сансевиерия на открито

Трудно е да се намери по-непретенциозно растение от щука опашка. Но благодарение на изключителния си външен вид те могат да украсят цветна композиция във всеки интериор. Освен това през лятото това растение ще се превърне в достоен елемент от уличния пейзаж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина