Сукуленти: домашни грижи и основните видове семейство

Сукулентите са странни растения. Трудно е да ги наречем цветя в обичайния за европейците смисъл. Поради странната си форма и високата си способност да оцеляват, те се сравняват с извънземните от бъдещето. По отношение на популярността сред производителите на цветя, те заемат една от водещите позиции. Какви са тези сукуленти, как да се грижим за тях и наистина ли е лесно да ги отглеждаме у дома?

Общо описание: какво представляват сукулентите

В цветарския магазин тези растения са лесно разпознаваеми по сочните си стъбла и листа или остри тръни. При естествени условия те са в състояние да натрупват вода и да я изразходват внимателно по време на суша.

Сукулентите се предлагат в различни видове

Запознаването с много представители на тези „братя от пустинята“ е много вълнуващо преживяване, защото семейството им е много разнообразно:

 • агаве (400 вида);
 • liliaceae (200 вида);
 • еуфорбия (до 2000 вида);
 • кактус (11 племена и 4 подсемейства);
 • мазни (1500 вида);
 • aizonovye (2500 вида);
 • чатала (3400 вида);
 • kutrovye (400 рода, броят на видовете е неизвестен).

Опитните производители на цветя правят подробни запитвания за растението, преди да го купят, за да му създадат условия, близки до естественото му местообитание.

Сукулентното цвете е дете на пустинята и полупустинята, което означава много слънце, малко влага, пясък и голяма температурна разлика. Остава да създадете тези условия в апартамента или на отделен перваз на прозореца.

Изборът на сукулент ще зависи от личните предпочитания на купувача, но всеки представител на тази екзотична група цветя, с подходящи грижи, ще се превърне в ярък акцент у дома.

Сукуленти: домашни грижи

Въпреки разнообразието от сортове и видове, има редица общи правила. Как да се грижим за сукулентите:

 • Ограничено поливане - веднъж месечно през зимата и есента, 2 пъти през пролетта и лятото. При прекомерно поливане растението ще започне да гние и може да умре.
 • Осветлението трябва да е ярко, но не попарващо и дълго, така че южните прозорци са идеални за тях. При липса на слънчева светлина може да се използва изкуствен източник. С настъпването на пролетта се създава нежен режим на осветление, за да се избегнат изгаряния от яркото слънце.
 • Почвата трябва да е 70% пясък и чакъл. Останалият процент плодородна почва е достатъчен за сукулентите за нормално развитие.
 • Температурата в естествени условия варира от +50 C ° до 0 C °. Ето защо, изключвайки отоплението в апартаментите, тези цветя ще понасят спокойно.
 • Подхранването на сукулентите е също толкова необходимо, колкото и всички стайни цветя. За това се прилага специален сложен тор по време на поливане три до четири пъти през периода на активен растеж. Органичните торове са противопоказани за сукуленти.

Важно! Когато избирате растение, струва си да разберете към кое семейство принадлежи и точното му име, тъй като в съдържанието може да има отличителни черти.

Сукуленти: популярни видове и имена

Има няколко вида, които са най-удобни за отглеждане в домашни условия.

Дебела жена

В ежедневието - пари или нефрит дърво. Един от любимите ми сукуленти на закрито. Може да оцелее в изтощена земя и северния прозорец.Но ако създадете изобилие от светлина, листата ще придобият интересен червеникав оттенък. Не изисква често поливане.

Истинско удоволствие ще бъде формирането на корона и превръщането на дебела жена в приказно дърво, което според легендата носи късмет не само във финансите. Размножаването също няма да е караница: достатъчно е да поставите лист или стъбло на практически суха земя.

Дебелата жена е наричана в народа паричното дърво

Каланхое Блосфелд

Това растение е избрано заради способността му да цъфти през зимата. Изобилните съцветия могат да бъдат бели, розови, оранжеви, червени. При благоприятни условия - рядко поливане, слънчева светлина, без течение и ниски температури - може да цъфти два пъти. В допълнение, каланхое е ценено заради високите си лечебни свойства (антибактериални, антивирусни, заздравяващи рани и др.)

Каланхое цъфти дори през зимата

Кактус

Друг фаворит сред сукулентите на цветарите. Очите се различават от различни форми и цветове. С внимание и внимание можете да постигнете невероятен цъфтеж от тях. Вярно е, че миризмата на цветя не винаги е приятна - тя е защитен механизъм, точно като иглите. Но тези, които искат да създадат колекция от кактуси, не се обезсърчават. Условията на живот са практически същите като тези на по-голямата част от сукулентите.

Хавортия

Това растение има повече от седемдесет вида. Раираната Haworthia стана най-домашната. С тесни и месести листа прилича на алое, но има ясен модел в долната част на листа под формата на напречни бели ивици.

Не се нуждае от ярка светлина, така че може да се позиционира далеч от прозореца с южно изложение. Поливането на цветето е достатъчно веднъж на 7-10 дни. Не абсорбираната вода трябва да се излее от тигана. Водата не трябва да попада върху листата и в центъра на изхода. Това може да причини изгаряния или гниене.

Haworthia изглежда като алое

Ечеверия

Второто име е Stone Rose. Това е най-компактното сукулентно растение, идеално за малки пространства. Въпреки малкия си размер, каменната роза няма да остане незабелязана. Листата му са събрани в малка розетка и могат да бъдат с различни форми и няколко нюанса. От тези каменни цветя се получават оригинални композиции за флорариума.

Растението е много взискателно към светлината - на сянка губи правилната си форма. Критичната температура е +6 C °. Следователно, Echeveria в Европа е само закрито цвете.

Ехеверия се нарича още каменна роза

Sedum (Sedum)

Представен е в повече от шестстотин варианта. Ампелната версия на този сочен е търсена. Sedum може да се отглежда не само у дома, но ако няма проливни дъждове, тогава той ще се чувства чудесно на откритата земя на цветна градина. Има разнообразие от форми и цветове на листата.

Ястия за цветя за сукуленти и почва

По-добре е да купите цветето, което харесвате в магазина. Продавачът може да предложи така наречената сочна смес - едно или две растения в техническа саксия с диаметър 5 см. Растението трябва да е добре вкоренено в саксията. В същия магазин по правило те предлагат да изберат подходящите прибори за пресаждане на цвете и почва.

Саксии

Сочните саксии се избират в съответствие с интериора на стаята. Но формата и размерът трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид кореновата система на цветето. Ако обемът на сеялката за сукуленти и формата на подземната част не съвпадат, тогава растението може да не оцелее.

За дебела жена е по-подходящ съд, който не е висок, но е широк в диаметър. С възрастта саксия за живо дърво ще се нуждае от повече, но със същите пропорции. Но за haworthia ще се доближа до по-дълбоки, вертикално удължени съдове. По-добре е да използвате керамични саксии като материал - пластмасовите стени може да не издържат на натиска на мощни корени.

Флорариум

Обичайните саксии могат да бъдат заменени със стъклени съдове, така наречените флорариуми. Съставът се състои не само от растения, но и от цветна почва, която придава оригинален вид на обикновен стъклен съд.Способността да се направи флорариум със сукуленти е популярна. Не е трудно да го научите, като следвате инструкции стъпка по стъпка:

 1. Третирайте стъкления съд с алкохол.
 2. Налейте в първия слой плитък дренаж, около една четвърт от височината на контейнера.
 3. Поставете същото количество пръст във втория слой.
 4. Удебелете леко двата слоя.
 5. Засадете растенията, поръсете корените им с пръст и леко натъпчете.
 6. Следващият слой е да се положат красиви цветни камъчета или пясък, предварително обработени от мръсотия.
 7. Можете да добавите още един слой контрастен цвят за повече декоративен ефект.

Повърхността на почвата често е украсена с малки фигури и големи камъчета.

Важно! Растение, засадено в затворен съд, се нуждае от по-малко поливане. Бъди внимателен.

Грундиране

Производителите предлагат готова почва за всяко растение. След като купих почва за сукулентни растения, все още си струва да проверим нейния състав. Почвата трябва да съдържа пясък, чакъл, малки камъчета и по-малко от половината обем на плодородната почва. Ако продавачите не вдъхват доверие, тогава можете сами да направите желаната смес. Компонентите могат да бъдат закупени отделно или можете да събирате почва безплатно, като излезете в провинцията.

Важно! Необходима е дезинфекция - закупената или самостоятелно подготвена земя трябва да се третира със специални препарати.

Пазарът предлага много възможности за фунгициди. Сред най-популярните са Fitosporin, Zaslon, Barrier.

Как обикновено се размножават сукулентите

Има мнение, че е много трудно да размножавате сукуленти сами. Това не е напълно вярно. Просто за повечето любители на цветя е необичайно да вкореняват резници без корени в суха почва. И също така трябва да имате търпение - сукулентите растат бавно.

Ново растение може да бъде получено от лист, рязане, бебе или семе.

Размножаване от лист

Здравият лист се отрязва с нож, без да се оставя „пън“ върху ствола на възрастно растение. Листът се полага с разрез на земята, оставя се да изсъхне за един ден и след това леко се поръсва с пръст. И остава да се изчака. Заводът ще направи всичко сам.

Размножаване чрез резници

Ако за размножаване се използва резник, той също се отрязва с чист, остър нож и се изсушава на въздух за известно време.

Важно! Изплакнете мястото на среза върху майчиното цвете и обработете раната с въглен.

Резниците се вкореняват добре както във вода, така и в пясъчна смес. За най-добър резултат контейнерът с пясък е покрит с филм, организиращ малка оранжерия. Корените ще се появят след около две седмици.

Размножаване със семена

Ще отнеме повече време, за да получите растение от семена. Само шест месеца по-късно ще бъде възможно да се трансплантира растението като независим екземпляр. Отглеждането на тези цветя от семена е най-дългият начин за получаване на нови растения. Но в резултат можете да получите редки екземпляри.

Болести на сукулентите

По време на трансплантацията, размножаването, латентността се обръща голямо внимание на общото състояние на растенията. Те също са податливи на болести или нападнати от вредители.

Важно! Основните причини за сукулентна болест са липсата на вода и светлина. При слаба светлина цветята сменят цвета си, стават бледи, стъблата им се простират, нарушавайки обичайния външен вид. Този проблем се решава чрез преместване на цветето на по-светло място или чрез добавяне на изкуствено осветление.

Когато листата станат меки, те започват да се извиват, което означава, че водните запаси се изчерпват. Спешна нужда от поливане. Показател за излишната влага - когато заедно с летаргията се появяват кафяви или бели петна по листата, гниене по листата. Можете да спасите растението, като отрежете повредените части и намалите поливането. Ако коренът е изгнил, горната част на растението трябва да бъде отрязана на здраво място, основата трябва да бъде изсушена и засадена в нова почва.

Основните вредители за сукулентите са брашнести червеи, трипси и акари. Можете да се отървете от тях с помощта на наличните лекарства. Но, за съжаление, върху листата могат да се появят следи от тяхното присъствие (петна, дупки и плака).

Дори начинаещите могат да получат страхотни резултати, като следват прости съвети за грижа за сукулентите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина