Адениум цвете от семена у дома

Семейство Кутрови включва растение, наречено адениум, което е сукулент. Родното място на културата е Централна и Южна Африка. Когато се отглежда в апартамент, дърво или храст расте много малко - до 35 см. Adenium има и друго име - пустинна роза, тъй като цветята донякъде приличат на розите.

Избор на сорт адениум

Сега има голям брой подвидове и сортове култури с красив цъфтеж, така че любителите на закрити растения са изправени пред труден избор какво точно си струва да се отглежда. Популярни сортове адениум:

 • Арабски;
 • Crispum;
 • Мини;
 • Свазикум;
 • Сокотрански;
 • Сомалийски;
 • Дебел.

Цъфтящ адениум

Най-често те вземат за отглеждане на апартаменти: Skvazikum, Somali, Suchny или Mini. Именно тези растения се считат за най-непретенциозните от цялото изобилие от сортове и те цъфтят по-рано от други.

Преди да разберете как да отглеждате адениум, струва си да научите за времето за сеитба.

Сомалийски адениум

Време на сеитба на адениум

Можете да засадите семена от пустинни рози по всяко време на годината. Основното нещо е да се обърне внимание на продължителността на светлинните часове. Повечето любители на цветята са съгласни, че краят на зимата или пролетта са най-благоприятните периоди за сеитба.

Избор на контейнер за сеитба

Най-малката саксия е най-добрият съд за семена. В такъв контейнер малките растения няма да страдат от излишната влага. Основното изискване към контейнера е наличието на голям брой дупки, през които ще се премахне ненужната влага, вредна за корените на цветето.

Капакът на контейнера е значително предимство, защото такава саксия ще действа като малка оранжерия. На дъното на резервоара за засаждане трябва да поставите дренажната смес (експандирана глина, парчета пяна, натрошена тухла или въглища). Поставете пръст отгоре и я навлажнете умерено.

Саксии за адениум

Подготовка на почвата

Двете основни изисквания към земята са хранителната стойност и дишането. По отношение на киселинността почвата трябва да бъде или слаба, или неутрална. Идеални компоненти на почвата:

 • кокосови влакна - 50%;
 • широколистно-хумусна смес - 25%;
 • малка експандирана глина (счупена тухла) до 3 мм - 20%;
 • чипове от пяна - 1 шепа;
 • бакпулвер (вермикулит или перлит) - 5-10%.

Важно! Торфът има твърде плътна консистенция, която ще възпрепятства растежа на корените на всички етапи, поради което не е необходимо да се използва такава почва.

Сукулентните смеси са подходящи и за отглеждане на адениум у дома. Такъв инструмент се разрежда с натрошен въглен и едър речен пясък, който е калциниран.

Кокосови влакна

Как правилно да засаждате семена на адениум

При започване на работата по засаждане е необходимо да се подготви семенен материал. За да направите това, имате нужда от разтвор на калиев перманганат, където семената се поставят за половин час. След това се приготвя топъл разтвор на циркон и материалът се оставя в него още 2-3 часа.

След това семената се излагат на земята и се поръсват с малко количество от сместа. Остава да поставите контейнера в стая, където температурата на въздуха е + 33 ... +35 ° С.

На бележка! По-хладно температурно състояние води до факта, че разсадът покълва дълго време или изобщо не расте.

Сеитба в торфени таблетки

Засаждането на семена на адениум в торфени таблетки следва същия принцип, както в съд с почва. Ще отнеме много място за подреждане на отделни чаши за разсад.

Адениеви семена

Когато се появи кълнове на цветя

Когато отглеждате адениум от семена, трябва да знаете кога се появяват кълновете. Ако се спазва температурният режим, разсадът се излюпва през първите 7 дни, а понякога и след 2-3 дни. Когато семената се появят, трябва да използвате денонощно флуоресцентна светлина. Времето за подсветка постепенно се намалява до 12 часа на ден.

Какво влияе върху кълняемостта

Колко бързо се появяват кълнове от семена зависи от температурните показатели. В идеалния случай стаята трябва да е доста топла - 33-35 ° C. Не е много лесно да се постигнат тези стойности, така че ще трябва да използвате долното нагряване, за да покълнете семената. За да направите това, кандидатствайте:

 • термо постелки;
 • килими за влечуги;
 • топъл под;
 • отоплителни батерии.

Разсад на адениум

Трансфер на постоянно място

При засаждане на семена в един общ контейнер, бране се извършва, когато 2-3 чифта истински листа се появят в растенията. Първата тенджера трябва да е около 50 мл. Можете да използвате чаши за еднократна употреба.

Забележка! Ако кореновите системи на разсада са твърде преплетени, те трябва да бъдат отделени възможно най-внимателно.

Следващият път, когато адениум се засажда на шестмесечна възраст. За цветя, които са засадени в отделни контейнери, това може да е първата трансплантация. Важно е да следвате тези правила тук:

 • Културата се трансплантира, след като напълно усвои наличния капацитет.
 • Не се препоръчва да се взема саксия за растеж, където има много свободно място. Така растението няма да се справи с постъпващата течност, което може да доведе до загниване на кореновата система.

Растенията се трансплантират на постоянно място от една година, като се спазват следните правила:

 • Възрастните цветя не се препоръчват да правят много питателна почва, тъй като тяхното хранене се регулира от въвеждането на превръзки. При лош субстрат каудексът ще се развива по-добре в адениум.
 • Пластмасовите контейнери са чудесни за ролята на саксии за тази култура. За тези, които отглеждат цвете за първи път, се препоръчва да се използва прозрачна пластмаса, за да се улесни определянето на съдържанието на влага в почвата.
 • В дъното на резервоара трябва да има дренажен слой.
 • След пресаждането растенията могат да се поливат само след 2 дни. Това време е достатъчно за заздравяване на увредените корени.

Прехвърляне

Какво да направите, ако семената на адениум не покълнат

При наличие на висококачествени семена липсата на разсад може да се крие в недостатъчно висока температура на въздуха. Трябва да се коригира до оптималната стойност. При достатъчно отопление не би трябвало да има проблеми.

Важно! Ако при правилни грижи за адениум, отглеждан от семена у дома, няма развитие на кълнове, е необходимо да се проверят всички параметри, така че да са нормални.

Основни правила за поливане

Поливането се извършва въз основа на условията на задържане. При високи температури и интензивно осветление е необходимо често поливане на кълнове от пустинни рози. Кореновата система на разсада е много деликатна, така че почвата не трябва да бъде пресушена или наводнена.

Не е трудно да се отглежда адениум от семена у дома. Ако спазвате всички агротехнически изисквания, растението определено ще цъфти.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина