Adenium Obesum - описание и грижи за къщата

Това е изящен и необикновен представител на сочното семейство. Adenium Obesum идва от най-сухите места на планетата, има латинското име Adenium Obesum. Обичайните климатични условия са топла зима, минимални валежи и много слънце.

Как изглежда adenium Obesum, към кое семейство принадлежи

Външно растението е дърво или храст с плътен и месест ствол. Цветето расте изключително бавно и в природата може да достигне не повече от 2 метра височина, а у дома - не повече от 1 метър. Adenium obesum, или Obesum, принадлежи към семейство Кутровие, род Храст.

Дебел представител на вида

Стъблото на храста е сиво или кафяво. Основата е по-разширена от върха. Адениумът в природата може да достигне 1 метър в диаметър. Формата на багажника директно зависи от условията на растеж и грижи. Листните плочи са плътни и при допир наподобяват парчета кожа. Размерът им варира от 5 до 15 см. Съцветия върху адениум се появяват само през лятото. Цветята са съставени от венчелистчета, които могат да варират в цвят от червено до бяло.

Често срещани сортове

В продължение на много години растението е изискан и желан гост във всеки дом. Разнообразието от сортове ви позволява да изберете правилния вид. Този вид сукулентно растение има много красиви допълнителни имена: пустинна роза адениум, импала, мини адениум.

Мини адениум

Сортът Adenium Arabicum има дебел каудекс, който е почти черен на цвят. Този тип включва адениум на Белия слон. Листата на вида са украсени с бели петна и имат кожена текстура.

Сорт Арабикум

Adenium Crispum е един от най-видните представители на сомалийския подвид. Дебелият каудекс на растението е под земята и прилича на обикновена ряпа. Вълнообразните тесни листа са украсени с бели вени. Поради изключително бавния си растеж често се отглежда в апартаменти.

Хрупкави цветя

Adenium white получи името си от красивите си съцветия. Той също така носи името хавлиев адениум. Изключително рядко се срещат цветя с розови нюанси.

Необичаен представител на вида е Adenium mix. Растението се отглежда от опитни животновъди. В зависимост от условията на отглеждане и климатичните характеристики, съцветията могат да придобият почти всяка сянка.

Amber Cloud adenium е друг поразителен представител на затлъстелите видове. Двуцветните съцветия привличат опитни производители на цветя по целия свят в продължение на много години.

Затлъстяване адениум

Най-големият разсадник в света на тайвански сочни сортове - Adenium Rose Chen. В Русия Adenium Sib или Adenium Siberia се счита за признат и доказан интернет ресурс.

Преди да изберете растение, трябва да разберете каква е разликата между adenium Arabicum и Obesum:

ХарактеристикаAdenium ObesumAdenium Arabicum
Място на растежТеритория от Саудитска Арабия до СенегалЗападна Саудитска Арабия и Йемен
Външен видМесест ствол с форма на бутилка, сивокафяв на цвят с много издънки в горната част.Дебел, нисък каудекс, тъмнокафяв на цвят или с лилав или розов оттенък.
Темп на растежМного бавноСредно аритметично
Когато цъфти за първи пътНа 1,5 годиниНа 3-4 години

Накратко за историята на появата

За първи път растението е открито от европейски изследовател в Аден. Учените бяха буквално хипнотизирани от необичайния външен вид на цветето. По-късно видът е открит на Арабския полуостров, на територията на Централна Африка.

Домашни грижи за цветето на обезиум адениум

Правилната грижа за сукулентно растение включва редица необходими процедури. Поддържането на необходимата температура и ниво на осветеност са основните компоненти на едно здраво и красиво растение.

Забележка! Сокът на растението е отровен, затова е много важно да се спазват мерките за безопасност при работа с него.

Температура

Оптималният температурен режим за този вид е + 25 ... +30 градуса през лятото и + 10 ... +15 през зимата. При по-ниски температури през зимата има опасност от измръзване на кореновата система и нейната смърт. В горещите дни, за удобен растеж, най-добре е да се организира вентилация на адениума.

Осветление

Мястото за растението трябва да бъде възможно най-осветено. При благоприятни метеорологични условия през лятото можете да изложите цветето на чист въздух. Растението е идеално за отглеждане в оранжерии за цветя и зимни градини.

Важно! Липсата на светлина е вредно за здравето на растението.

При ниски температури адениумът трябва да се постави на най-слънчевия прозорец. При кратки дневни часове е препоръчително да инсталирате допълнително осветление.

Поливане

Овлажняването е същото като при кактуса. Земната топка се навлажнява обилно и след това се изсушава.

Помня! Препълването има изключително негативен ефект върху здравето на адениум и може да доведе до разпадане на кореновата система, увреждане на каудекса.

Също така е невъзможно да се изсуши твърде много почвата, това ще доведе до спиране на растежа на дървото.

Пръскане

Процесът на пръскане е разрешен само през вегетационния период. Когато пръскате, не позволявайте на влагата да попадне в съцветията.

Влажност

По време на активен растеж е необходимо да се създаде повишено ниво на влажност в помещението, където расте адениум.

Грундиране

Оптималният субстрат за растение е рохкав и порест, който няма да задържи излишната влага. Субстратът за адениум трябва да се състои от листна пръст, експандирана глина, перлит и кокосови влакна.

Съвет! Флористи препоръчват добавяне на натрошен въглен на земята.

Подхранване

Възрастен храст има положително отношение към почти всеки тор. Основното е, че азотът, калият и фосфорът присъстват в състава в равни пропорции.

На бележка! Най-добре е да използвате торове в началото на сезона.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Цветето има изключително негативно отношение към всякакви ниски температури. През зимата адениумът е във фаза на покой. „Зелената маса“ отпада и растението вече не се нуждае от влага.

Отглеждането и грижите за зимата включват няколко задължителни правила:

 • Температурата на къщата трябва да бъде най-малко +10 градуса.
 • Поливането се извършва само при повишени температури и не повече от веднъж месечно.
 • При първите признаци на пробуждане дървото трябва да бъде преместено на най-осветеното място.
 • Овлажняването на почвата е разрешено само 20-30 дни след събуждане.

Внимание! Крайното време на периода на почивка не може да бъде пропуснато. Първият признак е появата на бъбреците.

Кога и как цъфти

Цветята на растението се формират от пролетта до есента. При оптимални условия може да се постигне целогодишен цъфтеж.

На бележка! У дома добре развитото растение цъфти два пъти: от април до юли и от септември до октомври.

Видове цветя

Цветният фаринкс има по-светъл нюанс от самото съцветие. Цветята могат да бъдат боядисани в бяло, червено, розово, черно. Те са прости или хавлиени.

Цветни форми

Размерът на цветята, като правило, не надвишава 7 см. Съцветията могат да имат гладки или вълнообразни ръбове, двойна или полу-двойна структура. Най-често цветята на адениума са петлистни. Изключенията са изключително редки. В някои растения те могат да се състоят от седем венчелистчета.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж може да варира за всеки сорт. Някои видове радват с цветя още на 2-ра година, докато други - едва на 4-та. Най-често растението започва да цъфти в началото на пролетта или есента. Периодът на цъфтеж при благоприятни условия може да продължи от 30 до 45 дни.

На бележка! Младо растение цъфти много по-често от възрастен.

Промени в грижите по време на цъфтежа

В периода на формиране на цветя, в никакъв случай не трябва да забравяме за поливането и доброто осветление. Когато се появят първите пъпки, е необходимо леко да се увеличи скоростта на поливане. Рязките промени в грижите за адениум по време на периода на цъфтеж ще доведат до отпадане на пъпки и в резултат на това липсата на цветя върху растението.

Подрязване

През пролетта можете да подрязвате растението. Процедурата се извършва само когато е абсолютно необходимо. Най-често се използва за оформяне на цвете и повишаване на декоративността. За да се създаде красиво дърво, страничните клони се съкращават с почти 1/3. Кардиналното подрязване допринася за образуването на храстовидна форма на адениум.

Как се възпроизвежда адениум Обезум

Възпроизвеждането на многогодишно растение може да се извърши по различни начини: чрез семена, резници, наслояване или присаждане. Описанието на процеса ще се различава в зависимост от избрания метод.

Покълващи семена

Семената на адениум могат да бъдат закупени в почти всеки специализиран магазин.

На бележка! Когато купувате, трябва да обърнете внимание на срока на годност на посадъчния материал. Пресните семена обикновено са 100% покълващи.

Метод за отглеждане на семена

Процедура:

 1. Преди засаждане семената се накисват за 3-4 часа в топла вода. За да се ускори процесът, към разтвора може да се добави стимулант на растежа.
 2. Покълнете семето в подготвен субстрат. За да направите това, смесете в равни части: вермикулит, речен пясък, въглен.
 3. Сеитбата се извършва повърхностно.
 4. Контейнерите с насаждения се поставят в парникови условия и се покриват с всякакъв прозрачен материал.

За покълване температурата трябва да бъде най-малко +35 градуса. Първите издънки трябва да се появят след около 7-10 дни.

За информация! Ако не спазвате температурния режим, тогава сроковете ще се увеличат значително.

За младите издънки дневните часове трябва да са поне 12 часа. Ако е необходимо, използвайте допълнително осветление. Важно е да се поддържа нивото на влажност и редовно да се проветрява мястото.

Вкореняване на резници

Изрезките се извършват през пролетта или лятото.

На бележка! Размножаването чрез резници не е най-продуктивният начин за отглеждане на растение. В процеса на разсаждане посадъчният материал често изгнива.

Рязане на адениум

Инструкции стъпка по стъпка за присаждане:

 • Подрязвайте резници най-малко 15 cm.
 • Третирайте разсада с въглен преди засаждането.
 • Смесете перлит, експандирана глина, пясък и торф като почва.
 • За да предотвратите гниене на резници, поръсете пясък и въглища около засаждането.

При вкореняване не трябва да се допуска преовлажняване. Мястото за кацане трябва да е добре осветено и температурата трябва да се поддържа поне +30 градуса. Процесът на вкореняване се извършва в рамките на 30-45 дни.

За информация! Индивидуалните му качества зависят от метода на отглеждане на адениум. Например, сукулент, отглеждан от резник, няма да има удебеляване на стъблото.

Въздушно наслояване

Този метод може да се използва за много кратък период от време - в края на пролетта и началото на лятото.

Процедура:

 1. За възпроизвеждане чрез наслояване се избира силна и дебела клонка.
 2. Върху него се прави плитък разрез в кръг с остър предмет.
 3. Раната се третира с всеки стимулант и се увива в мъх.

За образуване на корени мястото на изрязване трябва постоянно да се навлажнява. Когато се появят корени, слоевете могат да се режат и трансплантират на постоянно място.

Други възможности

Ваксинацията може да се извърши не само върху адениум, но и върху олеандър.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. На майчиното растение се правят две плитки разрези.
 2. В тях се вкарва бъбрек или семе.
 3. Присаденият материал трябва да бъде внимателно закрепен и разрезите да бъдат свързани заедно.
 4. За положителен резултат е важно да се поддържа повишена температура на въздуха и високо ниво на влажност.

Ако процедурата по присаждане е била извършена правилно, корените ще се появят след 30-35 дни.

Прехвърляне

Адениумът се трансплантира през пролетта. Младите екземпляри трябва да се трансплантират ежегодно. Цвете за възрастни само при нужда.

Саксията трябва да е малко по-голяма от кореновата система на цветето. За сукулентите се използват плоски и широки контейнери. При липса на подходяща форма можете да използвате обикновена саксия за цветя, наполовина напълнена с експандирана глина и чак след това с питателна почва.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Най-често растението страда от гниене на корени или вирусни заболявания. В ранните етапи от началото на заболяването ще помогне навременното лечение със сапунена вода. При сериозни щети използвайте пестициди или фунгициди. Някои условия са свързани с нарастващи грешки.

Растението хвърля пъпки и листа

При рязка промяна в стайната температура или силни течения адениумът рязко пада растителността. През есента това е естествен процес преди периода на почивка.

Листата пребледняват

Появата на бели петна върху адениум е типична при повишено рН в почвата. Алкализирането на почвата се случва, когато липсва фосфор, магнезий, цинк. Въвеждането на необходимите микроелементи в почвата ще помогне да се спаси ситуацията.

Външни признаци на заболяването

Върховете на листата изсъхват

При липса на магнезий краищата на листата на сукулента отмират и се огъват надолу. Обикновено видимите знаци се появяват вече с критичен индикатор за микроелемент. Спешното поливане с течни торове, съдържащи магнезий, ще помогне за спасяването на растението.

Липса на магнезий

Долните листа падат

Най-често проливането на долните листа се случва поради липса на микроелементи. При липса на азот листните плочи първо пожълтяват, а след това напълно падат. Навременното хранене с необходимия елемент ще спаси ситуацията.

Вредители

Видът е най-устойчив на атаките на всички видове насекоми. Изключително рядко кърлежи, червеи или скални насекоми се заселват върху растението. Редовното пръскане с обикновена сапунена вода ще помогне да се защити адениумът.

Други проблеми

Неспазването на условията на задържане може да доведе до следните проблеми:

 1. Промяна на Caudex. Изтъняване на кореновите процеси, а в бъдеще и спиране на растежа се случва поради рязък спад на температурата, недостъпност на слънчева светлина и прекомерна влага.
 2. Спиране на растежа. Това се случва и поради ниски температури или липса на основни микроелементи.
 3. Проблеми с цъфтежа. Основната причина е липсата на светлина и топлина.

Adenium Obesum

При грижата за това екзотично цвете не бива да забравяте за секунда, че то е предимно сочно и има задължителен период на почивка. Можете да получите здраво и красиво растение само като приближите условията на растежа му до естествените. Спазването на всички правила за грижи ще ви позволи да отглеждате тази необичайна "африканска роза" дори в обикновен апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина