Адениум - резитба и оформяне на короната

Adenium е екзотичен член на семейството на сочните. Културата придоби популярност благодарение на красивия си дълъг цъфтеж и изключително необичаен външен вид. Подрязването на растение навреме може да бъде забавен процес и да превърне цветето в декоративен дизайн. Флористът сам решава как да образува адениуми, като подрязва короната или коренището. Всеки метод има свои правила и изисквания, които трябва да се спазват.

Адениум - резитба и оформяне на короната

По принцип всички видове от това растение се разклоняват без помощ и не се нуждаят от допълнително формиране. Ако страничните издънки не растат или са потиснати в развитието, е необходимо да се прибегне до резитба или прищипване. Най-често тези дейности се извършват, за да дадат на цветето по-декоративен ефект.

Цъфтящ адениум

За какво е резитбата?

Подрязването на адениум се използва в такива случаи:

 • За образуването на красива корона.
 • Ако трябва да стимулирате растежа на страничните издънки.
 • За подмладяване на възрастно цвете, чиято възраст е достигнала 5 години. Необходимо е да изтриете всички стари клонове своевременно. Тази процедура ще доведе до полагане на нови пъпки и образуване на още повече цветя.

Време за подстригване и подготовка на инструмента

Процедурата трябва да се извършва през пролетта, по време на интензивен растеж.

Преди да отрежете адениума у ​​дома, трябва да подготвите инструментите за процедурата. Не трансплантирайте и подрязвайте растението едновременно. Адаптирането към нови условия отнема 2-4 седмици.

Забележка! Подрязването силно не се препоръчва през есента или зимата. Пасивно растение не е в състояние да развие странични издънки, така че резитбата може да доведе до смъртта на цветето.

За работа ще ви трябва:

 • ръкавици за еднократна употреба (сокът от растения е отровен, поради което се изисква защита на ръцете);
 • ръчни ножици за подрязване (всички режещи инструменти трябва да се дезинфекцират с алкохол преди употреба);
 • блокиращи лекарства;
 • сапун (след работа с цвете не забравяйте да си измиете ръцете).

Как да отрежете адениум - общи правила

В процеса на работа с растение е изключително важно да се спазват основните правила:

 • При първото формиране стъблото се отрязва на 5-7 см. По време на следващите обработки издънката се отрязва с 2/3 от общата височина.
 • Навременното отстраняване на всички стари или повредени издънки има благоприятен ефект върху растежа на младите и здрави клони.
 • За да се образува адениум, се препоръчва да се отрежат всички клони, растящи вътре в короната.
 • Броят на издънките от втори и трети ред трябва да се увеличи експоненциално.
 • За да се изтъни короната на старо растение, процедурата трябва да се извършва близо до спящи пъпки. На външната част на короната се правят филийки, 5-7 см по-високи.

Подрязване и оформяне на короната на адениум

Подготовка за резитба

Подготвителната работа също се състои в вземане на решение за формата на бъдещото цвете. Дълбочината на рязане зависи от тези фактори.

2 дни преди резитбата растението се овлажнява старателно. Благодарение на обилното поливане, растителните клетки и тъканните съединения са максимално наситени с течност и цветето няма да изпитва липса на вода.

Подготовка на растението за формиране

Подрязване за подмладяване на растението

Подмладяването на старо растение се извършва, когато се появят следните признаци:

 • издънките са прекалено опънати;
 • броят на цветовете е намалял значително;
 • листата останаха само в самите върхове на клоните.

Съвет! Навременното провеждане на процедурата ще помогне за образуването на нов растеж и образуването на цветя до есента.

Опитните производители на цветя препоръчват дейности против стареене веднъж на всеки две години. Благодарение на това растението ще образува нови издънки, броят на цветята ще се удвои поне два пъти. Дължината на клоните трябва да бъде намалена до 5 cm.

Санитарна резитба

Преди извършване на работа е необходимо да се оцени външното състояние на растението. Разрезът се прави на разстояние 9-10 см от дъното на саксията или на 1 см над каудекса.

На бележка! Полученото рязане може да бъде трансплантирано в нова саксия и вкоренено.

След всяко рязане инструментът трябва да се третира с алкохол. Това се дължи на токсичността на сока на културата. Раната след процедурата трябва да се третира със специален градински балсам или паста. Това ще предпази растението от влага и ще предотврати гниене.

Санитарна резитба на цветя

Как да оформите корона от адениум

Сукулентите са генетично предразположени към първичното развитие на централния апикален ствол. В случай на ненавременна резитба, тя се простира, а страничните клони спират да се развиват. Когато оформяте корона, първо трябва да премахнете върха. Това ще събуди спящите странични пъпки и ще има благоприятен ефект за увеличаване на количеството "зелена маса", а цъфтежът ще стане по-обилен. Подрязването навреме ще помогне да се образува по-плътна и обемна корона.

Внимание! Колкото по-ниско подрязвате багажника, толкова по-интензивен ще бъде растежът на новите издънки.

Когато оформяте корона, можете както да премахнете клоните, така и да ги преплетете. Каква форма ще получи адениумът след тези процедури зависи само от въображението на производителя.

Адениум - как да оформите красиво дърво

За декоративни цели се образува каудекс на цветето адениум. С помощта на някои манипулации по време на засаждането можете да увеличите височината и да промените формата на кореновите издънки. Преди разсаждането е необходимо да повдигнете цветето над нивото на земята или да го поставите под ъгъл. С течение на времето каудексът ще започне да се изправя и трансформира. В резултат на това кореновата система ще започне да се разклонява и може да приеме най-странните форми. Присаждането на цветето адениум и подрязването на малка част от корена помага да се образува мощен каудекс.

Формиране на красива корона в адениум

След като разбрахте как да изградите каудекс в адениум, можете да дадете на растението различни форми:

 • Сплит. Извършва се с едновременно засаждане на няколко разсада наведнъж. Те се засаждат в един контейнер, а в точките на контакт се правят плитки разрези. Полученият пакет е завързан със специална лента.
 • Преплитане. Интересен резултат може да се получи чрез тъкане на няколко клона адениум наведнъж. Формата може да бъде всякаква, но най-често се използва пигтейлът.
 • Пръстен. За този тип формация е подходящо растение с най-дълъг и тънък каудекс.

В културата на адениум образуването на каудекс и растежа на кореновите процеси е дълъг процес, но резултатът си заслужава.

Дейности след подрязване

След приключване на всички горепосочени стъпки е необходимо да се извърши първичната обработка на растението. Разрезът се избърсва на сухо с хартиена кърпа и се поръсва с въглен. Вместо това е допустимо да се използва горещ парафинов восък или водороден прекис.

След резитбата растението трябва да се постави на най-светлото място. Температурата на въздуха трябва да бъде най-малко +25 градуса.

При подрязване на кореновата система е важно да се спазват нормите за поливане. Преовлажняването на почвата може да доведе до загниване на кореновата система.

Правилно оформено растение

Когато подрязвате корените и дъното на каудекса едновременно, почвата трябва винаги да е влажна.Това изискване се дължи на повърхностното разположение на кореновата система на растението.

Важни препоръки:

 • Настоятелно не се препоръчва да се извършва резитба през зимата, по време на зимен сън. Премахването на клоните няма да даде резултат, а отрязването на част от кореновата система ще доведе до смъртта на цветето.
 • Ако след процедурата растението не е снабдено с достатъчно осветление, точките на срязване могат да изгният.
 • Използването на големи количества цитокининова паста може не само да влоши външния вид на сукулента, но дори да доведе до пълно спиране на развитието на цветя.

Помня! Ако растението е претърпяло радикална резитба, то този сезон няма да настъпи цъфтеж.

Правилната резитба у дома е основният компонент в отглеждането и грижите за адениум. Ако всички процедури се извършват своевременно, растението ще се радва на външен вид и цъфтеж за много дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина