Спирална албука - отглеждане и размножаване

Спиралната албука принадлежи към семейство Аспержи. културата расте в дивата природа в Южна Африка. Името му се свързва със способността да се изхвърлят дръжки с бели цветя: „Albicare“ на латински означава „стрелба в бяло“.

Отглеждане и грижа за спираловидна албука у дома

Albuca spiralis е луковично многогодишно сочно растение. 5 см крушка е бяла на цвят. Кореновата система има влакнеста структура. От кореновата розетка израстват 15-20 листа с височина до 15 см. Те се отличават с месеста линейна форма и зелено-сив оттенък. Листата са усукани на спирали, когато са напълно изправени, те достигат дължина 30-35 cm.

Спиралата на Албука получи името си от оригиналните листа

Интересно! Благодарение на естествен механизъм, листата се свиват като серпентина в горещи условия, което им позволява да задържат необходимата течност.

Механично усуканите листа наподобяват серпентина

Албука произвежда висок, месест дръжка със синкав оттенък, височината на който достига 60 см. На него се образуват 10-20 цветя с диаметър до 3 см, всеки от тях е разположен на малко стъбло до 4 см. високи.След като цветята избледнеят, плодовете се появяват под формата на кутия, във всяка има лъскави черни семена.

Условия за отглеждане на спираловидна албука

Културата се нуждае от внимателна поддръжка. Само при това условие структурата му ще се формира правилно, което скоро ще ви позволи да се възхищавате на необичайните цветя.

Температура на въздуха

Сукулентът расте добре при топли температури. Оптималните показатели за лятното часово време са + 25 ... + 28 градуса, за зимното време + 13 ... + 15 градуса.

Забележка! Водени от целта за получаване на цветни стъбла през пролетта, цветето трябва да бъде поставено на хладно място за периода от края на ноември до началото на декември, спазвайки температурния режим от + 10- ... + 15 - през деня и + 6 ... + 10 - през нощта.

Осветление

Albuka Spiralis се нуждае от топла и лека среда. За интензивен растеж и обилен цъфтеж на растението се изисква да го оставите на перваза на прозореца, през който навлиза голямо количество светлина.

Стайното растение трябва да се постави на място с добро осветление.

Как се полива

Растежът на растението зависи от неговото поливане. Албука трябва да се полива обилно, но не често. Трябва да изчакате, докато горният слой на основата изсъхне. Препоръчително е да се намали поливането, когато цветето започне да се подготвя за периода на покой. В същото време листата лягат и поливането трябва да бъде напълно спряно.

Кога да се засажда и възможно ли е да се отглежда не у дома

Топлолюбивото растение расте добре в закрити условия. Но при благоприятен климат цветето може да бъде засадено на открито. Ако изборът е паднал върху метода за засаждане на семена, растението трябва да бъде засадено през декември. Ако засадите албука с луковица, оптималното време за това е март.

Избор на място за засаждане и подготовка на почвата

Цветето албука трябва да се отглежда в лека, рохкава почва, която е готов субстрат за култури като кактус и други сукуленти. Също така е позволено самостоятелно да се подготви почвата. За да направите това, трябва да смесите пръст, хумус и пясък в съотношение 1: 1: 2.

Забележка!За целите на дезинфекцията се препоръчва калцинирането на почвата във фурната.

За да отгледате здраво растение, трябва да се запознаете с изискванията към почвата:

 • Насищане на субстрата с достатъчно количество минерали, допринасящи за комфортен растеж.
 • Необходимо е да се избере почва без прекомерно съдържание на вещества и органични елементи, които задържат течността.
 • На корените на растението е необходимо да се поддържа ниско ниво на влага, така че по-късно след засаждането да не възникват болести, крехката кожа на цветето да не се напука.
 • Перлитът, грубият речен пясък и финият чакъл са добре дошли в почвата.
 • Бързо изсъхващата дренажна среда е от съществено значение, според цветарите.

Отводняването на растенията е от съществено значение за правилното поливане.

 • Оптималният контейнер за засаждане на цвете е глинен съд с дупки в дъното. Този материал осигурява правилен обмен на газ, навременно изпаряване на водата и подобрява микроклимата.
 • На дъното на саксията трябва да се постави дренажен слой, съставляващ 1/5 от контейнера. Наличието на малки тухли в долния слой предотвратява загниването на корените поради стагнация на течности.
 • Почвата трябва да е неутрална.

Функции за трансплантация

Необходимо е да се трансплантира спиралната албука през есента; домашните грижи трябва да продължат по същия начин, както преди трансплантацията. По това време периодът на покой на растението приключва. За това събитие е подходяща лека почва, съдържаща голямо количество пясък. Дъното на саксията също трябва да бъде облицовано със слой дренаж.

Как протича цъфтежът на растение

Растението albuca spiralis започва да цъфти от момента на отваряне на цветята и продължава, докато започне да изсъхва.

Особености на цъфтежа и периода на покой

Започвайки през април, спиралната албука цъфти, за което трябва да се погрижите още по-старателно у дома.

Забележка!Процесът на цъфтеж продължава 10 седмици.

Веднага след края на процеса, растението трябва да спре да се храни и поливането да се намали, докато листата увиснат. След това трябва да спрете да навлажнявате цветето: то има период на покой. За този период от време флористите препоръчват да оставите саксията с крушката в стая с режим на стайна температура.

През втората половина на есента стайните растения трябва да бъдат трансплантирани в нова почва с обогатен състав и поливането трябва да бъде възобновено. Албука трябва да се остави на осветено място и да се гледа до следващия цъфтеж.

Албука цъфти с малки цветя

Методи за размножаване

За възпроизвеждане на цвете си струва да използвате семе или деца под формата на лук.

Размножаване със семена

Албука от семена е доста често използван вид размножаване. За да направите това, трябва да изпълните следните инструкции стъпка по стъпка:

 1. На първия етап трябва да се подготви специална почва.
 2. Засадете семена в него.
 3. Покрийте контейнера отгоре с фолио или стъкло.
 4. Поставете саксията на добре осветена перваза на прозореца. Pi е важно да се спазва температурният режим в областта от + 26 ... + 28 градуса.
 5. Оранжерията трябва периодично да се овлажнява и проветрява.
 6. Първите разсад се появяват 14 дни след засаждането.

Растението първо пуска прави листа, след 3-5 месеца те се извиват. Първите цветя на албука могат да се видят през третата година от живота на културата.

Важно! Не трябва да се допуска стагнация в почвата, което може да доведе до загниване на корените.

Семена от албука

Размножаване с бебешки луковици

Вегетативното размножаване с бебешки луковици се извършва след отделянето им от майчината луковица. Те трябва да бъдат трансплантирани в друга почва през есента.Всяко кълнове трябва да се засаждат в отделна малка саксия с диаметър до 8 см. Този метод на размножаване позволява на цветето да запази ценните характеристики на сорта, като например цвета на цветята и техния аромат, къдрянето на листата .

Размножаване с бебешки луковици

Листата не се навиват

Спиралната албука е необичайно растение, разпознаваемо по оригиналните усукани листа, които понякога не достигат желаната форма поради липса на светлина или застой на влага в земята.

Как да завъртите спиралите

За да зарадвате другите, които се възхищават на растението, трябва да вземете решение за правилното осветление. За целта поставете саксия с албука на слънчев перваз. При липса на такава възможност е необходимо да се използва фитолампа. Сухотата на почвата се елиминира чрез умерена влага.

Болести и вредители

Албуката, растяща в къща, не често носи болести. Понякога обаче растението има такива гъбични заболявания:

 • Сиво гниене или ботритис. Предполага, че покрива луковицата със сивкав цвят.
 • Фузариум. От него растението започва да потъмнява отдолу. След това луковицата постепенно се поврежда и след това листата пожълтяват.
 • Кореново гниене. Ако не се грижи правилно, крушката ще стане мека и ще изгние.

Важно! Акарите с луковици са не по-малко опасни за здравето на растенията. Вижда се по-често винаги по време на пресаждането, когато вече изяжда част от луковицата.

Други популярни сортове цвете албука

Някои видове албука също заслужават внимание:

 • Прицветници. Достига височина от 120 см, периодът на цъфтеж пада през май-август, има нужда от питателна почва.

Сорт прицветници спирала албука

 • Канадски. Цъфти с бели и жълтеникави цветя през лятото.

Канадска спирала от албука

 • Албука Нелсън. Растението расте в почва с дренажен слой, цъфти през топлия сезон.

Обилен цъфтеж на албуката на Нелсън

Истинските ценители на флората ще харесат албуката със смарагдови спирали от листа и деликатен аромат на цветя. За да не се разруши културата, струва си да се обърне внимание на особеностите на грижите за растенията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина